Kaset doktorlara sorun. Zamanla işleriyle ilgili kayıtların olduğu eski kasetleri ellerinden çıkarıyorlar. Belki kalmamıştır bile ama yine de yazmış olayım. Bit pazarında denk gelmiştim, hepsi tertemiz sıfır gibi, ama dediğim gibi, kayıtlı, muhtemelen bir kere kayıt yapılmış olur.
Bana sorulursa, kaset kaydedici / çalıcı yapmaya hiç ama hiç kafa yormayın derim. Devre hallolur sorun olmaz ama mekaniği, kaset tak çıkar yuvası falan cidden tantanalı bir iş. Şu 50-10tl'ye satılan sd-kartlı ses kayıt cihazlarına bağlayacak uyduruk bir devre gayet iş görür, yani benim gibi bilgisayar laptop uğraşmak istemeyen o kayıt cihazlarını kullanabilir. Her zaman düşük kalite ve düşük ses algılama hassasiyeti kullanın.
Ya da heyecan isteyen varsa arduino ile falan veriyi örnekleyip sd-karta yazdırabilir de, kayıt edilecek ses verisinin belli bir formatı oluyor, genelde doğrudan dijital devrelerle bu ses üretiliyor, onu algılatırsa veriyi çok sıkışık şekilde de kaydedebilir.
Ama yine de kendi tasarımı kaset mekanizması hayali kuran varsa (mesela ben) şu bilgilerin faydası olur:
. Kayışlı döndürme sistemi gerek. Doğrudan motoru kaseti döndürmekte kullanmak seste titreşimlere yok açar, çünkü motor ve dişliler dönme hareketi aktarımında mekanik gürültü ortaya çıkarıyor. Bir keman sesini düşünün, sürekli ve aynı tonda bir ses olmalı değil mi? Bu mekanik gürültü o sesi hızla dalgalanan bir hale getiriyor, sesin tonu çok hızlı şekilde biraz da olsa incelip kalınlaşıyor. Müzik olarak katlanılabilir birşey değil. Data olarak da hataya yol açar sanırım. Olmamalı yani. Gürültü üretmeyecek kayışı da herhalde hazır almanız lazım. Nasıl pütürsüz kayış üretilir onu pek bilmiyorum. Bilen varsa yazarsa çok memnun olurum.
. Gürültüsüz dişli derseniz dönme eksenine dik değil 45 derece açılı dişlileri düşünün. Daha az gürültü oluşturur. Çok yüksek devirli bir motorun hızını böyle dişlilerle iyice düşürürseniz yine mekanik gürültü olur mu, bilmiyorum, ama öncekine göre azalmış olur. Bazı sony kaset çalarlarda böyle bir mekanizma olduğunu sanıyorum (dd serisi walkmanlar, dd: direct drive)
. Kaseti üst kısımdaki açıklıktan şeridi sabit hızda çekecek bir mekanizma üretmeniz gerek. Kasetin ortasındaki sarma yerleri kaset şeridini toplamak için, doğrudan bu ortadaki yerlerden kaseti çevirerek kaseti şeridinin sabit hızda kafanın önünden geçirmeniz zor. Yapılmaz mı? Yapılır belki. Rulo doldukça şerit geçme hızı artar, rulo çapı önemli yani. Çevirdiğinize karşılık diğerinin hızını ölçüp karşılaştırarak gereken döndürme hızını bulabilirsiniz. (buna da direct drive demiş olabilirler... bakın işte

)
. Okuma kayıt ve silme kafalarının şeride dik yönde, fazla sıkıştırmadan, en doğru pozisyonda ve kıpırdamaz şekilde temasını sağlamanız lazım. Ben olsam yapmışken otomatik kafa ayarı yapan düzenek de eklerdim
Uğraşan olursa gelişmelerden haberdar olmak isterim, kolay gelsin