Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trDiğer Nostaljik BilgisayarlarDiğer BilgisayarlarNasıl GOTEK üzerinden MS-DOS Boot Edebilirim? (Sorun Çözüldü)
Sayfa: 1 2 [3]   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Nasıl GOTEK üzerinden MS-DOS Boot Edebilirim? (Sorun Çözüldü)  (Okunma Sayısı 19925 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
appiah4
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #30 : Aralık 09, 2019, 08:35:22 ÖÖ »

Evet buna boot diyoruz, yüklemek install yada setup'ın karşılığı olabilir.

Değil, yüklemek load un karşılığı ve tam olarak da yukarda bahsedilen şey: veriyi okuyup hafızaya almak. Ataride CLOAD yapmayan bilmez.

Setup ve install ise kurmak, kurulumunu yapmak.

Teknik servise bozuk bilgisayar gelir, müşteriye format atıp windows yükledik yada windows kurduk deriz.
Herşey birebir Türkçe-ingilizce karşılığı olsaydı "download"a aşağı yükleme derdik.

Microsoft Türkçesine göre
Setup : Kurulum
Install : Yükleme

Microsoft Türkçesi yanlış, sizin jargonunuz da yanlış.  Boot yüklemek demek değil, başlatmak demek.

Size Linux Türkçesi örneği vereyim:

Boot Linux, load the kernel. (Linux'u başlatın, çekirdeği yükleyin)

Download'un Türkçesi zaten "Aşağı Yüklemek" değil, (Yükü) İndirmek.  Bütün bu kelimeler Load = Yük çevirisinden geliyor.  Load = Yüklemek de aynı çeviri kaynaklı; örneğin "Load the truck" = "Kamyonu Yükle".  "Load the program" = "Programı yükle".  Mantık basit, bir veriyi bir aygıtın hafızasına yüklüyorsunuz.  Zaten "LOAD = YÜKLEME" kavramı hard disk gibi şeylerin daha mevcut olmadığı, punch kart ile veri yüklenen dönemlerde bile vardı, en basit kanıt olarak.

Biraz da ben karıştırayım  
Dos programlarını kurmak için INSTALL.EXE, aynı programın windows kurulumu için ise Setup.exe'yi çalıştırıyorduk

Aslında bir karışıklık yok, aksine Windows'un SETUP (Ayarlama) olmasının sebebi sadece kurulum değil aynı zamanda sistem ayarlaması (sürücüler, lokalizasyon, vs. vs.) de yapması.  DOS'u INSTALL (Kurulum) ettiğinizde standart bir dosya bütününü olduğu gibi hard diskteki yeni yerine KURuyor.

Zaten Microsoft Türkçesi'ne güvenemeyeceğinizin kanıtı burada, Windows 10'da Install ve Setup için Yükle ve Kur kullanmışlar ama MS-DOS INSTALL.EXE'nin de Windows SETUP.EXE'nin de Türkçe karşılığı KUR.EXE.
« Son Düzenleme: Aralık 09, 2019, 08:53:42 ÖÖ Gönderen: appiah4 » Logged

Retronautics: Retro bilgisayar, donanım ve proje galerim.
HkRecai
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #31 : Aralık 09, 2019, 09:22:52 ÖÖ »

Başlıktaki sorun Ms-dos (Microsoft dos) ile ilgili, burada linuxtan bahsedilmiyor.

Microsoft bunu uygun görmüş bizde kabullendik.
Install (Yüklemek) bir medyadan PC sistemindeki harddiske verileri aktarmak olarak biliniyor.

Konu oyun olursa (Loading) bunada yükleme diyoruz, Oyun yükleniyor diyoruz.
« Son Düzenleme: Aralık 09, 2019, 09:53:58 ÖÖ Gönderen: HkRecai » Logged
appiah4
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #32 : Aralık 09, 2019, 09:50:03 ÖÖ »

Başlıktaki sorun ms-dos (Microsoft dos) ile ilgili, burada linuxtan bahsedilmiyor, iyice sıvadınız appiah bey

Başlık DOS ile ilgili siz gittiniz Windows'dan örnek verdiniz ben Linux diyince sıvadım mı?  Bence sıvamak değil de, siz yaptınız ben tüy diktim.  

HkRecai
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #33 : Aralık 09, 2019, 10:15:37 ÖÖ »

Appiah, işletim sistemi disket cd-rom gibi bir medyadan PC'deki harddiske ne yapılır, bunu yazın bundan sonra bunu kullanalım.
appiah4
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #34 : Aralık 09, 2019, 10:26:36 ÖÖ »

Appiah, işletim sistemi disket cd-rom gibi bir medyadan PC'deki harddiske ne yapılır, bunu yazın bundan sonra bunu kullanalım.

Kurulum (Installation) CD'si ise (adı üstünde) Kurulur (Install) veya Canlı (Live) CD ise Başlatılır (Boot).

Siz istediğinizi kullanabilirsiniz, ben sadece doğrusu bu diyorum.

Windows "yüklemek" format "çekmek" gibi birşey.
« Son Düzenleme: Aralık 09, 2019, 10:31:11 ÖÖ Gönderen: appiah4 » Logged

fort_apocalypse
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #35 : Nisan 14, 2023, 21:13:15 ÖS »

Windows 3.1 Türkçe kurmam gerekti, onlarca disket içinden 7 tane sağlam disket çıkartamadım, ben de mecburen bu iş için de GOTEK'ten faydalanmaya karar verdim.

Bu başlık altına kendi hazırladığım bir download link eklemek istedim.

Aşağıdaki ZIP dosya içerisinde PCde kullanılacak GOTEK için;

Konfigürasyon dosyası  (FF.CFG)
MS-DOS 6.22 Türkçe klavye ve mouse ile açılış + Norton Commander tek disk imajı
MS-DOS 6.22 dört disketli kurulum imajları
WINDOWS 3.1 Türkçe 7 disketlik kurulum imajları

mevcut

Zip dosyayı açıp doğrudan USB flaş belleğe kopyalayıp kullanabilirsiniz.

FlashFloppy modlanmış GOTEK jumperları S1 ve JC takılı olacak.

https://archive.org/download/eski_OS_imajlar/eski_OS_imajlar.zip

ZIP Şifre: commodore.gen.tr
« Son Düzenleme: Nisan 15, 2023, 04:55:52 ÖÖ Gönderen: fort_apocalypse » Logged

Sayfa: 1 2 [3]   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: