Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trGenel KategoriGenel SohbetTeknoloji artık para tuzağı oldu
Sayfa: [1] 2   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Teknoloji artık para tuzağı oldu  (Okunma Sayısı 5843 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Remzi
Üye

Üyelik Bilgileri WWW
« : Temmuz 26, 2022, 00:04:37 ÖÖ »

Yaklasik 4 sene once yeni ciktiginda Samsung Galaxy J4 almistim.Ahim sahim bir telefon degil ama tum ihtiyaclarimi karsiliyordu.
Son bir haftadir telefonda asiri yavaslama farkettim.Arka planda calisan programlara,RAM kullanimina filan baktim her sey ayni.Herhangi bir degisiklik te yapmamistim.
Guncellemelere bakinca gordum ki tam bir hafta once yeni guncelleme gelmis.
Son zamanlardaki ekonomik krizden Samsung epey bir etkilenmis olsa gerek.Uzaktan erisim teknolojisini kullanarak kazigin sivri yerini malum yerimize monte ediyor.

Son cikan telefon,bilgisayar ozellikle elektrikli araba almayin abi.
Gun gelecek cam silecegi suyunu bile kendimiz dolduramayacagiz.Bizi soyup sogana cevirecekler,yirtik ic donumuza kadar alacaklar.

Komik gelebilir ama bir sure eski Nokia N95 imi kullanmayi dusunuyorum.Facebook cart curt kullanmayi zaten coktan birakmistim.Haritasi ve e-postasi calissa yeter.Whatsapp in koy g...e

Windows 10'u da silip Linux'a gececegim.Antimalware diye bir arka plan servisi var.Registry'den bile kapatamadim.Artik kontrol bizde degil.Onlar ne isterse onu kullaniyoruz.Kukla ettiler bizi.
fort_apocalypse
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #1 : Temmuz 26, 2022, 01:48:43 ÖÖ »

Katılıyorum.
Aşağıdaki belgeseli herkes izlemeli.

https://youtu.be/O1z3HUSNSyw

AmigAmigA
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Temmuz 26, 2022, 08:09:27 ÖÖ »

Great Resetin bir amacıda,mülküyetsizleştirme,herşeyin ateş pahası olacağı dünyada sadece piramitin uç kısmı sahip olabilecek,altlar sadece kiralayacaklar yani,mal sahibi olmak yok,kölelik.Devlet insanların elindeki mülkiyetlere atronomik vergiler koyarak satmaya zorlayacak,kim alacak peki,normal insanmı,hayır Bill Gates gibi elitler,zaten şimdiden topluyor,hem yapay ete zorlarken çiftlikler kuracağı söyleniyor ama kimin için?Senin benim için değil tabii.
atlantis
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #3 : Temmuz 26, 2022, 08:14:00 ÖÖ »

Elimizdekinin kıymetini bilmeye çalışıyoruz. Şu an tam olarak durumum bu. Tüketim toplumu haline getirildik resmen.

Truva Linux
http://www.truvalinux.org.tr
http://retromiga.blogspot.com
--------------------------------
Banana ARM Türkiye Destek Sitesi
https://www.bananapi.gen.tr
BlitzBasic
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Temmuz 26, 2022, 09:01:38 ÖÖ »

@Remzi

Custom ROM'lar var androidler için. Ben eski bir telefonu bu şekilde hayata döndürdüm. Yavaşlatma işini hepsi yapıyor.

Arat google'da çıkar.

A500|ACA500Plus42Mhz8MB|GoTeK|IndivisionECS|OS3.1
ZX Spectrum 48K, 48KPlus | Amstrad CPC6128
hakkan
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Temmuz 26, 2022, 09:30:45 ÖÖ »

Güzel tespit.

Aynı şey araba için de geçerli. Arabamı servise götürmüştüm, Avrupa uyumu sebebiyle uygulamada güncelleme yaptık dediler baktım araba yakıtı içmeye başlamış, yani yakıt tüketimini arttıran güncelleme gelmiş. Böyle şerefsizlik olmaz ! Tespitiniz çok doğru her yeni üründe elimizdekini alma potansiyelini arttırıyorlar. Ama dünya halkını köleleştirmek...
ibo1973
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #6 : Temmuz 26, 2022, 09:42:53 ÖÖ »

doğru ve güzel bir tesbit ancak iyi ve güzel olan hiç bir şey ucuz olmaz ayrıca istenilen paralar aslında büyük paralar değil ancak bizim paramız çok değer kaybettiğinde istenen paralar bize göre çok ama çok fazla. Teknolojiyi seviyorum ama tüm kazancımıda yatıracak değilim.
ayrıca s.....g telefon kulanan oğlumunda başına benzer yavaşlama geldi oğlum pildedendir deyip pili servisinde değiştirdi bir kaç hafta hızlandıktan sonra tekrar yavaşladı telefon . Tespit çok doğru s.....g tarfında yanlış şeyler yapıyorlar gibi sanki.
Fatih Yıldırım
Deneyimli

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #7 : Temmuz 26, 2022, 09:49:43 ÖÖ »

@Remzi

Custom ROM'lar var androidler için. Ben eski bir telefonu bu şekilde hayata döndürdüm. Yavaşlatma işini hepsi yapıyor.

Arat google'da çıkar.

Evet, çok da fazla teori kasmaya gerek yok. Bu iş uzun zamandır böyle. Custom rom bulamıyorsanız da rootlamanız yeterli. Bloatwareleri silin otomatik update yazılımını da kaldırın oldu bitti. Bunları yapmak zaman alıyor ama istediğiniz hale getirince de donanımsal olarak bozulana kadar yıllarca kullanırsınız.

Öte yandan root yöntemi olmayan bi telefonsa geçmiş olsun. Ama yine de eski sürüm firmware atılıyordur.

Remzi
Üye

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #8 : Temmuz 26, 2022, 13:05:32 ÖS »

Onerileriniz icin tesekkur ederim.Benim isyanim buna muhtac hale getirilmemiz.
Eski bir telefon icin risk alip kendimiz bir seyler yapmaya calisabiliriz.Ama servet verip aldigimiz bir urunle bu sekilde oynamaya nasil cesaret edecegiz?

Yeni aldiginiz BMW'nin koltuk isitma sistemini kullanmak isterseniz her ay 350TL para odemeniz gerekecek.Nasil bir mantik bu aklim almiyor.Dupe duz hacize baglamak icin bir yol ariyorlar.Eskiden yeni arabalar navigasyon sistemiyle gelirdi ama kullanmak icin aylik para oderdik.Baktilar herkes cep telefonundan ucretsiz navigasyon kullanmaya basladi,koltuklara haciz bagladilar.Care olarak ya koltugu sokup direk akuye kablo doseceyecegiz veya arabamiza root cekecegiz.
Fatih Yıldırım
Deneyimli

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #9 : Temmuz 26, 2022, 14:40:04 ÖS »

https://edition.cnn.com/2022/07/14/business/bmw-subscription/index.html

Gerçek mi diye önce bir araştırdım. Akıl mantık almıyor çünkü.

witchdoktor
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #10 : Temmuz 26, 2022, 16:02:56 ÖS »

Planlanmış eskitme (planned obsolescence) yıllardır konuşulur, bunun batarya ömrü ve yazılım hızı ile ilgili kısmı nedeniyle Apple'ın bayağı başı ağrımıştı. Ama şu da var ki yazılımda hız optimizasyonu artık birincil öncelik değil ve günümüz yazılımcıları kod boyut ve hızından çok sorunsuz çalışan, hızlı geliştirilen ve güvenlik açığı olmayan kodlamaya odaklanmış durumdalar. Her şeyin başı güvenlik olduğu için her yeni yazılım sürümü hızdan feragat ederek bir sürü güvenlik açığını kapatmaya odaklanmış durumda, yazılımlar şiştikçe şişiyor.

Günümüzde araba, bilgisayar, telefon vs.nin amortisman süreleri 5 yıl olarak düşünülebilir. Çocuğa telefon fiyatları bu kadar şişmeden bir teklif götürdüm, derslerini şu noktaya getir Iphone 13 alayım şeklinde, reddetti telefonumdan memnumum dedi, Iphone 8 plus'ını 5 yıldır sorunsuz kullanıyor, herşey kaymak gibi çalışıyor gerçekten de...
Najaz
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #11 : Temmuz 26, 2022, 16:09:03 ÖS »

Root işlemi uygulamış veya custom firmware kurulmuş telefonlarda, güvenlik gerekçesiyle birçok bankacılık uygulaması çalışmıyor. İşin bu kısmı bazılarımız için büyük sıkıntı yaratabilir.

Ayrıca custom firmware geliştirenler de sandığımız kadar masum olmayabilir. Bu yazılımlar güvenlik açıkları, arka kapılar, trojan veya malware yazılımlar içerebilir. Telefonunuz siz farkında olmadan, arkaplanda kripto madencilik yapıyor bile olabilir

Şunu asla unutmamamız gerekiyor. "Eğer bir ürüne para ödemiyorsanız, ürün sizsiniz demektir". Günümüz dünyasında hiçbir şahıs, grup, şirket vs. maddi çıkarı olmadıkça size bedava ürün/hizmet sunmaz. O yüzden bir ürünü/hizmeti satın alır ve kullanırken, fayda/maliyet hesabını iyi yapmalı, ürünün bize hizmet vereceği süreyi ve o süre boyunca yapacağımız harcamayı doğru hesaplamalı, yani ecnebilerin "Total Cost of Ownership - Toplam Sahip Olma Maliyeti" dedikleri hususu öncelikli olarak gözetmeliyiz.
Remzi
Üye

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #12 : Temmuz 26, 2022, 16:49:31 ÖS »

20 senelik hesap makinesinde Doom oynayabiliyoruz.4 yasindaki 4 cekirdek islemcili 2GB RAM'a sahip bir telefon guncel android isletim sistemini calistirmakta kasiliyor.Yazilim konusunda derin bir bilgim yok ama guvenlik aciklarinin giderilmesinin isletim sistemini yavaslatacagina inanmiyorum.
segaa
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #13 : Temmuz 27, 2022, 12:20:52 ÖS »

Güncelleme ile telefonları yavaşlatma kısmına katılıyorum,  yüksek ram'i ve hafızası bulunan canavar gibi telefon her yeni günceleme de anlamsız bir şekilde kasma ve donma yapmaya başlıyor, amaç herhalde telefonun eskidiğini ve artık yenisini almayı düşündürtmek.

Zaten android telefonların hepsi çok eski olmadıkça aynı işi görüyor , yenisini alıyorsun gereksiz bir ram fazlalığı ve hafızadan başka bir şey yok, kullanıcıya yeni özellikler sunmak yerine kamera da megapiksel arttırmaktan başka bir şey yaptıkları yok, cpu, ram falan zaten güncelleme ile yavaşlattıkları için bize giren kazık oluyor.

Humphrey
Deneyimli

The right man in the wrong place

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #14 : Temmuz 27, 2022, 17:00:30 ÖS »

Onerileriniz icin tesekkur ederim.Benim isyanim buna muhtac hale getirilmemiz.
Eski bir telefon icin risk alip kendimiz bir seyler yapmaya calisabiliriz.Ama servet verip aldigimiz bir urunle bu sekilde oynamaya nasil cesaret edecegiz?

Yeni aldiginiz BMW'nin koltuk isitma sistemini kullanmak isterseniz her ay 350TL para odemeniz gerekecek.Nasil bir mantik bu aklim almiyor.Dupe duz hacize baglamak icin bir yol ariyorlar.Eskiden yeni arabalar navigasyon sistemiyle gelirdi ama kullanmak icin aylik para oderdik.Baktilar herkes cep telefonundan ucretsiz navigasyon kullanmaya basladi,koltuklara haciz bagladilar.Care olarak ya koltugu sokup direk akuye kablo doseceyecegiz veya arabamiza root cekecegiz.
Bunun sebebi bazı ülkelerde yaz ayları çok , kış ayları az olduğundan olabilir. düşünsenize Brezilya yada suudi arabsitanda koltuk ısıtma , istanbulda 3-4 ay gerekebilir. garip olan yöntem, kiralamayı yöneten bir sistem ve üst akıl olması gerekiyor  
« Son Düzenleme: Temmuz 27, 2022, 17:02:10 ÖS Gönderen: Humphrey » Logged

Amiga 500 Plus+,Aca 500+,3.1
Amiga Cd32
Commodore 64,64C,128
Atari 800XL,130XE
Nintendo wii,Nes,Snes,64,Gamecube,3DS XL,3DS,Dsi,Dslite
Playstation 1,2,3
Xbox 360
Sega Saturn,Dreamcast,Mega Drive,Masterdrive
PSP 1001,2001,3001,PSPGO
Zx Spectrum+
Atari Pong,Philips Videopac,Palladium,Unimax