Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trGenel KategoriGenel SohbetTaşınabilir diskler üzerine
Sayfa: [1]   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Taşınabilir diskler üzerine  (Okunma Sayısı 1790 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
wizofwor
Genel Yönetici

Gosub ile gidilen yerden goto ile dönen adam

Üyelik Bilgileri WWW
« : Eylül 09, 2023, 16:01:57 ÖS »

Bu external disklerin kalınlıklarının neye göre değişiği hakkında fikri olan var mı?

Kalınlığın plaka sayısı ile alakalı olduğunu düşünüyorum. Ancak firmalar kutuları bir serideki maksimum kapasitedeki diske göre üretebiliyorlar. Yani seride 8TB bir disk varsa 1TB olan model de plaka sayısı az da olsa aynı kalınlıkta üretilebiliyor.

Western Digital disklerin çok kalın olduğunu fark ettim. Bir yerde bunların plakaları arasında ekstradan boşluk olduğunu okudum. Pratikte anlamı nedir bilemiyorum.

Bir de ilginç bir şekilde bendeki Samsung ve Maxtor disklerin kutuları aynı tasarım olduğu halde Maxtor daha ince. 1TB olan Samsung diskim 2TB olanla aynı kalınlıkta ve Maxtor'dan fark edilir şekilde ağır. Maxtor tüy gibi hafif.

Kalın olan diskin plaka sayısının daha fazla dolayısı ile veri yoğunluğunun daha az ve daha sağlam ve güvenilir olduğunu düşünüyorum. Ne dersiniz?

fort_apocalypse
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #1 : Eylül 09, 2023, 16:37:47 ÖS »

Tahminimce,
Plastik kutulardan çıkartıp ölçülünce, ölçüler aynı çıkabilir.
Laptop bilgisayar HDD yuvalarına uygun standartlarda üretildiklerini düşünüyorum.

ibo1973
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Eylül 09, 2023, 16:59:15 ÖS »

ölçü konusu bencede haklısın
ağırlık konusu plastik türevi diskler var
sağlamlık konusu hiç birine güvenme 2 3 yedet tut
tavsiye diskleri kullanmadığın zamanlarda güç ayarlarından kapat
wizofwor
Genel Yönetici

Gosub ile gidilen yerden goto ile dönen adam

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #3 : Eylül 09, 2023, 17:22:54 ÖS »

Bu yeni kasalar vidasız olduğu için açıp bakamıyorum. Hepsi geçmeli yapıda.

Beni şaşırtan Maxtor ve Samsung. Maxtor'u fotoğrafta 1TB yazmışım. 2TB olacak.
Elimde farklı marka aynı modelde iki disk var. Samsung M3 2TB ve Maxtor M3 2TB. Bunların ikisi de Seagate üretimi. Kutu tasarımları aynı. Maxtor olanı biraz daha ince ve geniş yapmışlar ve ağırlık farkı var. Bir tane de Samsung M3 1TB var o da kalın ve ağır.

Aynı üreticinin bir markaya ağır ve kalın diğerine hafif ve ince üretim yapmasının bir anlamı olmalı.

sad_face05
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Eylül 09, 2023, 18:03:28 ÖS »

Model ve seneye göre de değişiklik gösterebilir, 2009 model 1TB Seagate taşınabilir HDDmiz vardı ve çok büyüktü, iki tane 2.5inc hdd kalınlığındaydı içindeki hdd. Bunun dışında pek bir standart olduğunu düşünmyorum.

AV Famicom NESRGB, Super Famicom, NTSC NES, MegaDrive 2 60Hz, N64 Crystal Blue NTSC RGB, Wii, PS3, SONY PVM 20L2
Najaz
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Eylül 09, 2023, 20:27:47 ÖS »

Kalın olan diskin plaka sayısının daha fazla dolayısı ile veri yoğunluğunun daha az ve daha sağlam ve güvenilir olduğunu düşünüyorum. Ne dersiniz?

Aslında tam tersinin doğru olması lazım. Bir sistemde ne kadar çok parça varsa, arıza çıkma ihtimali de o kadar artar. Plaka sayısı arttıkça, arıza riski de artacaktır.

Ne kadar sade tasarım / az parça, o kadar güvenli sistem.
ibo1973
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #6 : Eylül 10, 2023, 14:21:38 ÖS »

yukarda özet yazmıştım biraz daha açık yazıyım
disklerdeki ağırlık konusu temelde tasarımla alakalı ama sebeb olarak benim gördüğüm plastik tarzı disklerden yapılmış hdd'nin içinde diskler olabiliyor merka etme anlamında bir bilgi olabilir ama sağlamlık olarak bir etkisi olacağını sanmıyorum.
Sağlam hdd veya süper güvenilir hdd diye birşeyde bence yoktur her hdd gün gelir pat diye bozulur içinde önemli bir şeyin varsa yedeğide yoksa oturur ağlarsın yada çok canın sıkılır onun için önemli şeylerin en az bence 3 yedeğini tutun ben öyle yapıyorum d: sürücüsü 4tb e: sürücüsü 4tb f: sürücüsü 2tb usb harici hdd 4tb 3 ayrı 4tb hdd'de aynı bilgiler var .
hdd ler bozulmasın diye dahili 2 mekanik hdd nas hdd si ayrıca bilgisayarı kullanırken gereksiz yere çalışıp yıpranmasınlar diye güç ayarlarından kısa bir süre kulanılmaz ise güçü kesmesi yönünde windowsta ayar yaptım bu ayarın tek dezavantajı olurda depo hdd lerinden bir şey almak gerekirse ilk veriyi almak 20 saniye kadar sürüyor sonrakiler daha hızlı nas hdd si olması sebebiyle hdd lerin kapasitesi büyük hızları düşük ve bana göre daha sağlam yapılmış hdd ler ben böyle kullanıyorum
« Son Düzenleme: Eylül 10, 2023, 14:23:32 ÖS Gönderen: ibo1973 » Logged
segaa
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #7 : Eylül 10, 2023, 14:25:09 ÖS »

Sadece kapasiteye göre kalınlık incelik değerlendirmesi yapmamak lazım, bunların dönüş hızı, ön bellek vs gibi özellikleri ve kalınlık incelik ile ilgili bir anlamları olabilir.

Ayrıca bütün özellikler aynı olsa da bu seferde marka kısmı ön plana çıkıyor, aynı özellikteki diskler farklı marka fiyatlandırmalarıyla karşımıza çıkabiliyor, yani x markanın fiyatı daha yüksek ise malzeme kalitesi, ekstra serin tutma tasarımı falan ortaya çıkabilir.

Sayfa: [1]   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: