merhabalar.
Sizlere bir şey sormak istiyorum.
Her konsolun emulatörü ve romları google amca'da aratınca tık diye önümüze çıkmakta. Merak ettiğim şey ben bu kadar kolay bu içeriklere ulaşabiliyorsam, neden konsol firmaları bu siteler üzerinde işlem yapmıyorlar'da son kullanıcı olan bizler takipte tutuluyoruz. yoksa bu sistem konsol vb. sistemler tarafından son kullanıcıları tuzağa düşürmekmi. Tartışılır! . 5-6 yıl önce emulatör romlarını indirdiğim bir site vardı. Geçen açıkmı hala diye bir kontrol edeyim dedim. Site hala açık ve kapasitesinide genişletmiş.
Kendimden örnek vereyim; Şayet yaptığım bir yazılımımın kırılıp kullanılmasını istemezdim. Tabiki yapılan oyun-program her ne ise kaynak kodlarının bilinmesi gerekli. Tabiki farklı yollarda mümkün. Öncelikle kırık yazılımımı dağıtanları tespit ederdim(kanun çerçevesinde), sonrasında gerisini avukata ve mahkemeye bırakırdım. Hak hukuk belli zaten. Son kullanıcılar için ise şimdilik yapılacak bir şey yok. Sonuçta tüm dünya'yı kontrol edemezsin. Ancak önünü kesmek için dağıtıcı sitelerin kökünü kurutabilirsin. Tabi'ki şunu'da belirtmek isterim korsan içerik dağıtmak kadar kullanmakta suç teşkil ediyor. Tabi bunun suç olabilmesi için asıl firmanın avukatlarının vızır vızır çalışması lazım.
Deepfreeze firması zaman zaman internet kafelere avukat ile baskın yaptığı dönemler geliyor aklıma. Ürününü satmak için zorluyorlar haklı olarak. Kafeler ise yaptığı şey ben sildim gel kontrol et yada zaten demo 30 günlük kullanıyordum yasal olarak diyor. Avukatta tutturabildiğine satıyor tutturamadığınada uğraşmıyordu. Bunun gibi türk ve yabancı firmalar çok say say bitmez. Bence oyun konsolları olsun - pc vb. platformlar olsun başladıkları ilk gün ipi gevşek bıraktılar ellerinden(bence bilerek). Tüm platformlarda her şey suistimale açık. Takibi istenilirse çok kolay, istenilmez ise imkansız oluyor.
Şu anda son kullanıcı olarak windows'um ve içinde yüklü tüm uygulamarım sınırsız lisanslı. Ancak oyun kısmına gelince iş biraz değişiyor. Yerine göre satın alıyorum yerine göre satın almıyorum. Kısaca para durumuna bağlı diyebilirim. Ancak cracklenip piyasaya sunan ve son kullanıcının indirip bu dosyayı kullanması durumu sanırım öteki dünya'da özel bir bölüm yapılıp cehennemin içinde crack'li kullanıcılar diye bölüm oluşturulmasını sağlayacak bize
Bu yazımda kesinlikle crackli - rom - iso vb şeyler paylaşın diye teşfik etmiyorum yanlış anlaşılmak istemem. Crack paylaşımı yapan köklü siteler varken neden son kullanıcı korkmak zorunda demek istediğim şey bu. Milyon dolarlık firmalar bunu nasıl kontrol altında tutamaz hayret edici durum. Benim çalıştığım firmada bile yaptığımız hiç bir çalışmanın kırığı bulunma şansı yok. Biz bile yapabiliyorsak onların yapmaması insanları bilerek kötü yola teşvik etmesi oluyor gibime geliyor açıkcası.
hayırlı geceler dilerim.