Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trCommodoreCommodore YayınlarıCommodore 64 ile çizgi film tasarımı - 1987'den bir yüksek lisans tezi!
Sayfa: [1] 2   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Commodore 64 ile çizgi film tasarımı - 1987'den bir yüksek lisans tezi!  (Okunma Sayısı 28281 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Daima Genç
Üye

Üyelik Bilgileri WWW
« : Ocak 22, 2008, 21:05:49 ÖS »

İsmail "Hades" Şahin ile beraber C64 Türkiye dergisini çıkardığımız dönemde bir anlık delilik sonucu üniversite kütüphanelerinin internet sitelerine teker teker girip, kataloglarını taramıştım. Çoğu üniversitede Commodore veya Amiga ile ilgili ilgi çekici bir kaynak bulamadım. Ancak 1987'de, Eskişehir Anadolu Üniversitesi'nde yapılan bir yüksek lisans tezi dikkatimi çekti. "Commodore 64 ile çizgi film tasarımı" üzerine olan bu tezi uzun süre merak ettim. Elbette Eskişehir'e gidip alacak durumum yoktu, ancak İTÜ kütüphanesinden yayın sağlama ile ilgili girişimlerim de sürekli sekteye uğradı. Bu yüzden yaklaşık 4 sene boyunca tezle ilgili bir girişimim olamadı. Ancak en sonunda geçen günlerde, YÖK'ün, akademik tezleri internet üzerinden erişime açmasıyla bu çok merak ettiğim yüksek lisans tezini indirebildim.

Açıkçası Münevver Köküer'in tezi düşündüğümden de kapsamlı çıktı. Hatta bazı bölümlerinde sanki bir tez değil de, bir C64 kitabı okuyormuş gibi hissettim. Bu, aslında tezin yayın tarihini düşündüğümüzde oldukça etkileyici. Tezin ek kısmında C64'ün 6510, VIC ve SID çiplerini, adresleme çeşitlerini, vb. anlatıyor ve sonunda yaklaşık 3000 satırlık (60 sayfa) assembler kodu veriyor!

Münevver Köküer'in tezi (benim yapacaklarım hariç ) Türkiye'de Commodore 64 üzerine yapılan tek akademik çalışma. Amiga, Atari, MSX, Sinclair markalarıyla ilgili olarak yaptığım aramalarda da herhangi bir sonuca rastlamadım. Gerçi ODTÜ'de simülasyonlar ve bilgisayar oyunlarıyla ilgili akademik çalışmalar ve yayınlar yapılıyor (hatta bazılarında benim sitem de kaynak olarak gösterilmiş!) ama bunların hiçbiri doğrudan bir markaya yönelik yayınlar değil.

Sonuç olarak, assembler ile çok içli dışlı biri olmadığım için daha fazla ayrıntıya değinmem mümkün değil. Ancak özellikle scener'lar için çok ilginç bir tez olduğu her halinden belli. 1987'de Türk C64 scene'inin içinde olanlar, "Münevver Köküer'i neden gruba almadık?" diye düşüneceklerdir sanırım

Aşağıda, Münevver Köküer'e gönderdiğim sorulara verdiği cevapları okuyabilirsiniz:

-BASIC ve 6510 dillerini tezinizi hazırlarken mi öğrendiniz, yoksa daha önceden biliyor muydunuz?
Basic ve bazı assembly dillerini yüksek lisans eğitimim sırasında öğrenmiştim.

-O dönemlerde C64 demo gruplarıyla ya da bireysel olarak herhangi bir çalışmada bulundunuz mu?
Hayır, ne yazık ki bu tür grupların varlığından habersizdim ve çalışmam tez çalışması ile sınırlı kaldı.

-Tezinizi hazırlarken dönemin Türkçe kaynaklarından (Commodore dergisi olsun, Teleteknik'in çıkarttığı Türkçe kitaplar olsun) faydalanabildiniz mi?
Hatırladığım kadarıyla, hayır.

-Elinizde yazdığınız programın diskete (veya internette) kayıtlı hali var mı?
Evet, diskette, Türkiye'de evimde kütüphanede duruyor. Yararlı olacağını düşünüyorsanız, size bir şekilde iletmeye çalışırım.

-Tezinizden sonra C64 ile herhangi bir çalışma yaptınız mı?
Ne yazık ki hayır. C64 danışmanıma aitti. Benim Sinclair (Z80) bilgisayarım vardı. Tezime başladıktan sonra sanırım yetersiz olduğunu gördüm ki, danışmanım şirketinin C64'ünü kullanmamı önerdi. Tezimi tamamladıktan sonra kendisine iade ettim (ayrılmak zor olsa da )

-Şu anda ne üzerine çalışıyorsunuz?
Görüntü işleme doktora konumdu. Şu anda ise ses tanıma üzerinde çalışıyorum.
« Son Düzenleme: Ocak 22, 2008, 21:12:41 ÖS Gönderen: Daima Genç » Logged
Daima Genç
Üye

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #1 : Ocak 22, 2008, 21:08:13 ÖS »

Tezi indirmek için:
http://rapidshare.com/files/85027528/002277.rar.html
« Son Düzenleme: Ocak 22, 2008, 21:12:27 ÖS Gönderen: Daima Genç » Logged
Alcofribas
Uzman

Who Dares Wins!

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Ocak 22, 2008, 21:12:45 ÖS »

Güzel bir çalışma olmuş, epey uğraşmışsın diyelim.

DejaVU'ye katkımız olsun...
« Son Düzenleme: Ocak 22, 2008, 21:15:39 ÖS Gönderen: Alcofribas » Logged

LW3D
Yönetici

Günü Kurtaran Avam Hiooargggh :)

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #3 : Ocak 23, 2008, 14:56:18 ÖS »

Çok teşekkürler Daima Genç. Açıkçası bu başlığın kaybolmasına bayağ üzülmüştüm. Alcofribas sağolsun, Google'dan bulup gösterince ümitlenmiştim çok iyi yapmışsın..

DevilisH
Uzman

aLWaYs AmigA

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #4 : Ocak 23, 2008, 16:10:28 ÖS »

DeJaVu 'ya katılıyor seni tebrik ediyorum dostum

Araştımacı gazeteci kardeşim

EMREZ
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Ocak 25, 2008, 14:28:31 ÖS »

daha önce sormuştum ama silinmiş sanırım, sayfa ortasında yer alan büyük resimi nasıl silebilirim. Birde c64 te assemler ile direk açılış modunda kod kabul ediyormu yoksa illa bir yazılımlamı kodları yazabiliyoruz.

this is amiga speaking.
Daima Genç
Üye

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #6 : Şubat 03, 2008, 15:52:17 ÖS »

Kendisi, disketi en erken yazın gönderebileceğini söyledi.

YÖK yazısının nasıl silineceğini ise bilmiyorum...
commander64
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #7 : Şubat 03, 2008, 17:19:28 ÖS »

Photoshopta tek tek de silebilirsiniz

commander64
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #8 : Şubat 03, 2008, 17:34:07 ÖS »

Valla ben pek rahatsız etmedi yök yazısı ama illa olmasın deniliyorsa bir kurcalayayım...

commander64
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #9 : Şubat 03, 2008, 18:40:08 ÖS »

Yök yazısı ayrı bi tabaka değil ayıklamak zor

commander64
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #10 : Şubat 03, 2008, 18:47:50 ÖS »

Ayrıca Daktilo ile yazılmış olduğu için ocr programlarıyla hatasız ayıklamakta yoğun çaba gerektirecektir.

Ayrıca YÖK niye bu kadar rahatsız ediyor anlayamadım

commander64
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #11 : Şubat 03, 2008, 19:08:51 ÖS »

Anlaşılmıştır
YÖK YOK edilemedi dökümandan

aNNaTaR
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #12 : Ekim 16, 2016, 00:10:21 ÖÖ »

Bu kitaba ocr yapan oldu mu?
yucelbilik
Üye

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #13 : Ekim 16, 2016, 01:00:03 ÖÖ »

Şu adresten: http://pdf2doc.com/tr/
PDF olan tezi Word dosyasına çevirdim (PDF to DOC seçeneği), oluşturulan word dokümanında YÖK ün filigranı kayboldu, daha sonra da word dokümanını PDF olarak kaydettim sorun çözüldü.
« Son Düzenleme: Ekim 16, 2016, 01:13:11 ÖÖ Gönderen: yucelbilik » Logged

yb
aNNaTaR
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #14 : Ekim 16, 2016, 01:01:25 ÖÖ »

Filigran ile sorunum yok. Çizgi filmi çalıştırmak istiyorum.
Sayfa: [1] 2   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: