Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trGenel KategoriGenel SohbetAnakart kondansatörleri hakkında...
Sayfa: 1 [2]   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Anakart kondansatörleri hakkında...  (Okunma Sayısı 11463 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Mad_Wolf
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #15 : Nisan 15, 2020, 07:51:58 ÖÖ »

Eyvallah yardım eden ve bilgi veren herkese teşşekür ederim
Artık bu anakartlar bulunmadığı için anakarta birşey olsun istemiyorum açıkçası o yüzden bu kadar çok soruyorum
Kafanızı şişirdiysem de kusura bakmayın 
kamilsorhan
Üye
**

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #16 : Nisan 15, 2020, 21:16:43 ÖS »

Sorunuzdan, bu konuda fazla tecrübeli olmadığınızı anlıyorum.
Elektronikçi olmama rağmen yıllar önce elimdeki bir anakart'ın  eletrolitik kondansatörlerini kolayca değiştirememiştim.
Anakartların pcb si yani bakır yolların olduğu kısım, göründükleri gibi sadece alt ve üst'teki yollardan meydana gelmiyor ,orta kısımda da bir kaç kat daha bulunuyor.Elektrolitik kondansatörler de genellikle bu ortadaki bakır yollara bağlanıyor .Bu bakır yollar aslında bir yol olarak değilde hemen hemen kartın tamamını kaplayan birşekilde oluyor,dolasıyla havya ile kondansatörün bacakların ısıtıp lehimi eritmek çoğu zaman mümkün olmuyor.Lehimi eritebilmek için daha yüksek güçlü havya kullanmak gerekiyor bu sefer de eğer dikkat edilmez ise etrafta ki diğer küçük yollar deforme oluyor.
Ya tecrübeli birisine yaptırın veya ille de kendiniz yapmak istiyorsanız
kondansatörleri kırarak veya yırtarak üst kısmını ayırın ,kartın üstünde sadece kondansatörün bacakları kalsın ,daha sonra bu bacaklara takmak istediğiniz kondansatörün bacaklarını lehimleyin. kolay gelsin.
Mad_Wolf
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #17 : Nisan 19, 2020, 18:24:05 ÖS »

Tekrar merhaba biliyorsunuz benim bir elektrikçi mevzum olmuştu kondansatörlerle ilgili bir kısmını farklı koymuştu.
Anakart ile sıkıntım var. Bazen açılıyor bazen, bazen açılmıyor bazen de takılıyor.
Farklı ram, ekran kartı, güç kaynağı herşeyle denedim fakat düzelmiyor
Bu değişen kondansatörler anakartın en üst tarafında işlemci ve ramlerin orda.
Acaba farklı diye bu sıkıntı oluyor olabilir mi
Voltron
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #18 : Nisan 19, 2020, 19:48:38 ÖS »

Tekrar merhaba biliyorsunuz benim bir elektrikçi mevzum olmuştu kondansatörlerle ilgili bir kısmını farklı koymuştu.
Anakart ile sıkıntım var. Bazen açılıyor bazen, bazen açılmıyor bazen de takılıyor.

Farklı farad kondansatörler ise olabilir tabiki. Ama orijinal voltajndan daha yüksek voltajlı kapasitör ise sorun olmamas lazm. Belki bir ihtimal PSU da sıkıntı olabilir. Ben de benzer bir sorun yaşadım uzun zaman önce. Seste, TV Kartında, monitörde aşırı parazit vardı. Anakart, Ekran kartı, ses kartı neredeyse hepsinin kondansatörleri yeniletmiştim ama çözülmedi. Sorun PSU çıktı en sonunda.

Metal grupları çok bağırıyor. haklıyken haksız duruma düşüyorlar...
Mad_Wolf
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #19 : Nisan 19, 2020, 20:50:26 ÖS »

Farklı farad kondansatörler ise olabilir tabiki. Ama orijinal voltajndan daha yüksek voltajlı kapasitör ise sorun olmamas lazm. Belki bir ihtimal PSU da sıkıntı olabilir. Ben de benzer bir sorun yaşadım uzun zaman önce. Seste, TV Kartında, monitörde aşırı parazit vardı. Anakart, Ekran kartı, ses kartı neredeyse hepsinin kondansatörleri yeniletmiştim ama çözülmedi. Sorun PSU çıktı en sonunda.

üstad ben psu'yu da değiştirdim ne yazık ki
dediğin gibi üstte sıralı 7 tane falan var hepsinin 6.3 1500 uf olması lazımken 3 tanesini araya 16v 1800 uf koymuş elektrikçi arkadaş
Levent (Lvnt)
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #20 : Nisan 19, 2020, 22:47:04 ÖS »

Farklı olduğu için değildir diye düşünüyorum. Diğer kondanstörlerde de bir sorun olabilir. Ya da belki anakart en iyii kondansatörlerden başkasını beğenmiyordur... en iyisi bu işleri çokça yapan bir ustanın ilgilenmesi, dilinden onlar anlar

Burada recap yapan değerli kişiler var, ilgilenip yardımcı olacak birisi çıkar sanırım.

Use the brute force, Luke
Mad_Wolf
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #21 : Nisan 19, 2020, 23:03:29 ÖS »

Umarı
Farklı olduğu için değildir diye düşünüyorum. Diğer kondanstörlerde de bir sorun olabilir. Ya da belki anakart en iyii kondansatörlerden başkasını beğenmiyordur... en iyisi bu işleri çokça yapan bir ustanın ilgilenmesi, dilinden onlar anlar

Burada recap yapan değerli kişiler var, ilgilenip yardımcı olacak birisi çıkar sanırım.

Valla umarım çıkarlar.
Levent (Lvnt)
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #22 : Nisan 19, 2020, 23:07:38 ÖS »

@DefLeppard, @Amigateknik, ve bir kaç kişi daha olması lazım

Belki konuyu okumuyorlardır, doğrudan sorarsınız

Use the brute force, Luke
Def Leppard
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #23 : Nisan 19, 2020, 23:18:57 ÖS »

Kondansatör değişiminde değer ayni volt fazla olabilir. Bir ornek vermek gerekirse 6.3uf 10v ise 6.3uf 16v olabilir. Hatta daha iyi olur. İsi bilmeyen biri anakartı tamir etmeye kalkarsa kafasına gore takar anakart açabilir ama zamanla sorun olacaktır. P3 bir anakart içinde doğrusu uğraşmaya değmez. Eğer ayni şehirde olduğum biri olsa yine yardımcı olurdum lakin farklı şehirde olunca değecek bir durum yok. Cevrenizde bilgisayar tamiri yapan düzgün birine götürmek gerekir.

Amiga Repair Service
Mad_Wolf
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #24 : Nisan 19, 2020, 23:22:11 ÖS »

Kondansatör değişiminde değer ayni volt fazla olabilir. Bir ornek vermek gerekirse 6.3uf 10v ise 6.3uf 16v olabilir. Hatta daha iyi olur. İsi bilmeyen biri anakartı tamir etmeye kalkarsa kafasına gore takar anakart açabilir ama zamanla sorun olacaktır. P3 bir anakart içinde doğrusu uğraşmaya değmez. Eğer ayni şehirde olduğum biri olsa yine yardımcı olurdum lakin farklı şehirde olunca değecek bir durum yok. Cevrenizde bilgisayar tamiri yapan düzgün birine götürmek gerekir.
Teşekkür ederim.
Uf değerleri aynı acaba ondan mıdır diye şüphe ediyorum
malum çünkü bşr kısmı farklı

appiah4
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #25 : Nisan 20, 2020, 00:04:59 ÖÖ »

dediğin gibi üstte sıralı 7 tane falan var hepsinin 6.3 1500 uf olması lazımken 3 tanesini araya 16v 1800 uf koymuş elektrikçi arkadaş

Bahsettiğiniz kapasitörler voltaj regülatörü üzerinde tahminen, bunlar için kapasitans ve voltaj kadar ESR değerleri de önemli dandik kapasitör kullandıysanız işlemciye giden akım olması gerektiği kadar temiz olmayabilir.

Bir diğer olasılık da kapasitörlerden bir/birkaçının ters takılmış olması, ki böyleyse hızla ve aşırı miktarda ısınmaları gerekir.  Güç verince ısınan kapasitör var mı?

Retronautics: Retro bilgisayar, donanım ve proje galerim.
Mad_Wolf
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #26 : Nisan 20, 2020, 04:23:02 ÖÖ »

Bahsettiğiniz kapasitörler voltaj regülatörü üzerinde tahminen, bunlar için kapasitans ve voltaj kadar ESR değerleri de önemli dandik kapasitör kullandıysanız işlemciye giden akım olması gerektiği kadar temiz olmayabilir.

Bir diğer olasılık da kapasitörlerden bir/birkaçının ters takılmış olması, ki böyleyse hızla ve aşırı miktarda ısınmaları gerekir.  Güç verince ısınan kapasitör var mı?

Üstad şöyle ısınan var mı bakmadım ama gündüz ters var mı diye bakmıştım yoktu.
Yarın bakarım ısılarına
Sayfa: 1 [2]   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: