Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trGenel KategoriGenel Sohbetpc ile ilgili sorunum var yardım edermisiniz?
Sayfa: [1]   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: pc ile ilgili sorunum var yardım edermisiniz?  (Okunma Sayısı 1921 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
mtchannel
Üye

Üyelik Bilgileri
« : Nisan 11, 2023, 16:55:17 ÖS »

merhaba arkadaşlar. yedek olarak kenarda duran pc'yi ayağa kaldırmaya karar verdim. kullandığım pc ile ilgili sorunum var
sorunumdan bahsetmeden önce genel sistem özelliklerimi yazayım
anakart             : Gigabyte GA-H67MA-USB3-B3
işlemci              : Intel Xeon E3-1220 v2, 3100 MHz (31 x 100)
ram                   : 32gb ddr3 1600mhz ram (hepsi aynı marka model)
ekran kartı        : rx550 4gb gddr5
ssd                    : 128gb (sıfır) (elimde yedek 4 adet daha var)
monitör            : AOC 27G2G3 165hz
internet            : 100 download 20 upload tamamen sınırsız
işletim sistemi : win10 21h1-19043.928

sorunum;
1-) oyun olarak; lol,pubg mobile,cs go(botlara karşı) vb. oyunlarda (online-offline fark etmez) anlık donuyor. dikkatinizi çekerim; ancak bu olay oyunu ilk açtığımda oluyor. ikinci kez oyuna girince yapmıyor.
örneğin; lol'de 90 ile 200fps arası alıyorum. çok fazla dalgalanma yok. ara ara görüyorum en dip ve en yüksek fpsleri. diğer oyunlardada aynı fpsleri veriyor ortalama.

oyun dışında tv izleme,visual studio kullanımında vb. gibi ofis kullanımlarında bir sorun yok. sadece oyunda yapıyor bunu.

denediklerim;
1-) fps sabitledim (60 yaptım) test edildi olmadı
2-) ekran kartı driver son sürüm güncellendi test edildi olmadı
3-) ekran kartı driver en eski sürümüne dönüldü test edildi olmadı
4-) ssd değiştirildi olmadı
5-) windows 10-11 son sürüm update yapılmış halde test edildi (az kaldı win3.1 kuracağım) olmadı
6-) ram yuvarlarını test ettim olmadı
7-) ramleri test ettim sorunsuz çıktı

işlemciye veya ekran kartına uv veya oc yapmıyorum. stok voltaj ve frekanslarında çalıştırıyorum.

sıcaklık değeri işlemci;
minimum : 25 derece
maximum : 48-50 derece arası

sıcaklık değeri ekran kartı;
minimum : 30 derece
maximum : 50-52 derece arası

eğer istediğiniz bir test sonucu varsa ne yapmamı istiyorsanız yapar ekran resmini veya videosunu ekleyebilirim. aklımda olanları yazdım eğer hatırladığım bir şey olursa ekleme yaparım.
« Son Düzenleme: Nisan 11, 2023, 16:57:31 ÖS Gönderen: mtchannel » Logged

27" Curved 165Hz ekranda retro oynayan çılgın genç
MC_Skywalker
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Nisan 11, 2023, 17:19:11 ÖS »

Anakartınız resmi olraka Xeon işlemcileri desteklememekte. BIOS içinde bu destek olmadığından çalışıma esnasında sıkıntı yaşamanız mümkün olmakta.

İşlemciniz DDR3 1066/1333 RAM hızını, Aanakartınız ise DDR3 1333/1066/800 MHz'i destemekte, 1600Mhz RAM leri desteklememekte. Yüksek frekanslı RAM taktım düşük frekansta çalışır diyorsanız sıkıtı yaşatma olasılığı çok yüksektir.
« Son Düzenleme: Nisan 11, 2023, 20:16:22 ÖS Gönderen: MC_Skywalker » Logged
mtchannel
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Nisan 11, 2023, 17:38:21 ÖS »

MC_Skywalker merhaba.
öncelikle cevabın için çok teşekkür ederim.
evet dediğiniz gibi anakart resmi olarak xeon işlemcileri desteklemiyor. biliyorsunuz xeon işlemcilerin anakartı desteklemesi için modlu bioslar mevcut ancak maalesef bu anakart için yok. ancak şu anda anakartta resmi olan en son sürüm orjinal bios rom yüklü. ancak resmi olarak desteklememesi böyle bir soruna yol açarmı bilgim yok. hiç karşılaşmadım benim gibi bir donanımla desem yeridir. zaten nerde garip tipte donanım parçaları var bana denk gelir şahsi görüşümü belirtmek gerekirse; ya çalışırdı ya çalışmazdı. böyle problem çıkaracağını zannetmiyorum işlemcinin.
ram olayında ise; maalesef rami 1333mhz'ye kadar destek veriyor. ondan dolayı anakarttan ram ayarlarını auto'da yapsam manuelde ayarlasam 1333mhz'nin üzerine çıkmıyor. bende manuelde 1333mhz olarak ayarladım. elimde ram olarak hepsi aynı marka model 1600mhz olunca onları takmak zorunda kaldım. ancak bir sorun teşkil edeceğini zannetmiyorum. en fazla sizinde dediğiniz gibi anakartın veya işlemcinin maksimum desteklediği mhz'ye düşürür.
ram olmayacağını düşünme sebebim; elimde ddr4 sistem var. 2 ram slotum var ve 2 tane 8gb ram takılı. ancak mhzleri farklı. ancak drop vb. şeyler yaşamıyorum hiç. hani yüksek kapasiteli oyunlarda bu sorunu yaşıyorum desem donanım zayıf diyeceğimde "lol" vb. gibi bir oyunda böyle sorun yaşamam çok garip geliyor.
şükürler olsun'ki sadece oyuna ilk girdiğimde oluyor ikinci girdiğimde bu sorun devam etmiyor.
vallahi şöyle garip olaylar yüzünden alıp kasayı camdan aşağı atıcamda giriş katındayız atsam kasa çizilmez

ercanersoy
Deneyimli

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #3 : Nisan 14, 2023, 18:47:53 ÖS »

Anakartın işlemci gibi parçaları desteklemesi önemlidir. Çünkü, farklı model işlemcilerin direnç, sığa gibi özellikleri, anakartın iç yapısından dolayı olumsuz etki yapabilir.
BlitzBasic
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Nisan 14, 2023, 20:14:51 ÖS »

CPU modding yaygın olarak kullanılan bir yöntem. Bende E5440'ı 8 senedir 775 soket anakart ile kullanıyorum. Dediğin gibi ya çalışır ya da çalışmaz.

Anlık donma oyunları USB disk üzerinden çalıştırırken bendede oldu. Güç ayarlarından "USB Selective Suspend" ve HD Kapatma olayını kapattım yinede yapmaya devam etti.

Sende USB disk olmasada denetim masasından güç ayarını maksimum performansa çekip denenebilir.

A500|ACA500Plus42Mhz8MB|GoTeK|IndivisionECS|OS3.1
ZX Spectrum 48K, 48KPlus | Amstrad CPC6128
mtchannel
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Nisan 15, 2023, 01:43:45 ÖÖ »

sorunu çözdüm ancak onay aşamasında. emin olduktan sonra son durumu paylaşacağım. şu anda paylaşamama sebebim ekran kartına driver güncellemesi gelmiş otomatik yaptırdım amd'nin kendi arayüzünden mavi ekrana düştü ve maalesef imaj almadığım için geride dönemedim. sıfırdan format attım. format bitince takılma sorunlarım komple düzelmişmi kontrol edip bilgi paylaşacağım.

Sayfa: [1]   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: