Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
Sayfa: [1] 2   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: MurTek Arıza Notları _ ATARI  (Okunma Sayısı 16888 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
murtek
Deneyimli

DO-IT-YOURSELF (AMIGA FOREVER)

Üyelik Bilgileri
« : Nisan 10, 2022, 22:22:47 ÖS »

ATARI ler ile ilgili yazılımsal ve donanımsal tüm notları bu başlık altında toplayacağım.

ATARI 800XL TAMİRAT/RESTORASYON/BİLGİ

* Atari800xlSet.JPG (75.73 KB, 857x631 - Görüntüleme: 458 kez.)
« Son Düzenleme: Nisan 01, 2024, 22:55:21 ÖS Gönderen: murtek » Logged

DO-IT-YOURSELF
Cengiz Demir
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Nisan 11, 2022, 08:44:01 ÖÖ »

Ben keyifle okurum.

fort_apocalypse
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #2 : Nisan 11, 2022, 09:38:27 ÖÖ »

Çok faydalı bir başlık olacak, iyi düşünmüşsünüz.
Teşekkürler.

Voltron
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Nisan 11, 2022, 11:53:55 ÖÖ »

Kolay gelsin. Guzel dusunce, aklimda vardi buna benzer bir baslik, fakat ugrasmaya baslayinca, not almayi, fotograf cekmeyi hic aklima getiremiyorum.  eger ugrastigim seyleri not alabilirsem katki ve paylasimda bulunmak isterim.

Metal grupları çok bağırıyor. haklıyken haksız duruma düşüyorlar...
murtek
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Nisan 12, 2022, 10:47:43 ÖÖ »

Kolay gelsin. Guzel dusunce, aklimda vardi buna benzer bir baslik, fakat ugrasmaya baslayinca, not almayi, fotograf cekmeyi hic aklima getiremiyorum.  eger ugrastigim seyleri not alabilirsem katki ve paylasimda bulunmak isterim.

Kahkaha Aynen, bende çoğuzaman fotolamayı not almayı uutuyorum, sonradan aklıma geliyor; tecrübelerinizi yazıya dökerseniz sevinirim, kalıcı bir bilgi kaynağı olur umarım. Katkıda bulunacak ve takip edecek tüm arkadaşlara tşkler. Karizmatik

Herzaman her konuda büyük destekçim @runal arkadaşımıza katkılarından dolayı ayrıca teşekkür ederim. Masum
« Son Düzenleme: Nisan 12, 2022, 10:56:38 ÖÖ Gönderen: murtek » Logged

DO-IT-YOURSELF
Commandate
Üye

Ruhunu Dinle O kalbine Giden yolu Bulacaktır

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Nisan 12, 2022, 11:50:31 ÖÖ »

Bence Arıza/Tamir isminde bölüm açılmalı orda tamir notlarını toplayalım,cihazında arızası olanda oraya konu acıp yardım istesin çünkü bu tarz tamir ve yardım konuları çok acılıyor.farklı konu başlıkları altında olan tamir ve modlama çözümleri bu başlık altına alalım.(admin arkadaşlara duyrulur)

Onurum Sadakatim dir
murtek
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #6 : Nisan 12, 2022, 13:20:50 ÖS »

ATARI 800XL ARIZA GİDERME - 1

Sürekli Commodore larla uğraşıyoruz, biraz değişiklik olsun dedik @runal arkadaşımız Atari tamir edermiyiz alalımmı deyince mantıklı geldi ve iki adet arızalı atari 800xl denk geldi ve aldık. Cihazlar sadece kasa elimizde hiç bir aparatı yok, yalnız @runal ın geçmişten deneyimi var kullanmış, ben ilk defa kullanacağım merak ta ettim. Bunları çalıştırabilmek için öncelikle adaptör ve görüntü kablosu(scart) gerekiyordu, @runal malzeme sparişlerinide cihazlar gelmeden vermiş sağolsun (tezcanlı hızlı bir arkadaştır kendisi ). Ayrıca bir süre önce Çin den 3lot TMS4164 Ram ve 1 lot da TMS41464 Ram sparişi vermiştik onlarında gelmesi yakındı(Bunların ayrıntısını sonra anlatacağım).

Cihazın bir tanesi önce geldi ve operasyon başladı. Kontrollerini yapıp güç kaynağı ile enerji vererek çalışıp çalışmadığına baktım; görüntü için idareten c64 scart kablosunu uyarlayarak denedim. Görüntü vardı fakat Ram arızası gösteriyordu . Sadece ram sıkıntısı olması bana göre büyük şanstı, bu diğer birimlerin çiplerin çalıştığının işaretiydi.

Not: Ram test ekranın da aşağıdaki tek kare Hangi Ram in arızalı olduğunu gösteriyor; hangi ram arızalı ise karenin yeri ve rengi değişiyor, bunuda sonradan test ederek deneyimledim.

Görüntüyü TV de C02 den alıyorsunuz (c64 ler C36 dan alıyordu)

Ram lerin hepsini söküp Soketledim ve ramleri Çalışan C64 te tek tek denedim 1 tane ram arızalı çıktı elimde fazladan c64 ram i vardı onu kullandım ve görüntü normale döndü.

Şırada Adaptör ve Görüntü kablolarını yapmak var.

*  (36.31 KB, 532x345 - Görüntüleme: 577 kez.)

*  (28.55 KB, 345x569 - Görüntüleme: 534 kez.)

* TVkanal.JPG (31.97 KB, 503x311 - Görüntüleme: 420 kez.)

*  (33.56 KB, 530x338 - Görüntüleme: 594 kez.)

* Anakart.JPG (57.52 KB, 561x329 - Görüntüleme: 404 kez.)

* RamSoketlendi.JPG (64.7 KB, 554x365 - Görüntüleme: 469 kez.)

*  (36.69 KB, 610x384 - Görüntüleme: 588 kez.)

*  (138.63 KB, 534x844 - Görüntüleme: 499 kez.)
« Son Düzenleme: Nisan 03, 2024, 15:04:35 ÖS Gönderen: murtek » Logged

DO-IT-YOURSELF
murtek
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #7 : Nisan 12, 2022, 13:32:23 ÖS »

Bence Arıza/Tamir isminde bölüm açılmalı orda tamir notlarını toplayalım,cihazında arızası olanda oraya konu acıp yardım istesin çünkü bu tarz tamir ve yardım konuları çok acılıyor.farklı konu başlıkları altında olan tamir ve modlama çözümleri bu başlık altına alalım.(admin arkadaşlara duyrulur)

Alakan için teşekkürler @Commandate
Burada sadece arıza tamir bilgileri olmayacak restorasyon, püf noktalar bilgilendirmeler, yazılım, donanım, imalat hepsi bir yerde olacağı için genel içerisine açtım konuyu. Ayrıza diğer tüm cihazlar içinde düşünüyorum konu açmayı. Konuyu tek seferde resim aralarınada bilgi girerek yapabilsem daha güzel olacak ama böyle bir özellik varmı bilmiyorum. @yavuzg arkadaşımız onu yapıyor ama nasıl yaptığını eğer söylerse daha düzenli olur makale diye düşünüyorum. Önemli olan en anlaşılır şekilde olması kanaatimce.

DO-IT-YOURSELF
Voltron
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #8 : Nisan 12, 2022, 13:57:21 ÖS »

Arizali Ram tespiti ile ilgili bir ipucu da ben vereyim.

Eğer makineyi açınca self test yerine siyah ekran geliyorsa, hemen işlemci, antic, gtia… dan şüphelemeyin. 30 saniye kadar siyah ekranda bekledikten sonra hoparlörü dinleyin.  audio-visual melodisi iki kez iki farklı tonda çalıyorsa ve hemen arkasına bir bip duyarsanız Ram lerden biri bozuk anlamına geliyor. Muhtemelen custom chiplerden biri farkli bir self test yapiyor o sirada. Bir kac kez denk geldim buna ama AtariOS kaynak kodunda bununla ilgili bir bolum goremedim.

Cengiz Demir
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #9 : Nisan 12, 2022, 14:23:08 ÖS »

Atari test ekranında. Ses testi melodisi çok hoşuma giderdi.
Arada açar açar dinlerdim.

Halâ ara ara emulatörden açıp dinlerim. Kahkaha

Voltron
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #10 : Nisan 12, 2022, 14:28:53 ÖS »

Atari test ekranında. Ses testi melodisi çok hoşuma giderdi.
Arada açar açar dinlerdim.

Halâ ara ara emulatörden açıp dinlerim. Kahkaha

Alelade bir melodi degil o.
O halde orijinalini de dinlemeni tavsiye ederim

https://youtu.be/s8z1_A-Zlbw

Bu da POKEY versiyonu

https://youtu.be/0owxU4jx86A
« Son Düzenleme: Nisan 12, 2022, 14:34:31 ÖS Gönderen: Voltron » Logged

Cengiz Demir
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #11 : Nisan 13, 2022, 16:34:00 ÖS »

Pokey versiyonu daha iyiymiş orjinalinden. Eeee nede olsa serde Atari'cilik var. Kahkaha

Alelade bir melodi degil o.
O halde orijinalini de dinlemeni tavsiye ederim

https://youtu.be/s8z1_A-Zlbw

Bu da POKEY versiyonu

https://youtu.be/0owxU4jx86A

murtek
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #12 : Nisan 14, 2022, 23:44:08 ÖS »

Arizali Ram tespiti ile ilgili bir ipucu da ben vereyim.

Eğer makineyi açınca self test yerine siyah ekran geliyorsa, hemen işlemci, antic, gtia… dan şüphelemeyin. 30 saniye kadar siyah ekranda bekledikten sonra hoparlörü dinleyin.  audio-visual melodisi iki kez iki farklı tonda çalıyorsa ve hemen arkasına bir bip duyarsanız Ram lerden biri bozuk anlamına geliyor. Muhtemelen custom chiplerden biri farkli bir self test yapiyor o sirada. Bir kac kez denk geldim buna ama AtariOS kaynak kodunda bununla ilgili bir bolum goremedim.

Güzel bilgi
Teşekkürler @Voltron.. Karizmatik

DO-IT-YOURSELF
murtek
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #13 : Nisan 15, 2022, 00:17:05 ÖÖ »

ATARI 800XL İÇİN GÜÇ KAYNAĞI YAPIMI:

Aldığımız iki Atari 800XL daha önce de bahsettiğim gibi sadece kasa, bu sebeple güç kaynağı da yapmam lazımdı...
  Biraz araştırma yapıp, N11 den 5VDC 3A gücünde bir adaptör aldım. Bu switchmod standart adaptörü 800 XL mize uyarlayacağız.
Atari tarafına takılacak erkek konnektörü ise piyasada çok bulunan mikrofonlarda kullanılan 5 pin DIN konnektörle yapabilirsiniz. Atari tarafındaki dişi power girişi 7 pinli eğer 5 pinli kullanırsanız video girişine yanlışlıkla takılabilir  buda cihazın arızalanmasına neden olabilir, o yüzden 7 pin kullanırsanız çok daha güvenli olacaktır.
 Piyasada 7 Pin DIN konnektör bulamadım, N11 sitesinden 8 Pin DIN konnektör aldım ve ortadaki pinini sökerek 7 pine çevirdim.

5V 3A adaptörü 800XL de kullanmadan önce elektronik yük test cihazım ile kaç amper çekebileceğimizi de denedim. Adaptör en fazla 2.3 A verebildi ve çıkışı bu akımdan sonra kesti. Piyasadaki çoğu cihaz bu şekilde etikette yazdığı akımı sağlamıyor.
 Atari 800XL hiçbir çevre birimi bağlı değilken çektiği akım 800 mA civarında. 2 Amperlik güç kaynağı rahatlıkla kurtarır, o yüzden aldığım adaptör bu iş için uygun.
 Atari 800XL  güç kaynağı yapmak isteyenler için, kullandığım projenin konnektör pin bağlantılarını resimlerde verdim. İlave bilgi olarak, USB kabloyu 7 Pin DIN konnektöre bağlayarak, kaliteli bir cep telefonu şarj aletide aynı şekilde güç kaynağı olarak 800XL de kullanılabiliyor.

* PowCon1.JPG (32.6 KB, 436x501 - Görüntüleme: 421 kez.)

* PowCon2.JPG (30.3 KB, 425x500 - Görüntüleme: 441 kez.)

*  (31.68 KB, 427x476 - Görüntüleme: 573 kez.)

*  (34.51 KB, 754x505 - Görüntüleme: 575 kez.)

* PowerAdapt.JPG (42.49 KB, 764x501 - Görüntüleme: 428 kez.)
« Son Düzenleme: Nisan 18, 2022, 22:24:09 ÖS Gönderen: murtek » Logged

DO-IT-YOURSELF
freedom
Uzman

Retro allowed me to be free.

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #14 : Nisan 15, 2022, 08:12:20 ÖÖ »

@murtek,

Eline sağlık.

Sayfa: [1] 2   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: