Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
Sayfa: [1]   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: CPC 464 Keycaps Projesi  (Okunma Sayısı 10749 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
DoctorCPC
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« : Haziran 05, 2021, 21:45:43 ÖS »

SON PROJE BİTİMİ PAYLAŞIMI:
Artık Projeyi ingilizce olarak CPC User Club sitesinde yayımladım burada linki veriyorum. ama zaten burada da adım adım tüm gelişmelere şahit oldunuz. burada linki veriyorum ve bitmiş halini de buraya koyuyorum...

Proje aşamaları ve resimleri: https://amstrad.cpcuserclub.com/?p=62

GELİŞMELER BAŞLANGIÇTAN BERİ:
18 temmuz Not: Proje yapıldı gelişmeler yazılıyor şu anda sadece montaj kaldı. aşamaları postlar üzerinden takip edebilirsinizz.
Merhabalar Arkadaşlar,
CPC 464 üstünde tuş takımı buton ve pushbuton arası yay var mıydı acaba? eğer yay varsa bu yayların benzerini nereden nasıl buluruz. düz butonlar için aşağıdaki linkten keycaps bastırmayı düşünüyorum. diğer soru burada düz tuş için model var fakat space,del ve enter gibi tuşlarda ne yapmak gerekir. yurtdışından cherry mx keycaps takımı almıştım fakat boyut olarak uymamıştı. aklıma bu çözüm geldi. sorularımı tekrar kısaca özetleyecek olursam.
1-) tuş ve tuşu tutan parça arasında yay var mı? var ise benzerini nereden ve nasıl bulurum. benzer kalibrede uzun metrelik yaylar satılıyor mu? yoksa parça parça mı satılır?
2-) düz tuşunun modellemesi var fakat özel tuşlar için ne yapmak gerekir örneğin space, enter gibi...
3-) CPC 464 ün bildiğim iki keyboard versiyonu var bendeki ilk versiyon büyük key olanlardan. aşağıdaki verdiğim model big keys keyboard için mi yeni nesil keyboard için mi emin olamadım. bilen varsa yazarsa sevinirim.

https://www.thingiverse.com/thing:4596135

proje aşamaları ve detayları Amstrad CPC User Club sitesin de de yer alıyor. oradaki tamamen ingilizce. montaj bittiktekn sonra oraya resimleri ekleyeceğim. https://amstrad.cpcuserclub.com/?p=62

* reddevilCPC464_1.jpg (129.24 KB, 1600x1200 - Görüntüleme: 637 kez.)

* reddevilCPC464_2.jpg (102.19 KB, 1600x1200 - Görüntüleme: 647 kez.)

* reddevilCPC464_3.jpg (117.53 KB, 1600x1200 - Görüntüleme: 657 kez.)

* reddevilCPC464_4.jpg (147.37 KB, 1600x1200 - Görüntüleme: 645 kez.)
« Son Düzenleme: Temmuz 19, 2021, 01:34:39 ÖÖ Gönderen: DoctorCPC » Logged

Long Live Amstrad CPC/PCW/NC/GX
www.cpcuserclub.com
www.dizzyradio.com
Amstrad CPC: RSF3, V9990, AMSDAP, M4Wifi, ZMEM, MXBoard, DES Mini,GOTEK, USIFACII, DMP Printer, PS2 Mouse
Amstrad PCW 8256: 512K RAM, GOTEK, uIDE8, uRTC8
Amstrad NC 100: Wifi Modem
Amstrad NC 200: Gotek, PCMCIA
DoctorCPC
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #1 : Haziran 05, 2021, 23:22:28 ÖS »

3. sorunun cevabını buldum bu arada buldum benim cihaz English - Old Logo CPC 464
tuş modeli Schneider CPC 464 ve old CPC 464 ile CPC 664 lerle uyumlu. yani benim Old CPC 464 olduğu için tuş takımı uyumlu. keyboard listesine aşağıda bakabilirsiniz:
https://www.cpcwiki.eu/index.php/Keyboard_Versions

1. sorunun cevabınıda buldum. yay modelleri var piyasada bir şekilde bulunur yay uydurulur. tahminimce yukarı aşağı inmesi için de yay gerekli. bunun için bunu da hallederim.

fakat 2. sorunun cevabınıda kendi yöntemlerimle buldum. CPC klavyeleri çok farklı ve Old CPC için düz butonları hallediyorum fakat diğer butonlarda space, enter, shift, tab gibi butonları nasıl uyduracağım onu bilemedim. burada kimsenin boyutları birebir bildiğini düşünmüyorum. onun için tek seçenek Old CPC 464 keyboard özel tuşlarının modellemesi yapılacak ya da nasıl olur bilmiyorum ama elimdeki cherry mx keycaps modülünü bir şekilde el tamiratı ile yontmak olacak. bunda da bu iki seçenekten başka çözüm yok.
cpc forumlarında bu soruyu bir tekrar edeceğim. farklı bir çözüm bulursam buraya da yazarım. CPC'ciler çok fazla girmiyor foruma çünkü

www.cpcuserclub.com
www.dizzyradio.com
Amstrad CPC: RSF3, V9990, AMSDAP, M4Wifi, ZMEM, MXBoard, DES Mini,GOTEK, USIFACII, DMP Printer, PS2 Mouse
Let
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Haziran 06, 2021, 12:09:23 ÖS »

Buradayız buradayız
DoctorCPC
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #3 : Haziran 06, 2021, 16:05:06 ÖS »

Let dostum seni hatırlayamadım nasılsın? Amstrad CPC cimisin sende

www.cpcuserclub.com
www.dizzyradio.com
Let
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Haziran 07, 2021, 12:19:06 ÖS »

İlk bilgisayarım nasıl olmam. CPC 6128 var bende uygun bir CPC 464 bulursam alacağım

Yaklaşık 1 sene önce katıldım ama kısıtlı zaman nedeniyle çok fazla ilgilenemiyorum ama gene de sık sık foruma ve discorda giriyorum. Görüşürüz.
DoctorCPC
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #5 : Haziran 13, 2021, 13:45:53 ÖS »

Merhabalar,
aşağıdaki keycaps basımı çalışmasına başladım. sıfır tuştakımım olacak. bunlar için yay bulmam gerekecek. yalnız özel tuşlar için elimde 3d model olmadığından cherry mx keycapslerini el yapımı bir işlem ile uydurmaya çalışacağım. eğer özel tuşlar için verimli olmaz ise bir cad programı kurmaktan başka çare kalmıyor. aşağıda değişik renklerde yeni üretilmiş keycapsleri plugger ile görebilirsiniz. amstrad cpc 464 tüm tuş takımı kırmızı renk bazı özel tuşlar ise yeşil, mavi ve siyah olarak basım aşamasında. tabiki zaman problemini söylemeye gerek yok. zaman buldukça blogumdan paylaşıyor olacağım buraya da yazarım gelişmeleri.
Amstrad CPC 464 Keyboard Project: https://english.volkanatasever.com/?p=88
yalnız bu keycapsler eski Amstrad logosuna sahip CPC 464 bilgisayarlar için yeni logoya sahip Amstrad CPC 464'lerin keycapsleri farklıdır.

* cpckeyboardn.jpg (303.83 KB, 1504x2015 - Görüntüleme: 699 kez.)

www.cpcuserclub.com
www.dizzyradio.com
Let
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #6 : Haziran 13, 2021, 20:24:21 ÖS »

Volkan senin yapamayacağın birşey yok gibi geliyor bana
DoctorCPC
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #7 : Haziran 14, 2021, 20:46:39 ÖS »

abi yapıyorumda bazen bir proje bile çok uzun sürüyor zaman azlığından dolayı.

www.cpcuserclub.com
www.dizzyradio.com
F_P_G_A
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #8 : Haziran 15, 2021, 17:34:43 ÖS »

abi yapıyorumda bazen bir proje bile çok uzun sürüyor zaman azlığından dolayı.

Hocam isterseniz SLA yazici ile birkac numune basabilirim.  Cozunurluk daha yuksek oldugu icin sanirim hem filaman hatlari gozukmez hem de daha dayanikli olur gibi geliyor. (su anda tankimda seffaf recine var; bir sey basacagim zaman kenarina atabilirim iki uc tane tus) Engraved olarak semboller bile belli olur diye dusunuyorum.

Tuslari boyle gorunce yardimim olabilir belki diye dusundum, maddi bir beklentim yok bu arada
DoctorCPC
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #9 : Haziran 15, 2021, 20:20:12 ÖS »

üstadım şöyle bir sorun var ki halen basımı devam ediyor keycapslerin. toplam 77 tuş + plugger basılıyor. yani teklifin için çok çok çok teşekkür ederim ama bir iki tuşum eksik olsa harika olurdu. fakat malesef tüm keycaps takımı plugger ile birlikte eksik. tüm sistem böyle olunca malesef bu şekilde devam etmek durumundayım.

www.cpcuserclub.com
www.dizzyradio.com
DoctorCPC
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #10 : Temmuz 18, 2021, 09:38:13 ÖÖ »

keycaps projem bitti sadece montaj kaldı şimdilik özel boyutlu tuşlarda orjinal tuşları kullandım. fakat özel boyutlu tuşları da freecad ile çözüp basma durumunu keşfettim. onu başka bir projemde kullanacağım. Amstrad CPC 464 eski logolu büyük tuşlu bilgisayarların tüm keycapslerine şimdi hakimim. montajdan sonra sizlerel paylaşacağım. bu versiyonda membran bulunmuyor onun yerine rubber switch keys bulunuyor. artı olarak yay da yok. şimdi müsait bir vakitte başka yeni üretilen başka rubber switch keys'leri uydurma çalışmaları yapacağım. bu tabi %100 olabilir demiyorum ama eğer yapabilirsem sonsuza kadar klavye parçalarının yedeğini ve yedek setlerini CPC 464 büyük tuşlular için yapmış olacağım. müsait bir vakitte montajı yaptığımda sizlerle paylaşacağım.
NOT: membran yerine kullanılan Rubber Switch Keys ler için Korg veya Yamaha Rubber Switch Keysler uyuyormu veya bunları nasıl birleştirebiliriz bunlara bakmak lazım. bu proje kapsamında değildi. ama yine de denerdiğimde paylacağım. orada boyutlandırma sorunu var.
« Son Düzenleme: Temmuz 18, 2021, 09:45:20 ÖÖ Gönderen: DoctorCPC » Logged

www.cpcuserclub.com
www.dizzyradio.com
DoctorCPC
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #11 : Temmuz 18, 2021, 11:40:42 ÖÖ »

şu anda kırmızı renk ağırlıklı olacak yeni CPC 464 klavye. ESC tuşu açık mavi sıfır üretim. tüm tuşlar kırmızı ve sıfır üsretim. sadece enter ve farklı boyuttaki tuşlar orjinal renginde ve space tuşu sadece siyah renkli. sağ taraftaki copy tuşu ve küçük enter orjinal renk kısacaa tüm siyah normal orantıda olanlar sadece kırmızı renk. şu anda eski orjinal tuşları yıkadım ve güneşte kurutuyorum orjinal ama eksik plugggerlar ile beraber. yoksa pluggerlarıda bastırdım. fakat biraz törpülemek gerekiyor.

www.cpcuserclub.com
www.dizzyradio.com
DoctorCPC
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #12 : Temmuz 18, 2021, 12:40:12 ÖS »

Amstrad CPC 464 eski logolu ve büyük tuşlara sahip cihazda membran yoktur. bunun yerine
rubber switch bulunmaktadır. Amstrad CPC 464 üstünde tuşlar bir plugger ile tutturulur bu plastik aksam
basma işlemlerini yerine getirir. tüm düz tuşları ve plugger'ları 3D Printer ile bastırdım.
özel tuşlar da freecad ile 3 boyutlu modeli çeşitli boyutlara uzatılabilir. fakat burada space ve enter gibi
standart dışı boyutta olan tuşları orjinal kullandım. esc tuşunu açık mavi olarak kullandım. özel tuşlar ve sağ taraftaki
copy ve enter tuşu haricinde hepsi kırmızı renkle yeniden üretildi.
yani amstrad cpc 464 bu model bilgisayarlarda artık eksik tuş sorunu yaşanmadığı gibi istediğinzi renkte tuş üretebilirsiniz.
bu modelde yay ve membran bulunmamakta onun için membranlı ve yaylı modellere göre çok daha uzun süre dayanabileceğini düşünüyorum.

www.cpcuserclub.com
www.dizzyradio.com
DoctorCPC
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #13 : Temmuz 18, 2021, 13:08:57 ÖS »

montaj bittikten sonra sadece Amstrad CPC yazıları yazdığım amstrad.cpcuserclub.com veya cpcuserclub.com üstünden projeler üstünden de ulaşabileceğiniz https://amstrad.cpcuserclub.com/?p=62 resimleri ve montaj resimlerinede ekleyeceğim. eğer kopuk bir tuşunuz ve kayıp tuşunuz varsa istediğiniz renkte keycapsi üretebilirsiniz. 2021 yılında sıfır ve yeni üretilmiş tuş takımı yapmak benim için büyük bir keyif oldu.

www.cpcuserclub.com
www.dizzyradio.com
DoctorCPC
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #14 : Temmuz 19, 2021, 01:38:23 ÖÖ »

ilk mesaja ekledim burayada ekliyorum. proje başarıyla bitti. adım adım resimleri görmek için: https://amstrad.cpcuserclub.com/?p=62

ve Sonunda Yeni Amstrad CPC 464 cihazım. bu cihazın önemi 4 yaşımda sahip olduğum ilk bilgisayarım. Amstrad CPC 464 sayesinde bilgisayr mühendisi olmaya karar verdim ve hayatım şekillendi. 1992 senesinde ilk okul 2'ye giderken Amstrad CPC 464 üstünde BASIC programlama kursuna gittim 8 yaşlarımdaydı... ve ona gereken saygıyı ona daha güzel tuşlar takarak gösterdiğimi düşünüyorum...

* reddevilCPC464_1.jpg (129.24 KB, 1600x1200 - Görüntüleme: 661 kez.)

* reddevilCPC464_2.jpg (102.19 KB, 1600x1200 - Görüntüleme: 658 kez.)

* reddevilCPC464_3.jpg (117.53 KB, 1600x1200 - Görüntüleme: 644 kez.)

* reddevilCPC464_4.jpg (147.37 KB, 1600x1200 - Görüntüleme: 661 kez.)

www.cpcuserclub.com
www.dizzyradio.com
Sayfa: [1]   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: