Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trGenel KategoriDemoSceneTürkiye'de scene partilerinin yakın tarihçesi
Sayfa: [1] 2   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Türkiye'de scene partilerinin yakın tarihçesi  (Okunma Sayısı 18897 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Skate
Uzman

A Sinner Scener

Üyelik Bilgileri WWW
« : Ocak 28, 2008, 21:41:27 ÖS »

Arkadaşlar, Nightshift ile ilgili açılan başlığa destek vermek amacıyla bu konuyu yeni bir başlıkta açtım. Sizlerle Türkiye'deki scene partisi tarihçesi ve şu ana kadar organizasyon tarafında yaşananlar ile ilgili bazı detayları paylaşmak istedim.

Türkiye'nin ilk "partisi" sanırım Commodore Show sayılabilir. Bu forumdan kaç kişi katılmıştır bilmiyorum, şahsen ben kaçırmıştım. Zaten çocukluk dönemime rastladığı için katılsam bile "copy parti" olarak algılayacağımdan şüpheliyim. O dönemleri Vigo, Turbo gibi adamlar yaşadı hakkıyla. Onun için bu dönemleri anlatmayı onlara bırakıyorum.

Gelelim benim açımdan Türkiye'nin ilk partisine. Tr'de düzenlenmiş ilk parti tahmin edildiği gibi İstanbul'da değil İzmir'de düzenlendi (Summer Assembly'99). Düzenleyenler Analog grubu elemanlarıydı (Stranger/Analog'a sevgiler saygılar). Bu partide yarışma falan yoktu. Aslında planlanmıştı ancak küçük çaplı bir parti olduğu için pek birşey üretilmedi, üretilenler de yayınlanmadı. Peki ne yaptık? 20-30 kişi İzmir'de kiralanmış bir parti binasında ( parti derken siyasi parti binasında ) buluştuk. İzmirli arkadaşlar bizi krallar gibi ağırladılar. Giriş ücretsizdi. Belli ki partinin küçüklüğüne rağmen masraf edilmişti ve büyük insan gücü harcanmıştı hazırlıklara. Hatta ben yanımda 1084 monitör götürememiştim. Rica ettim organizatörlerden en kısa süre içersinde koşuşturup buldular bir yerlerden. Mekanda yattık kalktık, 2-2.5 gün aralıksız takıldık, süper insanlarla tanıştık, birşeyler öğrendik, öğrettik.

1999'da olan bu partinin ardından 2000 yılında ben, Endo ve Hydrogen İstanbul Kadıköy'de kendi şirketimizi kurduk. 1-2 sene sonra aklımıza Summer Assembly partisi geldi. Biz o günden beri yeni bir partinin yapılmasını bekliyorduk. Sonra bir baktık öyle parti düzenlemesini bekleyerek olmuyor bu işler.

İlk fikir Hydrogen'den geldi. O'nun liderliğinde ilk partiyi organize etmeye başladık. O yıllarda Bronx grubundaydık ve 7DX Bronx Party olarak ilk partiyi düzenledik. Adı da 7D2 oldu (hexadecimal olarak 2002). Summer Assembly partisinde bizi en iyi şekilde ve ücretsiz olarak ağırlayan arkadaşlarımızın da etkisi olmuştur belki, biz de giriş ücreti almadık. 2003 yılına kadar kendi ofisimizde partiyi minimum masraf ile düzenledik.

Şirketimiz kapandığı için 2004 yılında mekansız kaldık. Bu sefer de bize önceki partilerden birine de katılan Gökhan San (İstanbul Efsaneleri oyununun yapımcılarından Stillpsycho üyesi) yardımcı oldu ve İkitelli'de bir büro ayarladı kendisine ait (+projeksiyon aleti ve daha neler neler). Ama yine de 7D4 bizim için en masraflı parti oldu. Herşeyi cebimizden ödedik. O güne kadarki partiler de bedavaydı ama hem katılımcı hedef kitle daha küçüktü hem de kendi mekanımızda yapmanın ve NetART gibi bir bilgisayar donanımı satan şirketle aynı ofisi paylaşmanın avantajını kullanıyorduk. 7D4 partisi organizatörleri öldürse de (800 tane bavulu atletlerle ter içinde 2 kat yukarı taşımak, sunta kestirip, Bauhaus'dan alınan bacakları birleştirerek sabaha kadar masa hazırlamak v.s.) katılımcılar için orta seviyenin biraz üstünde bir parti oldu ve biz yeterince mutlu olduk.

Geldik 2005'e. Artık kimsede hal kalmamıştı. Ne adam akıllı maddi durumumuz el veriyordu, ne de o yükün altına bir daha girmeyi gözümüz yiyordu. Bu defa o an için tek çare olan "sponsor" arayışına girdik. İlk denememiz Teknoloji TV oldu. Deneme 1, gol 1. Bizi çok iyi karşıladıkları gibi "Computer Scene" programı için anlaşma bile yaptık ilk gidişimizden. Teknoloji TV bazı ufak pürüzleri saymazsak bize mükemmel destek verdi ve gerçekten de en iyi 7DX partisini yapmamıza olanak sağladı. TV'den canlı yayınlanan parti de buydu elbette ki. Yayınlanan ürünler ise o güne kadarki Tr'de yayınlanan en emek harcanmış parti ürünleriydi.

İşte bu "yükseliş" Nightshift ile doruğa ulaştı. Nightlord ve Vigo özellikle 7DX organizatörlerine acımış olacak ki bizim de gelip eğlenebileceğimiz süper bir parti düzenlediler bizlere (bu işin şakası tabii ki). Bu parti 7DXlerden daha profesyonel olarak organize edilmiş ve daha çok masraf yapılmış, giriş ücretinden toplanan paranın toplamından çok daha büyük ödüller sponsorlar aracılığıyla yarışmalara konulmuştu. Bu partiye 120-130 kişi katıldı. O ana kadar rekor 7D5 ile 65 kişiydi. Yani Nightshift en kalabalık 7DX partisini 2'ye katladı. Çıkan ürünler ise birbirinden süper 50 civarı üründü. Bu da Tr-scene tarihinin rekorlarından biridir. Yalnızca adet olarak değil aynı zamanda kalite olarak da...

Gel gelelim 7DX organizasyonunda işler yolunda gitmedi. 7D6 için mekan bulmakta zorluk çektik. Bu defa sponsorlar bizi reddettiler, mekan arayışları sonuçsuz kaldı, verilen sözler tutulmadı, bizler yorgunduk, yeterli enerji ve vakit bulamadık v.s. v.s. Son olarak "Beyoğlu Teknik Lise ve Endüstri Meslek Lisesi" sürpriz bir destek verdi bizlere ve 7D6 partisi de 2006 senesi içersinde yapıldı, seri bozulmadı (ama az daha bozuluyordu). Yine çok kötü bir parti değildi ama resmen "gerileme dönemi"ne girdiğimizi hissettirdi bize. Ürünler adet olarak "eh" denecek seviyede kalite olarak "ıh" dedirtecek seviyedeydi.

Nightshift 2007'den inanılmaz umutluyduk. Süper bir parti bekliyorduk. Ama katılımcı sayısı bir önceki senenin yarısıydı. Ürün sayısı fena değildi ancak ürün kalitesi yine geçen seneki Nightshift'e göre düşmüştü. Ben inanılmaz eğlendim o partide, süper bir parti geçirdim. Ama içten içe kimse bu partiden de yeterince tatmin olmadı. Özellikle de katılımcılara dağıtmak üzere yüzü aşkın t-shirt bastırmak gibi zahmetlere girmiş (bu yalnızca basit bir örnek) organizasyon ekibi tabir-i caiz ise "küstü".

7D7'de bir atılım yapmak istedik. Kendi içimizde birçok yenilik yaptık. Yıllardır değişmeyen web sitemizi yeniledik. Bu defa mekan olarak Boğaziçi Üniversitesi gibi güzel ve merkezi bir mekan seçtik. Katılım da 7DX standartlarına göre normaldi. Ama ne oldu biliyor musunuz? Yarışmalara resmen katılım yok gibi birşeydi. Yayınlanan ürünlerin çoğu da parti mekanında hazırlandı. Gerçekten çok üzüldük ve mecburen yarışmaları iptal etmek zorunda kaldık (6. senemizde ilk kez).

"X parti niye paralı? Y parti niye değil?" gibi sorulara fazla takılmanız anlamlı değil. Vigo geçen sene "maddi durumu giriş ücretini vermeye el vermeyen herkes bana gizli mesaj atsın, onların isimlerini kapıya yazdıracağım" demişti. Bu aslında Nightshift'i de girişi ücretsiz bir parti yapıyor farkındaysanız. Alınan ücret yapılan organizasyonun ciddiye alınması, mekana gelen kişilerin "etrafa bir bakıp" çıkmaması içindir. 7DX organizasyonunda da defalarca paralı giriş gündeme geldi. Hatta 5 YTL olarak açıklanıp, daha sonra vazgeçilerek yine ücretsize dönüldüğü sene olmuştu.

Şimdi sıradaki parti Nightshift 2008 (3. parti), sonrasında da 7D8 (7. parti). Artık tarihçeyi benim bildiğim bazı detaylarıyla biliyorsunuz. Bundan sonra sizlerin elinden gelecek en güzel şey bu partilerin ruhunu hissedip bizlerin yanında yer almanız. Kapın bilgisayarlarınızı gelin partilere. O zaman "X parti yapılacak mı?" değil yalnızca "Ne zaman yapılacak? Senede bir kez yeterli mi? Bu sene mevcutların haricinde yeni partiler yapılacak mı? Scene içerikli değil de yalnızca retro bilgisayarlar ve retro oyunlar üzerine ek bir organizasyon da yapılsa olmaz mı? (bence çok güzel de olur)" gibi sorular dolanır ortada.

Emir 'Skate' Akaydın
7DX Organizasyonu
vigo
Ziyaretçi
« Yanıtla #1 : Ocak 28, 2008, 22:12:32 ÖS »

çok güzel özetlemişsin kardeşim. ağzına sağlık
Alcofribas
Uzman

Who Dares Wins!

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Ocak 28, 2008, 22:33:54 ÖS »

Zamanında sadece demo seyreder ve biriktirirdim Amiga'da. Pek oyun da oynamazdım. 1500 disketimin yarıdan fazlası demo idi o zamanlar. Oyunları da bilgisayarcılarda demo ile takas etmek(demolar ve utilityler daha pahalı idi) için tutardım elimde. Ha bir de amiga dünyasında yayınlanmış bir ilanım vasıtası ile oyun satardım: Scud Computer. Hatta demo ile bu kadar ilgilenen ve onlardan bu kadar zevk alan başka insanların da sayıca pek fazla olduğunu sanmıyordum. Aradan yıllar geçti ve ilk Tr Demoscene i buldum. Nasıl mı? Tabii ki Google'da Bronx'u ararken. Ve şok oldum. Meğer ne kadar çok insan varmış da haberimiz yokmuş. Hemen sonrasında bir süreliğine yurtdışına gitmem gerekti ve olayla bağlantım koptu. Sonra baktım 7D5 diye birşeyler dönüyor ve gerçekten muhteşem olmuş. Üzerine hemen NightShift 2006'ya gittim konuk sanatçı edasıyla seyrettim.

Neyse sonra diğer partiler falan filan derken bak bugün ne güzel birşeyler paylaşıyoruz beraber. Tabii doğru yolu buldum ve özüme döndüm, aslolan Z80miş

Kimbilir; belki birkaç sene sonra C64 coderleri kollarının altına birer breadbox alırlar ve usulca ortamdan uzaklaşırlar... Kahkaha (forum kuralları gereği daha açık yazamadım)

Daima Genç
Üye

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #3 : Ocak 28, 2008, 22:40:22 ÖS »

Türkiye'nin ilk "partisi" sanırım Commodore Show sayılabilir. Bu forumdan kaç kişi katılmıştır bilmiyorum, şahsen ben kaçırmıştım. Zaten çocukluk dönemime rastladığı için katılsam bile "copy parti" olarak algılayacağımdan şüpheliyim. O dönemleri Vigo, Turbo gibi adamlar yaşadı hakkıyla. Onun için bu dönemleri anlatmayı onlara bırakıyorum.

7D7'de Vigo'nun konuşmasını kameraya çekmiştim. Özkano'da olacak. Youtube'a falan atarsa izleyebiliriz "Commodore Show Copy Party" anılarını. Kahkaha

Bu arada gerçekten partiyi parti yapan şey, orada eski makinelerin bulunması. Arabam olmadığım için iki partiye de getiremedim C64 takımımı, ama bir kere bile olsa partiye götürmek isterdim C64'ümü, 1084'ümü ve 1541'imi...

Yazı için teşekkürler bu arada...
Skate
Uzman

A Sinner Scener

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #4 : Ocak 28, 2008, 22:44:54 ÖS »

size komik bir sır vereyim mi? 7dx organizasyonunda bir Allah'ın kulunun arabası yok. şu ana kadar hep taksilerle, varsa arkadaşların ya da sponsorların yardımlarıyla taşıdık eşyaları. hatta 2004 yılında babamın arabasını çarptık (bir arkadaşım kullanıyordu) ve masrafımıza masraf ekledik o yüzden "arabam olmadığı için bilgisayarımı getiremedim" lafını bir daha düşünmenizi rica ediyorum sizlerden.
Daima Genç
Üye

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #5 : Ocak 28, 2008, 22:46:42 ÖS »

o yüzden "arabam olmadığı için bilgisayarımı getiremedim" lafını bir daha düşünmenizi rica ediyorum sizlerden.

Ahahaha!! Tamam sustum...
Alcofribas
Uzman

Who Dares Wins!

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #6 : Ocak 28, 2008, 22:49:26 ÖS »

Yazı cidden çok güzel... Ellerine sağlık...Çok büyük keyifle okudum.

Youtube diyince: Ben bir de 7d7'de Vigo'nun küçük emrah edası ile anlattığı

-Amca, biliyor musun benim ilk bilgisayarım Commodore 16 idi. Yıllar boyu basic'de yazılmış oyunları oynadım. Mutluluk nedir bilemedim.

isimli klibini ve devamında gelen SYS klibini istiyorum. Cidden çok içten ve samimi idi.

vigo
Ziyaretçi
« Yanıtla #7 : Ocak 28, 2008, 23:20:15 ÖS »

hehehehehe
Lazarus
Ziyaretçi
« Yanıtla #8 : Ocak 28, 2008, 23:40:07 ÖS »

nightlord dışında anlatan biri varmı ?  vigo usta sen hiç birine bişey öğrettinmi ? benmi denk gelmedim.
Alcofribas
Uzman

Who Dares Wins!

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #9 : Ocak 28, 2008, 23:55:53 ÖS »

nightlord dışında anlatan biri varmı ?  vigo usta sen hiç birine bişey öğrettinmi ? benmi denk gelmedim.

Sevgili Lazarus, text ortamda biliyorsun bazı şeyleri ifade etmek güç ve haliyle yanlış anlamaya müsait. Senin yazdığını da insan okuyunca bir an eleştirel bir ton algılıyor. Öyle olabilir tabii, ama olmadığı kanaatimdeyim. Lakin öyle bile olsa, değildir ama; bu kadar partiyi yapması, bu kadar tutkulu olması bile bize başlıbaşına örnek teşkil eden bir adam olan Vigo'nun - ki kendisini bir idol olarak görmem ve eski tayfasından da değilimdir, katılmadığım pek çok fikri de var - pek de böyle basitce eleştirilecek biri olmadığını düşünüyorum. Sanırım boşuna yazdım, sen tamamen farklı birşey dedin... Gecenin yorgunluğuna ver...
« Son Düzenleme: Ocak 29, 2008, 00:05:53 ÖÖ Gönderen: Alcofribas » Logged

Lazarus
Ziyaretçi
« Yanıtla #10 : Ocak 29, 2008, 00:09:53 ÖÖ »

Ne haddime kardeşim, eywalla saygıda kusurumuz olmaz. Benim vurgulamak istediğim, insanlar PC nin kolay ve çekici,parlak yüzü varken retroya ilgi duymaz tabikide, olay onların aletlerden anlamasını sağlamak. Anlamadığın birşey için, hele birde modası geçmiş diye adını duyduysan buna katılım sağlamaz, sağlayamazsın yada istemessin. ilgi uyandırmanın tek yolu bunu insanlara her yönü ile anlatmak. Kolay bir süreç değil zaman alır elbette, meyvesini almak.

Üniversitelerde ingilterenin kakalaması 6502 deney konsolları var. idealist öğretmenler aritmetiksel gösteriyorlar, kimisi üstüne bile düşmüyor. Veriyi sayılarla girip, çıktıyı digit ekrandan gözlüyorsun. Öyle monoton birşey yerine adama VIC2 registerlerinide, isterse bide SID i ver hem eğlensin, hem produkt yapsın. Hemde öğrenmekten zevk alsın. En ufak örnek. Durum bu. 
Skate
Uzman

A Sinner Scener

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #11 : Ocak 29, 2008, 00:12:07 ÖÖ »

@Lazarus: http://plazma.tr-demoscene.info/

Burdaki yazıları bir okumanı öneririm. Birkaç güne 4. sayı çıkıyor. Onu da kaçırma derim. Bunun haricinde tr-demoscene forumunu gezecek olursan tahmin ettiğinin epey üstünde öğretici konu/döküman bulabilirsin.

Şu anda sceneimizde "aktif olarak" kaç kişinin öğretici döküman yazdığını buralarda görebilirsin.
Lazarus
Ziyaretçi
« Yanıtla #12 : Ocak 29, 2008, 00:12:58 ÖÖ »

Herşey ayıkmak, ayıktırmaktan geçiyor. Birileri bize Logaritma öğretiyor (india) canım retro canavarlarım.
CommodoreFan ®
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #13 : Ocak 29, 2008, 00:16:28 ÖÖ »

Ben Vigoyla 7d6'da tanışmış biri olarak o zamana kadar scene'le hiç ilgilenmedim (hala da ilgimi çekmez ),ama partide sırf müzikler hoşuma gitti diye gecenin 3'ünde cdye çekip verdi.

Sonrasında da msn'den basic ve grafik konusunda kafasını ütüledim,yoğun olmasına rağmen elinden geleni yaptı yine de scene'e ilgi duymadım.
Ama biraz bu konuya eğilimim olsaydı abuk sorularıma sıkılmadan cevap yazacaktı daha bundan da eminim.İş yine insanda biter yani.

Bir garip COMMODORE fanatiği...
Lazarus
Ziyaretçi
« Yanıtla #14 : Ocak 29, 2008, 00:17:01 ÖÖ »

Sağol Emir Akaydın (skate), demekki birileri balık vermek yerine, balık tutmayı öğretiyor. Bak bu çok sevindirici bir haber gerçekten. tekrar sağol.

Sayfa: [1] 2   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: