SHARKHONN
|
 |
« : Şubat 05, 2024, 22:47:56 ÖS » |
|
Bu abimiz c64 güç kaynağı yapmak için 2 adet biri 5v diğeri ise 9v adaptör kullanarak güç kaynağı yaptı. Bende bu yöntemi kullanarak güç kaynağı yapmak istiyorum. Sizce sağlıklı olur mu? Video linki: https://youtu.be/UCdXV0X6wEY?feature=shared
|
|
|
|
|
|
|
|
dodogildo
|
 |
« Yanıtla #2 : Şubat 06, 2024, 00:57:44 ÖÖ » |
|
Şaşırtıcı ama alttaki yüzlerce yorumun neredeyse tamamı olumlu.
Araya bir Power Saver koyarak her tür maceraya girilebilir bence. (bende bir tane fazla var isterseniz sizin olabilir)
|
|
|
|
|
|
|
SHARKHONN
|
 |
« Yanıtla #3 : Şubat 06, 2024, 01:15:57 ÖÖ » |
|
Şaşırtıcı ama alttaki yüzlerce yorumun neredeyse tamamı olumlu.
Araya bir Power Saver koyarak her tür maceraya girilebilir bence. (bende bir tane fazla var isterseniz sizin olabilir)
c64 için yapılanlar mı? DIN girişli. Olur teşekkür ederim gönderin adresimi atarım size istediğiniz zaman
|
|
« Son Düzenleme: Şubat 06, 2024, 01:20:10 ÖÖ Gönderen: SHARKHONN »
|
|
|
|
|
dodogildo
|
 |
« Yanıtla #4 : Şubat 06, 2024, 02:23:13 ÖÖ » |
|
PM attım
|
|
|
|
|
|
|
Tonyukuk
|
 |
« Yanıtla #5 : Şubat 07, 2024, 15:54:52 ÖS » |
|
Hocam ben kendi güç kaynağımı yaptım. 9V kısmı AC olmalı. DC kullanırsanız olmaz. Birde 5V hattı ucuz adaptörler maalesef parazit yapıyor. Ekranda titremeler oluyor. 5V DC hattı için iyi filtrelenmiş kaliteli switch mode bir güç kaynağı lazım. C64 adaptör kutusuna sığacak büyüklüklte 2A civarı o tip güç kaynakları var. 9VAC için ise 220V to 9V trafo yeterli. BU şekilde yaparsanız sorunsuz kullanabilirsiniz. Burada önemli nokta 9V hattının AC olması. Aksi halde düzgün çalışmayacaktır. Çünkü C64 -9V ve +9V kullanımı buradan sağlıyor. İçindeki yönlendirme diyotları sayesinde 9VAC üzerinde hem + hem - voltajı sağlıyor.
|
|
|
|
|
|
|
SHARKHONN
|
 |
« Yanıtla #6 : Şubat 09, 2024, 22:47:56 ÖS » |
|
5v dc adaptör tamam da 9v ac adaptör bulamadım. Hep 9v dc çıkışlı var bu proje yatar.
|
|
|
|
|
|
|
Tonyukuk
|
 |
« Yanıtla #7 : Şubat 09, 2024, 22:56:48 ÖS » |
|
9VAC için illa adaptör lazım değil. İnternette 220V to 9V transformatör diye aratırsan çıkar. Ayrıca büyük elektrik elektronik satan yerlerde de bulabilirsin. Zaten alacağın adaptör içinde hiç bir devre yok direk AC voltajı düşürüyor. O yüzden sadece trafo bulman yeterli. Ama dediğim gibi 5V DC düzgün filtreli değilse ekranda sürekli akan bir dalga göreceksin. 50 ila 100 TL arasında satılan tüm adaptörler ve cep telefonu şarj cihazları maalesef o kadar kaliteli değil. Denemediğim adaptör kalmadı. En son dediğim gibi kaliteli ufak psu ile çözdüm. https://www.direnc.net/9v-32va-kapali-trafo Bu trafoyu kullanabilirsin. Gayet kalitelidir. Ayrıca bu muhafazalı olduğu için ömürleri daha da uzun oluyor.
|
|
|
|
|
|
|
SHARKHONN
|
 |
« Yanıtla #8 : Şubat 09, 2024, 23:00:54 ÖS » |
|
9VAC için illa adaptör lazım değil. İnternette 220V to 9V transformatör diye aratırsan çıkar. Ayrıca büyük elektrik elektronik satan yerlerde de bulabilirsin. Zaten alacağın adaptör içinde hiç bir devre yok direk AC voltajı düşürüyor. O yüzden sadece trafo bulman yeterli. Ama dediğim gibi 5V DC düzgün filtreli değilse ekranda sürekli akan bir dalga göreceksin. 50 ila 100 TL arasında satılan tüm adaptörler ve cep telefonu şarj cihazları maalesef o kadar kaliteli değil. Denemediğim adaptör kalmadı. En son dediğim gibi kaliteli ufak psu ile çözdüm. https://www.direnc.net/9v-32va-kapali-trafo Bu trafoyu kullanabilirsin. Gayet kalitelidir. Ayrıca bu muhafazalı olduğu için ömürleri daha da uzun oluyor. 5V DC için elimde orijinal motorola adaptör var 5V 350mA birde samsung 5V 1A adaptör var.
|
|
« Son Düzenleme: Şubat 09, 2024, 23:07:26 ÖS Gönderen: SHARKHONN »
|
|
|
|
|
Tonyukuk
|
 |
« Yanıtla #9 : Şubat 09, 2024, 23:08:57 ÖS » |
|
5V DC hattı 1.5A çekiyor. 1A yetmeyebilir. Özelliklede kartuş yada kaset/disket sürücü vs kullanacaksan yetersiz kalabilir. Aşağıda fotoğraflar var kendi yaptığım adaptörün. Dış kutusunu da 3d printerda bastım. Verdiğim linkteki trafo fazlasıyla işini görür. 3.2A çıkışı var.
|
|
« Son Düzenleme: Şubat 09, 2024, 23:12:27 ÖS Gönderen: Tonyukuk »
|
|
|
|
|
SHARKHONN
|
 |
« Yanıtla #10 : Şubat 09, 2024, 23:16:35 ÖS » |
|
5V DC hattı 1.5A çekiyor. 1A yetmeyebilir. Özelliklede kartuş yada kaset/disket sürücü vs kullanacaksan yetersiz kalabilir. Aşağıda fotoğraflar var kendi yaptığım adaptörün. Dış kutusunu da 3d printerda bastım. Verdiğim linkteki trafo fazlasıyla işini görür. 3.2A çıkışı var.
Tavsiyeleriniz için teşekkür ederim güç kaynağını yapınca atacağım.Sizin yaptığınız güç kaynağıda güzel olmuş.
|
|
|
|
|
|
|
Tonyukuk
|
 |
« Yanıtla #11 : Şubat 09, 2024, 23:20:27 ÖS » |
|
Teşekkür ederim. Beğenmene sevindim  Bu arada her adımda multimetre ile voltajları ölç. Muhakkak kendine bir şematik çiz ki yanlış uçlara yanlış voltaj gitmesin. Aksi halde c64 sadece rafları süsler  Bu arada ağır hasar görmedikten sonra bir şekilde tamir ederiz. Merak etme 
|
|
|
|
|
|
|
fort_apocalypse
|
 |
« Yanıtla #12 : Şubat 10, 2024, 00:20:36 ÖÖ » |
|
Elinize sağlık, Kutusu da güzel olmuş, 3D baskı PLA malzeme mi, STL dosyaları internette var mı? Plastik kelepçe ile birbirine bağladığınız 5V PSU ve 9V AC trafo arasındaki, fotoğrafta işaretlediğim yerdeki, siyah izolasyon malzemesi nedir? 
|
|
|
|
Tonyukuk
|
 |
« Yanıtla #13 : Şubat 10, 2024, 01:22:29 ÖÖ » |
|
Teşekkürler fort_apocalypse. Orası için makaron kullandım. Elimde o vardı birde ısıya dayanıklı diye onu kullandım. Kelepçeyi trafo sarsıntıdan hareket etmesin diye kullandım. 5VDC olan psu alttan vidalı ama bu trafoyu tutturamadım.  Aslında kasa tasarımımı tekrar gözden geçirebilirim.  Kendim çizdiğim için STL dosyasını paylaşabilirim. İnternete koymadım.
|
|
« Son Düzenleme: Şubat 10, 2024, 01:29:01 ÖÖ Gönderen: Tonyukuk »
|
|
|
|
|
|
|