Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
Sayfa: [1] 2   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Pastamı flux mu?  (Okunma Sayısı 9510 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
stealth
Üye

1970s,1980s,1990s...En guzel zamanlar...

Üyelik Bilgileri
« : Şubat 09, 2021, 21:25:22 ÖS »

Merhabalar

Bir devreye entegre vb parçaları lehimleyeceğim.Profesyonel değilim.Lehim yaptım ama amatörüm.Temiz bir lehim için pasta mı kullanmak daha doğru yoksa flux mu?

İyi geceler...

Psion Organiser,Casio Fx710p,Gameboy Dmg01,Zx Spectrum 48k,Atari 800xl,Commodore Vic20, Commodore 64 Breadbin+1541,386dx40pc,486dx2-66pc,Pentium 166mmxpc,Thermaltake Pc,Korg wavestation sr,E-mu Proteus 1,Korg Triton Classic,Roland Sc-55 Sound Canvas,Akai Sampler,Cubase 10
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Şubat 09, 2021, 22:16:50 ÖS »

Eğer kullandığınız lehim teli kaliteli ise (örn soldex) zaten içinde yeterince flux vardır. Yani tek tük birşeyler lehimlemek için ekstra bir şey kullanmanıza gerek yok.

ibo1973
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Şubat 09, 2021, 23:13:41 ÖS »

flux her zaman işinizi daha kolay yapmanıza yardımcı olur flux'u şöyle düşünün metalin metale yapışmasını kolaylaştıran bir malzeme ister acemi olun ister pro flux  işinizi kolaylaştırır Bu benim düşüncem
zangief_34
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Şubat 09, 2021, 23:22:23 ÖS »

merhaba 5 kanallı lehım telı tercıhen feray marka ve lotfett marka teneke kutu pasta bırcok ısınızı gorur.ıs bıtımı sentetık tıner ve dıs fırcası ıle temızlık yaparsınız.

pastayı tahta cubuk gıbı bır aparat ıle lehım yapacagınız bolgeye kakarınca surun, havya ucu ıle bolgeyı ısıtın 5sn gıbı, havya ucu ıle parca ayagının kesısme yerıne telı yeterı kadar basın, once telı sonra havyayı cekın.

bazı pcb lerın sase gnd kısmı bayagı genıs oluyor.mısal kondansatorun artı ayagını hemen lehımlerken eksı kutbunın oldugu ayagın ısınması zaman alıyor.cunku pcb nın bır cok bolumunu ısıtmıs oluyorsunuz.havyayı daha cok bekletmenız gerekebılır.

dılım dondugunce anlattım.kolay gelsın.
stealth
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Şubat 10, 2021, 06:38:10 ÖÖ »

Hepinize çok teşekkür ederim.Entegre bacaklarını lehimlerken kısa devreye sebep olmak isteniyorum.Galiba flux kullanacağım.Teknik olarak el becerim çok iyi değil.Kendime güvenemiyorum.

Psion Organiser,Casio Fx710p,Gameboy Dmg01,Zx Spectrum 48k,Atari 800xl,Commodore Vic20, Commodore 64 Breadbin+1541,386dx40pc,486dx2-66pc,Pentium 166mmxpc,Thermaltake Pc,Korg wavestation sr,E-mu Proteus 1,Korg Triton Classic,Roland Sc-55 Sound Canvas,Akai Sampler,Cubase 10
Davlf1
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Şubat 10, 2021, 07:28:39 ÖÖ »

Hepinize çok teşekkür ederim.Entegre bacaklarını lehimlerken kısa devreye sebep olmak isteniyorum.Galiba flux kullanacağım.Teknik olarak el becerim çok iyi değil.Kendime güvenemiyorum.
Yaparsınız elbet, öyle düşünmeyin.. Lehim pastası kullanmayın ama.. İçinde asit var zamanla lehim yapılan yeri de, havyanın ucunu da bozar.. Sony servisinde soldex kullanırdık, çok iyidir. Feray da iyi markadır ama kokusu mide bulantısına sebep olabilir
« Son Düzenleme: Şubat 10, 2021, 07:31:11 ÖÖ Gönderen: Davlf1 » Logged

Sonī Kabushiki-Kaisha
izmirmaster
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #6 : Şubat 10, 2021, 09:01:02 ÖÖ »

Bende ustalarım gibi çok teknik lehimleme yapamıyorum ama flux enfes bir şey ustalık olmadığı için ince lehimlerde ayakları birbirine yapıştırıyorum flux tam bana göre

stealth
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #7 : Şubat 10, 2021, 10:46:39 ÖÖ »

Yaparsınız elbet, öyle düşünmeyin.. Lehim pastası kullanmayın ama.. İçinde asit var zamanla lehim yapılan yeri de, havyanın ucunu da bozar.. Sony servisinde soldex kullanırdık, çok iyidir. Feray da iyi markadır ama kokusu mide bulantısına sebep olabilir

Güvenin için çok teşekkür ederim. Bir deneyeceğim artık. Soldex'e bir bakacağım. Epey bir lehimleme videoları izledim youtube'dan. Biraz el becerim olsa olay bitecek. Yapa yapa öğreneceğim. Ama flux'da karar kıldım. Hep pasta kullandı büyüklerimiz. Aklımızda öyle kalmış. Flux ısıyı da daha eşit dağıtıyormuş, boş yere de fazla ısı vermek zorunda kalmıyormuşuz.

fort_apocalypse
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #8 : Şubat 10, 2021, 11:07:01 ÖÖ »

İster pasta, ister flux kullanın, lehimledikten sonra İzopropil Alkol ve bir fırça ile kalıntıları temizlemeniz gerekecek. Bunların yüzey temizleme fonsyonu yüzünden, kalıntıları zamanla aşınmaya yol açar.

Bildiğim kadarıyla Feray marka lehimin içinde kullanılan doğal ağaç reçinesi olduğu için temizlenmese de sorun olmaz. (diğer markaları bilmiyorum.)
« Son Düzenleme: Şubat 10, 2021, 11:10:39 ÖÖ Gönderen: fort_apocalypse » Logged

ksercan5
Deneyimli

80ler candır... Commodore fan since ‘86

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #9 : Şubat 10, 2021, 12:04:32 ÖS »

Merhabalar,

Ben de yaklaşık bir yıl önce lehim işine giriştim, ilk yaptıklarım çok fena idi. Sinan hocam bilir Ama maalesef yapmadan da olmuyor. Bir makara lehim teli bitirdim ama hala yeni öğrendiğim şeyler var. Kullandığım tel soldex.

Flux ise sihirli bir macun sanki. Özellikle din konnektöre tel lehimlerken inanılmaz faydası oluyor..

Smd lehim ise bana göre hala zor. Hala bulaşmadım o yüzden.

A500 - Rev6 - 1Mb RAM - GOTEK - Multi-rom
C64C - Multikernel cart - TapeCartSD - Pi1541
C64C - EPYX Fastload
Atari 800XL - Restored
Gameboy DMG-01 - RIPS v2 Upgrade
seco.gen.tr | Satış Sayfam
PROTEUS1968
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #10 : Şubat 10, 2021, 18:37:36 ÖS »

Eskiden pasta kullanirdik daha  sonra bir durumla karşilastim eski pastalarda  belkide yerli oldğundan bilmiyorum özellikle pre ampli katlarında plakette kalınca ses vınlama sorunu yapardı birgün ölçü aletinin problarını pastaya daldırdım 8-10 megaohm gibi bir değer gösterdi avrupa  pastaları bilmiyorduk ve pastayı bir daha elimize almadık daha  sonra gerçek reçine temin ettik  aktarlarda satılır zaten kanallı lehim telinin içinde reçine bulunmakta ben uygun ve kalite  çözüm olarak doğal reçineyi tavsiye ederim ama krem flux süper birşey özellikle 150 200 bacaklı hdmi yada diğer entegleri değiştirirken krem flux  tel yada nokta bağlantıda ise  doğal reçine kullanıyoruz sinan hocamın dedigi gibi izopropil alkol ile temizlik en mükemmel yöntem.
« Son Düzenleme: Şubat 10, 2021, 18:59:10 ÖS Gönderen: PROTEUS1968 » Logged
Davlf1
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #11 : Şubat 10, 2021, 19:48:20 ÖS »

Eskiden pasta kullanirdik daha  sonra bir durumla karşilastim eski pastalarda  belkide yerli oldğundan bilmiyorum özellikle pre ampli katlarında plakette kalınca ses vınlama sorunu yapardı birgün ölçü aletinin problarını pastaya daldırdım 8-10 megaohm gibi bir değer gösterdi avrupa  pastaları bilmiyorduk ve pastayı bir daha elimize almadık daha  sonra gerçek reçine temin ettik  aktarlarda satılır zaten kanallı lehim telinin içinde reçine bulunmakta ben uygun ve kalite  çözüm olarak doğal reçineyi tavsiye ederim ama krem flux süper birşey özellikle 150 200 bacaklı hdmi yada diğer entegleri değiştirirken krem flux  tel yada nokta bağlantıda ise  doğal reçine kullanıyoruz sinan hocamın dedigi gibi izopropil alkol ile temizlik en mükemmel yöntem.
Evet Sony servisinde de pasta yasaktı, çam reçinesi kullanıyorduk..

Sonī Kabushiki-Kaisha
segaa
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #12 : Şubat 10, 2021, 19:58:47 ÖS »

Eskiden pasta kullanirdik daha  sonra bir durumla karşilastim eski pastalarda  belkide yerli oldğundan bilmiyorum özellikle pre ampli katlarında plakette kalınca ses vınlama sorunu yapardı birgün ölçü aletinin problarını pastaya daldırdım 8-10 megaohm gibi bir değer gösterdi avrupa  pastaları bilmiyorduk ve pastayı bir daha elimize almadık daha  sonra gerçek reçine temin ettik  aktarlarda satılır zaten kanallı lehim telinin içinde reçine bulunmakta ben uygun ve kalite  çözüm olarak doğal reçineyi tavsiye ederim ama krem flux süper birşey özellikle 150 200 bacaklı hdmi yada diğer entegleri değiştirirken krem flux  tel yada nokta bağlantıda ise  doğal reçine kullanıyoruz sinan hocamın dedigi gibi izopropil alkol ile temizlik en mükemmel yöntem.

Hocam sen şimdi bunu anlatınca kulaklık jakına lehim yaparken kullandığım flux geldi aklıma, kulaklık hiç bir ses açık değilken vızırtı yapıyordu acaba fluxtan ya da lehimin içindeki pastadan olabilir mi. 

PROTEUS1968
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #13 : Şubat 10, 2021, 20:10:54 ÖS »

Kulaklıkta pasta  sorun cıkarmaz cünkü cıkış katına baglı genelde ön ses yükselteci ( preamplifikatör ) veya volum potansı olan devrelerde sorun yapar radyolarda ara frekans devresinde mesela yada eski crt tv yada crt  monitörlerde eht bacaklarında acıkçası pastayı  kullanmayı pek tavsiye etmiyorum ya doğal çam reçine yada jel veya sıvı flux
stealth
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #14 : Şubat 10, 2021, 20:13:19 ÖS »

Bu iş biraz enstrüman çalmaya benziyor.Bol bol tekrar ve denemeler.Kaliteli bir flux krem alacağım.Denemelere başlayacağım.Önce işe yaramayan birkaç parça üzerinde deneyip sonrasında esas yapacağım işe odaklanacağım.Bir de bir şey daha soracağım.Anakart temizliğinde izopropil alkol plastik aksama zarar verir mi?

Sayfa: [1] 2   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: