Aslında bu işin daha net yapılabilmesi için analog bir osiloskop'a ihtiyacınız var. Bende digital osiloskop var. Bu sebeple laser ayarlaması yapmak için gereken "eye pattern" bendeki osiloskopta çok net anlaşılamıyor. Yine de bunu da deniyorum...
Önce osiloskopun ekranındaki karelerin 200mV gösterecek şekilde ve zaman olarak da 500 nS'lik ölçüye getiriyoruz.

Sonra cihaza kopya baskı veya CD-R'a yakılmış bir oyun CD'si koyuyoruz. Osiloskop'un probunu C704 numaralı test noktasına ve GND kablosunu da C706 (GND) test noktasına bağlıyoruz. Bu işi bir CD çalışırken yapabilmek için ben test noktalarına geçici kablolar lehimledim.
Bu şekilde gözlemlediğimiz eye pattern bu arkadaşlar;

Burada yakalamaya çalıştığımız konu sinyallerin peak-to-peak yani tepeden tepeye değerinin en az 800-900 mV seviyesinde olması ve desenin karman çorman değil mümkün olduğunda düzgün olması. Burada ölçtüğümüz laser'in odaklanma gücü. Yani bir anlamda laser'in netlik ayarını yapmaya çalışıyoruz.
Bu işi maalesef sadece laser'in potuyla da yapmıyoruz. Onu değiştirince anakartın bias ve gain ayarlarını yeniden yapmamız gerekiyor.
Hatta bir başka faktör de laser mekanizmasının fiziksel aşınmışlığını da kontrol etmemiz lazım.
Örneğin konsolu böyle eğimli çalışıtırınca...

Değerler daha da yükseliyor, oyun daha az takılma yapıyor...

Maalesef bu laser mekanizmasının da aşındığını gösteriyor ki bu ilk model lazer mekanizmalarının (KSM-440AAM, ABM, ACM) klasik sorunu...
Neyse diyerek bakalım bu ayarlar bizi nereye götürecek diyerek, laser potunu ayarlamaya devam ediyorum, bir yandan bias ve gain ayarlarına göz atarak...

Bu şekilde gümüş baskı kopya CD'lerdeki eye pattern;

... ve CD-R medya eye pattern

Ama sonunda geldiğimiz nokta laser voltajını 15.5 mV'a kadar yükseltiyor.

Sorun da burada aslında...

Bu ayar bize CD-R medya okuttu ama bu sefer de orjinal CD ve gümüş baskı kopya CD'ler için bu ayar çok fazla geliyor ve konsol onları okuyamaz hale geliyor.
Dolayısıyla bir açmaza giriyoruz. Bu laser çok fazla aşınmış. Hem fiziksel olarak hem de laser LED'in gücü açısından.
Ya ayarları geri çekip bu konsolu orjinal medya oynatacak halde bırakmalı ya da başka bir şey düşünmeliyiz.