|
witchdoktor
|
 |
« Yanıtla #15 : Eylül 21, 2021, 00:19:50 ÖÖ » |
|
Acemilik (trafiği önceden kestiremeyip sık sık, ufak ufak gaz-fren yapmanız) ve arabanın ilk 5000 km.de olması etkilidir. Şoförlükte tecrübelendikçe tüketiminiz azalır. İstanbul trafiği ve seyir esnasındaki ortalama hızınız da önemli; ortalama hız 80-90'dan uzaklaştıkça tüketim de artar. Benim iş dönüşü, akşam trafiğinde ortalama hızım 15-20 km/saat.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wizofwor
|
 |
« Yanıtla #16 : Eylül 21, 2021, 00:58:10 ÖÖ » |
|
Sürüş karakteriyle ilgili olduğunu düşünüyorum. İstanbul'da çok trafiğe giriyordum. Eve sürekli dur kalklarla 8km mesafeyi yarım saatte alarak gidiyordum. Herhalde biraz da agresif kullandığım için tüketimim 13/14lt civarında idi ama şanzıman CVT idi. i20 için baktım çift kavramalı robotik şanzımanmış. En ekonomik alternatiflerden. Bu kadar çok yakmaması gerektiğini düşünüyorum.
Gösterge panelinde yakıt ekonomisi ile ilgili anlık tüketimi gösteren bir ekran olması lazım. Tavsiyem bir süre o ekran açık kalırsa, oradan motora hangi durumda daha fazla yüklendiğinizi fark edersiniz. Işıklarda mı, yokuşta kalkarken mi çok gaz yiyor veya başka bir durum mu var? Bir de ilk başlarda acemilikle vb. veya aracın yeni olması sebepli aşırı tüketim olduysa günlük kilometre sayacını (odometre) sıfırlayınca, tüketim ortalamasını da sıfırlaması lazım. Sıfırlayıp yeniden ortalama aldırırsanız daha sağlıklı olabilir.
Ufak bir de ilave küçük motor (1.4) az yakması lazım diye düşünmeyin. Küçük motora sakin kullanıyorsanız tasarrufludur. Motora yüklenirsiniz daha da çok yakar.
|
|
|
|
« Son Düzenleme: Eylül 21, 2021, 01:00:38 ÖÖ Gönderen: wizofwor »
|
|
|
|
|
|
haydar_abi
|
 |
« Yanıtla #17 : Eylül 21, 2021, 08:29:11 ÖÖ » |
|
Bende Hyundai 1.6 otomatik eleantra var şehir içi kendi göstergesine göre hep 12-13 civarında dolanıyordu. Şehir dışına çıktığında 100km hızı geçmeme rağmen ortalama gösterge 8-9 civarında oluyordu.
Sonradan gaz taktırdım. Tabii o da bazı parçaların erken yıpranmasına neden oluyor.
|
|
|
|
|
|
Amiga fanatiği.... Amigalıktan çıkmış Amigalar....
Amiga 1200 + Vampire V1200 LG 24MA53 TVMonitör Amiga 500 Plus +TerribleFire030 64MB+16 GB CF Amiga 2000 Amiga 500 + 1MB Çip + 9.5 mb FastRAM + Internal GOTEK + 4GB CF HDD 2 Casper M989A Monitor Commodore64
|
|
|
|
Jax
|
 |
« Yanıtla #18 : Eylül 21, 2021, 08:59:46 ÖÖ » |
|
Benzinli Hyundai i20 yi kiralık araç olarak kullanmıştım. Çok fazla yakıyor. Sorun sizden kaynaklı değil.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
LW3D
|
 |
« Yanıtla #19 : Eylül 21, 2021, 12:14:36 ÖS » |
|
Hyundai/Kia'nın kullandığı 1.4 motorun çok yaktığı hep söylenir... Ama 13 normal mi? şüphelerim var... 13litre çok gibi. Zamanla muhakkak düşecektir ama düşse ne kadar düşer ki? Muhakkak Hyundai Kullanıcılar forum/grubu gibi bir yer vardır. Aynı aracı kullananlara danışmakta fayda var.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ibo1973
|
 |
« Yanıtla #20 : Eylül 21, 2021, 12:23:16 ÖS » |
|
bugün servise götürdüm baktılar herşey normal dediler bakan ustayla konuştum derki araç daha yeni 3 depo benzin yak sonrasında yavaş yavaş bir miktar düşer dedi ne inandım ne inanmadım ama 13 litre yakan araç çok ama çok uçuk bir rakam eğer böyle devam ederse 3 depodan sonra avukat tutup kanun zoruyla aracı iade edebilirmiyim acaba diye düşünüyorum. Başıma bela aldım sanırım bu aracı alarak broşürlerinde şehir içi 7.1 litre gerçekte yaktığı 13 litre ve üstü. Acaba hiç beklemeden bir avukata tutup şimdidenmi başlasam yoksa beklesemmi ? Burda çünkü kandırlmış ve aldatılmış oluyorum ve haklı olduğumu düşünüyorum nerde 7.1 litre nerde 13+litre tüketim.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
LW3D
|
 |
« Yanıtla #21 : Eylül 21, 2021, 12:40:01 ÖS » |
|
Buradaki eleman 200km/h gittiğinde anlık 20lt bile gördüğünü söylüyor. Ama ortalaması 9lt'ymiş. Düzgün kullansam 6-7lt görürüm diyor sanki... https://www.youtube.com/watch?v=bijlyvBZU5Q
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mrmojorisin
|
 |
« Yanıtla #22 : Eylül 21, 2021, 12:49:33 ÖS » |
|
bugün servise götürdüm baktılar herşey normal dediler bakan ustayla konuştum derki araç daha yeni 3 depo benzin yak sonrasında yavaş yavaş bir miktar düşer dedi ne inandım ne inanmadım ama 13 litre yakan araç çok ama çok uçuk bir rakam eğer böyle devam ederse 3 depodan sonra avukat tutup kanun zoruyla aracı iade edebilirmiyim acaba diye düşünüyorum. Başıma bela aldım sanırım bu aracı alarak broşürlerinde şehir içi 7.1 litre gerçekte yaktığı 13 litre ve üstü. Acaba hiç beklemeden bir avukata tutup şimdidenmi başlasam yoksa beklesemmi ? Burda çünkü kandırlmış ve aldatılmış oluyorum ve haklı olduğumu düşünüyorum nerde 7.1 litre nerde 13+litre tüketim.
Sıfır aldığım 1.2 Corsa benzinli ve doblo 1.3 multijet ancak 15000-25000 km aralığında yakıt tüketimi fabrika değerlerine gelmişti. Motor daha açılmamış. En az 5000 km fazla yüklenmeden rodajını tamamlayın. Acemilik, kullanım alışkanlığı , lastik havaları vs.. gibi bir çok parametre var yakıt tüketimini etkileyen.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mrmojorisin
|
 |
« Yanıtla #23 : Eylül 21, 2021, 12:52:23 ÖS » |
|
Gençliğimde karbüratörlü 2.0 lt Ford'la sürekli yanlayarak, 160 km/h hızın altına inmeyerek görmedim ben 13 lt'yi 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ibo1973
|
 |
« Yanıtla #24 : Eylül 21, 2021, 12:58:02 ÖS » |
|
izledim çok ilginç benim araçla alakası yok videodaki kadar yaksa razıyım yani ama 13+ litre .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ibo1973
|
 |
« Yanıtla #25 : Eylül 21, 2021, 13:00:38 ÖS » |
|
Sıfır aldığım 1.2 Corsa benzinli ve doblo 1.3 multijet ancak 15000-25000 km aralığında yakıt tüketimi fabrika değerlerine gelmişti. Motor daha açılmamış. En az 5000 km fazla yüklenmeden rodajını tamamlayın. Acemilik, kullanım alışkanlığı , lastik havaları vs.. gibi bir çok parametre var yakıt tüketimini etkileyen. acele etmeyip beklememi tavsiye ediyorsunuz bugün servise götürdüğümde fazla yakıt yaktığına dair şikayetim evrak olarakta servis belgelerinden dolayı elimde oldu ilerde kanun yoluna başvurursam dedikleri gibi olmaz ise öyle sanıyorum ki genede haklı çıkarım diye tahmin ediyorum.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ekalkici
|
 |
« Yanıtla #26 : Eylül 21, 2021, 13:16:57 ÖS » |
|
İbo1973 hukuki başvuru için acele etme. Bence önce bir dur kalklı bir güzergah yerine, 50-60 km/h bandında akıcı bir şekilde arabayı belli bir yolda kullan. Bunu yapmadan önce yol bilgisayarı ortalama tüketim verisini sıfırla. Klima kapalı olsun. Bu şekilde tüketim değerin ortalama 9lt civarına iniyorsa sorun yok denebilir. Muhtemelen aşırı dur kalk sürüş tarzından kaynaklıdır. Bu şekilde deneyebilirsen sonucunu paylaşır mısın.
|
|
|
|
|
|
Amiga 1200 Black / Rev 1D4 / TF1260 + 68060 Rev5 @75 MHZ / 8GB CF HDD / 3.2.1 Rom / Clock Amiga 500 / Rev 6A / 1MB RAM / 1.3 ROM / Clock Commodore 64C / 1530 C2N Datasette Commodore 1084S GBSControl / Samsung 793DF / Samsung 957MB
|
|
|
|
ibo1973
|
 |
« Yanıtla #27 : Eylül 21, 2021, 13:21:55 ÖS » |
|
İbo1973 hukuki başvuru için acele etme. Bence önce bir dur kalklı bir güzergah yerine, 50-60 km/h bandında akıcı bir şekilde arabayı belli bir yolda kullan. Bunu yapmadan önce yol bilgisayarı ortalama tüketim verisini sıfırla. Klima kapalı olsun. Bu şekilde tüketim değerin ortalama 9lt civarına iniyorsa sorun yok denebilir. Muhtemelen aşırı dur kalk sürüş tarzından kaynaklıdır. Bu şekilde deneyebilirsen sonucunu paylaşır mısın.
denersem paylaşırım unutmaz isem.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
witchdoktor
|
 |
« Yanıtla #28 : Eylül 21, 2021, 13:30:29 ÖS » |
|
Kanaatim %95 oranda araçta bir sorun olmadığı yönünde. Zaten araçlarda arızalı veya sorunlu parça olup da yakıt tüketiminde artışa yol açması pek beklenen bir durum değil. Aracın deposunu tam doldurup 1 gün deneyimli bir yakınıza verin, 100 km kadar kullansın ve sonrasında tekrar doldurun (pompada ilk tıkta bıraksınlar). Buradan ortalama tüketim verisi daha sağlıklı çıkacaktır.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ibo1973
|
 |
« Yanıtla #29 : Eylül 21, 2021, 13:58:17 ÖS » |
|
Kanaatim %95 oranda araçta bir sorun olmadığı yönünde. Zaten araçlarda arızalı veya sorunlu parça olup da yakıt tüketiminde artışa yol açması pek beklenen bir durum değil. Aracın deposunu tam doldurup 1 gün deneyimli bir yakınıza verin, 100 km kadar kullansın ve sonrasında tekrar doldurun (pompada ilk tıkta bıraksınlar). Buradan ortalama tüketim verisi daha sağlıklı çıkacaktır.
aldığım gün fulledim depoyu şuanda yarım depodan 1 çizgi fazla kaldı 150km yol yapmışım yani yaklaşık 17 litre yakıtla yaklaşık 150km yol yapmışım istanbulda şehir içinde ama dediğinde mantıklıki o yönde başka tavsiyelerde var kuzeni çağırıp bi ara denettiriyim olmadı en azından kafam rahat eder yada daha çok bulanır.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|