Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
Sayfa: [1] 2   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Bilgisayar arızası  (Okunma Sayısı 4236 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
SkyLord
Üye

Üyelik Bilgileri
« : Şubat 07, 2024, 00:19:28 ÖÖ »

Selamlar , elimde olan bir laptop'un arızasını bir türlü çözemedim, Bilgisayar tamircisine dahi götürdüm yapamadılar.  Şimdi uzun zaman önce pc yi kullanırken şarj giriş soketinde şasemi oldu ne oldu tam anlamadım , hafif kıvılcım çıkar gibi bir şey oldu ve soketin kablosunun bir tarafı yanmıştı , bende laptop kasasını açarak o kısmın yanmış kablosunu keserek yeniden lehimledim , pc yi açmaya çalıştığımda şöyle sorunla karşılaştım , pc  açma tuşuna basınca fanı çalışıyor , ekranda kıpırdama dahi olmadan fan bir kaç kez kendi kendine dönüyor ortalama 15 saniye civarı fan aralıklarla durur gibi yaparak çalışıyor , sonra kendini kapatıyor , kablo takılıyken , usb girişlerini üstündeki butonla aktif edince oradan telefonu şarj etmeye çalıştım telefonu şarj ediyor , sorun  nerede olabilir acaba, bu konuda deneyimli ustalar yardım edere sevinirim.
fort_apocalypse
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #1 : Şubat 07, 2024, 07:29:51 ÖÖ »

Siz lehimlemeden önce bilgisayar çalışıyor muydu?

SkyLord
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Şubat 07, 2024, 07:34:06 ÖÖ »

Evet ben kullanirken bir anda bu olay başıma geldi ve lehim olayını yaptıktan sonra bu sorunu yaşadım
fort_apocalypse
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #3 : Şubat 07, 2024, 08:00:17 ÖÖ »

Lehimlediğiniz yeri söküp tekrar deneyin.

SkyLord
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Şubat 07, 2024, 08:13:01 ÖÖ »

Lehimlediğiniz yeri söküp tekrar deneyin.

Orada nasıl bir olabilir,  çünkü usblerden güç çıkışı alabiliyorum
fort_apocalypse
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #5 : Şubat 07, 2024, 09:02:46 ÖÖ »

Evet ben kullanirken bir anda bu olay başıma geldi ve lehim olayını yaptıktan sonra bu sorunu yaşadım

Bir numaralı kuralı çiğnemişsiniz.

* dont.jpg (120.05 KB, 998x804 - Görüntüleme: 581 kez.)
« Son Düzenleme: Şubat 07, 2024, 09:08:46 ÖÖ Gönderen: fort_apocalypse » Logged

SkyLord
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #6 : Şubat 07, 2024, 09:29:27 ÖÖ »

Bir numaralı kuralı çiğnemişsiniz.

Kahkaha hocam kullanım esnasında orası hafif kıvılcım ile kopunca bende lehimlemek istedim , yoksa çalışan şeye asla dokunmam Kahkaha
g 600
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #7 : Şubat 07, 2024, 09:32:07 ÖÖ »

Böyle bahsettiğiniz gibi fan tepkileri veren bir Asus Anakartın yazılımında sorun olabileceğinden bahsedilmişti, bir fikir olarak söylüyorum
SkyLord
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #8 : Şubat 07, 2024, 09:46:11 ÖÖ »

Böyle bahsettiğiniz gibi fan tepkileri veren bir Asus Anakartın yazılımında sorun olabileceğinden bahsedilmişti, bir fikir olarak söylüyorum
Anladım , buna müdahale etme şansımız olabilir mi acaba. İnternette çok araştırdım ama bu tarz bir hataya pek denk gelemedim.
g 600
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #9 : Şubat 07, 2024, 10:12:44 ÖÖ »

Bilgisayarcıya Bios yazılımını kontrol ettirebilirsin. önce yazılımın bir yedeğini alarak, yeni yazılım atılabilir
Oğuzhan
Genel Yönetici

There's no place like 127.0.0.1

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #10 : Şubat 07, 2024, 10:13:53 ÖÖ »

soketin kablosunun bir tarafı yanmıştı , bende laptop kasasını açarak o kısmın yanmış kablosunu keserek yeniden lehimledim

Şurayı tam anlamadım.

soketin kablosu dediğiniz şey laptop güç girişinin içeriye bakan anakarta bağlanan kablosu mu? Öyle ise bunu kasayı açmadan nasıl fark ettiniz

ya da süreci mi ters yazdınız. Yani kıvılcımı gördünüz. Açtınız baktınız içteki kablo yanmış ve tekrar lehimlediniz şeklinde mi?

adaptörünüz bozulmuş olabilir mi? Aynı volt ve en az aynı amperi sağlayan bir adaptörle deneme şansınız var mı?

bataryası tamamen bitik mi? Fişe takmadan 3 dakika çalışacak kadar bataryası yok mu? varsa sadece bataryadan ne tepki veriyor mesela?

Amiga 500/500+/1200/4000
Commodore 64
Atari 1040STe/Falcon 030/Jaguar/2600
Roland MT-32 Rev.A&B/SC-88
Sony PS 1-2-3-4-5/PSP/PVM 9"/TV 9"/TV 11"
Sega SMS2FR/MD1FR/MD1JP/MD2/Saturn/Dreamcast/GG
Nintendo NES/SNES/DMG/GBC/GBP/GBA/GBASP
SkyLord
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #11 : Şubat 07, 2024, 11:12:55 ÖÖ »

Bilgisayarcıya Bios yazılımını kontrol ettirebilirsin. önce yazılımın bir yedeğini alarak, yeni yazılım atılabilir
Kime götüreceğimide bilemedim , geçen götürdüm birine 3 gün uğraştı , yapamadı hocam ,
SkyLord
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #12 : Şubat 07, 2024, 11:19:04 ÖÖ »

soketin kablosunun bir tarafı yanmıştı , bende laptop kasasını açarak o kısmın yanmış kablosunu keserek yeniden lehimledim

Şurayı tam anlamadım.

soketin kablosu dediğiniz şey laptop güç girişinin içeriye bakan anakarta bağlanan kablosu mu? Öyle ise bunu kasayı açmadan nasıl fark ettiniz

ya da süreci mi ters yazdınız. Yani kıvılcımı gördünüz. Açtınız baktınız içteki kablo yanmış ve tekrar lehimlediniz şeklinde mi?

adaptörünüz bozulmuş olabilir mi? Aynı volt ve en az aynı amperi sağlayan bir adaptörle deneme şansınız var mı?

bataryası tamamen bitik mi? Fişe takmadan 3 dakika çalışacak kadar bataryası yok mu? varsa sadece bataryadan ne tepki veriyor mesela?

Şurayı tam anlamadım.

Hocam şöyle izah edeyim , laptopu kullanırken , kasasına şarj cihazını taktığım soket kullanım sırasında hafif kıvılcım çıkartır gibi bir şey oldu, saten batarya bitik olduğu için direk kapandı , 10 yıllık laptop , masaüstünü kullandığım için pek kullanmıyordum , bir proje için lazım olmuştu, neyse kasanın içindeki şarj yuvası yani soket , hafif hareket ettiğini fark ettim, laptopun kasasını söktüm ,  Görsel olarak attığım kasanın içindeki şarj soketinin altta kalan kablosunu ucunun hafif yandığını gördüm , yanmış yerini keserek yeniden lehim yaptım. şarj adaptörünü takıp çalıştırmaya çalışınca bu sorunla karşılaştım. usb soketlerini kasanın üzerinde bulunan bir tuş ile pc kapalı olsa bile  aktif edebiliyorum , aktif ettiğimde güç veriyor. şarj cihazsını avometre ile test ettim, üzerine yazan voltajı veriyor. bilgisayarcıya götürdüğümde şarj cihazını saten yanıma almamıştım , onlar kendi cihazları ile test ettiler, yani şarj cihazında sorun olduğunu sanmıyorum.
https://n11scdn.akamaized.net/a1/375_535/02/04/63/47/IMG-1251500182943055082.jpg
Tonyukuk
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #13 : Şubat 07, 2024, 14:01:31 ÖS »

Genellikle tepkisiz pc ve bir süre dönen fan anakartın bir şekilde kısadevreye düştüğünün göstergesidir. Ehil birileri tarafından tüm anakartın incelenmesi lazım. Muhtemel chipset arızasıdır. Kıvılcım çıkma olayına gelirsek. Anakart üzerinde bir parça muhtemelen arızalanarak fazla güç çekmiş olabilir. Genellikle çipler arıza yaptıklarında fazla akım çekmeye başlarlar. Bu durumdan dolayı laptop kablosunun dayanamayacağı bir miktarda akım çekildiği için kablo yanmıştır. Bu tip durumlarda voltaj mosfetlerinde cipset beslemesine kadar olan kısımların osiloskop ile incelenmesi lazım. Yani ufak çaplı mahalle arasındaki bilgisayarcı arkadaşlar bu alete çözüm bulamazlar. Profesyonel bir destek alınmalı.
SkyLord
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #14 : Şubat 07, 2024, 14:24:15 ÖS »

Genellikle tepkisiz pc ve bir süre dönen fan anakartın bir şekilde kısadevreye düştüğünün göstergesidir. Ehil birileri tarafından tüm anakartın incelenmesi lazım. Muhtemel chipset arızasıdır. Kıvılcım çıkma olayına gelirsek. Anakart üzerinde bir parça muhtemelen arızalanarak fazla güç çekmiş olabilir. Genellikle çipler arıza yaptıklarında fazla akım çekmeye başlarlar. Bu durumdan dolayı laptop kablosunun dayanamayacağı bir miktarda akım çekildiği için kablo yanmıştır. Bu tip durumlarda voltaj mosfetlerinde cipset beslemesine kadar olan kısımların osiloskop ile incelenmesi lazım. Yani ufak çaplı mahalle arasındaki bilgisayarcı arkadaşlar bu alete çözüm bulamazlar. Profesyonel bir destek alınmalı.
Anladım hocam. Bulunduğum yerde yaptırmaya çalışmak boşa zaman kaybı. Sağlık olsun
Sayfa: [1] 2   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: