arkadaşlar, aşağıdaki resimler benim modifiye ederek müzik yapmak için kullandığım 2 c64'ümün resimleri. bakalım beğenecek misiniz..
teknik özelliklere gelirsek:
white4 için:
-direk olarak ses sistemi veya bilgisayara bağlamak için 1/4" mono jack çıkışından output ve sid filter için yine 1/4" jack girişinden input.
-joyport'lardan direk sid'e pot register yolalyan pinlere direk lehimlenmiş 4 adet potansiyometre, sid'in filter'larını kullanabilmek için.. (aslında bildiğimiz c64 paddle'ların mantığında çalışıyor, bunun güzelliği kasaya direk monte etmem)
-sid input ve output arası bağlantı ve arasına potans koyarak yapılan feedback loop.
bu da (mesela prophet 64 bass synth edition kullanırken) açıldığında sese güzel bir distorsyon veriyor.
-üstteki peakmeter da commodore'dan çıkan ses seviyesine göre yanıyor, müzik setlerindeki peakmeter'lar gibi..
black2 için:
-sid2sid board ile birbirini piggybacking ile paralel bağlanmış 2 SID 1 COMMODORE'da. bu sayede 6 ses polifoni ve stereo out alabiliyorum. bunu yapmak bayağı zor oldu.
-1/4" stereo jack çıkışı ile output
-bunda dışardan ses filterlamak istemediğim için input jack girişi yapmadım.
-KASAYA DAHİLİ JOYPAD. bunu yapmak bayağı zor ve uzun sürdü. 4 adet ufacık switch 'i ufak bir board'a bağlayarak ana devreyi oluşturdum, pc için bir gamepad'den altığım tuşların üstündeki plastik tabakayı bu devrenin üstüne iliştirdim ve 4 yönlü joypad'i direk olarak joyport1'deki gerekli pin'lere lehimledim.
-FIRE BUTTON'ı da kasanın soluna dahili olarak ekledim. yanına da ayrıca bir buton daha koydum, bu buton ise direk olarak F5 tuşunun board'daki yerine lehimli, yani basınca F5 görevi görüyor. bunun ve genel oalrak joypad yapmamın sebebi ise bu makinada kullandığım "prophet64" kartuşunun sequencer'ında mouse/joystick şart olması. ayrıca mouse'da RIGHT CLICK'in bayağı kullanıldığı bir program, F5 tuşu ise right click ile aynı işleve sahip. bende mouse olmadığı için ve programı joystickle kontrol etmekten rahatsız olduğum bu dahili joypad'i, fire button'ı ve right click için butonu ekledim.
-ayrıca bu makinada filter için kullandığım 1 potansın yanısıra bir de photoresistor var ve potans veya photoresistor tercihi için de bir adet switch var.. feedback'i sonuna kadar açıp photoresistorle oynayarak theremin benzeri sesler de çıkarılabiliyor, youtube'da bunu kullanırkenki videomu görebilirsiniz..
şimdi giremediğim için kesin link veremiyorum. c64 synth theremin gibi şeyler search edince çıkıyor.