Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trGenel KategoriGenel SohbetEskiden buralar böyle değildi... Forum Hakkında...
Sayfa: [1] 2   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Eskiden buralar böyle değildi... Forum Hakkında...  (Okunma Sayısı 8023 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
LW3D
Yönetici

Günü Kurtaran Avam Hiooargggh :)

Üyelik Bilgileri WWW
« : Mart 11, 2021, 10:11:52 ÖÖ »

Forumda arada sırada anlaşmazlıklar oluyor ve üyelerin bazılarının "eskiden bu forum böyle değildi", "çok bozuldu yaaa..." dediğine şahit oluyoruz. Bu bana biraz, fili, tuttuğumuz tarafıyla yorumlama gibi geliyor. Sanırım forumun nereden nereye gittiğini en iyi bilenlerden biriyim. En azından ilk günden, ilk saniyesinden beri buradayım... Bu konuda bir şeyler yazmak istedim... Bir yere gidiyor mu? gitmiyor mu? belki faydalı olur.

Öncelikle forum herkese açık ve ne yazık ki bizim retroyla ilgilenenleri izleyip, "iyilerini" seçme imkanımız da, böyle bir yöntemimiz de yok. Uzun zamandır böyle bir şansımız da olmadı. Uzun zamandır dememin sebebi forum ilk forumu bizden önceki Amigaturk ve Amiga.gen.tr gibi forumların üyeleri var etmişlerdi. CGTR'nin ilk dönemi için bu oldukça avantajlı bir durumdu (2006 olmalı). commodore ya da Amiga O günler için çok rağbet görmeyen, gençlerin pek ilgisini çekmeyen bir konuydu . Sadece gençlerin değil, bit pazarlarında bile rağbet görmüyordu. Hangi bit pazarına gitseniz muhakkak bir retro cihazı, yok parasına alabilirdiniz. Ticari bir anlamı önemi de yoktu. Bu nedenle CGTR'nin ilk zamanları ne ticaret vardı ne yürekten retro sevgisi ve yaşanılmışlık dışında bu cihazlarla ilgilenen... Çok seçkin ve güzel zamanlardı.

Sonraları retro hem dünyada, hem Türkiyede popüler olmaya başladı. Başlı başına bir sektör oldu. Dergileri, yayınları, youtube kanalları derken, gençlerin de ilgisi arttı. Ticaretini yapanlar da çoğaldı. İlgilenen insanların kompozisyonu eskiye nazaran oldukça farklı bir hal almaya başladı.

Bizde bir değişiklik olmadı. Eskiden olduğu gibi  ticaretini yapıyor olsun olmasın, genç olsun olmasın, ürün geliştiriyor ya da sadece oyun oynuyor olsun olmasın ya da "hoşgeldin", "hayırlı olsun" mesajı dışında en ufak bir mesajı olsun olmasın herkese yardımcı olmaya çalıştık/çalışıyoruz. Bu sayede sadece Türkiyede değil, dünyada belki de en üretken retro topluluklarından birine sahibiz. Sadece son bir kaç yılda geliştirilen ve paylaşılan projelere baksanız, kırılan oyun rekorlarına ya da popüler sistemlerle olsun, eski sistemlerle ilgili sorunların/gelişmelerin takip hızına ya da "hayırlı olsun" mesajlarına baksanız bunu görmek mümkün.

Tüm bu güzel gelişmelere karşın, değişmeyen tek şey, üye olan birinin nasıl davranacağını, iyi ya da kötü bir izlenim bırakıp bırakmayacağını önceden kestirmek. Yeni üyelerin çoğunluğu çok iyi niyetli insanlar. Ama aradaki 1-2 kusur, 1-2 tartışma, daha çok dikkat çekiyor haliyle. Kurallarımız var ama çoğu bunları okumuyor. Okusa bile anlamayan da vardır muhakkak. Siyaset, din tartışmayın dediğimiz halde, -siyaset tartışılan başlığa, "yöneticiler sakın bu başlığı silmesin" diye parmak sallayana üyeye sesini çıkarmayanların, başlığı sildiğimizde "abi sen eskiden böyle değildin, değiştin" mesajlarını dahi alabiliyoruz. 100 yıl geçse, bazılarının siyaset  ve din tartışma takıntısı sona ermeyecek, bu kuralı anlamakta zorlanmaları devam edecek sanırım. 20 TL etmeyecek alacağı için, şikayetini neredeyse her bulduğu başlığa yapan üye bile, mesajlarıyla kirlettiği başlıklar temizlenince, "yönetimin bundan avantası mı var?" diye biliyor Kahkaha - 20 TL'yi aramızda pay ettik. Üstüyle de birer commodore 64 aldık...

Uzun lafın kısası, biz çok değişmedik. Eskiyle karşılaştırıldığında, bu gereksiz tartışmalara, yazışmalara daha tahamülsüz olabilirim(z). Hepimiz insanız ve hata yapabiliriz. Ama bir üyenin yaptığı yanlış, itham ya da hoşunuza gitmeyen bir tartışma forumun genelini ve yönetimi bağlamaz. Muhakkak sorun bir şekilde giderilir, ilgili üye uyarılır, benzer sorunları aynı üyeyle yaşıyorsak, forumun genelinin huzuru için yollarımızı ayırırız. Tatsız bir hadise, tartışma her an her yerde olabilir. Önemli olan bunun çözüme kavuşturulup, sağlıklı olarak yolumuza devam etmekte...Sorun çıktığında hemen paniğe, endişeye kapılmaya gerek yok. Arada sırada böyle hadiseler olacak ki, forumu yeni tanıyan üyelerde bu hadiselerden ders alsınlar. Bir nevi aşılama gibi düşünebilirsiniz.

Herkese iyi forumlar...
- Kişisel görüşlerimdir. Forum yönetimiyle alakalı değildir.

agg1401
Ziyaretçi
« Yanıtla #1 : Mart 11, 2021, 10:44:05 ÖÖ »

Nesil ve zaman çok değşiyor hocam. İnsanların beklentileri de zaman zaman değişiyor. Bende zaman zaman başka forumlarda da bol bol vakit geçiriyorum.

Bu yüzden bazen zamana bırakmak gerekiyor.
AmigaEsref
Genel Yönetici

love is where you find it.

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #2 : Mart 11, 2021, 11:36:13 ÖÖ »

Retronun o eski sadece sevenlerin maddi kaygı gütmeden oluşturdukları o topluluğu görmek ve yaşamak isterdim. Ben de maalesef bu retro hobi işine geç girenlerdenim. 2017 yılında aranıza katıldım.

Seneden seneye bile fark ettiğini düşünüyorum. Dediğiniz gibi retronun dünya çapında yeniden trend olması. Bununla birlikte oluşturduğu ilgi ile de hem maddi hem de genç kuşağın merağı karşısında. Biraz daha hırsların ön plana çıktığı, paylaşım duygusunun daha azalmaya başladığını gözlemliyorum.

Özellikle ben girdikten sonra bile bir çok değerli üyemizin de maalesef forumdan çekildiğine tanık oldum.  Çokta üzülüyorum Yüksek ihtimalle o insanlarda bu durumu yaşayıp bundan hoşnut olmayarak ayrılmak durumunda kaldılar.

Elimizden geldiğince paylaşıma açık olup. Hırslarımızı biraz dizginleyebilirsek. Ortak hobimiz olan bu retro sevginin, bize aradığımız huzuru (Günlük koşuşturma ve stresten uzaklaştığımız o anları) daha çok yaşatacağını. Paylaşmanın ve kendi aramızdaki sohbetin artması ile de ortak hobi alanlarında daha güzel vakit geçirebileceğimizi düşünüyorum.

Bu arada foruma katıldığım günden bu güne forumda modülatördük yapan abilerime de adeletli ve açık görüşlü davrandıkları içinde çok teşekkür etmek istiyorum. Beni de foruma bağlayan en büyük etmenlerden biride bu platformun kurulmasında yer alan insanların kişiliği ve duruşu olmuştur.

Bu satırlar da bu vesile ile kendi düşüncelerimi paylaştığım bir yazı olsun.
Sevgiler.

« Son Düzenleme: Mart 11, 2021, 11:38:56 ÖÖ Gönderen: AmigaEsref » Logged

AMIGA 500 | GOTEK | 1 MB RAM | 1.3 ROM | Pi Zero HDMI
AMIGA 1200 | 8GB CF | 3.2 ROM | TF1230 Turbo Kart | HDMI-520
COMMODORE 64 | IRQHack64 | KissCart64 | 64K CUPCAKE-CART | Pi 1541 | 1084 S
'Cause I'm CRT., I'm retro | CRT, and I'll win the fight | CRT, I'm a power load | CRT, watch me shine
Let
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Mart 11, 2021, 12:09:52 ÖS »

Adaletin kestiği parmak acımaz. Moderatörler adaletsizlik yaparsa yeni bir forum kurulur. Herşey oto kontrollü yürür. Kişisel olarak yönetimin adaletinden yana gönlüm rahat.

Herşey zamanla değişir, şartlar değişir, insanlar gelir, insanlar gider. Bunlar doğal üzülmeyin bence mevcut durumun keyfini çıkarın.
evreno
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Mart 11, 2021, 12:43:21 ÖS »

Bir şey mi kaçırdık Kahkaha
LW3D
Yönetici

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #5 : Mart 11, 2021, 12:56:38 ÖS »

Bir şey kaçırmadınız. Arada sırada, ortam bozuldu, forum eskisi gibi değil vs. yazılıyordu. Dün akşam iki arkadaşımız arasında bir anlaşmazlık oldu (sorun çözüldü). Bunun üzerine benzer şeyler yazılınca, genel bir şeyler yazayım istedim.

supremenothing
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #6 : Mart 11, 2021, 13:04:10 ÖS »

abi bir dönem ne denli yoğun koleksiyon düşkünü olduğumu bilirsin sende..

O bozulma işi 2 senedir hem yeni kitlenin gelmesi hem fiyatların cozutması ve insan ilişkilerinin materyallere yenik düşmesi (dost satmak kazık atmak)
gerçekten fazlaca canımı sıktı ve o koleksiyonerlik döneminden bu yana tanıdığım 15 kişiden sadece 3 ü ile diyalogtayımdır..

Herkes rengini belli etti..

Uzak olsun istemez koleksiyonuda atariside..

insandan değerli değil.
LW3D
Yönetici

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #7 : Mart 11, 2021, 18:26:28 ÖS »

İnsan ilişkilerinin materyallere yenik düşmesi muhakkak ki yeni bir konu değil. Sadece bizim ilgi alanımıza yeni girdi. Dün çöpe atılan ürünler birden değerlenince, herkes pastadan payını almak istedi. İnsandan değerli değiller muhakkak. Ama bizim tutkumuz, geçmişe zaman yolculuğu biletimiz. Forumda herkes iyi niyetli, 4/4'lük diyemeyiz. Ama dikkat ettiğinizde çok harika arkadaşlıklar, dostluklar göreceksiniz. Aynen sizin 3 arkadaşınız gibi, aralarında maddiyatın lafı bile olmayan, güzel dostluklar. Böyle olunca, her şey çok daha güzel oluyor. Daha önce bizim toplantılarımızdan birine gelmediysen, pandemiden sonra inşallah muhakkak gel. Göreceksin...

Retroman
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #8 : Mart 11, 2021, 21:23:14 ÖS »

En azından ilk günden, ilk saniyesinden beri buradayım...

forum yönetimi olarak karşılık beklemeden bunca yıldır forumun devam etmesi bile başlı başına başarı ve sabır göstergesidir bana göre ,çoğu üye forum sahibinin forumun alan adı ve diger giderlerinin yanında bunlardan daha agır yasal sorumluluklarla karşı karşıya oldugundan haberi bile yok belkide bilip umarsamıyor! o yüzden sadece siyaset degil forumla alakasız konuların forum huzur ve düzenini bozmasını yanlış buluyorum.Her türlü konuyla ilgili başka forumlar veya online ortamlar mevcut sonuçta. Özellikle sosyal agların gelişiminden sonra forum alanlarının zayıflamasına sevinsem mi üzelsem mi bilemedim paylaşım sayıların azalmasına oranla az ama öz paylaşım şekilde olan paylaşımların ve projelerin sayısı arttı.Herkese iyi forumlar dilerim.

insandan değerli değil.

eiji
Deneyimli

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #9 : Mart 12, 2021, 09:59:04 ÖÖ »

Foruma 5 yıl ara vermiş, retro ile hiçbir alakası kalmamış ama forumda aktiften burada bulunmaktan keyif almış (projeleri takip etmekten hala keyif alıyorum) biri olarak gözlemlerimi aktarayım

- İçerik epey rafineleşmiş.
- Al-sat başlıkları çok azalmış.
- Hemen herkesin üslubunda ufak bir asabiyet seziyorum, son 1-2 yıl hiç kimseye iyi gelmedi.

@LW3D ama sende değişiklik yok abi Kahkaha

supremenothing
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #10 : Mart 12, 2021, 10:05:38 ÖÖ »

En azından ilk günden, ilk saniyesinden beri buradayım...

forum yönetimi olarak karşılık beklemeden bunca yıldır forumun devam etmesi bile başlı başına başarı ve sabır göstergesidir bana göre ,çoğu üye forum sahibinin forumun alan adı ve diger giderlerinin yanında bunlardan daha agır yasal sorumluluklarla karşı karşıya oldugundan haberi bile yok belkide bilip umarsamıyor! o yüzden sadece siyaset degil forumla alakasız konuların forum huzur ve düzenini bozmasını yanlış buluyorum.Her türlü konuyla ilgili başka forumlar veya online ortamlar mevcut sonuçta. Özellikle sosyal agların gelişiminden sonra forum alanlarının zayıflamasına sevinsem mi üzelsem mi bilemedim paylaşım sayıların azalmasına oranla az ama öz paylaşım şekilde olan paylaşımların ve projelerin sayısı arttı.Herkese iyi forumlar dilerim.

insandan değerli değil.

insan insan Kahkaha
ssaylanc
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #11 : Mart 12, 2021, 10:46:49 ÖÖ »

Assemblergames, shmups11'den bir çok kişinin kaçtığını gördüm yıllar içerisinde. Neogeo forumları da bir garip, insanlar sanki stres atıp birbirlerine girmek için foruma geliyorlar.
Böyle güzel bir ortam kurulmuş, toplantılara da katılmışlığım var. Tanıştığım arkadaşlar gerçekten dünya tatlısı insanlar. Bu güzellik bozulmadan devam eder umarım, forumun kıymetini bilmek lazım.

İşin içine para girince maalesef ikili ilişkiler bozulabiliyor. Hediye etme/alma olayı da bence sadece çok yakın arkadaşlar arasında olmalı. Yoksa yanlış anlaşılmalar olabiliyor.
stealth
Üye

1970s,1980s,1990s...En guzel zamanlar...

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #12 : Mart 12, 2021, 15:25:47 ÖS »

40 yaş ve üstündeki, 80-90 dönemlerini yaşamış birçok insan o dönemin kültürü ile büyüdü.Bu sadece bilgisayar kültürü değil, her alanda.Paylaşmayı biliyorduk.Lise kantinine gittiğimiz zaman arkadaşımızın gözüne bakarak tost ayran yemezdik.Üç kuruş paramız vardı ama paylaşırdık.Nesil kötüleşti demek istemiyorum ama anlayışlar değişti.Herşey farklılaştı.Maddiyat birinci plana geldi.İnsanlar 1 kuruşun hesabını yapar oldu.Bunda insanların kabahati yok.Ülke bu duruma getirildi.Eskiden veresiye vardı bakkallarda.Şimdi 1 TL kalsa adam düşünüyor poşeti versem mi vermesem mi diye.Otobüse, minibüse binerdik bir yaşlı amca ya da teyze girse içeri millet yer vermeye çalışırdı.Şimdi uyuma numarası yapıyor millet.Para etmeyecek şeyler değerlendi.Vida alsan alacaklılar peşinde. İşin şakası ben insanlara suç bulmuyorum.Dünya düzeni bu hale dönüştü.Bizim gibi düşünen insanlarda acı çekiyor haklı olarak.Adapte olamıyoruz bu anlayışa.Para önemli ama ya bir kefenin içine gireceksin adın sanın bile kalmayacak.Kimse hatırlamayacak seni.Mezarında otlar bitecek.İnsan kazanmak önemli.Parayı kazanırsın, iş bulamadın mı gidersin markette kasiyerlik yaparsın, apartman silersin, ekmeğin çıkar ama insan kazanmak zordur.Kazanç ve kaybettiklerine bakacaksın.Terazi gibi.Bazen kazandığın insan sana öyle kapılar açar ki bunu sadece maddi olarak düşünmeyin bütün algıların değişir, hayatı yaşama tarzın değişir.Bilmiyorum ben böyle düşünüyorum.

Sevgiler...
« Son Düzenleme: Mart 12, 2021, 15:27:45 ÖS Gönderen: stealth » Logged

Psion Organiser,Casio Fx710p,Gameboy Dmg01,Zx Spectrum 48k,Atari 800xl,Commodore Vic20, Commodore 64 Breadbin+1541,386dx40pc,486dx2-66pc,Pentium 166mmxpc,Thermaltake Pc,Korg wavestation sr,E-mu Proteus 1,Korg Triton Classic,Roland Sc-55 Sound Canvas,Akai Sampler,Cubase 10
agathon
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #13 : Mart 12, 2021, 17:46:01 ÖS »

Forumun üretken ve bilgi paylaşılan bir yer olduğunu düşünüyorum. Emek veren herkese buradan teşekkürlerimi ileteyim...
« Son Düzenleme: Mart 15, 2021, 13:02:38 ÖS Gönderen: agathon » Logged

Murat Çileli
Üye

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #14 : Mart 12, 2021, 17:54:01 ÖS »

Gerçekten çok bozulmuş. 20 TL'den bana pay vermediler.

Sayfa: [1] 2   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: