Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trAmigaAmiga GenelVampire vb gelişmeler, Amigayı Amigalıktan çıkarır mı?
Sayfa: [1] 2 3 ... 6   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Vampire vb gelişmeler, Amigayı Amigalıktan çıkarır mı?  (Okunma Sayısı 40362 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
haydar_abi
Uzman

İlla ki Amiga

Üyelik Bilgileri
« : Ağustos 08, 2020, 14:14:42 ÖS »

Taşınmak üzere olmanın ve artık koleksiyonum için epey geniş bir yerim olacak olmasının cesaretiyle:

Orijinal klavyesi olan ve kozmetik olarak ağır modifiye edilmemiş A4000 arıyorum.

Ek grafik kartı, 060, PowerPC upgrade, SCSI, Gotek gibi şeyler önemli değil, muhtemelen Amiga'yı Amiga olarak kullanacağım.

Satmayı düşünen olursa tamamı nakit veya nakit üstü ekmek kasa C64'ler, disketler ve 1541 sürücü(ler) olarak almak isterim.

Bunlardan birini takınca amiga amigalıktan çıkıyor mu?
Yoksa daha mı iyi oluyor.

Amiga fanatiği.... 
Amigalıktan çıkmış Amigalar....

Amiga 1200 + Vampire V1200
LG 24MA53 TVMonitör
Amiga 500 Plus +TerribleFire030 64MB+16 GB CF
Amiga 2000
Amiga 500 + 1MB Çip + 9.5 mb FastRAM + Internal GOTEK + 4GB CF HDD
2 Casper M989A Monitor
Commodore64
Verminaard
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Ağustos 08, 2020, 14:25:18 ÖS »

Bu pilav daha çok su kaldırır Haydar abi
BioMenace
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Ağustos 08, 2020, 21:22:30 ÖS »

Grafik kartı, 060, PowerPC upgrade, SCSI, Gotek değil de Vampire takınca Amiga Amiga'lıktan çıkıyor. Bence tabi
« Son Düzenleme: Ağustos 08, 2020, 21:33:27 ÖS Gönderen: BioMenace » Logged

Alınıklarım: https://goo.gl/UoWo8n
Satılıklarım: https://goo.gl/kDMfMp
juda
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Ağustos 08, 2020, 21:48:50 ÖS »

Grafik kartı, 060, PowerPC upgrade, SCSI, Gotek değil de Vampire takınca Amiga Amiga'lıktan çıkıyor. Bence tabi

Sen sus bakim! )

Vampire Raspberry Pi, Amithlon vb gibi değil. Amiga’ya taktığın bir turbo karttan fazlası dışında farkı yok.

Cuore Sportivo
AmigaOne XE G3 - Amiga 4000/060 - Amiga 3000 - Amiga 1200 - Amiga500+ - Amiga 500 Vampire
Next Color Cube - SGI O2 - Sun Ultra Enterprise 1
SX64 - C128 - C64 - C64C - C64G - C16 - C Plus4 - 1540 - 1541 - 1541C -1541-II - 1551 - 1571 - 1581 - 1530 - 1531
Atari 1040 STE Amstrad CPC4
ekalkici
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Ağustos 08, 2020, 22:14:10 ÖS »

Taşınmak üzere olmanın ve artık koleksiyonum için epey geniş bir yerim olacak olmasının cesaretiyle:

Orijinal klavyesi olan ve kozmetik olarak ağır modifiye edilmemiş A4000 arıyorum.

Ek grafik kartı, 060, PowerPC upgrade, SCSI, Gotek gibi şeyler önemli değil, muhtemelen Amiga'yı Amiga olarak kullanacağım.

Satmayı düşünen olursa tamamı nakit veya nakit üstü ekmek kasa C64'ler, disketler ve 1541 sürücü(ler) olarak almak isterim.

Evet vampire takınca Amiga'lıktan çıkıyor.

Amiga 1200 Black / Rev 1D4 / TF1260 + 68060 Rev5 @75 MHZ / 8GB CF HDD / 3.2.1 Rom / Clock
Amiga 500 / Rev 6A / 1MB RAM / 1.3 ROM / Clock
Commodore 64C / 1530 C2N Datasette
Commodore 1084S
GBSControl / Samsung 793DF / Samsung 957MB
onursapci
Uzman

80 leri yaşamamış , yaşamamıştır.

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Ağustos 08, 2020, 22:31:23 ÖS »

+1000000 ( vampire ) amigayi ram arttırmak hariç herşey karsiyim gotek de dahil şahsi fikrim )
« Son Düzenleme: Ağustos 08, 2020, 23:13:49 ÖS Gönderen: onursapci » Logged

C64 ve A500 gerisi teferruat
Verminaard
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #6 : Ağustos 08, 2020, 22:36:26 ÖS »

Ben bu önermeye katılmıyorum. Şöyle bir örnek vereyim, bugün aldığınız bir PC'ye -Intel işlemcili diyelim- ekran kartı takmadan da Intel işlemci içine gömülü ekran kartıyla birçok şey yapabiliyorsunuz ama bir yandan da insanlar 20 bin lira verip RTX 2080ti alıyor ve bu PC'nin standart hâlindeyken yapamadığı şeyleri yapmaya başlıyor. Şimdi bu durumda PC, PC'likten çıkmış mı oluyor? Keza 30 yıl önce PC'ler için VGA ve diğer donanım devrimleri gerçekleştiğinde PC'nin adı mı değişti? Commodore batmadan bugünlere gelseydi ne tür Amiga'lar ya da genişleme kartları kullanıyor olabileceğimiz hakkında bir fikrimiz var mı? Amacım polemik değil ama Vampire kartı Amiga'sız çalışmadığına göre neden Amiga Amiga olmaktan çıkıyor?
ekalkici
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #7 : Ağustos 08, 2020, 22:44:52 ÖS »

Ben bu önermeye katılmıyorum. Şöyle bir örnek vereyim, bugün aldığınız bir PC'ye -Intel işlemcili diyelim- ekran kartı takmadan da Intel işlemci içine gömülü ekran kartıyla birçok şey yapabiliyorsunuz ama bir yandan da insanlar 20 bin lira verip RTX 2080ti alıyor ve bu PC'nin standart hâlindeyken yapamadığı şeyleri yapmaya başlıyor. Şimdi bu durumda PC, PC'likten çıkmış mı oluyor? Keza 30 yıl önce PC'ler için VGA ve diğer donanım devrimleri gerçekleştiğinde PC'nin adı mı değişti? Commodore batmadan bugünlere gelseydi ne tür Amiga'lar ya da genişleme kartları kullanıyor olabileceğimiz hakkında bir fikrimiz var mı? Amacım polemik değil ama Vampire kartı Amiga'sız çalışmadığına göre neden Amiga Amiga olmaktan çıkıyor?

Vampire Standalone var yani Amigasız çalışabilen versiyonu mevcut. Gerçek donanımı programlanabilir işlemicye kodladıkları için bence öyle oluyor. ACA , Warp veya eskilerden Blizzard vb. ürünler bence işin doğasını bozmuyor.

Pc işi bu örneğe uymuyor. RTX2080 vb tamamı legacy donanımlar. 

Amiga 1200 Black / Rev 1D4 / TF1260 + 68060 Rev5 @75 MHZ / 8GB CF HDD / 3.2.1 Rom / Clock
Commodore 1084S
Verminaard
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #8 : Ağustos 08, 2020, 22:49:16 ÖS »

Vampire'ın standalone versiyonunu konuşmuyoruz onun Amiga olmadığını söyleyebiliriz. Stand alone bir Vampire'ın var olması savınızı desteklemiyor. O ayrı bir şey. Biz Amiga'nın içine takılan ve tek başına bir işe yaramayan karttan bahsediyoruz. Yani bir PC olmadan hiçbir işe yaramayan RTX gibi. RTX için legacy diyemeyiz çünkü o olmadan da PC kullanabiliyoruz. Belli başlı şeyleri yapmak istediğimizde ihtiyaç duyuyoruz. Aynen Vampire kart gibi.
haydar_abi
Uzman

İlla ki Amiga

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #9 : Ağustos 08, 2020, 22:54:34 ÖS »

Tuhaf ve önyargılı yazmaya devam ediyorsunuz. Bence bazıları amiga felsefesini anlamamış. Sizin oynadığınız amigalar aslında minimum amigalar. 1000, 2000 gibi modelleri fiyatından dolayı alamayanlar kırpık versiyonları alıp mutlu oldular.

Vampire gelince işlemci FPGA, ama olgunlaştığında 68xxx olarak çıkarsa ne değişecek. PPC ve bvisionlu turbolar ne sağlıyorsa fazlasını veriyor. Tabii 500'Ü alıp bir 512k upgrade edenlerin iyi bir amigayı anlamasını da beklemiyorum. Nasıl mutlu oluyorsanız öyle kalın. Ama gelişmelere de laf etmeyin.
30 yıllık bilgisayara bir şeyler çıkıyorsa bu iyi bir şeydir.

Amiga fanatiği.... 
Amigalıktan çıkmış Amigalar....

Amiga 1200 + Vampire V1200
LG 24MA53 TVMonitör
Amiga 500 Plus +TerribleFire030 64MB+16 GB CF
Amiga 2000
Amiga 500 + 1MB Çip + 9.5 mb FastRAM + Internal GOTEK + 4GB CF HDD
2 Casper M989A Monitor
Commodore64
ekalkici
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #10 : Ağustos 08, 2020, 22:58:46 ÖS »

FPGA arkadaşımızın konusunu dağıtmak istemiyorum. Vampire dediniz standalone var. neden o versiyonu konuşmayalım. Sonuçta hepsi programlanabilir cpu ile orjinal donanımı yani taklit ediyor.
İster RTX 2080 olsun ister 90'ların S3 virge gpu'su tamamı legacy gerçek hardware dir.
Vampire windows 10 altından dosbox ile dos çalıştırıp , dos makinam var demeye benziyor bu örnek doğru olur. Gerçek bir 486 makinanın yerini yeni nesil I7 cpu'lu bir bilgisayar tutamaz. Benim görüşüm de bu şekilde.

Dediğim gibi vampire yerine , Warp - ACA - Blizzard gibi gerçek motorola cpu'ya sahip kartlar tercihimdir.

Commodore 1084S
BioMenace
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #11 : Ağustos 08, 2020, 23:09:04 ÖS »

Verminaard, bu konuda düşünce şeklim şöyle:

Bir tablo yaparım. Orijinal Amiga X ve o dönemin orijinal ve üçüncü parti parçaları ile neler yapabildiğimi sol sütüna, Vampire vb. donanımlar ile neler yapabildiğimi sağ sütuna yazarım. Aradaki farka bakarım... İşte Vampire için bu farklar o kadar çok ki. Zaten Vampire için "NEXT GENERATION" ifadesi kullanılıyor. Yani başka bir dönem, başka bir anlayış, başka bir kullanım amacı.... Amiga'nın çiplerini kullanıyor olması neyi değiştirir, ortaya çıkan cihaz bambaşka bir dönemin cihazı.

Örneğin ne yazıyor Vampire 500 v2 için bakalım:

Fastest Amiga CPU
Faster than a 68060 at 100MHz, capable of Next Gen workloads (watching movies, listening to digital music, etc.).
--> Sizce bu işleri Amiga ile yapmak sıradışı değil mi? Bir şeyler garip gelmiyor mu?

Fast Storage
Use IDE up to 11MB/s and a MicroSD card (*) as hard drive and say goodbye to your aging floppies and old SCSI drives.
--> 11 MB/s depolama... Vay be ne Amiga ama Kalsın ben almayayım.

Loads of memory
Ever heard of the sentence "640K Ought to be Enough for Anyone" ? Vampire is cranking it up to 128MB
. --> Söze gerek yok sanırım, neredeyse sonsuz miktarda RAM.

Tuhaf ve önyargılı yazmaya devam ediyorsunuz...

Önyargılı demeyelim de temkinli diyelim. Birisi bize yüzlerce EURO karşılığında kart satacaksa onu neden almamız gerektiğini düşünüyoruz diyelim.

...1000, 2000 gibi modelleri fiyatından dolayı alamayanlar kırpık versiyonları alıp mutlu oldular.

Evet biz Amiga 500 kullandık ve A500 felsefesini onunla inşa ettik. Amiga felsefesini, hiç bir zaman ticari başarı elde edememiş uçuk fiyatlı modelleri esas alarak değil, kullandığımız modelleri esas alarak benimsedik.

30 yıllık bilgisayara bir şeyler çıkıyorsa bu iyi bir şeydir.

Buna sözüm yok, herkese başarılar
« Son Düzenleme: Ağustos 08, 2020, 23:18:20 ÖS Gönderen: BioMenace » Logged

wizofwor
Genel Yönetici

Gosub ile gidilen yerden goto ile dönen adam

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #12 : Ağustos 08, 2020, 23:27:46 ÖS »

Ben vampire konusunda fonksiyona odaklanıyorum. Cihazın klasik Amiga olmaması bence çok da önemli değil.

Bu şekilde düşünerek tartışmaya biraz farklı açıdan baktığımı düşünüyorum. Vampire kartını Amiga'ya taktığımızda anakartın üzerinde gelen neredeyse hiç bir özelliğine ihtiyacımız kalmıyor. Blizzard olsa AGA çözünürlükleri için çipseti kullanıyor diyebilirdik. Vampire'da chipset de zaten FPGA üzerinde mevcut. Kasa üzerindeki klavyeyi kullanıyoruz sadece. Vampire alacak olsam sıfırdan standalone bir sistem toplardım.

PS: Şuraya bir RetroManCave'den bir Mister videousu bırakayım.
https://www.youtube.com/watch?v=TCQuUwHH45w
« Son Düzenleme: Ağustos 08, 2020, 23:35:28 ÖS Gönderen: wizofwor » Logged

Verminaard
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #13 : Ağustos 08, 2020, 23:33:30 ÖS »

@BioMenace

Dilim döndüğünce fikrimi aktarmaya çalışayım:
Alıntı
Faster than a 68060 at 100MHz, capable of Next Gen workloads (watching movies, listening to digital music, etc.). --> Sizce bu işleri Amiga ile yapmak sıradışı değil mi? Bir şeyler garip gelmiyor mu?

Amiga her zaman çağının ötesinde bir cihaz olmuştur. Daha önce yazmıştım, Commodore batmasaydı sence bugün ürettiği bilgisayarlarda bu dediklerini yapamayacak mıydık? Ziyadesiyle yapacaktık. Apollo ekibi de Amiga'yı geliştiriyor. O yüzden bunları yapabilmek sıra dışı gelmiyor bana.

Alıntı
Fast Storage
Use IDE up to 11MB/s and a MicroSD card (*) as hard drive and say goodbye to your aging floppies and old SCSI drives. --> 11 MB/s depolama... Vay be ne Amiga ama  Kalsın ben almayayım.

Gerçek 68x işlemci kullanan ACA1221lc kartı da 10.6 mb/s hız veriyor, hem de sadece yazılım desteğiyle:
"The IDE speedup to PIO mode 3 is activated with a software setting and reaches a raw data transfer rate of 10.2 MBytes per second."

Alıntı
Loads of memory
Ever heard of the sentence "640K Ought to be Enough for Anyone" ? Vampire is cranking it up to 128MB. --> Söze gerek yok sanırım, neredeyse sonsuz miktarda RAM.
Bilgisayar dünyasında "Çok fazla RAM" diye bir sorun yoktur

Vampire için Amiga Reimagined diyebiliriz ama sonuçta yine bir Amiga kullandığımızı unutmamak lazım.
BioMenace
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #14 : Ağustos 08, 2020, 23:40:52 ÖS »

Ben vampire konusunda fonksiyona odaklanıyorum. Cihazın klasik Amiga olmaması bence çok da önemli değil.

Bu şekilde düşünerek tartışmaya biraz farklı açıdan baktığımı düşünüyorum. Vampire kartını Amiga'ya taktığımızda anakartın üzerinde gelen neredeyse hiç bir özelliğine ihtiyacımız kalmıyor. Blizzard olsa AGA çözünürlükleri için çipseti kullanıyor diyebilirdik. Vampire'da chipset de zaten FPGA üzerinde mevcut. Kasa üzerindeki klavyeyi kullanıyoruz sadece. Vampire alacak olsam sıfırdan standalone bir sistem toplardım.

PS: Şuraya bir RetroManCave'den bir Mister videousu bırakayım.
https://www.youtube.com/watch?v=TCQuUwHH45w

Bence harika bir bakış açısı

Alıntı sahibi: Verminaard
...
Vampire için Amiga Reimagined diyebiliriz ama sonuçta yine bir Amiga kullandığımızı unutmamak lazım.

Seninle şimdi anlaştık. Amiga Reimagined, Amiga Remastered, Next Generation Amiga, Amiga Millenium ve daha nice isimler Vampire için uygun. Fakat Vampire takınca Amiga Amiga olmuyor, yepyeni bir şey oluyor, daha iyi daha üstün daha modern oluyor. Bu yeni şey kimisi için "Harika", kimisi için "Gereksiz".

Sayfa: [1] 2 3 ... 6   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: