Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trAmigaAmiga GenelVampire vb gelişmeler, Amigayı Amigalıktan çıkarır mı?
Sayfa: 1 [2] 3 4 ... 6   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Vampire vb gelişmeler, Amigayı Amigalıktan çıkarır mı?  (Okunma Sayısı 40387 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
amiga.os
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #15 : Ağustos 08, 2020, 23:46:25 ÖS »

Taşınmak üzere olmanın ve artık koleksiyonum için epey geniş bir yerim olacak olmasının cesaretiyle:

Orijinal klavyesi olan ve kozmetik olarak ağır modifiye edilmemiş A4000 arıyorum.

Ek grafik kartı, 060, PowerPC upgrade, SCSI, Gotek gibi şeyler önemli değil, muhtemelen Amiga'yı Amiga olarak kullanacağım.

Satmayı düşünen olursa tamamı nakit veya nakit üstü ekmek kasa C64'ler, disketler ve 1541 sürücü(ler) olarak almak isterim.

Bunlardan birini takınca amiga amigalıktan çıkıyor mu?
Yoksa daha mı iyi oluyor.

Kesinlikle çıkmıyor, hatta Amiga'yı adam gibi kullanabilmeye başlıyorsun. Tabii ki Amiga, kendisi için disket takıp oyun oynamak olan bir kişi için bunların hiç bir anlamı yok. Ama Workbench kullanmaya alışkın olanlar için hız çok önemli.

030'lu ve 8 MB ramli bir A1200 bana hız olarak yetersiz geldiği için satmış birisi olarak (bence en az 040 olması gerekiyor doğru dürüst kullanım için) benim için şu an en iyi Amiga, pi'dir. Hayatım boyunca hayalini kurduğum Amiga'ya pi ile kavuştum. En son 20 sene önce yenisi üretilmiş ve fiyatları acayip yerlere çıkmış hiç bir donanım benim ihtiyaçlarımı karşılamıyor.

Zaten Commodore da bu anlayış yüzünden battı, çağının gerisinde ve ugrade edilemeyen cihazlarla piyasada kalmaya çalıştı. A1200, A4000 hepimiz için çok değerli cihazlar ama o dönemde geç kalmış ve yetersizlerdi.

Ama tekrar edeyim, disketle oyun oynamak isteyen herkese 1 MB'lık bir A500 yetecektir, fazlasına hiç gerek yok.
« Son Düzenleme: Ağustos 08, 2020, 23:50:04 ÖS Gönderen: amiga.os » Logged
juda
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #16 : Ağustos 09, 2020, 01:09:50 ÖÖ »

Herkes bir gorus bildirmis. Baska bir deyisle "erkes epten aykiri gitmis" bari ben de yazayim.

486 kullanirken S3 801/803 VESA ekran kartini sokup daha iyi goruntu alabilmek icin Tseng ET4000 takmak ile AGA kullanirken gidip BVision, Mediator takmak nasil ayni seyse bugunun ihtiyaclarina uygun, daha dayanikli ve kullanim omrunu 15 sene once doldurmamis bir teknolojiyle guncelleme arasinda cok bir fark yok. Eger bunlara ihtiyac duyan bir kullanici degilseniz aradaki farki anlayamamaniz/kavrayamamaniz normal.

Ornegin; hesaplarinizi Excel yerine Ignition veya TurboCalc ile tutmayi tercih etmiyorsaniz, veya maillerinizi YAM ile gondermiyorsaniz zaten bu konuyu tartis(a)mazsiniz. Alti bos kalir.

Vampire, zaten o donemin gelistirmeleri yoksa ve Amiga'nizi sifirdan toplayarak yukarida anlattigim sekilde kullanmak istiyorsaniz gunumuzde klasik donanimi bu sekilde yasatmaya devam edebilmek icin en uygun cozumu sunuyor. FPGA de sizin "gercek donanim" dediginiz custom chip lerin (FPGA adindan da anlasilacagi gibi) sahada (yani son kullanici elindeyken, veya cok karmasik bir mudahale gerektirmeden) yeniden programlanabilir halleri disinda bir sey degil. Bunun getirdigi esneklik zamaninda olsaydi keske.. Belki Amiga 4000'lerde kullanilan Buster cipinin revizyon 11'ini arayip bulmak zorunda kalmazdik. Belki de oyle bir revizyona hic gerek olmazdi..

Ozetle; Amiga sizin icin disketi takip oyun oynanan bir seyse zaten bir SNES'ten farkli degildir. Onu da gelistirmeye ihtiyaciniz yoktur; kartusu/disketi takip oyunu oynadiktan sonra kaldirirsiniz kenara. Ama siz Amiga'yi gercekten kullandiysaniz iste o zaman Vampire veya yeni nesil PPC Amiga'lar sizin icin vazgecilmezdir cunku emulasyon yapmiyorsunuz, donanimi gelistirip isletim sisteminin, uzerinde calisan yazilimlarin (10 yil once cikmis olan yazilimlara bile "yeni" gozuyla bakildigini dusunursek) sinirlarini biraz daha esnetebildiginizi gorerek bir sure daha kopmaniza ve "Amiga'nizi nostalji kosesine koyup arada bir oyun oynamak icin acma" durumuna gerek kalmadigini anladiginizda yasadiginiz o rahatlama...

Yanlis anlamayin da; Amiga'ya konsol muamelesi yapanlar bir zahmet Vampire hakkinda yorum yapmasinlar. Gidip disketlerini takip oyun oynasinlar.

Cuore Sportivo
AmigaOne XE G3 - Amiga 4000/060 - Amiga 3000 - Amiga 1200 - Amiga500+ - Amiga 500 Vampire
Next Color Cube - SGI O2 - Sun Ultra Enterprise 1
SX64 - C128 - C64 - C64C - C64G - C16 - C Plus4 - 1540 - 1541 - 1541C -1541-II - 1551 - 1571 - 1581 - 1530 - 1531
Atari 1040 STE Amstrad CPC4
LW3D
Yönetici

Günü Kurtaran Avam Hiooargggh :)

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #17 : Ağustos 09, 2020, 01:17:10 ÖÖ »

Tamam iyi de Vampire takanlar ne yapıyorlar? Endüstriyel tasarım mı Kahkaha Yoksa internet browser'ı sayesinde internette mi geziyorlar? Sakın Youtube'da video izliyoruz demesinler...şok olurum Kahkaha inanılmaz

- şakası bir tarafa... Eğer donanımsal gelişim, yazılım olarak desteklenmezse, aynen PowerPC çözümlerinde olduğu gibi bir anlamı olmaz. Vampire donanımsal olarak daha iyi, daha yeni ama ekosistemi oluşturamazsa, bizi pek bir yere götüreceği de yok. Karar vermek için erken...

Tabii yazdığın gibi, götüreceği yere gitmek isteyen var mı? o da başka bir sorun. Amiga 90'ların ortasında yok olan ve birileri için Wings, Lotus, Kick off ya da LightWave/Deluxe Paint ise, oluşacak ekosistemin çok anlamı da olmayabilir...

juda
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #18 : Ağustos 09, 2020, 01:28:18 ÖÖ »

Tamam iyi de Vampire takanlar ne yapıyorlar? Endüstriyel tasarım mı Kahkaha Yoksa internet browser'ı sayesinde internette mi geziyorlar? Sakın Youtube'da video izliyoruz demesinler...şok olurum Kahkaha inanılmaz

- şakası bir tarafa... Eğer donanımsal gelişim, yazılım olarak desteklenmezse, aynen PowerPC çözümlerinde olduğu gibi bir anlamı olmaz. Vampire donanımsal olarak daha iyi, daha yeni ama ekosistemi oluşturamazsa, bizi pek bir yere götüreceği de yok. Karar vermek için erken...

Tabii yazdığın gibi, götüreceği yere gitmek isteyen var mı? o da başka bir sorun. Amiga 90'ların ortasında yok olan ve birileri için Wings, Lotus, Kick off ya da LightWave/Deluxe Paint ise, oluşacak ekosistemin çok anlamı da olmayabilir...

Abi endustriyel tasarim konusunda hala gorece basit desenler vb icin kullanilan 8 bit, 16 bit veya erken 32 bit sistemlerin olduguna dair haberleri etraftan zaman zaman duyuyoruz. )

Ekosistem bugunki halindan daha iyi olmayacak, gun gectikce de kotulesecek cunku bir avuc kalan kabiliyetli ve bilgili insanlar birer birer azaliyor ve yerlerine yenileri cok nadir geliyor ama sorun bu degil ki...

Vampire ile masaustundeki PC'de yaptigin emulasyona yakin hizi gercek donanim kullanarak alabiliyorsun. E bu da epey rahatlatiyor. Mesela, ben Amiga1 XE'mi satmak istiyorum cunku gidip daha hizli olan yenisini alacagim. Emin ol su ankinden farkli hicbir sey yapmayacagim ama daha hizli, guncel donanimlarla daha performansli kullanacagim icin yapiyorum. Yoksa A1 XE gercekten satilacak bir sistem degil ve cogu insan icin koleksiyon degeri olan, ilk gercekten urun haline gelebilmis Yeni Nesil Amiga'lardan. Digeri de MicroA1'dir zaten.

Cuore Sportivo
AmigaOne XE G3 - Amiga 4000/060 - Amiga 3000 - Amiga 1200 - Amiga500+ - Amiga 500 Vampire
SX64 - C128 - C64 - C64C - C64G - C16 - C Plus4 - 1540 - 1541 - 1541C -1541-II - 1551 - 1571 - 1581 - 1530 - 1531
amiga.os
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #19 : Ağustos 09, 2020, 01:37:22 ÖÖ »

Endüstriyel tasarım yapmaya gerek yok ki aslında, Workbench'i açmak için bile daha güçlü makine gerekiyor. Bir klasöre tıkladığında 30 saniye ikonların yüklenmesini beklemek beni sıkıyor, zamanında A1200 tek bilgisayarım iken de bu böyleydi, bir sürü patch yapardık 030 ile Workbench'i düzgün kullanabilmek için.

Ayrıca Amiga'nın son dönem CD oyunları da güçlü makineler istiyor, grafik kartı desteği var, onları seven birisi olarak bu hızlara ben ihtiyaç duyuyorum. Kaldı ki ben internete de ilk defa Amiga ile bağlandım, browser ile siteleri düzgün açabilmek de beni mutlu ediyor. Başkasını da disket takıp oyun oynamak mutlu ediyordur ama oyunu da harddiskten açmak beni daha çok mutlu ediyor

Hele ki o disket nostaljisi yaşamak isteyen arkadaşlar şöyle 8-10 disketlik oyunlarda nasıl oluyor da saçlarını başlarını yolmuyorlar, o zamanlarda dergilerde bile en çok bundan şikayet ederdi yazarlar.

Zaten Vampire ya da pi de Amiga'nızı alıp da I7 hızlarına çıkarmıyor, bildiğimiz OS 3.1 ya da 3.9'u normal hızlarda akıcı bir şekilde kullanmamızı sağlıyor, bu hıza ne gerek var diye düşünmeyin yani, öyle çok da absürt hızlar değil.
juda
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #20 : Ağustos 09, 2020, 01:41:23 ÖÖ »

Abi bak sana örnek vereyim:

Cuore Sportivo
juda
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #21 : Ağustos 09, 2020, 01:46:19 ÖÖ »

Bu arada AmiSSL'in sertifikaları eksik sanırım; bu yüzden de biraz önce AmigaOS4 üzerinden hizliresim'e yükleyip forumdaki mesajıma eklediğim görseli Amiga'da göremiyorum )

Cuore Sportivo
juda
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #22 : Ağustos 09, 2020, 01:48:25 ÖÖ »

Ha foruma OWB'den gırıyorum, görseli hizliresim'e IBrowse ile ekledim ama AWeb, IBrowse, OWB de göremiyorum o ayrı

Cuore Sportivo
LW3D
Yönetici

Günü Kurtaran Avam Hiooargggh :)

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #23 : Ağustos 09, 2020, 01:51:40 ÖÖ »

İhtiyaç duyduğumuz hız ne kadardır? sorusu önem kazanıyor. Yani OS 3.1'i ne kadar hızlı kullanmak iyidir? "Vampire ile WB akıyo, süper" demek kişisel bir tercih olabilir. Muhakkak güzeldir de... Ama cep telefonundan, çocuğun oynadığı en dandiğinden tablette yaşadığın internet deneyimini sana sunmayan bir sistem ne kadar hızlı olursa olsun, en azından benim için çok anlamlı değil...
 Şu anda masaüstü sistem bile iş dışında kullanmazken, Amiga ne yaparsa ben Amiga'yı klasik kullanım dışında kullanırım? diye kendime soruyorum cevap bulamıyorum... 1992'de Amiga işletim sistemiyle, oyunlarıyla, yazılımlarıyla kraldı... Bugün o güne göre çok hızlı WB ve bazı CD oyunlarının rahat çalışması, doom'un çok iyi olması, çok anlamlı gelmiyor. Peki başka? ne olsa cevap veremiyorum. yaşlandım sanırım Kahkaha Bir de saat 02:00 olmuş Kahkaha

- Juda screenshot için teşekkürler.
- Sorunlar ve onların çözümü de aslında başka bir eğlence. Arada Tolgayla sohbet ediyoruz. Eski sistemlerin şu anda en eğlenceli tarafı bugün kullanmanın zorluklarına getirdiğimiz çözümler dediğimiz oluyor. Aşağıdaki örnekteki gibi. Adventure oyununun bir aşamasını geçmiş gibi zevk vermiştir

Ha foruma OWB'den gırıyorum, görseli hizliresim'e IBrowse ile ekledim ama AWeb, IBrowse, OWB de göremiyorum o ayrı

HkRecai
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #24 : Ağustos 09, 2020, 01:56:41 ÖÖ »

Abi bak sana örnek vereyim:

Bu sistemde aga ecs çip gerektiren oyunlar çalışıyor mu, gerçekten bilmediğimden soruyorum. Eğer çalışmıyorsa bu sistem şimdi bir Amiga mı oluyor.
juda
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #25 : Ağustos 09, 2020, 01:58:48 ÖÖ »

Hani bu browserdan alıntı yapamadım abi. O derece diyeyim; sen anla artık

Cuore Sportivo
juda
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #26 : Ağustos 09, 2020, 02:02:17 ÖÖ »

Abi nasıl günümüzdeki bir PC'ye gidip Windows 95 yükleyemiyorsan bunda da bazı şeyler yok malesef. AGA ve ECS isteyen oyunlar UAE ile çalışıyor ama Workbench altında çalışan her şey (Bazıları JIT Emulasyon olsa dahi.) çift tıklayıp açıyorsun, işletim sisteminin arayüzü bildiğin Amiga olduğu için de MorphOS'taki gibi ilk etapta seni Linux vari bir his kaplamyor açıkçası.

Cuore Sportivo
Feandreu
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #27 : Ağustos 09, 2020, 02:52:38 ÖÖ »

Beni meraklandiran iki husus var; 2080 ti ornegi verilmis lakin 2080 ti alan adamin geri kalan donanimi da assagi yukari bu kartla cagdastir. En basitinden -amigaya kiyasla daha yeni olan- lga775 bi sisteme bile bu karti takmanin herhangi bir faydasini gorebilecegimizi dusunmuyorum. Bi de isin yazilim kismi var. Vampire'i guc olarak zorlayacak herhangi bir yazilim var mi ? Boyle bir uygulama gelistirilirse amiga buna ayak uydurabilecek mi ? Bu pc duzeyinde mevcut; yazilim ve donanim gelisimi assagi yukari es zamanli, paslasilarak ilerliyor.

Bu soruya cevap bulmanin tek mantikli yolunun Vampire kartlari olumune zorlayacak bir yazilim gelistirip(hali hazirda mevcutsa kullanip), stres altinda stand alone ve expansion performansini karsilastirmaktan gectigini dusunuyorum.

Gerci hepsi farazi, onemli olan tek sey kisisel keyif.
AmigaEsref
Genel Yönetici

love is where you find it.

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #28 : Ağustos 09, 2020, 03:46:43 ÖÖ »

Bende düşüncelerimi paylaşmak istiyorum. Bende de oldum olası bir şeyi dönemine uygun kullanma, klasik çizgisini koruma hevesi var. Misal 1979 Model Bir Ford Taunus'u ele alalım. Şuan yani yıl 2020'de 1979 model bir Ford Taunsu'm olsaydı. Ona ne çelik jant takardım, ne geri görüş kamerası, nede başka bir şey. Hatta içindeki kaset çaların bile orjinal olmasını isterdim.

Her şey gibi buda bir bakış açısı tabiki. Bazı motiflerin, o dönem ki duygularla ortaya çıktığını ve gücünü tam anlamıyla yaşadığını düşünürüm.

Amigayı kendi dönemin de maksimum konfigürasyonu neyse o şekilde kullanmayı ben kendi adıma tercih ederdim.

Amiga'nın devamı olsaydı, o zaman modeline göre konuşabilirdim belki. Misal Amiga one sahibi olsaydım o zaman olaya farklı bakabilirdim. İnternete girip, oyunlarımı WHDload oynamayı, müzik dinlemeyi, video izlemeyi vs için Amigam da yapabilirdim. Ama bunları yapmak içinde eski bir Amigayı kullanmazdım. Tercih meselesi. Tartışmaktan ziyade fikrimi beyan etmek amacı ile yazdım.

AMIGA 500 | GOTEK | 1 MB RAM | 1.3 ROM | Pi Zero HDMI
AMIGA 1200 | 8GB CF | 3.2 ROM | TF1230 Turbo Kart | HDMI-520
COMMODORE 64 | IRQHack64 | KissCart64 | 64K CUPCAKE-CART | Pi 1541 | 1084 S
'Cause I'm CRT., I'm retro | CRT, and I'll win the fight | CRT, I'm a power load | CRT, watch me shine
savagery
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #29 : Ağustos 09, 2020, 06:54:46 ÖÖ »

Ben Vampire kartı sırf A500'ümde TV Paint kullanmak için almıştım.
Bir de wacom tablet alınca harika bir deneyim ve kullanım alanı çıktı ortaya.

Lafta değil gerçekten işlerimde kullanıyorum.

Hatta Tersdergi'ye sadece A500 + TV Paint ile çizilmiş bir köşe hazırlıyorum. Çok yakında buradan da duyuracağım.

Bu anlamda Vampire edindiğim ve kullandığım için çok memnunum.

Ama bir de sadece oyun oynadığım ve Brilliance kullandığım bir A500'üm var.
Onur'dan aldığım GVP turbolu harddisk takacağım ona da.

Tabi eve bir ulaşabilsem

Atari FALCON 030 |  ATARI 1040 STE 4MB | ATARI 800 XL + 1050 DD + My IDE II | ATARI 130 XE | C64 + Ultimate 2 | AMIGA 500 + Vampire | Amiga 600 + Furia
Sayfa: 1 [2] 3 4 ... 6   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: