Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trCommodoreCommodore Genelcommodore 64'de çok başarılı grafik çalışmalar..
Sayfa: 1 [2] 3   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: commodore 64'de çok başarılı grafik çalışmalar..  (Okunma Sayısı 32470 defa)
0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
mybee
Deneyimli

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #15 : Temmuz 20, 2007, 20:54:02 ÖS »

c64 ün popüler olduğu yıllarda olsa süper derdik ama şimdi 24 bit bilmem kaça bilmem kaç pixeller varken bu grafiklere güzel demek kendimizi kandırmak olur ama c64 için çok güzel Masum)

bence tamamen yalnış fotoşoplar paintşoplar dijital fotoğraf makinaları bilmem kaç megapiksel oladursun karakalem öldümü ??  yoo bence en düşük teknoloji ile üretilen sanattır gerisi zaten konserve vaziyette sunulmuş size fikir yükleme şansı tanımamış bence harika olmuş

Alcofribas
Uzman

Who Dares Wins!

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #16 : Temmuz 20, 2007, 23:33:21 ÖS »

Neyse, bu okuduğunu yanlış anlayan veya yorumlayan arkadaşlar sayesinde, Nightlord' dan hem teknik hem de scene kültürü üzerine birbirinden güzel yazılar okuyoruz.

Aynen devam lütfen... 

Alcofribas
Uzman

Who Dares Wins!

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #17 : Temmuz 21, 2007, 00:29:51 ÖÖ »

Neyse, bu okuduğunu yanlış anlayan veya yorumlayan arkadaşlar sayesinde, Nightlord' dan hem teknik hem de scene kültürü üzerine birbirinden güzel yazılar okuyoruz.

Aynen devam lütfen... 

yanlış anladığım nedir ya da yorumladığım? Lütfen gereksiz post atmayın.

nightlord'un eski loglarınıda okudum. sanal scene balonu var ortada. oldukçada şaşırdım bazı noktalarda. Vaktim olduğunda bu konuda ilginizi çekecek bilgiler veririm.

Postların gerekli veya gereksiz olduğuna, mesajlarında Burhan Altıntop gibi "ben de pixel grafikeriydim benim de yeterince tanıdığım var" şeklinde yanıtlar yazan birisi mi karar verecek?

Senin sorunun da bu; eski postlardaki mesajlara karşı olan fikirlerinle bu konudakileri harmanlamışsın. Sonuç olarak da dediklerin kopuk kopuk ve havada. İçini hırs bürümediği bir an, yılların verdiği ezilmişliği bir kenara bırakabilirsen eğer, tekrar bir oku yazdıklarını. Şu başlık altında yazılanların neresinden çıkarttın  merak ettim şunları:

*** "tartışmasız şudur" tavrını
*** Defalarca diskete kayıttaki sorunu anlatıyorsun
*** internet gibi devasa bir kaynağı küçümsüyorsun
*** ama kendini daha üst bir sınıfa koyuyorsun
*** Seni diğerlerinden bu kadar üstün kılan nedir?
*** Scene'in türkiye sözcüsü modundan çıkıp
*** Yine aynı "sokarım, bu böyledir, kabullenin yada geberin"

Ha adamla bir sorunun varsa eğer, atarsın özelden mesaj. Yok ortaya bir mesaj atıyorsan, savlarını ispatlamak-desteklemek zorundasın diye düşünüyorum. Eski postları okuyup, birşeylere takılıp sonra burada ona göre yorum yazarsan biz müneccim miyiz anlayacağız?

Bir de konuyu getirdiğin yöne bak bakalım. Sanırım seni formal ve didaktik bir tarzla anlatılanlar rahatsız etti. Kusura bakma da bazısını da anca böyle didaktik yaklaşım paklıyor.

Evet, senin tabirinle "genelde bilgi, seviye genel kültür ve eğitim seviyesinin yüksek olduğu insanların oluşturduğu topluluklarda" akıp gidiyor güzel ve faydalı mesajlar. Lakin arada çıkıyor senin gibi hayırlar(Herşeye hayır diyen insan ya da belki de başka birşeydir, artık nasıl okumak isterseniz).

Fazla da bıdı bıdı yapma terbiye fakiri!

nightlord
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #18 : Temmuz 21, 2007, 00:32:51 ÖÖ »

OK simdi herseyden once sunu soyleyeyim: bu ve bundan onceki butun mesajlarimi okurken, beni evinizin salonunda bir yandan beraber cay icerken sohbet ettiginiz oldukca relax ve yuzunde hafif bir gulumseme olan biri olarak gozunuzun onune getirin. Cunku ben oyle bir ses tonu ile yaziyorum

Pekala simdi tek tek cevap vermeye calisayim bunlara

aslinda bir onceki mesajimda da tekrar belirttigim gibi benim bu basliktaki mesajlarim senin ilk mesajinda ortaya attigini dusundugum iki sava cevap vermeye calisti.

1- bu grafiklerde photoshop kullanilmis
2- bugunun teknolojisini kullanarak c64 icin uretim yapmak anlamsiz

bu iki sav disinda sonraki mesajlarinda ortaya koydugun baska seylere fazla cevap vermemeye calistim tartismanin odagi dagilmasin diye.

Bu iki sav uzerinde de soyleyecegim yeni bir sey yok.

Alıntı sahibi: Colors
nightlord bende pixel grafikeriydim. yeterince tanıdığım var, neden partide birileriyle tanışmamı istiyorsun? kimi tavsiye edersin? ne konuşalım onunla? bana neyi öğretsin?

Bunu duyduguma cok sevindim. Bu pekcok seyi aciklamayi kolaylastiracak. FLI, AFLI, IFLI, SHIFLI, UFLI  XFLI gibi modlarin normalde C64'te onceden tasarlanmamis, yillar icinde buyuk emeklerce scenerlar tarafindan bulunan ozel grafik modlari oldugunu biliyor olmalisin. Bu modlarin hepsi editorleri ile beraber yayinlaniyor. Ve bu editorler c64'te calisiyor.

Alıntı
ilk mesajından itibaren "tartışmasız şudur" tavrını oldukça alttan aldım, halende alıyorum. Sana üslübun konusunda ince mesajlar gönderdim ama olmadı.

Tartismayi kizistirmamaya calistiginin farkindayim ve bunu cok olumlu buluyorum. Eger benim yazdiklarimda "tartismasiz sudur" tavri sana ulasmis ise ben tam ifade edememisim demektir. Amacim seni kisi olarak elestirmek degildi ve hic olmadi. Ben kisileri elestirmem, eylemleri elestiririm. Eger bunu tam olarak acik ifade edememis isem yanlis yapmisim ve bu yanlisi cekinmeden kabul eder ve senden ozur dilerim.

Fakat fikir farkliliklari ile teknik bilgilerdeki dogrulugu ayirt etmemiz gerekir. Teknik olarak dogru olan birsey:
- c64 scene'de convert grafigi piksel art diye sunmak buyuk suctur.

Suc demek tabii ki ortak bir hukmeden organizasyon var onlar sana ceza veriyor seklinde anlasilmamali. Fakat eger scener isen bu olayi gercekten siradan birsey olarak nasil gordugunu inan anlamiyorum. Bu olay yuzunden urunler yarismalardan elenir. Bu yuzden gfx compolarda working stage ler istenir vs. Yani bu konuda "bu dedigim dogrudur kabul edin" uslubunda oldugumu biliyorum, ama bu tarihsel ve guncel bir gercek. Bunu ispatlamak icin gidip CSDB'den partileri arastirip elenen convert resimleri mi bulayim ne yapayim?

Ben bu olayin c64 scene'de ne kadar onemli oldugunu bilmedigini varsaymistim. Bilgi eksigi derken kastettigim en onemli seylerden biri buydu. Ve bu anlamda bilgi eksikligini negatif bir yorum olarak soylememistim (ki sen bunu negatif algilayip mutakip mesajlarda hep aslinda cok bilgili oldugunu ifade etmeye calistin).

Alıntı
Defalarca diskete kayıttaki sorunu anlatıyorsun, alakasız bir konu olduğu halde. Lütfen mesajımı tekrar oku, c64 çapraz kodlama vs değil, ben sana amigada yaşanmış bir örnek verdim.

Ben disket konusunu ilk mesajindaki su ifadeye karsilik ornek olarak kullandim

Alıntı
Güncel teknolojiden faydalanılarak amiga/commodore için yapılan çalışmaların amacını açıkçası anlamıyorum. Commodore ürünleri kendi devrindeki teknolojileri ile bir bütündü, orjinaldi.

Tamam bir daha disketten bahsetmeyecegim ama capraz gelistirme konusu onemli. Bkz bir sonraki quote

Alıntı
Örneğin şimdi 1200'de bir demo yapalım, hız probleminden dolayı vektörel bir scene'in datasını winuae'de hesaplatıp, 1200'de show yapalım. Bu olmamalı.

buradaki son 5-6 yildaki TBL demolarini kastettigini varsaymistim. Onlar a1200 demolarindaki bazi datalari pc de hesaplattiriyor. Fakat bu olay "datayi winuaede hesaplattiralim" seklinde degil. Benzer teknikleri commodore demolarinda da kullaniyoruz.

Bunun sebebini biraz daha iyi aciklamam gerekiyor. genelde dusuk kuvvetli bir sistemde bazi efektleri yapabilmek icin yapilmasi gerekn hiz optimizasyonlarinin basinda gelen iki teknik var:
1- bazi hesaplanmasi zor matematiksel fonksiyonlari onceden hesaplanmis tablolara koymak. Mesela c64 te iki sayinin carpimini veya sin(x) islemini koymak gibi
2- bazi dongulerde dongunun indeksi ile ilgili zaman kaybini yok etmek icin dongulerin serilmesi (unroll edilmesi). Boylece mesela 256 kere calisacak 8 komutluk bir dongu art arda 2048 komut olarak yaziliyor

Simdi bu iki teknikte de birbirini tekrar eden cook uzun sayi veya komut dizilerinin bir sekilde yazilmasi gerekiyor. bunlari elle yazmak cok hataya acik oldugu icin bunlar genelde kucuk yardimci programlar yazilarak hazirlaniyor. Bu eskiden de boyleydi. o zaman PCmiz olmadigi icin BASIC te yazardik bu programlari. Simdi ise pc de c++ ile yaziyoruz mesela. Kullanilan bir tablonun hesaplanmasi mesela BASIC ile 3 saat surecekken pc'de 3 saniye suruyor. Bu kullanim hangi optimizasyonu nerede yapacagimiz ile ilgili bizi kurtarmiyor. Algoritmalari yine biz gelistiriyoruz. Sadece zaman kazandiriyor. Arti olarak bu optimizasyonlari yaparken kisitli bellege bunlari nasil sikistiracagimiz ile ilgili yeni sorunlar cikiyor

Butun bunlardan anlatmaya calistigim sey su: PC kullanarak C64 veya Amiga icin demo gelistirmek ne zorlukta? zorlugu ikiye bolmeliyiz. Algoritma gelistirme ve problem cozme zorlugu eskisi kadar zor (hatta belki daha zor cunku standartlar ve rekorlar gelisiyor surekli) fakat bu demoyu insa etmek ve son disket imajini hazirlamak ve dagitmak cok daha kolay.

Benim burada hassasiyetle ustunde durdugum konu su: PC kullanmak bugunku c64 ve amiga demolarini daha degersiz veya kolay kilmiyor. Senin ilk mesajindaki 2. sav'a bu kadar hararetle cevap vermeye calisma nedenim bu mesajin anlasilmasini istemem.

Elbette bu demolarin eski gunlerdeki hissi yaratmadigini soyleyebilirsin ve buna hicbirsey demem. Fakat bu demolarin basitce "pcde hazirlanip commodore'da veya amiga da play eden seyler oldugu " seklindeki dusuncenin teknik olarak dogru olmadigini anlatmaya calisiyorum.

Alıntı
internet gibi devasa bir kaynağı küçümsüyorsun, yada interneti kullanmayı bilmiyoruz. Bugün google ile stanford'un bir öğretimcisinin x makalesine ulaşıp sıkıştırma formulunu kendi koduna uyarlayabiliyorsun. Senin öğrendiğin kaynaklar bunlardan daha mı farklı ve iyi?

Interneti hafife almak dogru terim degil bence. Intenetten bazi seylerin ogrenilemeyecegini belirtmeye calisiyorum. Search engineler linkleri popularite / baska yerlerden cok defa refranans gosterilme / sitenin browsing friendly olmasi vs gibi pekcok kriteri goze alarak siraladigi icin, ulasilan bilgilerin dogrulugu ozellikle scene gibi "underground" alt kulturlerde sorun oluyor. Cunku c64 scene gibi "niche" bir ortamin siteleri de disaridan her zaman en cok miktarda link almiyor. Bu da onlari dogru yerlere oturtamayabilir search enginelerde. Mesela c64 forumlarinda veya diskmaglerde yazilanlari takip etmeyen birisi pouet'in c64 scene acisindan cok onemsenmeyen bir yer oldugunu bilemez. Bu normal bir durum.

Bir de olayin sosyal yonu var. Bilgilerin kaynagi olan kisilerin guvenilirlikleri ile ilgili. Kisilerin guvenilirligini dogru tayin edebilmek icin onlarin yaptiklari isleri bir suredir takip ediyor olmaniz gerekir.

Ayni guvenilirlik bizi en bastaki konuya yani "convert" grafiklere de getiriyor. Ornegin Turbo'yu taniyip guveniyor olman onun calismalarini nasil ayri bir yere koymani sagliyorsa, ayni sey Dane/Crest icin de gecerli. Bu adami tanimiyor ve yillar icinde yaptigi calismalari gormemis olan birisi onun Madonna'yi "convert" ettigini dusunebilir. Buna belki de Scene kulturu diyebiliriz. Muzik kulturu sinema kulturu gibi birsey bence bu. Bir insan nasil yalnizca internette search yaparak sinema kulturu edinemezse (film seyretmek, elestirileri okumak gibi seyler de yapmali), ayni sekilde yalnizca internetten search yaparak scene kulturu de edinemez diye dusunuyorum. Bu kisisel bir fikir, bunun teknik gercek oldugu iddiasinda degilim nitekim yuzlerce film seyredip sinema kulturu olusturamayan bir suru insan taniyorum.

Toparlarsam, google ile ilgili yorumlarimda kastettigim sey bu idi. Internet ile c64 scene ile ilgili pekcok teknik bilginin ogrenilebilecegini fakat c64 scene'in sosyal ve kulturel yapisinin ogrenilemeyecegini savunuyorum. Bu yapi duzenli olarak demo seyretmek, disk dergilerini okumak ve partilere gitmekle en iyi ogreniliyor kanimca. Dolayisiyla bu mesajin en basindaki quote icinde yer alan "partiye niye gelmemi istiyorsun, orada kimden ne ogreneyim" sorunun cevabi da bence bu. Oraya gelip kimseden birsey ogrenmeni beklemiyorum. Cogu zaman partide birisinden ogrenebilecegin sey zaten teknik bir bilgidir ve ona internetten ulasabilirsin. Oysa oradaki "butun" ile ve atmosfer ile karsilasirsan bazi olculemez ve yaziyla tarif edilmesi zor olan bir farkindalik artisi yasarsin. mesela en basitinden Nightlord'un alemdeki en sakin adamlardan biri oldugunu gorursun partiler ve oradaki insanlarla ilgili bu forumda yayinladigim bir "ilk partim rehberi" olacak o yaziya bakarsan sanirim uslup olarak beni daha iyi taniyacaksin

Alıntı
Asıl canımı sıkan: Eskiden yıllarımı birlikte geçirdiğim birçok coder, grafiker scener'ları küçümsüyorsun, "beni aynı kefeye koyuyor" diyorsun, belki birçoğunuda tanıyorsun ama kendini daha üst bir sınıfa koyuyorsun. Arkadaşlarımı küçümsemene izin veremem nighlord!

Bu bolumde bir kelime butun farki yaratiyor. ben soyle demistim:
Alıntı
Colors beni eski manasiz scene "tartisicilari" ile esdeger tutuyor

"eski scenerlar" esit degildir "eski manasiz scene tartisicilari"

scene de gecmiste hepimizin teenager oldugu yillarda bol bol birbiriyle anlamsiz tartismalara giren scener olurdu. yillarca birbiriyle basit konular uzerinden tartisan kavga eden cok scener oldu. Bu "flame war" denilen tartismalar scene'de bir klise olarak bilinir ve genelde bugun gulumsemeyle ve "ulan ne salakmisiz o zaman ya hey allahim" seklinde bir dusunceyle anilir.

benim manasiz eski scene tartisicilari derken kastettigim sey buydu. senin mesajinda yazdiklarimi bir "flame war" ile ayni kefeye koydugunu dusunmustum. Ve evet bu topic'de yaziklarimin tipik flame war argumanlarindan daha ust bir kalitede oldugunu dusunuyorum.

Fakat bu kendimi baska scenerlardan ustun goruyorum demek degil. Eger soylediklerim bu sekilde anlasilmis ise acayip super bir miktarda yanlis ifade etmisim demektir kendimi.

Alıntı
Scene'in bir okulu yok, kursu yok. Seni diğerlerinden bu kadar üstün kılan nedir?

Burada deminki yanlis anlamadan hareket etmissin. Yukarida bunu cevapladim sanirim

Alıntı
Teknik olarak yanlış söylemlerim nedir? Neyi yanlış söyledim? Ve sen teknik olarak neyi düzelttin?
Bu da yukaridaki cevaplar arasinda. ozellikle:
1- Bu topicteki 5 grafigin convert oldugu seklindeki iddianin;
a- yanlis oldugu
b- buyuk suclama oldugu

2- bugun yapilan cross dev demolarin pc'de hesaplattirilip, target platformda "play" ettigi icin daha degersiz oldugu

konularindaelimden geldigince aciklayici olmaya calistim

Alıntı
Scene'in türkiye sözcüsü modundan çıkıp, bu sorulara net akılcı yanıtlar ver lütfen.
Hmm bu onemli bir yorum. Ozellikle bu forumda oyle bir kimlige burunmus buluyorum kendimi zaman zaman. Bunun en onemli sebebi bu forumun bir scene forumu olmamasi. Burasi bir retro kullanici forumu. Ben burayi sahsen yeni scenerlarin kazanilabilecegi bir ortam olarak gordugum ve cogu zaman burada insanlarin sordugu teknik sorulara cevaplari bildigim icin takip ediyor ve elimden geldigince desteklemeye calisiyorum. Zaman zaman Skate ve Vigo da buralarda bir kac mesaj atiyor. Fakat Vigo sanirim artik tamamen ayrildi ve Skate de benim kadar SIK takip etmiyor. dolayisyla commodore.gen tr forumunda aktif mesaj atan tek scener ben kaliyorum. Scenerlar daha cok tr-demoscene.info forumunda bulunuyor. orada genel olarak bu tur bir sozculuk kimligine burundugum hic olmuyor sanirim.

Lakin bunun itici ve rahatsiz edici bir hava yaratmasi da cok dogru. Bu konuda daha dikkatli olmam gerekir. Ozellikle bu forumun uyeleri benim yazdiklarimi okurken "ya iste zaten bu adam scener ondan boyle yaziyor" falan dememeli. Buna daha cok dikkat edecegim

Yani kisacasi kendimi ustun scener veya tr scene sozcusu olarak gormedigime emin olabilirsin.

Alıntı
Yine aynı "sokarım, bu böyledir, kabullenin yada geberin" tadında yanıtlarsan ben bu tartışmada yokum!

Evet Colors, soylediklerim kayitsiz sartsiz kabul et, cunku ben hakliyim

« Son Düzenleme: Temmuz 21, 2007, 00:42:30 ÖÖ Gönderen: nightlord » Logged
Arda
Uzman

I'm *the* guy from Argleton

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #19 : Temmuz 21, 2007, 01:05:04 ÖÖ »

Cehaletin böylesi bu forumda görülmedi. En saçma para konulu tartışmalarda bile herkes saygısını korudu.

Ortaya çıkıp 160x190 piksellik dandik bir çizim üzerine, tanımadığın birine küfür etmeyi nasıl başardın? Şu attığın son mesajlar attığın önceki mesajların içeriğini silip süpürdü ve seni en dibe oturttu.

Nightlord hepimizin sevdiği ve scene konusunda hepimizin bir adım ötesinde biridir. Senin etrafın bilmeyenlerle dolu olduğu için bilen biri gördüğünde (ki bu forum bilenlerle dolu) balon sanabilirsin. Bu bazen tokat gibi iner adamın yüzüne, ve komik duruma düştüğünü bir şekilde saklamak istersin.
<a href="http://www.youtube.com/v/fK3DG9gollM&rel=0" target="_blank">http://www.youtube.com/v/fK3DG9gollM&rel=0</a>

Colors, bu forumda yerin olduğuna inanmıyorum. Lütfen abuk mesajlarını ve 50 c64'ünü birden alıp, birdaha gelmemek üzere gider misin?

nightlord
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #20 : Temmuz 21, 2007, 01:10:02 ÖÖ »

"Evet Colors, soylediklerim kayitsiz sartsiz kabul et, cunku ben hakliyim"

@nightlord yazını okumadım, aradaki adam yüzünden direk gözüm son cümlene ilişti. Böyle olmaz.

ayrıca yani bu scene olayını boyayıp şişirip pompalıyorsunuz. Bu arada tanıdık çıkarsın, adın nedir?

Colors lutfen yaziyi oku. O son cumle sonunda gulen yuz olan bir espiriydi.
nightlord
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #21 : Temmuz 21, 2007, 01:19:22 ÖÖ »

Colors: abi lutfen yaziyi bi bastan sona okumani rica ediyorum senden. Ben kult karakter degilim ve yazida da hatali oldugumu kabul ettigim yerler var
Arda
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #22 : Temmuz 21, 2007, 01:47:10 ÖÖ »

@emrez
http://zxdemo.org/screens/full/0/387.png

bence her pixelart kasan grafiker, "handmade" yazısını yapıştırmalı bir kenara ki millet convertlerle karıştırıp mantık hatası yapmasın.

Yukarıdaki resimler yağlı boya. Garip, digital fotograf makinesi varken bu manyaklar neden boyayla uğraşıyorlar? Görüldüğü gibi fotoreel tabloların yanında 192x160 pikseli işlemek imkansız değil.

Tıpkı bu tablolarda olduğu gibi, bu c64 grafiklerindeki emeği düşünerek zevk alıyoruz. Sınırlı sayıdaki renkleri ustaca kullanma şekli, düşük çözünürlüğe rağmen okunabilirlik... 24bit çalışılmış pixel art'ta da aynı zevki alırım, ama onda kıstaslarım farklı olur. Ben üstteki mono grafikten bile zevk alabiliyorum, adamın her pixeli çok derin düşünmesi gerekiyor ki istediği tonu yakalayabilsin.

BU zor bir iştir, çizen kişiye bir pixelin yeri batar. Onu koyacak yer bulamaz. Bir üste koysa olmaz, bir yana koysa olmaz. İçine sinene kadar her pixelin yeri ve rengi denenir durur.

Ha tabi bir taraftan çizerin samimiyetine de güveniyoruz. COnvert bir resmi pixel art diye satsa hiçbişey anlamayız.

mybee
Deneyimli

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #23 : Temmuz 21, 2007, 01:58:38 ÖÖ »

yahu bu işide colors arkadaşımız biliversin belki haklı olduğu noktalar var neden derinlemesine bakamıyoruz olaylara sonra hakaretsiz giden bir tartışmada hakaret ve küfürü neden sokuyoruz araya

internetteki bir kaç bilgiye güvenip neden yiyoruz birbirimizi

c64 te grafik çizmek gerçekten zordur 16 renkten harikalar yaratmak hakikatten zordor ama fotoşoptan (tr diline adapte vaziyeti) herhangi bir resmi c64 tadında alabilmek çok kolaydır anlatmak istediği budur arkadaşımızın bencede yerden göğe haklıdır ben c64 te grafik çizemem ama fotoşoptan c64 tadında amiga tadında nefis grafikler elde edebilirim tamam c64 ün flı tekniğini duydum bi kaçta grafik gördüm ama bu yayınlananlar kadar nefis değil ya dehşet bir grafikerin elinden çıkma yada fotoşop olayı sonra piksellere bakacak olursak sanırım flı kullanılmamış

tamam kabul çok güzel görünüyorlar ama meyveninde hormonlusu güzel görünür bence şüpheyle bakmak gerek

çokta emin olmadan kimseye hakaretler küfürler yağdırmayalım göz zevkim bozuluyor (gözlüğüde piyasaya sürülmedi henüz)
« Son Düzenleme: Temmuz 21, 2007, 02:01:39 ÖÖ Gönderen: mybee » Logged

Skate
Uzman

A Sinner Scener

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #24 : Temmuz 21, 2007, 02:10:07 ÖÖ »

off ya, bu ne biçim tartışmadır aklım durdu. sanki herkes bir öncekinin mesajından kıllanmış birkaç kişi hariç. aman benim mesajımdan da yanlış sonuçlar çıkarmayın. sadece konu hakkında bilgim olduğu için yazıyorum bu mesajı.

Nightlord bir Türk olarak en çok c64 demosuna imza atmış, Türkiye'deki (şu an Microsoft'da çalışmak için geçici olarak ADB'de ikamet etse de) 1 numaralı coder olmaya aday bir insandır. Grafik ve müzikle de amatör gibi görünmeye çalışarak aslında oldukça profesyonelce ilgilenmektedir. One man army olayı, tek başına bir demo kodlayabilir (kodlamıştır da zaten).

Kendisini şahsen tanıyan herkes de onun ne kadar düzgün, sakin ve başkalarına laf sokmak gibi bir derdi olmayan bir karakterde olduğunu bilir. Nightlord hoşuna giden tavır sergileyen insanlara "güzel insan" diye hitap eden ve bu tür laflarıyla birçok insanın dostluğunu kazanmış bir arkadaşımızdır.

Bunların yanı sıra yıllardır c64 coding üzerine tutorial üstüne tutorial yazarak c64 scene'ine yeni isimler kazandırmaktadır.

Colors seni tanımıyorum ama özde düzgün bir insan olduğunu hissettirdin bana. Küfürlü mesajlar v.s. beni pek etkilemez. Gerçek hayatta hangimiz sütten çıkmış ak kaşığız ki.

Yukarda yazdıklarım boşuna değil, kimsenin karşısında durmak gibi bir niyeti olmayan ve scene ile ilgili yalnızca doğruları anlatmaya çalışan bir insanı karşına alıyorsun Colors. Bunu yapma sebebin ise o insanın senin karşına dikildiğini düşünmen. Ama ben Nightlord'u şahsen ve yakından tanıyorum. Asla böyle biri değildir. Ben de eski bir commodore 64 scenerıyım ve o grafiklerin hikayesini bilirim. Nightlord'un yazdıkları harfi harfine doğru. Bu yüzden söylediklerinin arkasında duruyor ve sen O'nun senin karşında durduğunu sanıyorsun. Hayır karşında durmuyor. Durduğu yerden çekilmeme sebebi ise Nightlord'un karakterine işlemiş olan "doğruyu öğretme arzusu". O ne yaparsan yap orada dikilir. Senin farkına varman gereken "ora"nın senin karşın olmadığı mevzusu.

Amma uzun yazdım be Nightlord'u da hiç bu kadar övmemiştim, fırsat oldu hehe. Colors kalkıp "sana nooluyo be" diye olaya yaklaşırsan üzülürüm. Ben yalnızca tartışmaları görüp üzüldüm ve "konuya birçok açıdan hakim olduğum için" konuşmaya dahil oldum.

Bu arada tüm dünyada scene ile ilgili sık sık tartışmalar olur. Genellikle de böyle basit sebeplerden çıkar, sinirler gerilir, bazen patlar... Ama sonuç olarak scene içinde uzun yıllar bulunsanız da tanımını tam olarak yapamayacağınız dinamik bir oluşumdur. 80lerde, 90larda ve 2000'lerdeki scene tanımı birbiriyle yalnızca ortak yanlar barındırır. scener-grup ilişkisi, kod, grafik, müzik v.s. gibi. 80lerde "mega swapper"ım diye övünen kişiler şimdi e-maillarının spam filtreleriyle oynuyorlar. Kısacası scene değişiyor, form değiştiriyor. Ama scene'in patlama noktası c64 scene'idir. c64, amiga gibi scenelerden gelme adamları PC scene'inden çıkardığın zaman gerçekten de geriye çoluk çocuk kalır. Bu yüzden c64 scene'i önemlidir, bu yüzden elit c64 scenerlarına saygı duyuyoruz.

...ve bu yüzden günler, geceler, belkide aylarca pixellenmiş, detaylandırılmış ve realizmin dibine vurdurulmuş pixel grafikler için "bu grafik convert" iması yaratıldığı anda herhangi bir c64 scenerı "çabuk lafını geri al!" moduna girer. bu kabadayıca söylenmiş bir laf değildir, daha çok bir reflekstir.

Yoruldum, daha çok yazmiicam
Skate
Uzman

A Sinner Scener

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #25 : Temmuz 21, 2007, 02:15:07 ÖÖ »

@Arda: Düşünsene senin verdiğin linkte eleman grafiği pixellemiş ama handmade sembolünü convert etmiş olsa ne kadar ironik olur hehehe.
Arda
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #26 : Temmuz 21, 2007, 02:56:36 ÖÖ »

@skate
onu scene.org'da standart dağıtmalılar, pixel kasanlar alıp koycak bi köşeye

ama şuna acaip güldüm itiraf edeyim:
Alıntı sahibi: skate
Colors kalkıp "sana nooluyo be" diye olaya yaklaşırsan üzülürüm.

Yani diyosun ki, ben küfürden etkilenmem, ama delinin biri gibi geldin bana, bana küfür etme diye bir sigorta cümlesi yerleştireyim... Alcofribas'da üzülmüştür herhalde...

coze
Uzman

Hieh hieh hieh heh ...

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #27 : Temmuz 21, 2007, 08:58:38 ÖÖ »

evet forumumuzda bazi arkadaslarimizin ayrilmasiyla ozlemeye basladigimiz anlamsiz polemikler geri donmus elimde popcorn izliyorum  polemiksiz forumda cekilmiyor hani ... arada arda'nin oyununu acip polemik yaratip etrafa satasir oldum 

Retro Hincal Uluc
Yönetici
Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #28 : Temmuz 21, 2007, 11:30:22 ÖÖ »

Colors adlı üyenin mesajları ve üyeliği silinmiştir. Sanırım sebebini açıklamaya pek gerek yok.

Mesajlarının silinmesi durumunda anlamsızlaşan, kendisine vermiş olduğunuz cevaplardan dolayı özür dileriz.
LW3D
Yönetici

Günü Kurtaran Avam Hiooargggh :)

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #29 : Temmuz 21, 2007, 13:13:12 ÖS »

Küfürlü bölümleri çıkarınca bayağ güzel bilgilerin olduğu, farklı görüşlerin paylaşıldığı bir başlık oldu. Arada sırada bu tür güzel paylaşım olması için küfür etmek zorunda bırakmayın beni

Sayfa: 1 [2] 3   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: