Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trDiğer Nostaljik BilgisayarlarIBM Uyumlular / Retro x86 SistemlerEpson GT-6500 / Scsi Kart/ Paralel Port / Analog Fotoğrafçılık
Sayfa: [1]   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Epson GT-6500 / Scsi Kart/ Paralel Port / Analog Fotoğrafçılık  (Okunma Sayısı 2941 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
DoctorCPC
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« : Aralık 15, 2021, 18:00:52 ÖS »

Merhabalar,
bu aralar Analog fotoğrafçılıkla ilgilenmeye başladım. bu hobimde işe yarayacağını düşünüğüm Epson Gt-6500 tarayıcı elime geçti. internette derli toplu bilgi bulamadım. zamanının üst segment cihazlarından. yanında bir de Epson kartı var. tam emin olamadım ama alırken bunun SCSI kart olduğu söylendi üstünde de bildiğimiz paralel port.
Sorularıma Gelince:
1-) doğrudan kartı bağlamadan paralel porta bağlasam Scanner çalışır mı?
2-) paralel portu USB'yi çeviren adaptörlerle güncel cihazlar da kullanabilir miyim?
3-) eski cihazların Windows 10'da dahi sürücüsü oluyor Windows 10 bu donanımı tanır mı?
4-) hangi işletim sistemi önerirsiniz çalışması için=
5-) bu tarayıcının zamanında fotoğraf stüdyolarında kullanıldığını duydum. filmleri banyo yaptırdıktan sonra negatifleri tarayarak dijital ortama aktarabilir miyim? negatif taramak için bu tarayıcıya ekleyebileceğim başka bir donanıma mı gereksinim var? fotoğraf stüdyolarının zamanında kullandığı söylenen bu cihaz fotoğrafçılık hobime katkıda bulunur mu?(ASIL VE EN ÖNEMLİ SORU BU)
5-) bu tarayıcının yanında elime geçen ve pc'ye bağlanan kart gerçekten SCSI kart mı yoksa farklı ISA tarzı bir kart mı?

NOT: şu anda elimde harika bir fotoğraf makinesi var ve dayımdan da eski bir analog fotoğraf makinesi ve kasetli bir kamera alacağım. Analog cihazlara ilgim var. VHS, Betamax ve 8mm makaralı film oynatıcılarım da var. küçük bir VHS ve Betamax film arşivim var. 8mm makaralı film arşivim daha büyüme aşamasında. aynı Zamanda film köşemde Laserdisc, VCD,DVD, Blueray oynatıcılarda var. mini DVD kameram ve analog iki kameram yanında dayımdan alacağım Analog Profesyonel Fotoğraf makinesi ile sanırım Hi8mm kaset kullanan kamera ile aynı zamanda hobi olarak çekimler yapmayı planladım. artık renkli 35mm filmler üretilmiyor. sadece hobi ve eğitim amaçlı 35 mm siyah beyaz filmler üretiliyor. küçük bir odayı da karanlık odaya dönüştüreceğim. kendi profesyonel işlerim ve diğer hobilerimden sonra hızlı ilerlemeyecek ama yavaş yavaş giriş yapıyor olacağım. tüm fikirlerinize açığım. 8mm makaralı filmlerde harika lakin 16mm makaralı filmler konusunda kararsızım çünkü kişisel oynatıcı olarak çok nadir evlere girmiş.
« Son Düzenleme: Aralık 15, 2021, 18:11:13 ÖS Gönderen: DoctorCPC » Logged

Long Live Amstrad CPC/PCW/NC/GX
www.cpcuserclub.com
www.dizzyradio.com
Amstrad CPC: RSF3, V9990, AMSDAP, M4Wifi, ZMEM, MXBoard, DES Mini,GOTEK, USIFACII, DMP Printer, PS2 Mouse
Amstrad PCW 8256: 512K RAM, GOTEK, uIDE8, uRTC8
Amstrad NC 100: Wifi Modem
Amstrad NC 200: Gotek, PCMCIA
Oğuzhan
Genel Yönetici

There's no place like 127.0.0.1

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Aralık 15, 2021, 18:46:52 ÖS »

- Çalışır
2-) paralel portu USB'yi çeviren adaptörlerle güncel cihazlar da kullanabilir miyim?
- Windows XP'den yukarı sürücüsü olacağına inanmadım. Olsaydı yanıtım %99 evet olurdu. Bu sebeple önerim madem retro gidiyorsun, bir pc yap kendine paralel portu olan XP yüklü (laptop da olabilir).
3-) eski cihazların Windows 10'da dahi sürücüsü oluyor Windows 10 bu donanımı tanır mı?
- Bakınız Yanıt 2
- XP
5-) bu tarayıcının zamanında fotoğraf stüdyolarında kullanıldığını duydum. filmleri banyo yaptırdıktan sonra negatifleri tarayarak dijital ortama aktarabilir miyim? negatif taramak için bu tarayıcıya ekleyebileceğim başka bir donanıma mı gereksinim var? fotoğraf stüdyolarının zamanında kullandığı söylenen bu cihaz fotoğrafçılık hobime katkıda bulunur mu?(ASIL VE EN ÖNEMLİ SORU BU)
-Bazı cihazların DİA tarama aparatı olur. Onlar da sadece DİA tarar. DİA yani POZİTİF Negatif foto taramaz. Hobine katkısı olmaz. Al bir USB scanner geç bunu da çöpe at bence Tarayıcının retrosu bence gereksiz  
5-) bu tarayıcının yanında elime geçen ve pc'ye bağlanan kart gerçekten SCSI kart mı yoksa farklı ISA tarzı bir kart mı?
- Kartı görelim?

Amiga 500/500+/1200/4000
Commodore 64
Atari 1040STe/Falcon 030/Jaguar/2600
Roland MT-32 Rev.A&B/SC-88
Sony PS 1-2-3-4-5/PSP/PVM 9"/TV 9"/TV 11"
Sega SMS2FR/MD1FR/MD1JP/MD2/Saturn/Dreamcast/GG
Nintendo NES/SNES/DMG/GBC/GBP/GBA/GBASP
DoctorCPC
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #2 : Aralık 15, 2021, 19:22:37 ÖS »

- Çalışır
- Windows XP'den yukarı sürücüsü olacağına inanmadım. Olsaydı yanıtım %99 evet olurdu. Bu sebeple önerim madem retro gidiyorsun, bir pc yap kendine paralel portu olan XP yüklü (laptop da olabilir).
- Bakınız Yanıt 2
- XP
-Bazı cihazların DİA tarama aparatı olur. Onlar da sadece DİA tarar. DİA yani POZİTİF Negatif foto taramaz. Hobine katkısı olmaz. Al bir USB scanner geç bunu da çöpe at bence Tarayıcının retrosu bence gereksiz  
- Kartı görelim?

abi valla analog fotoğrafçılıkta bir işime yarar mı diye düşünmüştüm. eğer yaramıyorsa bu sorular yeterli. sorum evrildi diyebilirim ama konu başlığına pek uygun olmayacak. benim Negatif film tarayabilen bir tarayıcı veya cihaza ihtiyacım var. ben belki bu şekilde kullanabilirim diye heveslenmiştim. negatif film tarayıcı + normal fotoğrafları tarayabileceğim ikisi bir arada USB bir cihaz gerekiyor sanırım.

Long Live Amstrad CPC/PCW/NC/GX
www.cpcuserclub.com
www.dizzyradio.com
Amstrad CPC: RSF3, V9990, AMSDAP, M4Wifi, ZMEM, MXBoard, DES Mini,GOTEK, USIFACII, DMP Printer, PS2 Mouse
Amstrad PCW 8256: 512K RAM, GOTEK, uIDE8, uRTC8
Amstrad NC 100: Wifi Modem
Amstrad NC 200: Gotek, PCMCIA
ekenciz
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Aralık 16, 2021, 16:07:57 ÖS »

http://specsan.com/scanners-epson/epson-gt-6500/photo-1/
Burda yazan doğruysa paralel porttan da çalışıyor. Vuescan yazılımı ile windows 10 da bile kullanılabilir.

Görünüşe göre windows 98'e kadar sürücü desteği var. Ama yine de windows 10'da denemek gerekir. Ama Vuescan ile, uygun şekilde bağlanmış olmak kaydıyla, windows onda da çalışır.
commander64
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #4 : Aralık 17, 2021, 12:29:49 ÖS »

GT6500'ün hem SCSI hem LPT port olan versiyonu var muhtemelen sendeki LPT portlu olan.
Linkte kullanım kılavuzu mevcut.
https://www.libble.eu/epson-gt6500/online-manual-18155/

Sayfa: [1]   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: