Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trCommodoreCommodore DonanımAmigam Gaz çıkardı Koktu ne yapmalıyım !!!!
Sayfa: [1]   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Amigam Gaz çıkardı Koktu ne yapmalıyım !!!!  (Okunma Sayısı 1430 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
murtek
Üye

DO-IT-YOURSELF (AMIGA FOREVER)

Üyelik Bilgileri
« : Kasım 06, 2022, 19:23:53 ÖS »

Slm arkadaşlar.
Amiga600 ümü gün yüzüne çıkarayım biraz kullanayım dedim, dediğim gibide yaptım heyecanlı heyecanlı disketlerimi tek tek denerken bir süre sonra ortalığa bir koku yayıldı herkes birbirinden şüphelendi ben acayip bir koku var nedir bu diye sordum kimse üzerine alınmadı bende oynamaya devam ettim ama koku hala vardı. Bir süre sonra aklıma geldi Amigama kötü kötü baktım senmisin yoksa dedim ses çıkarmadı, kokladım şöyle bir gerçektende suçlu Amiga! kokutan oymuş . Tabi hemen anladım yıllara yenik düşen kutuplu kondansatörlerin gaz kaçırmasından doğan kimyasal gaz kosundan başka birşey değildi bu. Amigamın devrelerine zarar vermemesi için cihazımın enerjisini kestim ve çalışmaya ara verdim. Saatte bihayli geç olmuştu ertesi gün hallederim dedim ve sabah işe gideceğim gidip yatayım dedim Amigamı rafa kaldırdım.
Amigam altına yapmış bebek gibi orada dururken ben rahat edebilirmiyim gözüme uyku girmedi. Eğer kondansatör asiti akma yaptıysa elektronik devrelerde ciddi tahribat oluşturuyor teknik arkadaşlar iyi bilir. Böyle birşey varsa hemen önlemini almam gerekiyordu. Amigamı masaya yatırdım ve hızlıca içini açarak elektrolitik kondansatörlerin bulunduğu bölümleri gözden geçirdim. Tamda düşündüğüm gibi birkaç smd elektrolitikler işeme yapmıştı. Elimde kondansatörler yoktu ama en azından bu bölgeleri iyice temizleyip asitten arındırmalıydım. Bölgeleri bol Alkolle güzelce yıkadım fırçaladım sonra Beta c101 cleaner spreyle iyice yıkama yaptım. Asitten tamamen arındırana kadar işlemi yaptım kuruladım ve ertesi gün onarımını yapmak üzere anakartı ters bir şekilde rafa kaldırdım.
Böyle birşey başınıza gelirse unutmayın cihazınızın hangi retro olursa olsun önleminizi hızlı bir şekilde almalısınız aksi taktirde asit bakır yolları boyanın altından yiyerekten çiplere kadar ulaşabiliyor, buharıda ayrıca tahribatlara yol açıyor zamanla arızalar oluşuyor.
Onarım görüntülerini sonra buradan paylaşacağım,....
Sağlıklı Amigalarla kalın.
« Son Düzenleme: Kasım 11, 2022, 21:17:06 ÖS Gönderen: murtek » Logged

DO-IT-YOURSELF
runal
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Kasım 06, 2022, 19:35:52 ÖS »

Eline sağlık üstat akşam tebessümü😄 oldu.
murtek
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Kasım 07, 2022, 22:31:24 ÖS »

Amiganın arızalı kapasitörlerini sökerek yerlerini tekrardan güzelce temizleyerek yeni kapasitörlerini taktım. Mevcutta kullanılan ilerki zamanlarda tekrar akma ihtimali olan elektrolitik kondansatörler yerine akma ihtimali olmayan Tantal tip kapasitörler takmaya karar verdim. Böylelikle kapasitör akma derdinden kurtulmuş olacağım. Kahkaha

@runal teşekkürler üstat bu arada. Arkadaşların ilgisini çeker belki diye değişik yazayım dedim ama pek ilgi görmedi galiba.Sağlık olsun

* MainBoardA600.JPG (160.41 KB, 1012x775 - Görüntüleme: 90 kez.)

*  (89.26 KB, 575x632 - Görüntüleme: 80 kez.)

* 1a.JPG (62.49 KB, 366x587 - Görüntüleme: 69 kez.)

* 1b.JPG (62.08 KB, 394x580 - Görüntüleme: 63 kez.)

* 1c.JPG (82.87 KB, 445x730 - Görüntüleme: 63 kez.)

* 2a.JPG (117.25 KB, 539x699 - Görüntüleme: 51 kez.)

* 2c.JPG (103.56 KB, 480x620 - Görüntüleme: 64 kez.)

* EskiCap.JPG (55.24 KB, 412x548 - Görüntüleme: 74 kez.)

*  (38.79 KB, 880x634 - Görüntüleme: 60 kez.)

* A600.JPG (111.96 KB, 952x772 - Görüntüleme: 69 kez.)
« Son Düzenleme: Kasım 07, 2022, 22:34:27 ÖS Gönderen: murtek » Logged

DO-IT-YOURSELF
Feandreu
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Kasım 07, 2022, 23:39:39 ÖS »

Elinize sağlık Murtek hocam. Tertemiz iş, tertemiz cihaz. Gaz değil, nazar çıkmıştır =)
metaone
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Kasım 08, 2022, 09:30:04 ÖÖ »

Elinize sağlık gerçekten... Şu işler yaparken bir de video falan çekseniz de keyifle izlesek 

hakdead
Deneyimli

Other computers play, Amiga kill!

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Kasım 08, 2022, 10:33:48 ÖÖ »

A600 de erik gibiymiş kütür kütür Kahkaha

Amiga 1200 3.1 rom + fast ata mk3 + Blizzard 1260 50mhz + 128 mb ram + 60 gb 2.5 ide + pcmcia cf reader + pcmcia ethernet
Amiga 3000 3640/25 mhz 2 Chip 8 Fast + 10 gb scsi
muhendis
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #6 : Kasım 08, 2022, 10:58:22 ÖÖ »

ellerinize sağlık murtek

Amiga 1200 Acatune 1230 OS 3.9, Commodore 64, Commodore 1541,SD2IEC,Play station II Slim kasa,Raspberry Pi 2 Model B,Chamelon Cartridge,atari 2600 X 2,Raspberry Pi 3,1541a (Bozuk) Amiga 1200 3.9 Rom  160 gb hdd ACA 1221ec 17Mhz & 9mb Ram
murtek
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #7 : Kasım 11, 2022, 21:16:40 ÖS »

ellerinize sağlık murtek
A600 de erik gibiymiş kütür kütür Kahkaha
Elinize sağlık Murtek hocam. Tertemiz iş, tertemiz cihaz. Gaz değil, nazar çıkmıştır =)

Elinize sağlık gerçekten... Şu işler yaparken bir de video falan çekseniz de keyifle izlesek 

Teşekkürler arkadaşlar. 

Bu video işini bende çok istiyorum ama bu iş için ne vaktim var nede teçhizatım. Video çekmeyle bitmiyorki bir de onu derleyip düzenlemek var. Youtube da bazı videolar paylaşmışım orada bile düzenleme sıkıntısı var malesef. Bende de buna ayıracak zaman yok. Gece uykumdan ferakat ederek uykusuz kalarak vakit ayırıyorum forum da paylaşımlar yapıyorum birilerine faydası olur belki amacıyla, o bile pek ilgi görmüyor gibi geliyor; çoğu zaman vaktimi boşa harcadığımı düşünüyorum.

DO-IT-YOURSELF
Voltron
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #8 : Kasım 12, 2022, 08:53:43 ÖÖ »

Murtek eline sağlık. Tertemiz iş olmuş.

Ben de bir ara yapacağım 500 üzeri amigalarıma. Tantal düşünmüştüm, ama yabancı forumlarda ‘tantal flash’ (fazla akımdan bozulup kısa devre olması) denilen sorunu yaşayan olmuş. Bir kaç 486 boardımda tantal kısa devre deneyimim olduğu için vazgeçtim. Polimer kitler almıştım henüz fiyatlar artmamışken, paketlerinde duruyor onları kullanacağım fırsat olunca.

Metal grupları çok bağırıyor. haklıyken haksız duruma düşüyorlar...
murtek
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #9 : Kasım 13, 2022, 23:34:59 ÖS »

@Voltron ilgin için teşekkürler, haklısın. Tantal kondansatörler iç yapıları gereği çalışma voltajlarının üzerinde gerilim değerlerinde gerilime maruz kaldıklarında veya ters polarmaya maruz kaldıklarında hızla iç dirençleri düşerek kısadevreye gidiyorlar birçok devrede bunlarla karşılaşmaktayım. Amigada bulundukları kısımlarda ki gerilim değerlerine açık şemadan bakarak kondansatörlerin çalışma gerilimlerini yüksek tutaraktan taktım bu riski göz önünde bulundurdum. İnş. kötü bir tesadüf olmaz ve Amigam beni üzmez. Masum

DO-IT-YOURSELF
Jax
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #10 : Kasım 14, 2022, 08:17:12 ÖÖ »

Elinize sağlık çok güzel bir çalışma.

Hocam bir sorum var. Kapasitör kullanılmazsa Amiga yine de çalışır mı? Çalışırısa tehlike arz eder mi?
Google da kapasitörler elektrik akımını depolar diyor, AC/DC akımlarının bir birine karışmasını engeller demiş. Sebebi bu mu?
« Son Düzenleme: Kasım 14, 2022, 08:20:20 ÖÖ Gönderen: Jax » Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: