Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
Sayfa: [1] 2   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: 6 TB Harddisk gümledi,help  (Okunma Sayısı 5690 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
AmigAmigA
Uzman

Üyelik Bilgileri
« : Mayıs 10, 2023, 19:58:31 ÖS »

2 yıldır film arşivi yaptığım 6 tb wd hdd bugün cazır cuzur sesler çıkararak bir daha çalışmadı yani pc görmüyor,her açılışta 1-2 dk cazırtı yapıp geçiyor pcde gözükmüyor,tamirat yada bir yol tavsiye edebilecek varmı,teşekkürler.
mtchannel
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Mayıs 10, 2023, 20:05:02 ÖS »

merhabalar. sizdeki cazur cuzur sesler şayet zamanında benimde yaşadığım o sesler ile aynısı ise şöyle çözdüm.
harici power supply ile sadece o hdd'yi besledim çalıştı. bir daha'da sorun çıkarmadı. ancak pc içindeki yani yük altındaki farklı bir power supply'e takınca ses çıkarıyor pc görmüyordu.
kısacası sadece harici power supply ile deneyin. ben böyle çözdüm. umarım olur.
bendede film arşivim var sırf korkudan yedeğin yedeği şekilde yaşıyorum. valla bırakıcağım bir gün ipin ucunu. mezara götürecek gibi taşıyorum yanımda çocuğum olsa doğduğu günden başlasa izlemeye ömrü yetmez

27" Curved 165Hz ekranda retro oynayan çılgın genç
AmigAmigA
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Mayıs 10, 2023, 20:07:15 ÖS »

Bende dediğiniz gibi ilk onu yaptım harici hdd kutusuna takıp denedim yine aynı ses çıkarıp görmüyor
mtchannel
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Mayıs 10, 2023, 20:40:37 ÖS »

harici hdd kutusu ile denemeyin çünkü bende harici hdd kutusundada görmemişti(neden bilmiyorum). ancak direk gücü 2. olarak takacağınız power'dan alın. ben sırf o hdd'yi kullanacağım zaman 2. powerı takıyorum kopyalamamı yapıyorum sonra rafa kaldırıyorum.

cidocego
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Mayıs 10, 2023, 21:03:18 ÖS »

Bahsettiğiniz sesler varken hdd dönüyormu? Eğer dönmüyorsa kafa sıkışmıştır ama içinden değişik bir ses gelebilir. Genelde hdd kafa problemleri sık görülüyor. Dönse bile kafa yüzeye temas edip zarar gördüyse normal şartlarda yapacak bir şey yok.

RoborG
-Commodore PC10-III, 12" Monochrome Monitör,5.25 360 KB FDD
-P3 450 CPU, 128MB SD-Ram,80GB HDD, 32X Creative infra, 5,25" Audicom-727 PC Kasetçalar
segaa
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Mayıs 10, 2023, 21:39:13 ÖS »

HDD den gelen seslerin bir kaç nedeni olabilir,
bunlar
1.Hareket eden kafa diskte ihtiyaç duyduğu verilere ulaşamıyorsa kafa atma denilen ses çıkarır, bazı durumlarda PC diski hiç görmez.

Çözüm: HDD low level format programı ile diski formatlamak. Bu format diskteki verileri fiziksel oalrak geri dönüşümsüz bir şekilde siler.

2.Yetersiz güç kaynağı veya besleme, hasarlı veri kablosu, eğer HDD yi besleyen kablolarda bir sorun varsa istenlien voltajda akım çekemiyorsa disk belli aralıklarla kendini yeniden başlatır, bu durum esnasında çunk diye bir ses çıkar ve PC 5-10 saniyeliğe donar, bu döngü sürekli devam eder.

Çözüm: Sağlam bir veri kablosu, güç kaynağı ve güç kablosu

3.Bad sektör hatası, bu hata diskin uzun süre yüksek ısılarda çalıştırılması ve titreşime, darbeye maruz kalması sonucu oluşur. Diskteki kafa bu arızalı sektörü okumaya geldiğinde PC aniden donar, mavi ekran hatası verir veya raw formatına düşer, bu durumda disk hiç çalışmaz, PC görmez.

Çözüm: İnternette arızalı sektörü kapatmakla ilgili bir çok makale vardır ancak bu geçici çözümdür, eğer hdd raw formatına düştüyse TEST DİSK denilen programla bu durum düzeltilebilir ancak bu sadece veri kurtarmak için ve PC nin HDD'i görmesi için işe yarar, Gerçek bir çözüm için hatalı sektör kapatılmalıdır, kapatılmaz ise diskin kafası aynı arızalı sektöre geldiğide yine raw formatına düşecektir.

yusufy
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #6 : Mayıs 10, 2023, 22:25:10 ÖS »

tek kopya her zaman risk, raid + bulut gibi güvenlikli sistem kurmak lazım.
feuer
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #7 : Mayıs 10, 2023, 22:50:22 ÖS »

merhabalar. sizdeki cazur cuzur sesler şayet zamanında benimde yaşadığım o sesler ile aynısı ise şöyle çözdüm.
harici power supply ile sadece o hdd'yi besledim çalıştı. bir daha'da sorun çıkarmadı. ancak pc içindeki yani yük altındaki farklı bir power supply'e takınca ses çıkarıyor pc görmüyordu.
kısacası sadece harici power supply ile deneyin. ben böyle çözdüm. umarım olur.
bendede film arşivim var sırf korkudan yedeğin yedeği şekilde yaşıyorum. valla bırakıcağım bir gün ipin ucunu. mezara götürecek gibi taşıyorum yanımda çocuğum olsa doğduğu günden başlasa izlemeye ömrü yetmez

Ben de 1 TB seçme fılmlerımın olduğu bır harddısk var,  Dızılerı ızledıkten sonra sılıyorum genelde. Fılm ve dızılerden çok, uyumlu altyazıların yedeğını onemsıyorum. Fılm ve Dızılerımın altyazı ve torrent lınklerını 4 farklı yerde saklıyorum ve devamlı guncel şekılde yedek alıyorum.
AmigAmigA
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #8 : Mayıs 10, 2023, 22:53:46 ÖS »

Disk başlarken yüksek bir çıtırtı geliyor yani okuma sesi gibi,1-2 dakika sürüyor ve ses kesiliyor sanırım duruyor pc hiç görmüyor
integer
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #9 : Mayıs 11, 2023, 13:09:42 ÖS »

Merhaba

Muhtemelen harddiskiniz kafa atmış durumda.İçindeki bilgiler önemli ise harddisk kurtarma yapan yerler var. Kendibaşınıza veya sıradan mahalle bilgisayarcılarının yapabileceği birşey değil malesef.  Toz vs almayan izole laboratuvarlarda özel kıyafetlerle  diskinizin kafasını değiştirip çalışırabiliyorlar.  
 Durum böyle olunca ne kadar ücret ödeyeceğinizin ucu açık.
Ben yerinizde olsam eğer garantisi var ise garantiye gönderirdim, zaten tamir etmiyor yenisini veriyorlar.

Birde şunu söyleyeyim, youtubede hdd tamir videoları var bunların hiçbir garantisi yok. Geçmişte bu şekilde bir kaç diskin içini açıp tamir etme teşebbüsünde bulundum, sadece 2 tanesinin kafaları sıkışmıştı manuel olarak hareket ettirince bilgisayarın görmesini sağlayabildim ama illaki içine toz kaçıyor bu nedenle onlardada bir sürü bad sectör oluşmuştu.
« Son Düzenleme: Mayıs 11, 2023, 13:18:09 ÖS Gönderen: integer » Logged
mtchannel
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #10 : Mayıs 11, 2023, 13:21:31 ÖS »

@AmigAmiga merhaba.
@segaa arkadaşımız gerekli tüm olasılık ve bilgiyi vermiş aslında. ancak sana ufak bir tiyo vereyim. ancak bunun garantisi yok. elinde patlarsa karışmam

gerçekten alıntıdır; 500gb'lık çok eski bir diskimi d diski olarak kullanıyordum. hdd sentinel %100 gösteriyordu hep. dedim patlayana kadar kullanacağım. bozulacağı günden 1 gün önce 120gblık bir oyun indirdim testini yaptım çalıştığından emin oldum dedim yarın yedekleme diskime atarım. demez olaydım. 1 gün sonra bir açtım hdd'nin motoru çalışıp calışıp duruyor. garip garip tepkimeler vermeye başladı. ne bios görüyor nede windows. ne yapacağımı şaşırdım. hatta buz dolabına bile koydum düzelmedi.

peki ne yaptım;
aldım alyan tornavida evin en siteril yerine gittim taktım ameliyat eldivenlerimi hdd'nin üst kapağını söktüm diski ve kafayı elimle 3-5 defa ileri geri yaptırdım diske sürtmeden hafif kaldırarak. sonra geri vidaladım. yedek diskimide taktım hani belki görürse alayım içindeki oyunu. sonrasında atarım dedim. bir baktım çatır çatır çalıştı. hemen oyunu yedekledim. kapattım pcyi tekrar açtım sonrasında diskten hayır gelmedi. eski haline geri döndü. tabiki benimki tamamen şans işi oldu. zımpara taşlama yaptım sonra bozulan diskten.

es kaza anlık çalışsa dahi senin diskin 6tb'lık bilginin ne kadarını kurtarabilirsin muamma.

recepMUM
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #11 : Mayıs 11, 2023, 18:57:06 ÖS »

6tb hdd markası sanki SEAGATE gibi (Seagateler bu olayı daha çok yapar). Ama WD diye belirtmişsin. Genelde kafa vurması. Son çare veri kurtarma merkezleri.
« Son Düzenleme: Mayıs 11, 2023, 19:00:12 ÖS Gönderen: recepMUM » Logged
EMREZ
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #12 : Mayıs 15, 2023, 01:18:03 ÖÖ »

Kafa disk üzerinde kalmıştır maalesef bu durumda kolay kolay kendi kendine düzelmez

this is amiga speaking.
AmigAmigA
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #13 : Mayıs 15, 2023, 08:14:18 ÖÖ »

Kafa disk üzerinde kalmıştır maalesef bu durumda kolay kolay kendi kendine düzelmez
İçini açtım(nasılsa gümledi diyerek:)disk dönüyor,kafa üstüne doğru gelirken bir uğultu oluştu kapattım disk çizildi diye,baktım bişey yok kapatıp tekrar çalıştırdım yine aynı güçlü bir okuma sesi gibi çatırtı sonra duruyor.İçinde 8000 kadar film vardı,bende artık arşiv yapma korkusu oluştu,2 yılda biriktirdiğim 2 dk.da çöp oldu artık bir daha uğraşmam herhalde.
witchdoktor
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #14 : Mayıs 15, 2023, 16:39:54 ÖS »

İçini açtım(nasılsa gümledi diyerek:)disk dönüyor,kafa üstüne doğru gelirken bir uğultu oluştu kapattım disk çizildi diye,baktım bişey yok kapatıp tekrar çalıştırdım yine aynı güçlü bir okuma sesi gibi çatırtı sonra duruyor.İçinde 8000 kadar film vardı,bende artık arşiv yapma korkusu oluştu,2 yılda biriktirdiğim 2 dk.da çöp oldu artık bir daha uğraşmam herhalde.

Geçmiş olsun, özgürleşmişsin bahaneyle
Film, dizi arşivi bende de bir 20 TB vardır ama artık arşivlenecek film, dizi falan fazla çıkmıyor. 20 sene önce emule ile 7/24 indirirdim, tatilde bile uzak masaüstü ile bağlanıp indirmeleri yönetir, ilaveler yapardım. Suprnova, Emule, Virtualdubmod zamanları. Zamanla fake server'lar ve fake dosyalar tüm ağı kapladı, eski dosyalar paylaşımdan kalktı ve torrent'e talim eder olduk. Eskilerden birşey seyretmek istediğimde HDD arşivinden çıkartmaya uğraşmadan 10-15 dk içinde 1080p-2160p bir sürüm bulup indiriyorum. Şu anda daha çok Türkçe ses dosyalarım uçmasın diye dikkat ediyorum.
Sayfa: [1] 2   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: