Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trGenel KategoriGenel SohbetDolandırıcı uyarısı - Gökhan Uyumaz
Sayfa: [1] 2 3 4   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Dolandırıcı uyarısı - Gökhan Uyumaz  (Okunma Sayısı 18421 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
omrgms
Üye

nintendo

Üyelik Bilgileri
« : Temmuz 04, 2021, 11:08:12 ÖÖ »

Letgo üzerinden dolandırıcılık yapıyor.

Gerçek ismi Gökhan Uyumaz
Kullandığı tel no : 0531 268 75 13

Hesap numarası
ING BANK : TR53 0009 9028 0861 4900 1000 02

Gameboy için anlamıştık. Ücreti gönderdikten sonra 1 gün bekledikten sonra dalga geçer gibi şeyler yazıp küfür edip engelledi.
Sürekli farklı isimlerle hesap açıyor.

Aynı ilanı bu sefer Sertan ismiyle tekrar açmış.
https://www.letgo.com/tr-tr/i/nintendo-gameboy_50cf620f-307e-48a9-adad-4de006be1ad6

Kahve makinesi ilanlarıyla başkalarını da dolandırmış.
https://bimersikayet.com/istanbul/1999-gokhan-uyumaz-dolandirici.html

« Son Düzenleme: Temmuz 04, 2021, 11:12:04 ÖÖ Gönderen: omrgms » Logged
onursapci
Uzman

80 leri yaşamamış , yaşamamıştır.

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Temmuz 04, 2021, 11:50:10 ÖÖ »

Uyarı için teşekkürler.  Geçmiş olsun

C64 ve A500 gerisi teferruat
LW3D
Yönetici

Günü Kurtaran Avam Hiooargggh :)

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #2 : Temmuz 04, 2021, 12:01:25 ÖS »

Bir arkadaşımız bu tür bir mağduriyet konusunda yaptıklarını adım adım yazmış ve sonuç almıştı. Sanırım emniyete gidip suç duyurusunda bulunmuştu (detayları hatırlamıyorum). Bu tür insanların temizlenmesi için biraz bürokrasiyle uğraşmak gerek... Geçmiş olsun

-Kahve makinesiyle dolandırılan arkadaşın daha çok kişi tarafından dolandırılması ihtimali var. Bimersikayet nedir ki? Sikayet yazmış Kahkaha

ibo1973
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Temmuz 04, 2021, 12:04:52 ÖS »

öncelikle geçmiş olsun.
şöyle bir şey var uğraşırsanız bir göz atın derim.
https://www.egm.gov.tr/sosyal-medya-dolandiriciligi
AmigaEsref
Genel Yönetici

love is where you find it.

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #4 : Temmuz 04, 2021, 13:22:24 ÖS »

Geçmiş olsun Geçen bende letgodan ürün alırken tereddüt ettim. Satıcıya rica ettim. Zebramodan ilan açar mısınız dedim. Dürüst bir satıcı olduğundan tabiki dedi. Açtı ve garantili aldım. Sıkıntı yaşamadım. Letgodan elden teslim alacaksanız daha iyi oluyor. Eğer bu tarz bir formüle yanaşmıyorlarsa ya üründe bir sıkıntı vardır yada satıcıda. Ucuza bir sey bulmak malesef git gide zorlaşıyor.

AMIGA 500 | GOTEK | 1 MB RAM | 1.3 ROM | Pi Zero HDMI
AMIGA 1200 | 8GB CF | 3.2 ROM | TF1230 Turbo Kart | HDMI-520
COMMODORE 64 | IRQHack64 | KissCart64 | 64K CUPCAKE-CART | Pi 1541 | 1084 S
'Cause I'm CRT., I'm retro | CRT, and I'll win the fight | CRT, I'm a power load | CRT, watch me shine
Theoden (CYON4D)
Deneyimli

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #5 : Temmuz 04, 2021, 14:23:16 ÖS »

Geçmiş olsun, bilgi için teşekkürler.

kirkoryan
Ziyaretçi
« Yanıtla #6 : Temmuz 04, 2021, 14:36:18 ÖS »

Bu konuyu görünce letgo dan satıcıya ulaşıp yazışmaya başladım tepkisini görmek için indirim istedim 340 dedi İstanbul anadolu yakasındayım yazdım satıcı çatalca da tanıdık var mı diye sordu çatalca kestanelik te arkadaşım var dedim bu sefer kestanelik ten 50 km uzaklıkta ki hallaçlı da olduğunu yazdı neredeyse çerkezköy telefon numaramı yazıp whatsapp tan bir kaç resim yollamasını istedim videosunu yolladı telefon numarası dolandırılan arkadaşın yazdığı numara ile aynı evet elinde gameboy var letgoda ki resimde görüldüğü gibi kutulu kutuda biraz deformasyon var
Muhtemelen elden teslim alınamayacak şekilde yazışıp önce ödeme sonra kargo şeklinde alışverişe mecbur bırakıp ödemeyi aldıktan sonra ürünü gönderme me gibi bir ortam oluşuyor
roboticmehdi
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #7 : Temmuz 04, 2021, 14:39:02 ÖS »

Gecmis oldun, uyari icin tesekkurler. Bu yuzden letgo gibi sitelerden sadece elden almak lazim. Ama baska sehirden uygun birsey gorunce dayanamiyor insan, bende daha once risk alip kargolatdim. Umarim yakalanir.

intel 486
Pentium1
Pentium2
Pentium3
Pentium4
segaa
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #8 : Temmuz 04, 2021, 15:27:25 ÖS »

Öncelikle geçmiş olsun.
Bu tür dolandırılma olaylarının önüne geçmek için başta toplumun bilinçlenmesi lazım, insanlar defalarca uyarıldığı halde yine bu tuzağa düşüyorlar.

Letgo ciddi anlamda dolandırcı kaynıyor, hepsinin taktiği de aynı, 1 ürünün değerini ederinden biraz daha düşük fiyata listelemek, böylece daha fazla alıcıdan mesaj gelmesini sağlıyorlar, 2 konum bilgisini uzakta gösterip alıcıya eft/havale yaptırmak.

Letgodan kargo ile bir ürün alırken neye dayanarak bu alışverişi yapıyorsunuz kendinize bu soruyu sormalısınız.

Ben yine buraya dikkat edilmesi gerekneleri yazayım.

1. ilk olarak satıcının üyelik tarhine bakmalısınız, çünkü dolandırıcıların çoğunun hesapları yenidir, daha önceki hesapları sürekli banladığı için yeni hesap açmışlardır. Minimum 2-3 yıl üyeliği olan satıcılar tercih edilmeli.

2. konum bilgisi, letgo genellikle ilanları en yakın konum bilgisine göre listeler, letgonun gösterdiği konum ile satıcının belirttiği konum uyuşmuyorsa muhtemelen o kişi dolandırıcıdır. Özellikle farklı bir şehirde olduğunu söylüyorsa. Genelde dolandırıcılar konum olarak şehrin en uç ve ücra kööşelerini tercih ediyorlar, örneğin şiledeyim, tuzladayım vs ya da farklı bir şehir.

3. referans, eğer kargo ile satın alma işlemi yapacaksanız satıcının mutlaka referanslarını kontrol etmelisiniz, daha önce bir şey satmış mı, kullanıcı yorumları, yıldız vs falan. Tabiki yukarıdaki ilk iki madde başarılı bir şekilde geçilmişse referans önemlidir, yoksa 2 aylık üyeliği olan bir kullanıcının referansına da güvenilmez, fake hesaplardan referans ekleyebiliyorlar.

4. telefon numarası, satıcıdan mutlaka telefon nuamrası isteyin ve arayın, tüm alışverişi sadece letgo üzerinden ya da whatsapp üzerinden yazışarak tamamlamayın, bazı dolandırcılar kapanmış bir hat numarası kullanarak whatsapp üzerinden konuşabiliyorlar ve o numarayı aktif bir numaraya yönelendiriyorlar, siz aradığınızda aslında size verilen numarayla değil yönlendirilmiş bir numara ile  iletişim kuruyorsunuz.

5. isim, soy isim uyuşması, dikkat edilmesi gereken diğer bir detayda budur, satıcının size verdiği hesap numarasındaki isim ile soy isim satıcının isim ve soy ismiyle uyuşmuyorsa bundan da işkillenmeniz lazımdır.

Bu 5 maddeye dikkat ederseniz dolandırılma olasılığınız yüzde 60-70 oranında düşecektir.

Ama kalkıp daha yeni üyelik açmış, hiç bir referansı olmayan konum bilgisini yanlış gösteren birine körü körüne ödeme yaparsanız yandım Allah demeyin.

Böyle satıcılarla ancak elden teslim şekilden alışveriş yapın ve denemeden ürün almayın.
« Son Düzenleme: Temmuz 04, 2021, 15:31:15 ÖS Gönderen: segaa » Logged

Levent (Lvnt)
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #9 : Temmuz 04, 2021, 16:17:07 ÖS »

Bundan 6 ay kadar önce sahibinden'de GET açmak istemeyen bir iki satıcıya denk gelmiştim. GET açmamak bir tarafa bunu normal birşey haline getirmek istiyorlar gibi bir halleri vardı. Ürünlerin fiyat aralığı 500-2000tl, çok talibi olmayan ama kolay da bulunmayan ürünler (radyo & hifi). Sebebini anlamamıştım ama satıcıya niye GET açmıyorsun diye sormayıp doğrudan almaktan vazgeçmiştim. Satıcı bir dolandırıcı mıdır yoksa başka birşeylerin mi peşindedir bilemedim.

Use the brute force, Luke
sabri64
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #10 : Temmuz 04, 2021, 16:25:23 ÖS »

GET açarmısın dedim...."niye açayım fazladan paramı ödeyecen...yazık değilmi ".....oldu sana kolay avlar dilerim.Tabi şikayet butonunuda untmadım
segaa
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #11 : Temmuz 04, 2021, 16:59:59 ÖS »

GET açarmısın dedim...."niye açayım fazladan paramı ödeyecen...yazık değilmi ".....oldu sana kolay avlar dilerim.Tabi şikayet butonunuda untmadım

Arkadaşlar Get açıp açmamakla dolandırıcılığı bir tutmayın, get açıp açmamak tercih meselesidir ki get'in de satıcı için olumsuz yönleri var, komisyon, iade, vs falan ki iade kısmı satıcıyı korumuyor,

alıcı gelen kargonun cihaz vs her neyse pahalı bir parçasını söküp yerine arızalı parça koyarsa sonra iade ederse ne olacak? En kötüsü kargoya hıyar koyup yollamayacağının garantisini veren mi var. Art niyetli bir alıcı her türlü düzenbazlığı yapıp get sisteminden fazlasıyla yararlanıp dolandırıcılık yapabilir.

Şöyle bir örnek vereyim, misal satıcı 5 liralık bir ekran kartı satıyor, alıcının elinde de aynı model bozuk bir ekran kartı var, chipseti bozuk diyelim ki bu ekran kartının en pahalı parçası, kendi bozuk kartıyla değiştirip iade ederse nasıl olacak, hatta işi inandırıcı olsun diye kargo yaparken video bile çekebilir, ne de olsa kargo şubesinde deneme şansı yok. Al sana 5 bin lira zarar.

Ben şimdiye kadar hem letgo hem saibinden üzerinden bir çok ürün sattım, kimi alıcı geldi elden teslim aldı kimi önce havale yaptı kargosunu yaptım hiç bir sorun çıkmadı ama hiç bir zaman get açmadım.

Bu yüzden get sistemi ile dolandırcılığı ilişkilendirmek mantıksız.

Üyelik tarihine bakıcaksınız zaten sahibinden.com bu tür bir dolandırıcılık olduğunda satıcı hemen banlanıyor. Kısacası satıcıyı iyice aaraştırıp öyle alışveriş yapacaksınız.

sabri64
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #12 : Temmuz 04, 2021, 17:34:05 ÖS »

@segaa  kesin demiyorum,yazımı kısa tutunca böyle bir algı oluşmuş....devam edeyim ozaman,bahsettiğiniz argumanların hepsi hem satıcı hem alıcı tarafında olası şeyler.İllaki satıcının niyeti alıcının niyetiyle örtüşmeli.Karşılıklı fayda.Başka bir düşünce varsa zaten o iş tek yönlü faydaya (adam kandırmya yada dolandırmaya....) dönüşebilir.
Najaz
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #13 : Temmuz 04, 2021, 18:44:01 ÖS »

-Kahve makinesiyle dolandırılan arkadaşın daha çok kişi tarafından dolandırılması ihtimali var. Bimersikayet nedir ki? Sikayet yazmış Kahkaha

Ona en azından alet çantası gelmiş; bu da bir şeydir Kahkaha
retroexpress
Üye

Hr zmn yşmnz dğştrck br krrl krş krşy klrsnz.

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #14 : Temmuz 04, 2021, 20:39:43 ÖS »

Banka havale/EFT ardından kargo konusunda tek bildiğim o paranın geri gelmeyeceğidir. İstanbul Bilişim şirketi buna en büyük örneklerden birisidir.

Kredi Kartı bilgileri çalınmış olabileceğinden dolayı bankalar bir nebze alıcıyı korurken banka havale/EFT'de geri ödeme hiçbir şekilde yoktur. Haliyle banka havale/EFT ardından kargo bekleyeceksen satıcıya güvenmek durumu dışında yapabileceğin hiçbir şey yoktur.

PS5 aldın hıyar çıktı bunu kargoyu açmadan önce videoya almazsan nasıl ispat edeceksin? Ya da PS5 sattın alıcı varsayalım dolandırıcı birisi parça çalıp ya da parça değiştirip iade etse bile sen yollamadığın sürece parasını geri alamaz.

Para havuzu kullanan sistemler ise sadece alıcıyı korur diye biliyorum. Alıcının dolandırıcılara karşı büyük bir önlemidir. Ancak alıcı dolandırıcıysa ve parça çalarsa ya da parça değiştirirse bunun tek önlemi bir sticker yapıştırmak olabilir böyle bir sistemde. Ne olursa olsun alıcı kargoyu açmadan önce video kaydına başlamalıdır. Satıcı dolandırıcıysa haklı görünmek için iftira atabilir, kişiliğe saldırabilir, ifşa paylaşımları yapabilir.
« Son Düzenleme: Temmuz 04, 2021, 20:46:05 ÖS Gönderen: retroexpress » Logged
Sayfa: [1] 2 3 4   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: