Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trGenel KategoriGenel SohbetVeri düzenleme & arşivleme & yedekleme üzerine
Sayfa: [1] 2   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Veri düzenleme & arşivleme & yedekleme üzerine  (Okunma Sayısı 6520 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
emarti
Uzman

Only Amiga Makes It Possible █

Üyelik Bilgileri WWW
« : Ekim 25, 2021, 16:15:39 ÖS »

Veri, dosya vb. arşivle ve yedekleme yaparken kullandığınız uygulamalar var mıdır?
Bunları saklamak ve yedeklemek için nasıl disiplinde klasör oluşturursunuz?

Ben en az 2 USB HD yedek alıyorum. Bu yedekleri alırken aşağıdaki linkteki uygulamayı kullanıyorum. Çünkü sonradan arşivde bir değişiklik olursa bunu kendi anlayıp 2. yedekte de bu değişikliği yapıyor. (https://freefilesync.org/)

Ayrıca hali hazırda kullandığım sistemlerinde disklerini klonlayarak imaj dosyalarını oluşturuyorum. (Acronis True Image ile)

https://github.com/emartisoft My GitHUB | http://csdb.dk/scener/?id=26786 My CSDB | https://c64kernal.com Genesis

READY.
SYS(64767): EMARTI
wizofwor
Genel Yönetici

Gosub ile gidilen yerden goto ile dönen adam

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #1 : Ekim 25, 2021, 16:24:23 ÖS »

FreeFileSync tavsiye edecektim. Zaten onu kullanıyormuşsun.

Hassas veriler için VeraCrypt tavsiye ederim. Şaibeli şekilde sonlanan TrueCrypt'in devam projesi.

Levent (Lvnt)
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Ekim 25, 2021, 17:44:58 ÖS »

Arşivleme demek benim için x y z tarihlerindeki a b c bilgisayarlarının komple yedekleri demek. Bir de ana depo var, ya da ana deponun farklı klasörlerinin tutulduğu bir kaç birbirini tamamlayan depo da olabilir.

Böyle olunca iş tamamen içerik olarak aynı dosyaları bulup gereksizleri silmeye kalıyor. Bir ara burada benzer bir konu için yazmıştım. Bu iş için shell script ile klasörün içindeki tüm dosyaların md5'ini alıp karşılaştırmayı denemiştim. Shell script'in hata çıkarmaya çok müsait olduğu ortaya çıkınca kendi programımı geliştirdim. Bir klasördeki içeriklerine göre aynı dosyaları buluyor, text dosyasına liste şeklinde çıkartıyor. Aslında piyasada bu işi yapan programlar var ama kendi programım olunca bir adım ilerisinde birşey yapmak isteyince engel olmuyor. Mesela depo klasörde a b c klasörlerindeki dosyaların hepsi var mı? Olmayanlar hangileri? Olmayanları depoya at, gibi.

Ben programı raporlayıcı olarak yaptım bu arada. Dosya sisteminde herhangi bir değişiklik yapmıyor.

Rsync programını (komut satırı programı) da inceleyebilirsiniz. Yedekleme konusunda bir numara o anlaşılan.

« Son Düzenleme: Ekim 25, 2021, 17:46:52 ÖS Gönderen: Levent (Lvnt) » Logged

Use the brute force, Luke
ibo1973
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Ekim 25, 2021, 17:50:15 ÖS »

benim açımdan arşiv demek klasör ismi yıl klasör içeriği klasörde tür bilgisi onun içinde mevcut her ne ise onun ismini içeren klasör ismi ve en az 3 adet kopya demek bir tanesi harici harddiskte
muhendis
Ziyaretçi
« Yanıtla #4 : Ekim 25, 2021, 18:48:30 ÖS »

ben dopus kullanıyorum pc de Kahkaha Amiga rules forever ama veri yedekleme için ne kullansam her tarafım sağım solum sobe harddisk dolu
Oğuzhan
Genel Yönetici

There's no place like 127.0.0.1

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Ekim 25, 2021, 20:27:37 ÖS »

Yedeklemede ALTIN 3-2-1 kuralını unutmayalım

3 - Verinin 3 kopyası olsun
2 - En az 2 farklı medya üzerinde olsun
1 - En az 1 tanesi farklı bir lokasyonda olsun

Amiga 500/500+/1200/4000
Commodore 64
Atari 1040STe/Falcon 030/Jaguar/2600
Roland MT-32 Rev.A&B/SC-88
Sony PS 1-2-3-4-5/PSP/PVM 9"/TV 9"/TV 11"
Sega SMS2FR/MD1FR/MD1JP/MD2/Saturn/Dreamcast/GG
Nintendo NES/SNES/DMG/GBC/GBP/GBA/GBASP
Ranthor
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #6 : Ekim 25, 2021, 20:57:21 ÖS »

sirket verilerin onedrive'da duruyor. farkli cihazlar oraya senkronize oluyor.

versionlama, kriptolu veri saklama gibi yetenekler zaten standart geliyor icinden.

Evde cocugun resimlerinin bir kopyasi google photos'da iki kopyasi da diskte duruyor.

Kariyerime 2006 da EMC Legato Backup sistem destek uzmani olarak baslamistim
Solomon
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #7 : Ekim 26, 2021, 16:14:22 ÖS »

Biz şirkette Acronis Backup kullanıyoruz. Bugüne kadar kullandıklarım arasında backup alması ve geri kurtarması en kolay olanı. Ana backup yanında değişen dosyalar için günlük backup alıyor. Herhangi bir dosyanın geçmişteki bütün versiyonlarına ulaşabiliyorsunuz. Tabii ayırdığınız boş alana da bağlı. Benzer birçok yazılım piyasada bulunuyor.

Verileriniz Windows'ta ise lokal networkte Linux tabanlı bir bilgisayara veya NAS'a FTP üzerinden yedekleyebilirsiniz. Sadece FTP portunun açık olması hacking'e karşı şansınızı arttıracaktır. Bunun yanında taşınabilir medyaya da ayrıca yedeklemekte fayda var.

Buluta yedeklemeye pek sıcak bakmıyorum. "Microsoft ile Google zaten herşeyimizi biliyor buluta koyalım Amazon'un hatırı kalmasın." diyenlerdenseniz Acronis gibi birçok yedekleme yazılımı bu konuda işinizi görecektir. Veya bulut hizmeti verenlerin hazır araçlarını kullanabilirsiniz.  Bu arada Amazon'un kendi platformunu kullanan yazılım firmalarının verilerini çalıp kullandığı hatta bu firmalara rakip olduğu konusunda bir çok haber uzun süredir ortada geziniyor.

Bunların dışında Oğuzhan'ın bahsettiklerini göz önünde bulundurarak kendi ihtiyaçlarınıza göre farklı yapılar kullanabilirsiniz.

C64 Breadbin | C64C | C64G | SX64 | VIC 20 | Plus4 | C128 | C128D | 1541 I-II
A500 | A500+ | A600 +Gotek | A1200 | A2000 | A4000 | CD32 | CDTV | A590
1084S-MPS1230-MPS801-MPS1200-Vic 1520
Atari 2600,800XL,65XE,1040ST |Sinclair ZX Spectrum | Amstrad CPC464,6128 | Oric 1 | Oric Atmos | MSX vb.
onursapci
Uzman

80 leri yaşamamış , yaşamamıştır.

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #8 : Ekim 26, 2021, 16:26:35 ÖS »

Konuyu saptırmak gibi olmasın biraz da negatif ama gerçekçi  bir yaklaşımla ise ne kadar yedek alırsak alalım, verilerin silinme tehlikesi, fazla yedek almak vs bir yana, verilerin hepsi asıl biz ölünce silinecek. Bence en iyi yedekleme genç birisine verileri aktarma
« Son Düzenleme: Ekim 26, 2021, 16:30:55 ÖS Gönderen: onursapci » Logged

C64 ve A500 gerisi teferruat
witchdoktor
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #9 : Ekim 26, 2021, 17:36:15 ÖS »

@onursapci
Bu hafta ben ölürsem diye yeni bir gmail hesabı oluşturarak yıllık 290 TL'den 2TB google drive hesabı açıp tüm aile bireylerinin ulaşımına sundum. Tüm aile fotoğrafları vb.yi kronolojik sıraya göre klasörleyip doğumgünü, tatil vb özel günleri klasörlerde belirterek tasnif ettim. Dokümanlar, üretimler ve bazı kitap, doküman arşivleri (misal Commodore, Amiga dergileri vb) dışında gerisi de harddisklerde kalacak, silinse de çok da önemsemeyeceğim şeyler bunlar.
onursapci
Uzman

80 leri yaşamamış , yaşamamıştır.

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #10 : Ekim 26, 2021, 17:41:10 ÖS »

@onursapci
Bu hafta ben ölürsem diye yeni bir gmail hesabı oluşturarak yıllık 290 TL'den 2TB google drive hesabı açıp tüm aile bireylerinin ulaşımına sundum. Tüm aile fotoğrafları vb.yi kronolojik sıraya göre klasörleyip doğumgünü, tatil vb özel günleri klasörlerde belirterek tasnif ettim. Dokümanlar, üretimler ve bazı kitap, doküman arşivleri (misal Commodore, Amiga dergileri vb) dışında gerisi de harddisklerde kalacak, silinse de çok da önemsemeyeceğim şeyler bunlar.

Şahane tebrik ederim

C64 ve A500 gerisi teferruat
Solomon
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #11 : Ekim 26, 2021, 19:11:49 ÖS »

@onursapci , @witchdoctor iyi bir noktaya değinmişsiniz.

Belki de bizden sonrakiler için yapabileceğimiz en büyük iyiliklerden birisi önemli bilgilerin güvenli olarak saklanması ve aktarılması. Aile albümlerinin yanısıra işiniz, kıymetli evraklarınız, yokluğunuzda destek istenebilecek kişiler , varsa gizli banka hesaplarınız    ,   retro koleksiyonunu kime hediye edeceğiniz  vb bir çok konuda sadece ailenizin bildiği bir yerlere bilgileri saklamak lazım.

C64 Breadbin | C64C | C64G | SX64 | VIC 20 | Plus4 | C128 | C128D | 1541 I-II
A500 | A500+ | A600 +Gotek | A1200 | A2000 | A4000 | CD32 | CDTV | A590
1084S-MPS1230-MPS801-MPS1200-Vic 1520
Atari 2600,800XL,65XE,1040ST |Sinclair ZX Spectrum | Amstrad CPC464,6128 | Oric 1 | Oric Atmos | MSX vb.
Levent (Lvnt)
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #12 : Ekim 30, 2021, 23:02:46 ÖS »

Şu sıra üniversite öğrencileri dosya ve klasör nedir pek bilmiyorlarmış:
https://www.osnews.com/story/133994/students-dont-know-what-files-and-folders-are-professors-say/

Birisi de "çoğu kişi kendi dosya sistemine dokunmamalı" demiş.

Birisi de son zamanlarda programcıların donanıma hiç dokunmadan program yazdıklarını, donanıma nasıl müdahale edileceğini bilmediklerini yazmış

Belki de bir süre sonra arşivleme, arşiv bilinmeyen çağdışı şeyler kalır

Use the brute force, Luke
witchdoktor
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #13 : Ekim 31, 2021, 00:51:04 ÖÖ »

Zaten Apple gibi sistemler klasör ve dosya yöneticisi kavramını yok etmeye başladılar, yedekleme de kendi bulut depolamaları üzerinde gerçekleşiyor. Size de şifreyi korumak ve ödemelerinizi aksatmamak düşüyor.
emarti
Uzman

Only Amiga Makes It Possible █

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #14 : Ekim 31, 2021, 02:17:23 ÖÖ »

Kullanıcıyı dosya ve klasör ile boğuşmaktan kurtarma çabası içindeler aslında. İşler kolaylaşsın.

Yorumlarda bazı programcıların dosya ve klasörler ile nasıl iletişime geçtiğini bilmediğini yazmış aslında yanlış. Programlamayı bilen biri habire bunlarla uğraşıyor aslında. Girdi-Çıktı meselesi. Kullanıcının bunlarla uğraşmaması olabilir sonuçta uygulamayı açan biri nerede neyin saklandığından bihaber de olabilir. Uygulama açıldığında herşey karşısında ise panik yok.

https://github.com/emartisoft My GitHUB | http://csdb.dk/scener/?id=26786 My CSDB | https://c64kernal.com Genesis

READY.
SYS(64767): EMARTI
Sayfa: [1] 2   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: