Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trDiğer Nostaljik BilgisayarlarDiğer Bilgisayarlar486 bilgisayarımı hayata geçirme hikayem..........
Sayfa: [1]   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: 486 bilgisayarımı hayata geçirme hikayem..........  (Okunma Sayısı 9096 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
stealth
Üye

1970s,1980s,1990s...En guzel zamanlar...

Üyelik Bilgileri
« : Ağustos 02, 2018, 15:35:10 ÖS »

Yıl 2015...
Kutuları karıştırıyordum.Eski bir Commodore'cu olarak elimde ne var ne yok derleyip toparlamaya çalışıyordum.Bir kolinin dibinden buldum sevgili 486 anakartımı...Önce anlayamadım, bu nereden geldi dedim kendi kendime...Oğlan geldi yanıma bu ne baba dedi...eski bir bilgisayarın anakartı dedim.her işi yapan kartları bunun üzerine takıyorsun dedim.hadi çalıştırıp oyun oynayalım dedi. bunun oyunları seni açmaz oğlum dedim.olsun dedi.ve ben o akşam kafamda oğlumun da isteğini kırmak istemeyerek kafamda bin tane düşünce ile yattım.çünkü hiç bir parçası yoktu ve ebay'dan gördüğüm kadarı ile parçaları çok pahalıydı.keşke dedim kendi kendime parçalarını zamanında satmasaydım.
Sabah oldu.Heyecanla kalktım.Aklıma işlemcilerin olduğu kutu aklıma geldi.Sırayla bakmaya başladım. Pentium 75, 100, 200Mmx derken bir 486sx buldum.Bu işlemciyi iyi biliyordum.Yavaş bir işlemciydi ve zamanında sahibi idim.Ne yapabilirim diye düşündüm.Aklımda, hiç bir zaman sahip olamadığım ama çok istediğim bir 486dx2-66 işlemci vardı.Benim eski yıllardan tanıdığım Yazıcıoğlu iş hanının -1. katında Akif abimiz vardır.Tüm vintageler ondadır, tavsiye ederim.Biraz pazarlıkla temiz ürünler bulabilirsiniz.Hemen bir araca atlayıp onun mekanına gittim.Yine beni güleryüzüyle karşıladı.Aradığım işlemciyi sordum.Bakmam lazım bana biraz müsaade et dedi.Bende nasılsa buraya gelmişken birkaç parçayı sorayım onları da beraber alayım dedim.486dx-2 66, 420mb hd ve 4x cdrom'u kendisinden iyi bir pazarlıkla satın aldım. İşlemcinin üzerinde bir sürü termal macun kalıntıları vardı.Eve geldim.Özel bir solüsyonla iyice işlemcinin üzerini temizledim.Pırıl pırıl oldu. Harddisk eski bir Ibm bilgisayarın (ps/2) içinden çıkmıştı.Akif abi ürünün sağlam olduğunu söylemişti, çalıştırma şansım yoktu.Onu da temizleyip bir kenara koydum.Cdrom'uda öndeki deliğinden bir ataç ucu yardımıyla açarak gereken temizliğini yaptım. Ama o kadar çok eksiğim vardı ki kara kara düşünmeye başladım bu sistemi nasıl toplayacağım diye.Çünkü paranız olsa bile parçaları bulma şansınız olmuyor.

1. Bölümün sonu...
« Son Düzenleme: Ağustos 02, 2018, 16:25:50 ÖS Gönderen: stealth » Logged

Psion Organiser,Casio Fx710p,Gameboy Dmg01,Zx Spectrum 48k,Atari 800xl,Commodore Vic20, Commodore 64 Breadbin+1541,386dx40pc,486dx2-66pc,Pentium 166mmxpc,Thermaltake Pc,Korg wavestation sr,E-mu Proteus 1,Korg Triton Classic,Roland Sc-55 Sound Canvas,Akai Sampler,Cubase 10
stealth
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Ağustos 02, 2018, 15:53:41 ÖS »

2. Bölüm...

Parçaları bir kenara koydum. Çünkü bir yandan işte çalışıyorum bir yandan oğlan sıkıştırıyor, evin işleri var bir yandan bu işimle uğraşıyorum. Sahibinden sitesine bir ilan koydum. At kasa ve psu arıyorum diye...1 hafta sonra bir bey beni aradı. İzmir'de oturuyormuş.Eski bilgisayarlarını depolarında muhafaza ediyorlarmış, bunu da geri dönüşüme yollayacaklarmış, kasanın durumunun iyi olmadığını işinize yararsa 80 TL'den size verebilirim dedi...Tamam dedim. Hemen adamın hesabına parayı gönderdim.2 gün sonra kasa elime ulaştı. Takribi bir 40 Tl'de kargo ödedim. Keşke beni bilgilendirseydi diye çok kızmıştım. Kasayı gazete kağıtlarına sarmıştı.Kağıtları yırtınca korku filmi gibiydi.Vuruklar, göçükler, çizikler ve paslar.Kasanın bazı vidaları bile farklıydı.Arka kapakları yoktu. Fakat içini açınca büyük bir sürprizle karşılaştım. Bir adet isa 486 anakart (ilk çıkan modellerden), umc'ye ait ekran kartı, kontrol kartı, awe 64 value ve 486dx2-66 işlemci..... İstesem bunlara ulaşamazdım.Adam hepsini göndermiş.Bir anda verdiğim kargo parasını unuttum, adama telefon açtım, bir de dua ettim...

Hemen standart prosedür tüm parçaları söktüm, temizliklerini yaptım. Kasayı banyoda bol köpükle yıkadım. Psu'nun içine açtım, fan çalışmıyordu, 8x8 boyutlarında bir fanı içine lehimledim.Voltaj kontrollerini yaptım.

Ama hala eksiklikler vardı. Sistem çalışmıyordu. O dönemde mal sahibinin abuk tutumları yüzünden (gereksiz kira artışları) evden taşınmak zorunda kaldım. Yeni evime taşındığımda hiç birşeyle uğraşacak durumum kalmamıştı. Maddi olarak göçmüştüm zaten.Birde bu sistemi toplamak için eski heyecanım pek kalmamıştı.Üstüne annemi de kaybedince (Allah rahmet eylesin) herşey yine ait oldukları kolilerin içerisine dönmek zorunda kalmıştı.

1 yılın üzerinde hiçbir şeye dokunmadım. Evden işe işten eve. Boşlukta gibiydim. Sonra oğlan yine bana aynı heyecanı vermeye başladı. Hadi baba, sen yaparsın baba gibilerinden. İstemeye istemeye tekrar kolileri açtım. Elimdeki parçaların dökümlerini yapmaya başladım. Hala ram, diskler (3.5 ve 5.25), monitör, klavye, mouse vs. yoktu. Kasa rezil durumdaydı. Ön panel çalışmıyordu. Stickerlar eksikti. Ne yapmalıydım? Yine araştırmaya karar verdim. Gitti gidiyor, sahibinden, ebay her yere bakıyordum. Ebay'de stickerlar ile ilgili bir ilan gördüm. Paypal kapanmıştı. Satıcı ile iletişime geçtim. Tanesi 5 dolardan metal görünümlü 4 adet 486 sticker'ı satın aldım. Kredi kartı ile onun  mağazasına ödeme yaptım. 1 ay süresi vardı gelmeleri için 22. günde stickerlar adresime teslim edilmişti. Kasa için ne yapabilirim diye düşündüm. Önce kendim yapabilirmiyim dedim ama statik toz boya sistemini duydum. Bir arkadaş bana Umraniye tarafında Imes sanayi sitesini önerdi. Oraya gittim. Kasayı götürdüm. 100 TL'ye tüm kasadaki vuruklar, çökmeler dahil herşeyi halletti, iç ve dıştaki tüm pasları temizleyip bir de statik toz boya yaptı. Ben bitmiş halini görünce adama nasıl teşekkür edeceğimi bilemedim. Yine Ebay üzerinden 72 pinli 16x2 toplamda 32 Mb Edo rami satın aldım. Bunlar tabiki uzun zaman bazlı konular bir anda gelmiyor ürünler...

2. bölümün sonu...

Psion Organiser,Casio Fx710p,Gameboy Dmg01,Zx Spectrum 48k,Atari 800xl,Commodore Vic20, Commodore 64 Breadbin+1541,386dx40pc,486dx2-66pc,Pentium 166mmxpc,Thermaltake Pc,Korg wavestation sr,E-mu Proteus 1,Korg Triton Classic,Roland Sc-55 Sound Canvas,Akai Sampler,Cubase 10
Levent (Lvnt)
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Ağustos 02, 2018, 16:10:30 ÖS »

Şu eski bilgisayarlarını depoda bekleten abilere malzemeler geri dönüşüme gitmeden bi çıkartma yapsak? Bir şekilde bu abilerden bize randevu ayarlayabilecek birisi çıkar mı? Hem bize birşeyler çıkar hem de geri dönüşümden daha fazla para bırakırız orası kesin

@stealth: Eksik malzeme olursa foruma yazın, çok seçme parçalar olmadıkça illa ki uygun fiyata (ya da takaslık) çıkar
« Son Düzenleme: Ağustos 02, 2018, 16:12:50 ÖS Gönderen: Levent (Lvnt) » Logged

Use the brute force, Luke
stealth
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Ağustos 02, 2018, 16:25:14 ÖS »

3. bölüm

Sıra diğer parçaları bulmaya gelmişti. 3.5 inç disk sürücülere ulaşmam kolay oldu. Kadıköyde sıfırları bile halen satılıyor. Ama siyah renk. Benim kendi stoğumda buluna Alpine marka bir disket sürücünün beyaz olan kasasını söküp yeni satın aldığım siyah renk floppy'nin kasası ile değiştirdim.Artık beyaz renk bir floppy'e sahiptim.

Sıra 5.25 inçlik disket sürücüye sıra gelmişti. Bulduklarıma 300- 400 TL gibi paralar isteyenler vardı. Şansıma bir işyeri sahibi boşalttığı deposundan evine getirdiği eski stok ürünlerini sahibinden sitesinde satıyordu. Ben de 120 TL'ye bir adet hiç kullanılmamış bir Panasonic marka 5.25 sürücüye kavuştum.

Son olarak ön panel problemliydi. Lehimleri elden geçirdim. Lehim pompası, iyi bir havya, lehim, pasta ve multimetre satın aldım. Bazı yerlerin lehimlerini tekrar yaptım.Ama 2 haneli led üzerinde bir led bozuktu, çalışmıyordu. Yazıcıoğlu iş hanının karşısındaki hana gittim. 2 katta elektronik yedek parçalar satan bir firmaya gittim. Ama ellerindeki 2 haneli ledler çok büyüktü.İnanın hiç bir yerde bulamadım. Bende 66-133 rakamlarını ekrana yazdırmak yerine 10-100 rakamlarını yazdırmak zorunda kaldım. Ön panelde bulunan hd, power ve turbo ışıklarının ledleri kopartılmıştı. Yazıcıoğlunun 1 katından onları da satın alarak lehimledim, makronladım ve eski orjinal haline dönüştürdüm. Kasa hoparlörüne kadar aynısından buldum, aldım ve taktım.

Artık sistemin kasa bazında hiç bir eksiği kalmamıştı. Orjinal arka kapaklarına kadar, vidalarına kadar ebay üzerinden satın alımlar yaptım.

Sonunda......

Kasayı çalıştırdım ama cihaz çalışmadı. Tekrar tekrar denedim, jumperlara baktım ama çalışmadı. Delirmiştim, bu kadar uğraş sonucu cihaz bana ihanet etmişti ve çalışmamıştı. Herşeyi kenara bıraktım ve devam edemeyeceğimi anladım.

Birkaç hafta sonra internet üzerinde vogons denen bir siteye rastladım. Burada eski tip 486 anakartlarının kitapçıkları vardı. Tesadüf odur ki bendeki anakartın kitapçığına rastladım. Kitapçığın hemen bir dökümünü aldım ve kasayı söktüm. Tek tek kontrol ederken  486'ya akım veren bir jumper'ın kayıp olduğunu gördüm. Bir anda heyecanlandım ve kayıp jumper'ı yerine taktım.Korkarak güç düğmesine bastım ve işte........DIT!!!

Sistem açılmıştı. Ekran da Umc ekran kartının bios yazısını gördükten sonra 486dx2-66 S Cpu ve 32768 kb yazılarından sonra heyecanım zirve yapmıştı. Sonuçta bilgisayarım açılmıştı. Ms-dos yükleme ortamı görününce dos 5.0 yüklendi ve karşıma bir kelime işlemci programı geldi. Mavi ekran üzerine beyaz yazılarla bir editör...Duygularımı anlatamam...Büyük bir uğraşın sonucu sonuçta çabalarını vermişti.O sırada bir yandan da sistemin içine bakarken, şişen kondansatör vs.,,,fanı olmayan işlemcinin biraz ısındığını fark ettim ve sistemi kapattım. Soğutucuların olduğu bir koliyi açtım.486 için bir fan aradım ama bulamadım. Genelde pentium serisi fanlar vardı.Ama 486 yoktu. Tekrar Ebay'a girdim bir 486 işlemci için fan buldum.Satıcı ile görüştüm ama satıcı Paypal için ısrar edince satın almaktan vazgeçmek zorunda kaldım. Ebay dışındaki başka satıcılara bakarken tesadüf elinde 4 adet 486 fan kalmış bir satıcıyı buldum. Kendisiyle iletişime geçtim ve kredi kartından ödeme yaptım. 1 hafta içinde ürünüm Fedex ile adresime kadar teslim edildi.Zalman'a ait bir termal macun satın alarak 486 işlemciye bunu uyguladım ve fanı taktım. Çok da güzel bir soğutma performansı sergiledi. (Infra bir sıcaklık ölçerle test yaptım.)

Tüm bundan sonraki süreçte bilgisayarın eksiklerini hep gidermeye çalıştım.

Örneğin, bir siteden Win 3.1 buldum. Başka bir siteden anakart, kontrol kartı ve ekran kartı sürücülerini indirdim. Yine vogons denen siteden Awe 64 value orjinal iso dosyalarını indirdim. Ms dos 6.22 yükledim. Scandrive yaptım. Sürücüde sıkıntı var mı diye. Ses kartı ve cdrom üzerindeki ses kablosunu taktım. Cdrom çok eskiydi, o bozuldu. Yerine Lg marka bir cdrom sürücü taktım. Ses kartı bozuldu. Midi sesler yanlış çalıyordu.Bir beyefendiden Awe 64 gold satın aldım 100 TL gibi bir fiyata.O döneme ait mikrofon ve hoparlör satın aldım. At klavyeyi 0 durumda Akif abiden sağolsun aldım. Garanti belgesi çıkmıştı içinden kutunun. Bir adet comporta bağlanan at mouse satın aldım.Şu Amiga mouse'ları gibi olanlardan. Toplu mouse.

Stickerların hepsinin orjinal resimlerini wikipedia'dan orjinal boyutlarında indirip kadıköyde cemil özalitte büyük lazer yazıcıdan tekrar bastırdım.

Kısacası şu anda sistemde eksik birşey yok. Philips'in 17 inç boyutlarında crt monitörünü genç bir arkadaştan 50TL'ye satın aldım. Çünkü dijital monitörler de yatay dikey taramalarda sıkıntı oluyor. 486'nın gönderdiği sinyali doğru algılayamıyor lcd cihazlar.Crt kesinlikle gerekiyor.

Tüm bunlar geniş araştırma safhası, temizlik safhası, zaman ve para gerektiriyor. Cihazın tümü ebay üzerinden toplansaydı 2000-2500 TL gibi rakamlara denk gelecekti. Ama satarmısın dense büyük konuşmuyorum asla satmam...Maddiyatın ötesinde emek ve zamanım var.

Umarım yazı hoşunuza gitmiştir. En kısa sürede Commodore 64'ümle ilgili hikayeyi de buradan sizlere paylaşacağım...

Bu arada seni en çok ne yordu derseniz, donanımdan çok yazılım yordu. Unutmuşuz o dönemin bilgisayarlarının ne kadar yavaş çalıştığını... Şimdi Ssd'ler var herşey saniyeler içerisinde...Ama gelin görün ki bir işletim sistemi kurmak 486'da tam bir işkence...

Herkesi sevgi ve saygıyla selamlıyorum...

stealth
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Ağustos 02, 2018, 16:41:44 ÖS »

Levent bey size şöyle söyleyeyim. Kadıköyde bir parça ararken bir dükkan çalışanı ile tanıştım. Adam ne diyor biliyormusunuz? Kaç tane elimize eski tip 486, 586, pentium işlemciler geldi, 3-5 TL'dan verdik gitti. Hem geri dönüşüme vermişler. Torba torba ellerinde Xeon işlemciler varmış 3dfx, Awe 32 hep atmışlar...Ne yaptınız siz, farkınmasınız ne yaptığınızın dedim.Abi bizde yeni makineler var, yerimiz yok ne yapacağız bunları depoyu boşalttık dedi.Ama bir de fırsatçılar var 2 TL'ye senden alır gider sitede 200 TL'ye vintage diye satar.Bende zaman zaman böyle insanlardan alışveriş yapmak zorunda kaldım. Ama mahkumsunuz, almazsanız parça yok çünkü.Özellikle devlet kurumlarının, okulların, özel sektörün elinde öyle eski ve temiz antika cihazlar var ki...Ben kendimde uzun yıllar devlette çalıştım. Ibm, Apple eski tip cihazlar var, parasını vereyim alayım diyorsunuz adam size ihale ile alabilirsiniz diyor, satmıyor. Devlet kanunları böyle. Sonra bunlar için kimse ihaleye girmiyor, hepsi çöpe gidiyor ama yine de size satmıyorlar...Gerizekalı bunlar...İhale ile alanlarda hurda fiyatına alıyor...İşlemciler demirin kilosu ne ise o fiyattan veriliyor. Kilosu 3-5 TL falan herhalde bilemiyorum...Bizim gibi kişilerin de içi yanıyor bunları gördükçe...

BioMenace
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Ağustos 02, 2018, 19:56:51 ÖS »

Hikaye etkileyici... Bazı kısımları her retrocunun tahmin edeceği zorluklarla dolu

Bazı noktalarda (sticker basımı, fan için ebay'e başvurma gibi) epey masrafa girmişsiniz. Ama işlev retro iken görüntünün retro olmaması düşünülemez

Hikaye güzel olmasına güzel de o meşhur kasayı bir görseydik

C64 hikayenizi de merak ediyorum. Bu arada imzanız da dikkat çekiyor...

Alınıklarım: https://goo.gl/UoWo8n
Satılıklarım: https://goo.gl/kDMfMp
stealth
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #6 : Ağustos 03, 2018, 06:38:45 ÖÖ »

Çok teşekkür ederim.

Aslında farklı bir konu altında paylaşmıştım resimleri ama tekrar paylaşayım.

Retro cihazları seviyorum. Aslında sonuçta hepsi zamanında çıkmış cihazlar, makineler...Ama bizim çocukluk dediğimiz, hala amcaların, dayıların, annelerin, babaların, kardeşlerin, nine ve dedelerin hayatta olduğu, birlikte olmaktan keyif aldığınız insanlar ile geçirdiğiniz zamanları hatırlatması anlamında seviyorum bu cihazları...Örneğin Commodore 64'e baktığımda, abimle uzun kış gecelerinde yanan sobanın yanında oynadığımız Epyx firmasının oyunu Winter Games, Zorro, Back to the Future aklıma geliyor...486'ya baktığımda, hala hayatta olan ninem ve ailem aklıma geliyor...Şimdi hiçbirisi yok...Yani hepsi görselde belki birer cihaz ama o görsellerin altında o kadar çok hikaye var ki...Amiga 500'ü açtığımda yıl 1989 ve Kadıköy Erman Amiga House'dan oyun satın aldığım zamanlar...Uygar Elektronikteki rahmetli Sinan Abimiz..Çok şey var anlatacak...Hepsi beynimde birer anı olarak yaşıyor artık...O yüzden seviyorum retroyu, vintage'i....Yaşattıkları duygular için...

stealth
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #7 : Ağustos 03, 2018, 06:50:10 ÖÖ »

Topladığım 486dx2-66 Vesa Local Bus Sistem...
Teknik Özellikleri;
Umc Chipset Soket 3 Vesa Local Bus 486 Anakart-(30 pin ve 72 pin Ram Slot)
Umc Isa Kontrolcü Kartı
Umc 1mb Svga Vesa Local Bus Ekran Kartı
32 Mb 72pin Edo Ram
SoundBlaster Awe 64 Gold Ses Kartı
24x Lg Cd-Rom
Intel 486 Dx2-66 S İşlemci
3.5 inç Alpine marka disket sürücü
5.25 inç Panasonic marka disket sürücü
230 watt psu
At kasa
1 adet Xigmatek marka slot soğutucu-(İşlemci, ekran kartı ve kontrol kartı, ayrıca sistem iç ısısı için)
At klavye
Comporttan takılan toplu mouse
SoundBlaster mikrofon
SoundBlaster hoparlör
1 adet Microsoft Gameport üzerinden takılan simulasyon ve arcade joystick
17 inç Philips Crt Monitör

* 26907880_10156086577102838_5879356848047953613_n.jpg (56.76 KB, 960x681 - Görüntüleme: 1288 kez.)

* 27332691_10156086577352838_2273671097512058592_n.jpg (85.44 KB, 960x541 - Görüntüleme: 1235 kez.)

* 27336362_10156086577927838_3318282217447158455_n.jpg (94.88 KB, 960x660 - Görüntüleme: 1402 kez.)

* 26993377_10156086578022838_1152891891582100792_n.jpg (79.03 KB, 960x622 - Görüntüleme: 1277 kez.)

* 2018-07-28.png (278.99 KB, 571x538 - Görüntüleme: 1675 kez.)

* 26993877_10156086578272838_2420326455108954663_n.jpg (43.44 KB, 541x960 - Görüntüleme: 1387 kez.)

* 2018-07-28 (1).png (433.98 KB, 477x525 - Görüntüleme: 1625 kez.)

* 2018-07-28 (2).png (450.72 KB, 471x539 - Görüntüleme: 2106 kez.)

BioMenace
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #8 : Ağustos 03, 2018, 12:24:18 ÖS »

Çok teşekkür ederim.

Aslında farklı bir konu altında paylaşmıştım resimleri ama tekrar paylaşayım.

Retro cihazları seviyorum. Aslında sonuçta hepsi zamanında çıkmış cihazlar, makineler...Ama bizim çocukluk dediğimiz, hala amcaların, dayıların, annelerin, babaların, kardeşlerin, nine ve dedelerin hayatta olduğu, birlikte olmaktan keyif aldığınız insanlar ile geçirdiğiniz zamanları hatırlatması anlamında seviyorum bu cihazları...Örneğin Commodore 64'e baktığımda, abimle uzun kış gecelerinde yanan sobanın yanında oynadığımız Epyx firmasının oyunu Winter Games, Zorro, Back to the Future aklıma geliyor...486'ya baktığımda, hala hayatta olan ninem ve ailem aklıma geliyor...Şimdi hiçbirisi yok...Yani hepsi görselde belki birer cihaz ama o görsellerin altında o kadar çok hikaye var ki...Amiga 500'ü açtığımda yıl 1989 ve Kadıköy Erman Amiga House'dan oyun satın aldığım zamanlar...Uygar Elektronikteki rahmetli Sinan Abimiz..Çok şey var anlatacak...Hepsi beynimde birer anı olarak yaşıyor artık...O yüzden seviyorum retroyu, vintage'i....Yaşattıkları duygular için...

Haklısın okuyunca fotoğraf hemen gözümün önüne geldi.

Öte yandan retro cihazlara beni çekenin ne olduğunu çok düşündüm ama sevdiklerimizi de hatırlatmasını ayırt edememişim. Şimdi farkına varıyorum da 486 PC bana hem ortaokul yıllarımı hem de nenemi dedemi hatırlatıyor, babamın durumu olmamasına rağmen çok çok para vermesini hatırlatıyor... MMX bir bayram günü bayramlaşmaya gitmek yerine Theme Hospital oyunu oynamak için evde kaldığımı hatırlatıyor. Özellikle bu son sahne hala gözlerimin önünde. Biraz daha düşüneyim bakalım neler çıkacak...

Alınıklarım: https://goo.gl/UoWo8n
Satılıklarım: https://goo.gl/kDMfMp
stealth
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #9 : Ağustos 03, 2018, 20:13:33 ÖS »

Commodore firması batmıştı. A1200 ve internal harddiske sahiptim. Arka mahallede bir arkadaşım vardı.Onlara gittim. 486dx2-66 sistem almıştı. Escort marka bir bilgisayardı.Doom oyununu gördüm.3d grafikler acayipti.A1200 bir şekli bile zor döndürüyordu. Kafaya taktım ama fiyatının 1500 dolar seviyesinde olduğunu duyunca alamayacağımı anladım.Kuzenim bir şirkette üst düzey yönetici idi. Aidata 486sx marka bir bilgisayar almış.Çok memnun kalmamış.İyi bir pazarlıkla abim ve babam ortaklıkla kuzenimin bilgisayarına bana aldılar.A1200'ü satmak zorunda kaldım.486 müthişti.İlk oynadığım oyun Quake idi...Grafiklerine hayran kalmıştım.Nerede Commodore nerede Pc dedim kendi kendime...Abimde o dönemlerde kendine Pentium 75 almıştı.Fiyatı çok uçuktu.Bir süre 486sx'i kullanmaya devam ettim. Sonra Perpa Alışveriş Merkezi'nde By Inselberg (Pro2000) ile tanıştık.Joseph isminde bir bey ve babası vardı. Bir grafik tasarımcıdan Pentium 66 ve anakartı dönmüştü...400 dolara iki parçayı satın aldık.Tabi ki abim aldı.486sx'in diğer parçalarını Pentium sisteme dahil ettik...Oyunlardaki performansı gözlerimi yaşartmıştı. Tomb Raider vb... oyunlar da uçuyordu. Sonra Pentium 90, 100, 120, 150, 166, 166Mmx, 200Mmx ve 233Mmx....Bu dünyaya daldık....Her an güzeldi, her an keyifliydi...Halen Commodore'cuyum aynı zamanda Pc'ciyim...Böyle işte...

BlitzBasic
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #10 : Ağustos 03, 2018, 20:47:17 ÖS »

Cihazın en sonunda çalışır hale gelmesine sevindim, Amiga'dan mecburen pc'ye geçince ilk aldığım P75'in kasasıda aynen bunun gibiydi.

Ama ilk pc maceram daha eskilere gidiyor...

Bizim eve gelen ilk PC 286 ARC (American Research bişi bişi tam hatırlayamadım) idi. Satıcı babamı amerikan ordusu kullanıyor diyerek kandırmış, evde babam hariç kimsenin dokunması yasak, "ordu" malı :]

Tabii çocuk milleti laf dinlemez bir arkadaşımda pc vardı dos'ta beep komutumuydi neydi onunla ciuuuuuuuuu diye ses çıkartmıştı bunuda bat yapıp pc her açılışta çaldıracak şekilde ayarlamış. Bende hemen bizim pcye intikal edip uyguladım. Babamın büyük bir ciddiyet içinde kullandığı pc'den ciuuuu diye bir ses :]]] Hemde her açılışta :]]

Hem kızmıştı, hem gülmüştü.

A500|ACA500Plus42Mhz8MB|GoTeK|IndivisionECS|OS3.1
ZX Spectrum 48K, 48KPlus | Amstrad CPC6128
Sayfa: [1]   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: