Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trGenel KategoriProjePCB baskı devre üretimi için CNC tavsiyesi.
Sayfa: [1] 2 3   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: PCB baskı devre üretimi için CNC tavsiyesi.  (Okunma Sayısı 28777 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
fort_apocalypse
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« : Ağustos 27, 2019, 15:56:22 ÖS »

Merhaba,

Yaklaşık 35 yıldır elektronikle uğraşıyorum, devre lehimliyorum, tamir ediyorum. Eskiden "pozitif 20" spreyle çift taraflı baskı devreler çok bastım, ürettim, hatta sattım

Bir süredir internette videolarına rastladığım, CNC kullanılarak kazıma yöntemiyle prototip PCB üretimi amaçlı, amatör işi bir CNC almak istiyorum.

CNC konusunda hiç bilgim ve tecrübem yok. Çizdiğim devreler Protheus ARES ortamında Gerbere çevrilebiliyor. Gerber datasını doğrudan printer gibi CNC'ye gönderebiliyor muyuz? CNC ile delik içi kaplama olmayacağının farkındayım ama prototip için çok önemli değil.

Her türlü fikir, tavsiye görüş, uyarı, tecrübe paylaşımı, yapan arkadaşlara şimdiden çok teşekkür ederim.

Sevgiler.

Not: Eğer bu iş umduğum gibi olursa CGTR projelerin prototipleri benden.
« Son Düzenleme: Ağustos 27, 2019, 16:10:23 ÖS Gönderen: fort_apocalypse » Logged

i_r_on
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #1 : Ağustos 27, 2019, 16:46:06 ÖS »

CNC için kullanılan kaynak plotter'larda filan da kullanılan gcode oluyor. Gerber'i doğrudan işleyemezsiniz. Vektör çalışan Inkscape gibi bir programla baskı devre imajını önden işleyip vektöre çevirmek gerekiyor sanırım. Baskı devrede siyahla çizilen kısımlar bakır olurken CNC'de tam tersi buraların oyulmaması lazım o yüzden sanırım negatif imaj üstünde bunu yapmak lazım.

CNC'nin dezavantajı plaketin oyuldukça ortaya çıkacak olan partiküller, ev ortamı için çok ideal bir çözüm değil.

Kuru film yöntemini tavsiye ederim, process'i deneme yanılmalarla oturttuktan sonra güzel sonuçlar alınıyor. Internette bu konuda bir sürü tutorial var. Aliexpress'ten aldığım film, yine aliexpress'ten aldığım oje kurutucu (uv lambalı) ile makul sonuç elde etmiştim. Filmin pozlanması için ve film artıklarının temizlenmesi için de iki kimyasal kullanılıyor.

Tüm process biraz uzun ancak asetatı hazırladıktan sonraki kısmı tekrar tekrar deneme şansınız oluyor, hata yaparsanız başa dönebiliyorsunuz. Bu açıdan güzel bir yöntem.

<a href="http://www.youtube.com/v/3OEejzC7As8&rel=0" target="_blank">http://www.youtube.com/v/3OEejzC7As8&rel=0</a>

Aklıma gelen ancak uygulayamadığım (LCD akıntısı sebebiyle) fantastik bir yöntem de var. İki adet aynı LCD ekranın panellerindeki florasan lamba UV led şeritleri ile değiştirilecek. İki yüzü ilmle kaplanmış olan pcb bu setup içinde LCD ekranlara pcb görüntüsü verilerek pozlanacak. Geri kalan işlemler aynı. Pratikte mümkün olur mu bilmiyorum ama bu en azından birden fazla kez asetat basma, birleştirme, iki katman için bunları hizalama gibi dertlerden kurtarıyor.

Every imagination is one's self reflection but not every self reflection is imagination. <I.R.on - 2001>

twitter | blog
Levent
Deneyimli

4'294'967'296

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Ağustos 27, 2019, 16:56:19 ÖS »

Bir ara bu konu benim de aklıma takılmıştı. Büyük boyutlu devreler düşünmüyorsanız, internette eski cd-dvd sürücülerin motorları, kızakları ve arduino kullanılarak yapılan çokça örnek var. Ben yapmaya cesaret edemedim o yüzden net bir bilgim yok.

Linkteki proje bir fikir verebilir:
https://www.instructables.com/id/Small-Arduino-CNC/

█ Commodore 64C + MPS1230 █ Commodore 128D █ 2x Naked Amiga500 █ Apple eMac-700 █ WinXp PC █ Win11 PC █
fort_apocalypse
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #3 : Ağustos 27, 2019, 17:00:18 ÖS »

@i_r_on: Plaketin oyuldukça ortaya çıkacak olan partiküller benim açımdan hiç sorun teşkil etmiyor. Kimyasal proses çok safhadan oluşan uğraştırıcı bir süreç, delikleri delmek bile ayrı sıkıntı. CNC PCB videolarını izlemişsinizdir, yarım saat içinde devreniz hazır, elinizde. Ne asit be perhidrol, ne sudkostik, ne pozlandırma, ne delik delme sıkıntısı... hiçbirisi yok. devre basılırken siz başında beklemek durumunda bile değilsiniz.

@Levent: CNC'yi hazır almak istiyorum, aliexpreste 99 dolara bile var direnc.net te 1580 liraya var, ama kullanıcı yorumu bulamadım.

https://www.direnc.net/lazerli-cnc-makinesi-tezgahi-500mw

@i_r_on: Çok sayıda üretim yapılacaksa filmli pozlandırma en optimal çözüm. LCD ekranı film olarak kullanak yaratıcı bir düşünce, acaba ekranın cam kalınlığı ışık kırılmalarına sebep olur mu, keskin hatlar için pozlandırmayı daha güçlü ışıkla daha uzaktan yapmak gerekebilir.
Pozlandırma filmi için; Asetat yerine, aydinger kağıdına laser printerdan ters (ayna) baskı alıp (aydingerin kalınlığından kaynaklı problemi oartadan akldırmak için; tonerli taraf bakıra değecek şekilde) kullanıyordum eskiden. (ışık kaynağı olarak; 35-40 cm mesafeden "Osram Ultravitalux 300W E27" kullanıyordum)

« Son Düzenleme: Ağustos 27, 2019, 17:31:25 ÖS Gönderen: fort_apocalypse » Logged

i_r_on
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #4 : Ağustos 27, 2019, 17:57:53 ÖS »

Aliexpress'teki ucuz cnc'ler lazer ile kullanıma yönelik daha çok, pcb için nasıl sonuç verir fikrim yok.
Pcb'yi boyayıp boyayı lazer ile yakma da alternatif bir yöntem bu arada.

Cnc'nin bir diğer sıkıntısı hassasiyet. Bu da sağda solda bulunan pcb'lerin her zaman üretilemeyeceği anlamına geliyor. Kuru filmde hassasiyet daha iyi, cnc'ye göre daha ince clearence ve track'ler kullanılabiliyor.

Every imagination is one's self reflection but not every self reflection is imagination. <I.R.on - 2001>

twitter | blog
fort_apocalypse
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #5 : Ağustos 27, 2019, 18:18:05 ÖS »

Aliexpress'teki ucuz cnc'ler lazer ile kullanıma yönelik daha çok, pcb için nasıl sonuç verir fikrim yok.
Pcb'yi boyayıp boyayı lazer ile yakma da alternatif bir yöntem bu arada.

Cnc'nin bir diğer sıkıntısı hassasiyet. Bu da sağda solda bulunan pcb'lerin her zaman üretilemeyeceği anlamına geliyor. Kuru filmde hassasiyet daha iyi, cnc'ye göre daha ince clearence ve track'ler kullanılabiliyor.

Hassasiyet konusunda haklısın, kazıma yöntemi çok hassas değil gibi
Keşke bu işi yapan tecrübeli birileri yardımcı olsa, İnternetteki videolarda CNC ile çok kolaymış gibi gösteriliyor.

Levent
Deneyimli

4'294'967'296

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #6 : Ağustos 27, 2019, 18:28:49 ÖS »

Kazımak yerine cncye pertinaks kalemi takıp, onunla çizdirip sonrasında asitle çözdürme de yapılabilir gibi geliyor bana ama tabi ki step motorların adımları ve şasenin sallanması sizin de dediğiniz gibi hassasiyeti düşürecektir.

█ Commodore 64C + MPS1230 █ Commodore 128D █ 2x Naked Amiga500 █ Apple eMac-700 █ WinXp PC █ Win11 PC █
fort_apocalypse
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #7 : Ağustos 27, 2019, 18:47:57 ÖS »

Ben, asitle, elde delmekle... falan uğraşmak istemediğim için CNC istiyorum.
Aşağıdaki CNC'nin yanında 0.1mm matkap uçları veriliyor, benim için 0.1mm hassasiyet yeterli, hatta fazla bile. keşke CNC'de PCB üretmeyi denemiş birisi çıksa da bilgilendirse bizleri, "Şunu al bunu alma." dese.

https://www.direnc.net/cnc3018-2500mw-lazerli-cnc-makinesi-tezgahi

Mesela aşağıdaki CNC için "Proteus programı ile çıkartılan gerber kodların aktarılması ile işlenmektedir ." yazmışlar.

https://www.youtube.com/watch?v=ycYqH5JX21o

« Son Düzenleme: Ağustos 27, 2019, 19:32:59 ÖS Gönderen: fort_apocalypse » Logged

i_r_on
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #8 : Ağustos 27, 2019, 19:37:14 ÖS »

Mesela aşağıdaki CNC için "Proteus programı ile çıkartılan gerber kodların aktarılması &nbsp;ile işlenmektedir ." yazmışlar.

https://www.youtube.com/watch?v=ycYqH5JX21o

İşte o aktarılmasının içinde ufak bir işlem var, onu yazmamış. Gözde büyütülecek bir işlem değil bu arada.

CNC'ye hazırlığı şurada bir video anlatmış

https://www.youtube.com/watch?v=IbsBCMlQB_c

Şu eleman da 3D printer'a DREMEL takarak yapmış bu işi,

https://www.youtube.com/watch?v=6ipcdhXetHY

Delme de pis iş ancak prototip için yine de diğer process'lerin yanında daha az can sıkıcı gibi... Bir de şöyle bir durum var, pcb dizaynın üretim öncesi son halini test edeyim desen iki katman yapmakta zorlanacağın için bu da sıkıntılı... tek katman prototip yapıp sonra çift katman'a çıkarıp üretime göndermen gerekiyor.. ya tasarımı çift katman'a çıkarırken hata yaptıysan?

Tabii TR'de facebook gruplarında makul fiyatlara tek katman üretim yapan bir çocuk var, böyle bir çözüm de kullanılabilir adetler çok yüksek olmayacaksa.

twitter | blog
pcdata76
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #9 : Ağustos 27, 2019, 19:44:17 ÖS »

Merhaba,

Tek tük prototip üretimlerde CNC kullanıyorum. İki yıl önce açıkçası kimyasal yönteme göre daha pratik olacağını düşünerek kurmuştum. Ancak delik delme kısmındaki pratiklik haricinde (ki artık mümkün oldukça en büyük kılıftan SMD kullanıyorum elimden geldiğince, bu da delik gereksinimini oldukça azaltıyor) sanıldığı kadar pratik bir yöntem değil. Özellikle çift yüzlü baskı devrelerde hizalama biraz uğraştırarak da olsa yapılıyor ama via'sı çok olan tasarımlarda viaları üst katmandan alt katmana tel kullanarak lehimleme işi kabus gibi. Ayrıca soldermask olmadığı için eğer sadece yolların kenarı izole edilecek şekilde kazıma yapılırsa lehim bu kısımlara da kolaylıkla köprü oluşturuyor. Gereksiz tüm kısımlar kazınsın isterseniz de (yada yolların etrafı üç-dört tur kazınsın) hem işlem çok uzuyor hem de uç çabuk aşınıyor. Uçlar da hiç ucuz değil Son olarak da üstten lehimlenmesi imkansız yada çok zor olan bazı komponentlerin (entegre soketi mesela) üst katmandaki yola bağlantısı için fazladan via kullanan bir tasarım yapmak gerekiyor.

Tezgahın iyi bir işleme kalitesi için mekanik olarak aşağıdaki gereksinimleri olması şart.

1- Yüksek devirli (minimum 10-12 bin devir, tercihen 18-20 bin) ve salgısı çok çok düşük bir spindle. Dremel spindle olarak kullanıldığında salgı gereksinimini karşılamıyor ve hem işleme kötü oluyor (istenilenden çok daha geniş kesme) hem de uç çok çabuk gidiyor. Ben en son çareyi 0,75kW gerçek spindle ve motor sürücü almakta buldum. Spindle alınca ona uygun penset setlerini ve anahtarları da almak gerekiyor, pek ucuz değiller.

2-Eksenleri hareket ettiren vidalı millerde backlash olmaması için bilyalı somunlu vidalı mil kullanılmalı. İlerleme hızları 50-60 bin devirli bir spindle kullanamayacağımız için zaten yüksek olamayacak, vidalı bilyalı mil burada bize tork/kuvvet avantajı da sağlıyor.

3-Her ne kadar kesme kuvvetleri fazla olmasa da eksenler yeterince rijit olmalı. Özellikle X ekseni spindle'ı taşıdığı için (spindle 5 kg civarı geliyor) eksen ortaya doğru yaklaştıkça çökme yapmamalı.

Prosesle ilgili diğer olumsuz noktalar olarak da şunları söyleyebilirim.

1-Hazır gerber dosyalarının çoğunu doğrudan kullanamıyorsunuz. Yolların kalınlığı veya yol-pad arası boşluklar CNC ve kullanacağınız takıma göre belirli bir değerin altına düşemiyor. O yüzden tasarımı çoğu kez buna uygun düzenlemek gerekiyor. Çok iyi bir CNC ile bile çok çok pahalı bir uç kullanmadıkça 0.3 mm altına inmek imkansız.

2-Gerber oluşturduktan sonra onu g-code'a çevirme işlemi de kısmen uğraştırıcı. FlatCam adlı ücretsiz yazılım bu konuda gayet başarılı.

3-Plaket üzerinde bakır kalınlığı 0.035 mm ve takıma zarar vermemek için olabildiğince plaketin ana malzemesine (özellikle FR-4 ise) dalmamak gerekiyor. Ayrıca konik uç kullanıldığında derinlik arttıkça kazıma yüzeyi de genişliyor.

Bunun için ideal kazıma yüksekliği 0.04-0.05 mm arası olmalı. Ancak hiçbir plaketin yüzeyi tamamen düz olmadığı için tüm PCB'nin eşit kalınlıkta kazınabilmesi amacıyla PCB üzerinden probing ile örnekleme alınarak oluşturulan g-code'un düzenlenmesi gerekiyor. Yine bu işi çok çok iyi yapan AutolevelerAE adlı ücretsiz bir program var. Bu işlemi yapmadan düzgün kazıma yapmak tamamen hayal.

4-FR-4 plaketlerin kazınması sırasında çıkan toz pek de sağlıklı birşey değil. Ayrıca yataklar v.s. için de fazlasıyla aşındırıcı. Özellikle kenar kesimi sırasında epey toz çıkıyor. Ortama dağılmaması için ya vakumlu bir düzenek kurulmalı yada en azından ortamda hava akımı oluşturan kaynaklara (spindle motorunun fanı gibi) engel olunmalı.

5-İşlemler sırasında dikkatli olunmalı. Uç kırma v.s. hem tehlikeli olabiliyor, hem de maliyetli. Sistemde yeterli emniyet önlemleri olmalı (acil durum butonu, limit switchler, spindle bir sebeple durduğunda takımın kırılmaması için tezgahın da durmasını sağlayan sistem gibi)

6-Gürültüye olabildiğince engel olmak için tezgahın üzeri kapatılabilirse iyi olur.

7-Soldermask olmadığı için lehim işi bittikten sonra plaketi oksitlenmeye karşı korumaya almak gerekiyor. Ya tüm yollar lehimlenmeli/kalayla kaplanmalı, yada benim yaptığım gibi devrenin tamamen çalışır olduğuna emin olduktan sonra şeffaf vernikle kaplanmalı.

Kontrolcü olarak LinuxCNC ve paralel porttan bağlanan 3 eksen step motor+spindle on/off+spindle hızı kontrolü sağlayan bir kart kullanıyorum. Maliyet olarak uygun, ancak paralel portu uygun bir PC gerekiyor. Denediğim bilgisayarların biri hariç tamamında latency değerleri aşırı yüksek çıktığı için LinuxCNC ile paralel port soft stepping kullanıma uygun değildi. Sadece eski centrino asus laptop çok çok iyi sonuç verdi.

Uzun lafın kısası, açıkçası şu son gümrük olayları olmasaydı da eskisi gibi plaketlerin iki üç haftada elime ulaşacağını bilseydim tezgahı hiç kullanmazdım, pcbway, allpcb falan bastırır geçerdim temiz temiz. Zaten tezgahı yaptığımdan beri şu yasa çıktıktan sonra tekrar kullanmaya başladım, yatıyordu epeydir Bu durumda bile sadece tek yüzlü plaketler için kullanıyorum, çift yüzlüleri yine çinde ürettirir geçerim Ancak tek yüzlü ve kısmi seri üretim için (probing yapan son g-code falan hazırlandıktan sonra) ve çok sayıda delik barındıran kartlar için kimyasal yönteme göre biraz daha avantajı var diyebilirim. Tek bir kart ve pin aralığı 2.54mm dışında komponent taşımayan kartlar için çoğu zaman pertinaksa prototip yapmak bile CNC ye göre çok daha hızlı.

Commodore64 - Amiga - Arcade Systems - MAME - IBM - CRT - Repair&Restoration
ibo1973
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #10 : Ağustos 27, 2019, 21:00:43 ÖS »

Merhaba,

Tek tük prototip üretimlerde CNC kullanıyorum. İki yıl önce açıkçası kimyasal yönteme göre daha pratik olacağını düşünerek kurmuştum. Ancak delik delme kısmındaki pratiklik haricinde (ki artık mümkün oldukça en büyük kılıftan SMD kullanıyorum elimden geldiğince, bu da delik gereksinimini oldukça azaltıyor) sanıldığı kadar pratik bir yöntem değil. Özellikle çift yüzlü baskı devrelerde hizalama biraz uğraştırarak da olsa yapılıyor ama via'sı çok olan tasarımlarda viaları üst katmandan alt katmana tel kullanarak lehimleme işi kabus gibi. Ayrıca soldermask olmadığı için eğer sadece yolların kenarı izole edilecek şekilde kazıma yapılırsa lehim bu kısımlara da kolaylıkla köprü oluşturuyor. Gereksiz tüm kısımlar kazınsın isterseniz de (yada yolların etrafı üç-dört tur kazınsın) hem işlem çok uzuyor hem de uç çabuk aşınıyor. Uçlar da hiç ucuz değil Son olarak da üstten lehimlenmesi imkansız yada çok zor olan bazı komponentlerin (entegre soketi mesela) üst katmandaki yola bağlantısı için fazladan via kullanan bir tasarım yapmak gerekiyor.

Tezgahın iyi bir işleme kalitesi için mekanik olarak aşağıdaki gereksinimleri olması şart.

1- Yüksek devirli (minimum 10-12 bin devir, tercihen 18-20 bin) ve salgısı çok çok düşük bir spindle. Dremel spindle olarak kullanıldığında salgı gereksinimini karşılamıyor ve hem işleme kötü oluyor (istenilenden çok daha geniş kesme) hem de uç çok çabuk gidiyor. Ben en son çareyi 0,75kW gerçek spindle ve motor sürücü almakta buldum. Spindle alınca ona uygun penset setlerini ve anahtarları da almak gerekiyor, pek ucuz değiller.

2-Eksenleri hareket ettiren vidalı millerde backlash olmaması için bilyalı somunlu vidalı mil kullanılmalı. İlerleme hızları 50-60 bin devirli bir spindle kullanamayacağımız için zaten yüksek olamayacak, vidalı bilyalı mil burada bize tork/kuvvet avantajı da sağlıyor.

3-Her ne kadar kesme kuvvetleri fazla olmasa da eksenler yeterince rijit olmalı. Özellikle X ekseni spindle'ı taşıdığı için (spindle 5 kg civarı geliyor) eksen ortaya doğru yaklaştıkça çökme yapmamalı.

Prosesle ilgili diğer olumsuz noktalar olarak da şunları söyleyebilirim.

1-Hazır gerber dosyalarının çoğunu doğrudan kullanamıyorsunuz. Yolların kalınlığı veya yol-pad arası boşluklar CNC ve kullanacağınız takıma göre belirli bir değerin altına düşemiyor. O yüzden tasarımı çoğu kez buna uygun düzenlemek gerekiyor. Çok iyi bir CNC ile bile çok çok pahalı bir uç kullanmadıkça 0.3 mm altına inmek imkansız.

2-Gerber oluşturduktan sonra onu g-code'a çevirme işlemi de kısmen uğraştırıcı. FlatCam adlı ücretsiz yazılım bu konuda gayet başarılı.

3-Plaket üzerinde bakır kalınlığı 0.035 mm ve takıma zarar vermemek için olabildiğince plaketin ana malzemesine (özellikle FR-4 ise) dalmamak gerekiyor. Ayrıca konik uç kullanıldığında derinlik arttıkça kazıma yüzeyi de genişliyor.

Bunun için ideal kazıma yüksekliği 0.04-0.05 mm arası olmalı. Ancak hiçbir plaketin yüzeyi tamamen düz olmadığı için tüm PCB'nin eşit kalınlıkta kazınabilmesi amacıyla PCB üzerinden probing ile örnekleme alınarak oluşturulan g-code'un düzenlenmesi gerekiyor. Yine bu işi çok çok iyi yapan AutolevelerAE adlı ücretsiz bir program var. Bu işlemi yapmadan düzgün kazıma yapmak tamamen hayal.

4-FR-4 plaketlerin kazınması sırasında çıkan toz pek de sağlıklı birşey değil. Ayrıca yataklar v.s. için de fazlasıyla aşındırıcı. Özellikle kenar kesimi sırasında epey toz çıkıyor. Ortama dağılmaması için ya vakumlu bir düzenek kurulmalı yada en azından ortamda hava akımı oluşturan kaynaklara (spindle motorunun fanı gibi) engel olunmalı.

5-İşlemler sırasında dikkatli olunmalı. Uç kırma v.s. hem tehlikeli olabiliyor, hem de maliyetli. Sistemde yeterli emniyet önlemleri olmalı (acil durum butonu, limit switchler, spindle bir sebeple durduğunda takımın kırılmaması için tezgahın da durmasını sağlayan sistem gibi)

6-Gürültüye olabildiğince engel olmak için tezgahın üzeri kapatılabilirse iyi olur.

7-Soldermask olmadığı için lehim işi bittikten sonra plaketi oksitlenmeye karşı korumaya almak gerekiyor. Ya tüm yollar lehimlenmeli/kalayla kaplanmalı, yada benim yaptığım gibi devrenin tamamen çalışır olduğuna emin olduktan sonra şeffaf vernikle kaplanmalı.

Kontrolcü olarak LinuxCNC ve paralel porttan bağlanan 3 eksen step motor+spindle on/off+spindle hızı kontrolü sağlayan bir kart kullanıyorum. Maliyet olarak uygun, ancak paralel portu uygun bir PC gerekiyor. Denediğim bilgisayarların biri hariç tamamında latency değerleri aşırı yüksek çıktığı için LinuxCNC ile paralel port soft stepping kullanıma uygun değildi. Sadece eski centrino asus laptop çok çok iyi sonuç verdi.

Uzun lafın kısası, açıkçası şu son gümrük olayları olmasaydı da eskisi gibi plaketlerin iki üç haftada elime ulaşacağını bilseydim tezgahı hiç kullanmazdım, pcbway, allpcb falan bastırır geçerdim temiz temiz. Zaten tezgahı yaptığımdan beri şu yasa çıktıktan sonra tekrar kullanmaya başladım, yatıyordu epeydir Bu durumda bile sadece tek yüzlü plaketler için kullanıyorum, çift yüzlüleri yine çinde ürettirir geçerim Ancak tek yüzlü ve kısmi seri üretim için (probing yapan son g-code falan hazırlandıktan sonra) ve çok sayıda delik barındıran kartlar için kimyasal yönteme göre biraz daha avantajı var diyebilirim. Tek bir kart ve pin aralığı 2.54mm dışında komponent taşımayan kartlar için çoğu zaman pertinaksa prototip yapmak bile CNC ye göre çok daha hızlı.

her ne kadar cnc almak gibi yada pcb yapmak gibi yakın zamanda bir niyetim olmasada güzel sıkmadan bilgilendirici anlatmışşınız teşekkürler bilgiler için.
pcdata76
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #11 : Ağustos 27, 2019, 21:32:30 ÖS »

Rica ederim. Birileri de bana anlatsaydı önceden hiç girmezdim muhtemelen Kahkaha Ama herşeye rağmen girmek isteyen olursa da daha detaylı yardımcı olmaya çalışırım elimden geldiğince.

fort_apocalypse
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #12 : Ağustos 27, 2019, 21:37:46 ÖS »

Konuyla ilgilenen tüm arkadaşlara çok teşekkür ederim.

Anladığım kadarıyla genel amaçla üretilmiş bir CNC PCB üretimi için çok kullanışlı değil. Acaba Sadece PCB yapmak amacıyla üretilmiş, printer kadar rahat kullanılabilecek bir CNC var mıdır ? Varsa öyle bir CNC satın alıyım?

i_r_on
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #13 : Ağustos 27, 2019, 21:52:43 ÖS »

Cnc değil ama şöyle bir şey var : https://www.kickstarter.com/projects/voltera/voltera-your-circuit-board-prototyping-machine

Deli para birimi 

twitter | blog
pcdata76
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #14 : Ağustos 27, 2019, 22:15:37 ÖS »

Olay tezgahtan çok işin doğasında aslında. Bu yüzden printer kadar kolay kullanım pek olası değil. Birincisi, printerda olduğu gibi modeli doğrudan stl'e çevirip hızlıca dilimleyip basma olayı yok. Gerber sonrası g-code çevrimi için mutlaka bir CAM işlemi yapmak gerekiyor ve plaketin boyutlarına ve kompleksliğine göre bu iş bazen çok uğraştırıyor.

İkincisi; plaketin tablaya montajı, başlangıç noktalarının sıfırlanması çok karışık olmasa da takımın hareketi sırasında pcb'yi bağlamak için kullanılan sabitleyicilere çarpıp kırılmaması için dikkatli ayarlanması gerekiyor. Ayrıca kazıma, delik delme ve kenar kesimi üç farklı CAM işlemi ve en az üç defa uç değişimi gerektiriyor.  

Son olarak da her pcb kazıma öncesi yüzeyden probing ile profil çıkarma işlemi de şart, bu da ekstra işçilik.

O yüzden printerda olduğu gibi startı ver ve bitene kadar bekle pek bu işe uygulanabilir değil. Her aşamada insan müdahalesi gerekiyor illa.

Kaliteli kesici takımları iç piyasadan bulmak da kolay değil. İçeriden bulabildiğim en iyi takım 4mm sapa sahip 0.5mm silindirik freze ucu oldu. Yurtdışı teminli almış olduğum güzel uçlar var ama en aşağı 10-20 dolar arası bayılmak gerekiyor tanesine. 0.2mm gibi hassas kesim gerekiyorsa ve uzun ömür isteniyorsa da bu uçlardan kullanmak şart. Dezavantaj olarak da bu kadar ince uç kullanılınca işlem iyice uzun sürüyor.

En son mesela amiga external disket sürücüsü için ufak bir plaket yapmıştım tek yüzlü, 4x6 cm boyutlarında. Kazıma işi belki on dakikada bitti ama gerber sonrası CAM'di probingdi derken iki saat zaman harcamışımdır öncesinde rahat. Ama doğru CAM işlemini bir defa yaptıktan sonra geri kalan işler o kadar zaman yemiyor (ya da başında bekleme gerektirmiyor en azından takım değiştirme gereksinimi gelene kadar). Aynı plaketten seri on tane işlesem mesela o zaman avantajı olurdu işte. Hatta panelize ederek tek bağlamada 20x20 bir plaketten epey mal çıkar

Sayfa: [1] 2 3   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: