Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
Sayfa: [1] 2   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: lehim makinesi pratik cihaz tavsiyesi  (Okunma Sayısı 13771 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
izmirmaster
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« : Ağustos 28, 2018, 20:48:11 ÖS »

bu ürünü alsam daha pratik olurmu yoksa maceraya girmeyip klasik lehim olayına devam mı etsem?

onursapci
Uzman

80 leri yaşamamış , yaşamamıştır.

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Ağustos 28, 2018, 20:54:28 ÖS »

Sabah aksam lehim yapmiyorsaniz bu kadar lukse de gerek yok bence yav bence klasik her zaman iyidir

C64 ve A500 gerisi teferruat
izmirmaster
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #2 : Ağustos 28, 2018, 23:53:32 ÖS »

ayda 1 sefer hocam

Sabah aksam lehim yapmiyorsaniz bu kadar lukse de gerek yok bence yav bence klasik her zaman iyidir

Levent (Lvnt)
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Ağustos 29, 2018, 00:52:13 ÖÖ »

Pratiklik açısından: Resimdeki gibi ince uç lazım değilse tabanca havya, tetiğine basınca çalışandan, 150 w civarı iyi, yanlız arasıra tetiği bırakmak lazım yoksa ucu çok ısınır, uç dayanmaz. Gerçi bizim buradaki en az bir tamirci ince tel takmış, tabanca havyayı ince uçlu havya gibi kullanıyor. o usta birisi tabii, tabanca havyayı öyle kullanmak herkesin harcı olmayabilir

İnce uç lazımsa 90w civarı tekli dijital sıcaklık kontrollü havya, ucu yanmaz uç ve yedek uçlar da kolay temin edilebilir olmalı.

Kalem havya tavsiye etmem, weller falan belki ama onun parasına iyi bir sıcaklık kontrollü havya alınır herhalde, bilmiyorum.
« Son Düzenleme: Ağustos 29, 2018, 00:54:05 ÖÖ Gönderen: Levent (Lvnt) » Logged

Use the brute force, Luke
zangief_34
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Ağustos 30, 2018, 08:27:42 ÖÖ »

Solomon SR-965 40W Kalem Havya tayvan malı her turlu tamır ısınızde kullanabılırsınız..ucu, resıtansı bulunabılıyor..feray lehım telı tavsıye ederım
Kaan Akkurt
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #5 : Ağustos 30, 2018, 08:34:00 ÖÖ »

Ben PowerMaster 936B almıştım memnunum bana fazla bile geliyor.

Levent
Deneyimli

4'294'967'296

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #6 : Ağustos 30, 2018, 09:13:40 ÖÖ »

Benim bildiğim en pratik (ve akıllı) havya: Çabuk ısınması, cepte taşınabilmesi, laptop adaptörüyle çalışabilmesi ve programlanabilir olması göz önüne alınınca TS100.
Adaptörsüz ve tek uçla geliyor, fiyat yüksek gelebilir ama güzel havya. Aliexpress linki.

Şurada incelemesi var:

Murat Şen'in aşağıdaki videosunu da izlemenizi tavsiye ederim:

█ Commodore 64C + MPS1230 █ Commodore 128D █ 2x Naked Amiga500 █ Apple eMac-700 █ WinXp PC █ Win11 PC █
Kaan Akkurt
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #7 : Ağustos 30, 2018, 09:36:29 ÖÖ »

teknoloji ne boyutlara geldi Kahkaha

BlitzBasic
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #8 : Ağustos 30, 2018, 10:12:07 ÖÖ »

İnce sivri uç yerine düz tornavida gibi uç daha iyi bence.

A500|ACA500Plus42Mhz8MB|GoTeK|IndivisionECS|OS3.1
ZX Spectrum 48K, 48KPlus | Amstrad CPC6128
Levent (Lvnt)
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #9 : Ağustos 30, 2018, 16:19:55 ÖS »

Solomon SR-965 40W Kalem Havya tayvan malı her turlu tamır ısınızde kullanabılırsınız..ucu, resıtansı bulunabılıyor..feray lehım telı tavsıye ederım
Bunlarda yanmaz çok ince uçlar bulunabiliyor mu? Bunlardaki sorun hem güçsüz hem de havyanın sürekli açık kalmasına değmiyor. Yanmaz uç bile olsa sürekli sıcaklığa maruz kaldığı için iyi değil. Tabanca havya istendiği zaman çok daha fazla sıcaklık üretebiliyor.

Feray idare eder, elimde üniversiteden kalma bir miktar daha var. Arasıra kaba işlerde onu kullanıyorum. Daha önemli işler için reçinesi artık (artıntı) bırakmayan gümüş alaşımlı lehim teli var onu kullanmak çok daha iyi oluyor. Bir de mekanik olarak daha sağlam sonuç veren lehim telleri var, konnektör vb için, sıvılaşma derecesi daha yüksek.

İnce sivri uç yerine düz tornavida gibi uç daha iyi bence.
Aynen. Çok ince uçlar ile ROHS (yüksek sıcaklıkta eriyen, kurşunsuz) lehimler tam bir sıkıntı. İnce ucun yüzeyi çok küçük olduğu için ısı aktarımı çok azalıyor, sıcaklığı 400C'ye getirince bile lehim bir türlü erimiyor. Daha kaba uç kullanmak gerekiyor.

DoctorCPC
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #10 : Ağustos 31, 2018, 02:32:31 ÖÖ »

havya yapmayı rahmetli dedemden öğrendim çocukken. o zamanlar böyle havyalar ne gezer. millet her türlü cihaz tamir ediyordu. bence gereksiz. onun yerine lehim sökücü desoldering ti sanırım. ısı tabancası vs. gibi şeyler al bence. profesyonelliği öyle arttırırsın. ben elektronikçi değilim çok devre lehim yapmam işim düşünce. naçizane tavsiyemdir sadece. elektronik konusunda benim yerime konuşacak çok arkadaş ve üstad var burada. ama bende robotik çalışmaları yapıyorum az buçuk yazılım tarafı daha fazla bende tabi.

Long Live Amstrad CPC/PCW/NC/GX
www.cpcuserclub.com
www.dizzyradio.com
Amstrad CPC: RSF3, V9990, AMSDAP, M4Wifi, ZMEM, MXBoard, DES Mini,GOTEK, USIFACII, DMP Printer, PS2 Mouse
Amstrad PCW 8256: 512K RAM, GOTEK, uIDE8, uRTC8
Amstrad NC 100: Wifi Modem
Amstrad NC 200: Gotek, PCMCIA
egemur
Üye

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #11 : Eylül 01, 2018, 08:34:51 ÖÖ »

bu ürünü alsam daha pratik olurmu yoksa maceraya girmeyip klasik lehim olayına devam mı etsem?

Bir amatör olarak benim çok ilgimi çekti.  Bu tarz cihazların olabilirliği ile ilgi ufkum açıldı en azından.
« Son Düzenleme: Eylül 01, 2018, 08:37:37 ÖÖ Gönderen: egemur » Logged

Commodore 64/64c - 1541 Ultimate+ - Ultimate 64 Elite
Amiga 500 - Gotek Floppy Drive
egemur
Üye

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #12 : Eylül 01, 2018, 08:36:48 ÖÖ »

Bir de arkadaşlar lehim ucunun değişmesi gerektiğini nasıl anlıyoruz. Tekzen’de vs satılan standart lehimlerin ucu değişir mi? Benim lehim ucu bayağı karardı şu anda.

Commodore 64/64c - 1541 Ultimate+ - Ultimate 64 Elite
Amiga 500 - Gotek Floppy Drive
Kaan Akkurt
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #13 : Eylül 01, 2018, 09:18:18 ÖÖ »

Bir de arkadaşlar lehim ucunun değişmesi gerektiğini nasıl anlıyoruz. Tekzen’de vs satılan standart lehimlerin ucu değişir mi? Benim lehim ucu bayağı karardı şu anda.

şu videoda güzel anlatılmış.

Levent (Lvnt)
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #14 : Eylül 01, 2018, 12:08:30 ÖS »

Kararmışsa ama içine göçmemişse, eriyip gitmiş gibi durmuyorsa, şekil olarak ilk alındığı gibi ise sağlamdır. Bir şekilde yeniden lehim yapabilir hale getirmek gerekir. O işi yapan aktivatör denen taşlar var (ingilizce activator olarak aratılabilir), sıvısı kremi vb de vardır belki. Kararma sertleşip uca yapışmadan pirinç yumak ile, ıslak sünger ile vb uç sıcakken temizleyip temizleyip üzerinde lehim teli eritip yeniden tam bir şekilde ucun lehim kaplanmasını sağlamak lazım. Yarım saatte bir ya da en kötü her işin sonunda yapmak, ucu temiz tutmak lazım. Kararma sürekl uğraştırıyor, sıkıntı yapıyorsa daha iyi lehim ve pastaya geçme vakti gelmiştir

Videoyu izlemeden yazdım, iyi mi yaptım bilmiyorum
« Son Düzenleme: Eylül 01, 2018, 12:10:13 ÖS Gönderen: Levent (Lvnt) » Logged

Sayfa: [1] 2   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: