Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trGenel KategoriGenel SohbetAnakart kondansatörleri hakkında...
Sayfa: [1] 2   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Anakart kondansatörleri hakkında...  (Okunma Sayısı 11470 defa)
0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Mad_Wolf
Üye

Üyelik Bilgileri
« : Nisan 13, 2020, 16:32:33 ÖS »

Herkese merhabalar eski kullandığım bir tane p3 anakart (Asus Tuv4X) var ve bu anakartın 5 tane 6.3 v 1500 uf kondansatörü şişmiş durumdaydı.
Elektrikçiye götürdüm 2 tanesini aynı değer, elinde olmadığı için de 3 tanesini 16v 1800 uf ile değiştir.
Birşey olur mu dedim cevap olarak pek sallamadan yok yok falan dedi.
Normalde bizim oranın elektrikçisi değil pek güvenedim de açıçası o yüzden buradaki üstadlara sormak istedim
Herhangi bir sorun olur mu acaba?
fort_apocalypse
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #1 : Nisan 13, 2020, 16:44:56 ÖS »

Bence; Digital elektronikte 1500 microfarad yerine 1800 takılması sorun olmaz, sorun çıkarsa şişmediği için henüz değiştirmediğiniz kondansatörlerden dolayı çıkabilir. Genelde o kadar yüksek sığalı kondansatörler besleme katlarında dalgalanmayı önlemek için kullanıldığı için biraz daha yüksek kapasite belki daha iyi bile olabilir. Ama analog elektronik devrelerde durum farklı olabilir.

Konuyu daha iyi bilen arkadaşlar hatam varsa düzeltirlerse memnun olurum.
« Son Düzenleme: Nisan 13, 2020, 16:54:47 ÖS Gönderen: fort_apocalypse » Logged

Mad_Wolf
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Nisan 13, 2020, 16:56:27 ÖS »

Bence; Digital elektronikte 1500 microfarad yerine 1800 takılması sorun olmaz, sorun çıkarsa şişmediği için henüz değiştirmediğiniz kondansatörlerden dolayı çıkabilir. Genelde o kadar yüksek sığalı kondansatörler besleme katlarında dalgalanmayı önlemek için kullanıldığı için biraz daha yüksek kapasite belki daha iyi bile olabilir. Ama analog elektronik devrelerde durum farklı olabilir.

Konuyu daha iyi bilen arkadaşlar hatam varsa düzeltirlerse memnun olurum.

Valla üstad 6.3v yerine 16v takılması beni daha çok tedirgin ediyor aslında

Yani sorun olacaksa da alacağım netten aynı değerde kondansatör başka elektrikçide yaptıracağım ama eğer birşey olamayacaksa boğu boşuna da uğraşmak istemiyorum
fort_apocalypse
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #3 : Nisan 13, 2020, 17:00:05 ÖS »

Kondansatörlerin voltaj değerleri üst limit'tir. Düşük voltaj değerli kondansatör yerine yüksek voltajlı takılabilir, diye biliyorum. Her durumda sizin kondansatör büyük ihtimalle 5 voltta çalışacak.
« Son Düzenleme: Nisan 13, 2020, 17:02:05 ÖS Gönderen: fort_apocalypse » Logged

segaa
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Nisan 13, 2020, 20:30:52 ÖS »

voltaj değerinin yüksek olması hiç bir sorun teşkil etmez düşük olmasın yeter ancak microfarad değeri aynı olmalı diye biliyorum.

malik
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Nisan 13, 2020, 21:08:58 ÖS »

Doğru akım besleme devrelerinde daha büyük  kapasiteli kondansatörler kullanabilirsin.
Üzerindeki voltaj değeri maksimum dayanabileceği değer.
Kondansatörü beslemeye paralel bağlı aynı voltajda bir pilin amperi gibi düşün.

Ama alternatif akımda kondansatör direnç gibi davranır.
Frekansla veya zamanlamayla ilgili devrelerde tam değeri kullanmak lazım yoksa hesapları kayar.
« Son Düzenleme: Nisan 13, 2020, 21:14:40 ÖS Gönderen: malik » Logged
Mad_Wolf
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #6 : Nisan 13, 2020, 21:21:20 ÖS »

Doğru akım besleme devrelerinde daha büyük  kapasiteli kondansatörler kullanabilirsin.
Üzerindeki voltaj değeri maksimum dayanabileceği değer.
Kondansatörü beslemeye paralel bağlı aynı voltajda bir pilin amperi gibi düşün.

Ama alternatif akımda kondansatör direnç gibi davranır.
Frekansla veya zamanlamayla ilgili devrelerde tam değeri kullanmak lazım yoksa hesapları kayar.

Yani üstadlar sıkıntı olur mu olmaz mı ?  
« Son Düzenleme: Nisan 13, 2020, 23:30:00 ÖS Gönderen: Mad_Wolf » Logged
malik
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #7 : Nisan 14, 2020, 21:42:11 ÖS »

Sıkıntı olmaz.
muhendis
Ziyaretçi
« Yanıtla #8 : Nisan 14, 2020, 21:46:25 ÖS »

mühim oldugu kaç volt olduğu önemlidir kondanströrlerin voltajlarına dikkat edin yeter  unutmadan tabi birde yönlerine dikkat edin Kahkaha
« Son Düzenleme: Nisan 14, 2020, 22:09:36 ÖS Gönderen: muhendis » Logged
Mad_Wolf
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #9 : Nisan 14, 2020, 22:20:25 ÖS »

mühim oldugu kaç volt olduğu önemlidir kondanströrlerin voltajlarına dikkat edin yeter  unutmadan tabi birde yönlerine dikkat edin Kahkaha

Yukarda yazdığım gibi 6.3v yerine 16v taktı
muhendis
Ziyaretçi
« Yanıtla #10 : Nisan 14, 2020, 22:24:15 ÖS »

Yukarda yazdığım gibi 6.3v yerine 16v taktı

16 v olması sorun değil daha iyi bence 
malik
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #11 : Nisan 15, 2020, 00:49:51 ÖÖ »

Besleme devresinde akımin diyotlarla tek yönde akması saglaniyor ama yinede a kim devrenin frekansı hızında tepe değeri ile 0v arası değişiyor ama tek yön.
Kondansatör bağlanıyor ki kaynağın 0 volt seviyesindeki zamanda akimin devamlılığı kondansatör deki akimin şarjı ile sağlansın 0 volt a inmesin. Süre kısa olduğu için kondansatör deki kapasite devreyi çalıştırmaya yetiyor. Kesintisiz doğru akım elde edilmiş oluyor.

Daha yüksek voltaj ve daha yüksek kapasiteden sorun olmaz.
Kondansator voltaji kaynağın kimden düşük olursa patlar. Mikro farad değeri düşük olursa patlamaz ama iş görmez. 0 vol zamanında şarjı yetmez.
« Son Düzenleme: Nisan 15, 2020, 00:52:32 ÖÖ Gönderen: malik » Logged
mertuckan
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #12 : Nisan 15, 2020, 01:35:44 ÖÖ »

uf derğerini aynı tutmak yeterli. Volt derğeri ise Fort'un dediği gibi değişebilir, belirtilen maksimum değerdir. Yükseltilmesi sorun yaratmaz, az düşmesi de sıkıntı olmaz.
ben de commodore'un giriş kondansatörlerini değiştirirken 2200uf 16 volt axial bulamadım o yüzden 2200uf 25v ile dğiştirdim. sıkıntı olmayacağını biliyorum çünkü.
Mad_Wolf
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #13 : Nisan 15, 2020, 07:07:00 ÖÖ »

uf derğerini aynı tutmak yeterli. Volt derğeri ise Fort'un dediği gibi değişebilir, belirtilen maksimum değerdir. Yükseltilmesi sorun yaratmaz, az düşmesi de sıkıntı olmaz.
ben de commodore'un giriş kondansatörlerini değiştirirken 2200uf 16 volt axial bulamadım o yüzden 2200uf 25v ile dğiştirdim. sıkıntı olmayacağını biliyorum çünkü.

benimki yazdığım gibi 1500 yerine 1800 UF

Ya açıkçası oturup değiştirmeye değer mi değmez mi onu anlamaya çalışıyorum
Levent (Lvnt)
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #14 : Nisan 15, 2020, 07:49:11 ÖÖ »

Ya üstat yapmış işte senin usta, sıkıntı yok, kafana takma artık, kullan işte

Use the brute force, Luke
Sayfa: [1] 2   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: