Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trAmigaAmiga DonanımAmiga 500 internal gotek ve floppy'i, DF0 ve DF1 olarak kullanmak
Sayfa: [1]   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Amiga 500 internal gotek ve floppy'i, DF0 ve DF1 olarak kullanmak  (Okunma Sayısı 4321 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
emredk
Üye
**

Üyelik Bilgileri
« : Kasım 03, 2020, 22:19:07 ÖS »

Merhaba arkadaşlar,

Forumda konu ile ilgili birçok eski yazışmaya rastladım ama tam olarak istediğimi bulamadım veya buldum ama yapamadım sanırım.

Yapmak istediğim şu;

Elimde REV5 - 1.3 Romlu A500 var, kasanın içine oled, buzzer ve Rotary encoder modifiyesi yaptığım Gotek taktım. Amacım ana karta bağlanan floppy kablosu ile Gotek DF0, mekanik floppy ise DF1 yapmak istiyorum.

Floppy kablosu 10 pin üzerinden anahtar ile DF0 seçimi yapan kabloyu yaptım, ama biri DF0 olunca diğerini DF1 olarak kullanamıyorum.

Yine eski yazışmalarda rastladığım floppy'ye giren soket önüne bir soket takarak 10-34 pinleri diyot ile birleştirilmesini yaptım ama bu sefer de Gotek okurken aynı ses floppyden de gelmeye başladı.

Özetle, bu istediğimi yapabilirmiyim yoksa hiç uğraşma mı dersiniz. yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.

emredk®
Verminaard
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Kasım 03, 2020, 23:02:09 ÖS »

Çok emin değilim ama bu dediğinizi yapmak için floppy'nin external bağlanması gerekiyor sanırım. Floppy'den de (DF1) boot edeyim derseniz onun için switch'li ya da elektronik devre kullanmak gerekiyor.
Voltron
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Kasım 03, 2020, 23:09:35 ÖS »

Oncelikle iki surucuyu de ayni anda kullanacaksaniz Rom 2.0 uzeri olsa iyi olur. Early Startup menu den boot edilecek surucuyu secme sansiniz olur. Ya da CIA uzerine eklenecek kucuk bir switch ile Df0 ve Df1 yer degistirebilirsiniz gerektiginde.

Metal grupları çok bağırıyor. haklıyken haksız duruma düşüyorlar...
haydar_abi
Uzman

İlla ki Amiga

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Kasım 04, 2020, 09:52:09 ÖÖ »

Anladığım kadarıyla goteki internal olarak (DF0) bağlamışsınız. normal sürücüyü de external (DF1) olarak bağlamak istiyorsunuz. Disket sürücünün 2. sürücü olarak anahtarlanması gerekir. Bunu yapan devreler var. Yada direk hazır external sürücü takacaksınız.

Çipe takılan booter devresi. External olarak takılan goteki DF0 yada DF1 olarak seçmek için kullanılır. 1.3 rom 4 disk drive kadar destekler sadece bootta diğerleri seçilemez.
Workbench1,3, XCopy gibi programlar görür ve kullanır.

Ayrıca aynı kabloya iki sürücü takılabilir. Sadece Drive select hattının düzgün yapılandırılması gerekir.
« Son Düzenleme: Kasım 04, 2020, 09:53:59 ÖÖ Gönderen: haydar_abi » Logged

Amiga fanatiği.... 
Amigalıktan çıkmış Amigalar....

Amiga 1200 + Vampire V1200
LG 24MA53 TVMonitör
Amiga 500 Plus +TerribleFire030 64MB+16 GB CF
Amiga 2000
Amiga 500 + 1MB Çip + 9.5 mb FastRAM + Internal GOTEK + 4GB CF HDD
2 Casper M989A Monitor
Commodore64
emredk
Üye
**

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Kasım 04, 2020, 11:14:10 ÖÖ »

Anladığım kadarıyla goteki internal olarak (DF0) bağlamışsınız. normal sürücüyü de external (DF1) olarak bağlamak istiyorsunuz. Disket sürücünün 2. sürücü olarak anahtarlanması gerekir. Bunu yapan devreler var. Yada direk hazır external sürücü takacaksınız.

Çipe takılan booter devresi. External olarak takılan goteki DF0 yada DF1 olarak seçmek için kullanılır. 1.3 rom 4 disk drive kadar destekler sadece bootta diğerleri seçilemez.
Workbench1,3, XCopy gibi programlar görür ve kullanır.

Ayrıca aynı kabloya iki sürücü takılabilir. Sadece Drive select hattının düzgün yapılandırılması gerekir.

Normal sürücüyü de internal olarak DF1 yapmak istiyorum. Dediğiniz gibi tek kablo üzerinden bağlıyorum iki sürücüyü de. Drive select hattının düzgün yapılandırılması detayını biraz açarmısınız. Sanırım bu aşamada hata yapıyorum.

emredk®
haydar_abi
Uzman

İlla ki Amiga

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Kasım 04, 2020, 17:43:48 ÖS »

İnternal sürücüler ilk sürücü olarak ayarlanmıştır. O yüzden takınca DF0 olarak görülür. Gotek ise soldan üçüncü sıraya swiç takınca DF0 olur. İnternal kabloda Gotekin swiçini soldan ikinci hatta alırsak Drive Df0 gotek DF1 oluyor. Tersi durumda ise disk driveye operasyon yapmak gerekiyor. İşte bu kısmı tam olarak çözemedim.

Amiga fanatiği.... 
Amigalıktan çıkmış Amigalar....

Amiga 1200 + Vampire V1200
LG 24MA53 TVMonitör
Amiga 500 Plus +TerribleFire030 64MB+16 GB CF
Amiga 2000
Amiga 500 + 1MB Çip + 9.5 mb FastRAM + Internal GOTEK + 4GB CF HDD
2 Casper M989A Monitor
Commodore64
emredk
Üye
**

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #6 : Kasım 04, 2020, 22:35:40 ÖS »

Amiga disket sürücüsünün arkasındaki Jumper pozisyonunu değiştirdiğimizde DF1 olarak ayarlanamıyor mu? (o kadar kolay olmamalı zaten:) )

emredk®
Voltron
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #7 : Kasım 04, 2020, 23:25:43 ÖS »

Su Devreyi  yaparsan,  ister gotek ister modlanmamis pc surucu istersen amiga surucu takabilirsin df1 olarak.  External suruculerin icindeki devrenin aynisi ya da cok yakini.  Bu sekilde gotekten diskete ya da tam tersi disketten adf ye kolayca yazabilirsin.

https://www.commodore.gen.tr/adp/exfloppy.html

1.3 rom ile, Bilgisayari DF1 den boot etmek istersen,  bu switchten gerekecek.

https://circuit-board.de/forum/index.php/Thread/11481-Amiga-Boot-Selector-für-500-1000-2000/
« Son Düzenleme: Kasım 04, 2020, 23:28:37 ÖS Gönderen: Voltron » Logged

Metal grupları çok bağırıyor. haklıyken haksız duruma düşüyorlar...
emredk
Üye
**

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #8 : Kasım 04, 2020, 23:37:22 ÖS »

Su Devreyi  yaparsan,  ister gotek ister modlanmamis pc surucu istersen amiga surucu takabilirsin df1 olarak.  External suruculerin icindeki devrenin aynisi ya da cok yakini.  Bu sekilde gotekten diskete ya da tam tersi disketten adf ye kolayca yazabilirsin.

https://www.commodore.gen.tr/adp/exfloppy.html

1.3 rom ile, Bilgisayari DF1 den boot etmek istersen,  bu switchten gerekecek.

https://circuit-board.de/forum/index.php/Thread/11481-Amiga-Boot-Selector-für-500-1000-2000/

Teşekkürler, bu beni aşar maalesef. Kablo, Jumper modifiyesi ile bir çözüm bulamazsam drive select anahtar ile devam.

emredk®
fort_apocalypse
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #9 : Kasım 04, 2020, 23:43:47 ÖS »

Ben de alternatif olarak şu iki linki paylaşayım, işinize yarayabilir.

EXTERNAL GOTEK KABLO BAĞLANTILARI

Amiga 500 Boot Drive Seçici Elektronik Devre.

3D baskı yöntemiyle harici drive konnektörü yapabilirsiniz.

* DB23 MALE CONNECTOR.jpg (97.16 KB, 600x442 - Görüntüleme: 279 kez.)

* GOTEK ADAPTER 00.png (606.99 KB, 800x560 - Görüntüleme: 282 kez.)
« Son Düzenleme: Şubat 16, 2021, 23:19:46 ÖS Gönderen: fort_apocalypse » Logged

Sayfa: [1]   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: