Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
Sayfa: 1 2 3 [4]   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: [Restorasyon] Sega Dreamcast  (Okunma Sayısı 17065 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #45 : Mayıs 14, 2021, 20:56:21 ÖS »

yavuz hocam tecrübelerinize güvenerek bir soru sormak istiyorum.
bu xstation yaptığı işi zamanla raspberry pi de yapabilir olabilecekmiyiz. yani bir şekilde raspberry pi yi ps1'e xstation gibi optik sürücü gibi kullanabilecekmiyiz ileride, sizin ön görünüzü merak ediyorum

Protokolü bilmiyorum o yüzden net bir şey söyleyemem. Ama xStation'ı ESP32-wroom-32e ile yapmışlar. Bu mikro denetleyici kart işlem hızı olarak Raspi zero'dan bile çok daha güçsüz...

Yani birisi yeterince kasarsa, protokolü çözerse (xStation amcaları gibi), Raspi de de hayata geçirebilir...

Let
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #46 : Mayıs 15, 2021, 21:17:29 ÖS »

Harika olmuş ellerinize sağlık
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #47 : Mayıs 23, 2021, 00:41:20 ÖÖ »

Bu haftasonu da geçen haftalarda bir yere kadar getirdiğim Sega Dreamcast restorasyonuna devam ettim.

Esas amacım optik pickup modülünü bir ODE (Optical Drive Emulator) ile değiştirmek. Ama ona birazdan geleceğim

Şimdi hazır konsolun kasasını açıp masaya yatırmışken uzun zamandır ötelediğim bir işi bitirmek istiyorum: Pil değişimi...

Bildiğiniz üzere Dreamcast tarih, zaman ve bazı ayarları aklında tutabilmek için bir pile ihtiyacı var. Bu pil her ne kadar şarj edilebilir olsa da bu pilin 20+ yıldan sonra şarj tutması beklenemez. Bu konsolda da eğer konsolu gün içerisinde açıp kapatırsanız pil şarj tutuyor gibi gözükse de bir kaç gün konsolu açmazsanız pili bitiyor ve yine sinir bozucu tarih saat ekranında buluyorsunuz kendinizi

Dreamcast'ın pili kontrolcü devresinin üzerinde bulunuyor. Bu pil punto kaynaklı ve devre kartına lehimli. Dolayısıyla işimize devam edebilmek için bu devre kartını konsoldan sökmemiz gerekiyor...

Eski pili söktükten sonra ihtiyacımız olanlar bir pil yuvası ve düşük Vf değerli herhangi bir schottky diot (* anlatacağım)

Bu modifikasyon için de yine malzeme çekmecemde bulabildiğim malzemeleri kullandım. Pil olarak standart (şarj edilemez) bir CR2032 pil kullanacağım. Ayrıca PCB üzerindeki eski pilin çıktığı yere tam uyacak bir dikey pil tutucum da yokmuş çekmecelerde ama yatay olanından bol miktarda var. Pilin çıktığı yer ve çevresi de aslında tenha, yani yatay pil yuvasına uygun

Gelelim schottky diot konusuna...

Dreamcast'a elektrik verip çalıştırdığımızda içerdeki şarj devresi pili şarj etmek için pilin (+) kutbuna bir gerilim uygular. Bizim kullanacağımız pil şarj edilemeyen bir pil olduğundan pile geri şarj akımı gelmemesi için bir diot bağlamamız lazım. Bu diot sayesinde Dreamcast devresinden pile akım gitmez ve ancak Dreamcast kapandığında pilden Dreamcast'a akım gidebilir. 

Schottky diot'lar normal diotlar gibi elektriği bir taraftan iletir diğer taraftan iletmez. Tek yönlü bir akım sağlarlar yani. Ancak sıradan diot'lar elektriği bir yönden iletirken bir parça (1 V civarı) voltaj düşüsü olur. Yani örneğin, 3V'luk bir pile normal bir diot bağlarsanız Dreamcast'ın göreceği pil voltajı kabaca 2V olacaktır. Bu 3.3V ile çalışan digital çipleri beslemeye ilk başta "kabaca" yeterli olsa da pil biraz gücünü kaybetmeye başladı mı çip gereken voltajı alamayacak ve kısa sürede başa dönmüş olurduk...

Bunun için voltaj düşüşü düşük olan (yani Vf - V forward - ileri voltaj düşüşü) türde bir diot kullanılmalıdır. Bunlar da Schottky diot olarak bilinirler...

Ben malzeme çekmecemde 1N5817 buldum. Bu diot'un Vf değeri 0.4 Volt. Bu devrede pilin ileteceği akımın da düşük olduğu düşünülürse kabaca 0.1 Volt gibi bir voltaj kaybımız olacak ama bu da pilin görevini yapması için gayet yeterli

Bu shcottky diotu pilin hemen yanındaki direncin bir bacağını keserek yerleştiriyorum. Yanlız diot'un polaritesine dikkat edin. Çizgi'li bacağı devreye bakıyor olmalı. Yani sadece pilden devreye akım iletmesi için

Daha sonra yatay pil yatağının bir bacağına bir uzatma tel lehimliyorum ki devredeki pilin (-) bacağının deliğine girebilsin.

Pil modumuzun tamamlanmış hali...

... ve kontrolcü portu devremizi Dreamcast'a geri takıyoruz.

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #48 : Mayıs 23, 2021, 00:59:10 ÖÖ »

Gelelim esas konumuza... GDEmu kurulumu...

Bu teknoloji aslında senelerdir mevcut (7 sene?) Ancak ben elimdeki optik medya kullanan retro konsollar için ODE değişim hareketini ancak bu sene başlatabildim... (Playstation için xStation, Saturn için Fenrir)

Diğer konsollar için orjinal ODE satın aldım. Ancak Dreamcast için orjinal ODE satışı uzun bir süredir yoktu. Sanırım çinliler tarafından klonlandıktan sonra üreticilerinin de yeni bir seri üretmek için pek de motivasyonları kalmamış

Şimdi adamlar hem haklı hem haksız... Bu kadar güzel bir projeyi, hele ki Dreamcast gibi retro camiasında çok fazla hayranı olan bir sistem için hem ürünü yüksek fiyattan sattılar hem de arzı kesik kesik ve az sayıda sağladılar. Talep artınca tabiki çinliler en sonunda GDEmu'Nun beyni olan Atmega ve Altera çiplerinin kafasını uçurup tasarımı ve kodu çaldılar ve klonladılar...

Ben de her ne kadar korsanlığa karşı olsam da piyasada mal olmayınca, aliexpress'in yolunu tuttum

2020 tarihli en son çıkan klon GDEmu'yu (2020-08-24 5.15b) ...

... ve bununla uyumlu yerleştirme aparat takımı aldım...

Bu yerleştirme kitlerini alacaksanız mutlaka 5.15b ile uyumlu olup olmadığını ürün açıklamasından teyid ederek alın. Ben bu sebeple iki ayrı satıcıdan aldım bu ürünleri. Beraber (hem GDEmu hem de kit) satılan ürünler genelde eski GDEmu versiyonu (versiyon 5.5) için. Bu arada 5.5 versiyon "yeni" gibi lanse ediliyor bazı ilanlarda aman aldanmayın, aslında o eski versiyon (aslında 5.05). Siz 5.15b alın alacaksanız.

Bu arada ben bu kiti 3d print falan zannediyordum ama çinliler aşmış, plastik enjeksiyon kalıpla falan yapmışlar. Baya kaliteli duruyor

Resimli kurulum kılavuzu bile çıkıyor içinden...

Ve kurulum başlasın Kahkaha

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #49 : Mayıs 23, 2021, 01:27:50 ÖÖ »

GDEmu kurulumunda camiada en çok tartışılan konu Dreamcast'ın ısınması. şimdi söylenen o ki, siz GD-ROM ünitesini çıkarttığınızda Dreamcast'In içinde onu besleyen 12V'u kullanan bir şey kalmadığından PSU 12V hattındaki "regülatör" çok ısınıyormuş, PSU dengesizleşiyormuş, bu da diğer voltajları etkiliyor ve zamanla Dreamcast bazen açılıp bazen açılmamaya falan başlıyormuş...

Şimdi bu söylemlerin bazıları kısmen doğru bazıları ise külliyen uydurmaca

Neler yanlış peki?

1) Amerikalı bebeler Dreamcast'ı TV'ye mecburen "Composite video" kablo ile bağladıklarından 12V'un GD-ROM dışında kullanılmadığını düşünmeleri yanlış. SCART kullanıyorsanız TV'yi AV ve RGB moduna geçirmek için bu voltaj kullanılıyor.

2) Dreamcast PSU'sunda 12V voltaj "regületörü" yok. O bahsedilen 2SD1829 regületör değil bir transistör (Darlington transistör).

Neler doğru?

Evet, çoklu voltaj çıkışı olan güç kaynağı tasarımlarında (5V, 3.3V, 12V vs) voltajlara  dengeli olarak yükler bağlanmalı ve akım tüketilmelidir. Bazı tasarımlarda dengeli bir yük olmazsa devrenin geri kalan kısımları da tasarlandığı gibi regülasyon sağlayamayabilir.

Hatta belli tasarımlarda kullanmadığınız voltaj hattı üzerindeki transistörler aşırı ısınmaya başlar (örn. bazı eski tür ses amfilerinde sesi açmazsanız devre ısınır, sesi açarsanız soğur )

Bu ısınma sorunu bir gerçek ve birisi detaylı testler yapmış. Bu testlerde 12V hattını boşa aldığınızda Dreamcast CPU ısısında 10 derecelik bir artış gözlemlenmiş.

Bu sorunu iki yönden çözmek için;

1) Konsol içi hava akışının doğru sağlanması
2) 12V hattının yüklenmesi (hattın iptal edilmesi değil!! SCART lazım bize)

gerekiyor...

Dolayısıyla bir SD kart yerleştirme kiti kullanmamız sadece kozmetik anlamda değil aynı zamanda çıkarttığımız GDROM'un boşluğunu doldurarak konsol içi hava akışını eskisi gibi düzgün olmasını sağlıyor.

İkinci konu, yani 12V hattının yüklenmesi için tavsiye edilen 300 Ohm civarında bir direnci PSU'yu kandıracak kadar bir yük akımı sağlayabileceği tavsiye ediliyor. Tabi bu sahte yük direncinin üzerinden belli bir akım geçeceği için tek bir 0.25 Watt'lık 300 Ohm direnç kullanmak yerine 3 adet 1KOhm direnci paralel bağlayarak üzerinden geçecek akımı dağıtmak ve dirençlerin ısınmamasını sağlamak gerekiyor.

Genelde bu dirençleri kıvırıp PSU'nun 12V çıkış sağlayan konnektörüne iliştiriyorlar ama daha düzgün olanı bu dirençleri GDEmu üzerine yerleştirmek. Bu sayede hem Dreamcast fabrika çıkışı olarak kalmış oluyor hem de konnektöre sokuşturulmuş dirençlerin yerinden çıkması gibi bir risk ortadan kalkmış oluyor.

Bunun için GDEmu'Nun GD-ROM konnektörünün kullanılmayan 25. pini ile ...

... GND arasına 3 adet 1KOhm'Luk direnç bağlıyoruz

Bu yük dirençleri sayesinde GDEmu sanki bir GD-ROM ünitesi gibi 12V tüketmeye başlıyor

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #50 : Mayıs 23, 2021, 01:37:28 ÖÖ »

GDEmu kurulumunu Dreamcast yerine plastik kite yaparak başlıyoruz...

Önce SD Kart uzatıcı aparatı monte ediyoruz...

Sonra GDEmu'yu yükseltici plastik parçaya monte ediyoruz...

Sonra iki parçayı fotodaki gibi birbirleriyle birleştiriyoruz (Bu pozisyonu verebilmek için baya bi evirdim çevirdim parçaları Kahkaha resimli kullanım kılavuzu kesmedi yani beni )

CD değiştirme butonunu yerleştirmeyi unutmadıysanız (ilk seferinde ben unuttum ) parçamızın son hali böyle oluyor...

Sonra bu parçayı çıkarttığımız GD-ROM'un olduğu yere yerleştiriyoruz. Yanlız DİKKAT!!!!

Bu parçayı anakartın üzerine 2 vida ile tutturuyoruz. Birisi UZUN diğer KISA

Bu vida KISA olacak!!!

Eğer burada uzun vida kullanırsanız anakartınızın tam da VDP çipinin hatlarının olduğu yerden delersiniz!!!

Vidalara dikkat ederek kurulumu tamamladıysanız, konsolun son hali bu şekilde oluyor.

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #51 : Mayıs 23, 2021, 02:04:35 ÖÖ »

GDEmu fiziksel kurulumu tamamladık. Şimdi sıra SD kartı hazırlamaya geldi...

Eğer merak edip sd kart olmadan sistemi çalıştırırsanız Dreamcast açılıyor ama ilk baştaki logo animasyonu ve müzik olmuyor. Lönk diye Dreamcast yazısı geliyor sonra ana menü.

Benim anladığım, GDEmu üzerinde bir sd kart takılı olmadan çalışmadığından Dreamcast da GD-ROM bloğu arızalı sanıyor.... Dreamcast (ve Saturn de) eğer GD/CD ROM bloğu major bir şekilde çalışmıyorsa (örn. flex kablosunu veya güç kablosunu takmayı unuttuysanız) konsol açılış animasyonunu yapmıyor.

Bunu yazıyorum zira ben bi 5-10 dk gittim geldim, ulan açılış animasyonu yok, bi yerini bozduk mu diye

Neyse, konumuza dönersek...

Önce kullanacağımız SD kartı FAT32 formatlamamız lazım. Benim SD kart 128GB olduğundan...

... Windows'Un standart format aracı bunu Fat32 formatlayamıyor. GDEmu da exFat'tan anlamadığı için mecburen bir başka yazılıma ihtiyacımız var.

Sandisk'İn tavsiye ettiği bu gereç GUIFormat

Yanlız bu gereci kullanırken ekstra dikkatli olun. SD kartın aldığı harfi önce kontrol edin...

... sonra bir kaç kez daha kontrol edip format atın. Yanlış diskinize format atmayın!!!

SD kartımızı FAT32 formatladıktan sonra ikinci uygulamamıza geçiyoruz. GDEmu oyunların SD kart üzerinde özel bir şekilde (klasör isimler 01, 02 vs gibi olacak dosyalar hep aynı isimde olacak vs) olmasını bekliyor. Bunu elle oluşturmak mümkün ama çok zahmetli. Birisi bunu kolaylaştıran bir uygulama yazmış.

SD Card  Maker for GDEmu

https://dreamcast.wiki/File:GDEMU_SD.rar

Bu uygulama sayesinde oyun dosyalarınızı (CDI gibi CD-ROM'a sığdırılmak için kırpılmış dosyaları değil GDI uzantılı olanlarını kullanın ) tek tek seçip SAVE butonuna bastığınızda dosyalar GDEmu'Nun anlayacağı şekilde SD karta atılıyor.

Ben seçeneklerden sadece Menu'yu seçtim. Bu sayede uygulama GDEmu'Nun menu programını SD kartta otomatik olarak oluşturuyor (Ayrıca GDEMu sitesinden GDMenu dosyasını indirmenize gerek yok)

VGA adaptörüm olmadığından ve VGA kullanmak gibi de bir merakım olmadığından dosyaların VGA patchlenmesini de istemedim (ki zaten indirdiğiniz GDI dosyalarının çoğu zaten patch'Li).

Bir de dosyaların region patch'lenmesini istemedim. Aynı oyunun farklı region'larını attığınızda hangi regiondan olduğunu anlayamıyorsunuz eğer adını değiştirmediyseniz. Zaten GDEmu da auto region free seçeneği var, dosyaları ayrı ayrı patch leminize gerek yok.

Neyse dosyalarınızı seçtiyseniz SAVE tuşuna basıyorsunuz. Bu işlem baya bi uzun sürüyor (gerçi benim dosyalar da harici diskte ve USB2.0 ile bağlı olduğundan yavaş oldu)

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #52 : Mayıs 23, 2021, 02:10:26 ÖÖ »

Sonunda hazırladığımız SD kart'ı yuvasına takıyoruz ve eğlence başlıyor

Ha bu arada, sadece Atomiswave oyunlarını içeren ayrı bir SD kart da hazırladım

Yanlız şu plastik aparatta yedek sd kart saklamak için bir yuva daha yapmışlar ya... O yuvanın derinliğini doğru yapmamış salaklar. Oraya SD kart koyarsanı Dreamcast'ın CD kapağı kapanmıyor Kahkaha Kahkaha Kahkaha

Bi ara konsolu yeniden açıp o yuvanın dibine bir delik açmam lazım ama bilmiyorum üşendim şimdi

Neyse, işi biten GD-ROM'u da paketleyip rafa kaldırıyoruz...

Galiba bu Dreamcast ile işim bitti

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #53 : Mayıs 23, 2021, 02:16:55 ÖÖ »

Bu arada, konuyla çok alakalı değil ama, bazı Dreamcast oyunları eğer Dreamcast'ı RGB kablo ile bağladıysanız açılmıyor.

Ben bu SD kart'ı ilk denememi Street Fighter Zero 3 ile yaptım. Ulan SEGA logosu geçiyor konsol resetleniyor. Bahtsız deve misali gitmişiz RGB desteklemeyen oyunu bulmuşuz ilk denememizde

Buraya yazayım da kafayı yemeyin

İyi geceler herkese...

Let
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #54 : Mayıs 23, 2021, 11:02:33 ÖÖ »

İnsanda orjinal haliyle mi saklasam yoksa modern şekilde modlasam mı arasında hep bir ikilem oluyor. Ben sarırım ikisinin arasındayım. Tertemiz (mint) cihazlara tornavida vurmadan orjinal haliyle koleksiyon niyetine saklayıp, kullanılmış/bozulmuş olanları temizleyip, modlayıp, modernize ederek hayata geçirmek ve gündelik hayatta kullanmak en güzeli.

Çalışmalar çok güzel olmuş, güle güle kullanın.

ssaylanc
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #55 : Mayıs 23, 2021, 20:17:30 ÖS »

Elinize sağlık @yavuzg. İlk çıktığından beri GDEMU kullanıyorum. 12V olayı beni hep tereddütte bıraktı, cihaz bırak daha fazla ısınıyor ancak tedirgin edici düzeyde değil gibi, bu yüzden resistor işine hiç girmedim. Siz kesinlikle kullanılmasını önerir misiniz?

Yaptığınız modlara ek olarak, tamamlayıcı bir özellik bence artık kablosuz kolları kullanabilme, Brook Wingman SD'yi öneririm. https://www.brookaccessory.com/detail/25486499/
PS4 arcade stick, DS4 ve switch pro kontroller ile denedim, sorunsuz çalışıyor.
Sayfa: 1 2 3 [4]   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: