Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trGenel KategoriGenel SohbetParam Güvende ile ne kadar güvendeyiz?
Sayfa: [1] 2 3   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Param Güvende ile ne kadar güvendeyiz?  (Okunma Sayısı 8567 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Oğuzhan
Genel Yönetici

There's no place like 127.0.0.1

Üyelik Bilgileri
« : Şubat 14, 2024, 20:46:47 ÖS »

Dün Sarı siteden param güvende ile bir ürün aldım.

Bu sabah PTT'ye kargoya verildi.

sarı siteden kargolandığına dair mail geldi.
sarı siteden kargolandığına dair sms geldi.
ptt'den kargolandığına dair sms geldi.

1-2 saat evvel akşam üzeri sarı siteden "satıcı satışı iptal etti" bilgisi geldi.
Takip kodu ptt'de arattım.

Satıcı bayağı üşenmemiş sabah verdiği paketi gidip iptal edip kargodan geri almış.

Aradaım sarı siteyi. Kargolanan ürün iptal edilemez diyor. Ettiniz diyorum. Bunu araştıralım size dönelim diyor. Yaptıkları dönüş "kartınıza iade olacak" dönüşü.

Neden bir tane adam çıkıp da eski gittigidiyor'u geri getirmiyor. Açık artırmamız vardı. Keyfimiz yerindeydi.

Amiga 500/500+/1200/4000
Commodore 64
Atari 1040STe/Falcon 030/Jaguar/2600
Roland MT-32 Rev.A&B/SC-88
Sony PS 1-2-3-4-5/PSP/PVM 9"/TV 9"/TV 11"
Sega SMS2FR/MD1FR/MD1JP/MD2/Saturn/Dreamcast/GG
Nintendo NES/SNES/DMG/GBC/GBP/GBA/GBASP
emarti
Uzman

Only Amiga Makes It Possible █

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #1 : Şubat 14, 2024, 21:08:46 ÖS »

@Oğuzhan paran güvende işlemiş görünüyor. Adam malından vazgeçememiş anlaşılan. Ürün satın alınmış onaylanmış aslında lakin kargolamanın da satıcı da olması aracıyı yetkisiz duruma çeviriyor. Ne kadar yazılı kurallar getirse de. Vardır bunda da bir hayır diyeceksin artık.

https://github.com/emartisoft My GitHUB | http://csdb.dk/scener/?id=26786 My CSDB

READY.
SYS(64767): EMARTI
segaa
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Şubat 14, 2024, 22:16:36 ÖS »

Senin durumuna bakacak olursak sarı site hizmetini yerine getirmiş paran güvende kalmış ve paranı iade edeceğini söylemiş, bu sarı sitenin değil satıcının hatası.

Param güvende hizmeti aslında alıcıyı koruyan bir sistem, eğer hizmette bir tarafı mağdur edecek açık varsa oda satıcının mağdur olmasıdır.

Çünkü satıcı alıcıya sorunsuz tertemiz bir ürün gönderse dahi alıcı art niyet ile ürünün arızalı olduğunu, sorunlu olduğunu iddia ederek geri iade işlemi başlatabilir, geri iade kısmında ise satıcı eline ne geçeceğinin farkında değildir, sorunsuz bir ürünü yerine sorunlu bir ürünü geriye alabilir, parçası çalınmış bir ürün geriye alabilir, daha da kötüsü bir adet salatalık geri alabilir, bu durumda alıcı parasını tam alırken satıcı mağdur olacaktır.

Paranı geri aldığın halde neden bu durumdan şikayetçi oldun bilemedim, gittigidiyor dahi olsa satıcı ürünü kargolamayabilir ya da kargo içeriğine farklı bir ürün koyabilir.
Ama tabi paranı geri iade alsan dahi sarı sitenin böyle satıcıları ilk sorunlu satış işleminden sonra satıcıyı siteden uzaklaştırmasını, banlamasını beklerdim. Bir daha da siteye aynı tel no üzerinden ve e posta üzerinden kayıt olmasını engellerdim.

Tam güvenli bir sistem için ben bu durumun şöyle çözüleceğine inanıyorum, alıcının parası site havuzunda bekletilirken satıcının kargosu da siteye ulaşmalı, yani sitenin bir kargo alıp gönderme şubesi olmalı, her satıcı ilk olarak sitenin bu şubesine kargoyu yapmalı, sonra site çalışanları gelen kargodaki ürünü inceledikten onayladıktan sonra alıcıya tekrar kargo yapmalı, bu zor bir sistem ama en güvenlisi budur.
« Son Düzenleme: Şubat 14, 2024, 22:28:50 ÖS Gönderen: segaa » Logged

Cengiz Demir
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Şubat 14, 2024, 22:45:44 ÖS »

@segaa öneriniz güzel. Ama o işlemde tam olarak güvenli sayılmaz.
Kontrol edecek çalışanların elinde tam ekipman olmalı ki kendilerine gelen cihazı vb. kontrol edebilmeli.
Mesela C64 teyp. Bunun sadece görselini kırığını döküğünü kontrol edebilir.
Hadi birde içini açıp bariz şekilde bir parça eksikliği var mı diye kontrol edebilir.
Bunu bir sürü ürün için örneklendirebiliriz.
Ellerinde her türlü ürün için test ekipmanı ve çalışan bulundurmaları imkansız olur bence.
Haa belki her şehirde bayileri olur. İsteyen satıcı; kargonun bayiye yapılmasını ister ve eğer mümkünse test ekipmanını o bayiye götürür, orada test edip onayını verir.
Böyle bir işin altına da hiç bir ikici el alışveriş sitesinin gireceğini sanmıyorum
« Son Düzenleme: Şubat 14, 2024, 22:47:54 ÖS Gönderen: Cengiz Demir » Logged

fort_apocalypse
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #4 : Şubat 14, 2024, 23:28:37 ÖS »

Kullanılmış üründe garanti çok zor, belki sıfır ürün için çeşitli yöntemler düşünülebilir.
Bence en güvenli alışveriş sistemi, satıcının, sisteme kaç senedir üye olduğu, sattığı ürün sayısı, profil yorumları, profil puanı... gibi değerlendirmelerin olduğu sistemdir.

segaa
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Şubat 14, 2024, 23:29:37 ÖS »

@Cengiz Demir  
evet elektronik vb ürünlerin tam kontrolü mümkün olmayabilir ama site bunun içinde bir güncelleme yapabilir, örneğin satıcıların elektrnoik ürünlerin çalışabilirliğini gösteren resimleri, videoları ilanlara eklemeleri zorunlu tutulabilir.

Gerisi ise çalışanların ilan resimlerini baz alarak kargo paketlerinin içindeki ürünlerde eksik var mı, kırık çizik deformasyon var mı, paket içeriği görseldeki resimlerle aynı mı bunların kontrolünü sağlayıp onay verdikten sonra alıcıya ulaştırabilir. Tabi bu sistem Türkiye şartlarında çok zor gibi görünüyor ama yapılmak istense yapılabilir.

Oğuzhan
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #6 : Şubat 15, 2024, 09:34:04 ÖÖ »

@Oğuzhan paran güvende işlemiş görünüyor. Adam malından vazgeçememiş anlaşılan. Ürün satın alınmış onaylanmış aslında lakin kargolamanın da satıcı da olması aracıyı yetkisiz duruma çeviriyor. Ne kadar yazılı kurallar getirse de. Vardır bunda da bir hayır diyeceksin artık.

Vaz geçememe durumu yok. Hemen tekrar aynı fiyattan koydu. Ama bu ve diğer tüm ilanlarındaki param güvende opsiyonunu kaldırdı. Bilinçsiz satıcı...

Paranı geri aldığın halde neden bu durumdan şikayetçi oldun bilemedim, gittigidiyor dahi olsa satıcı ürünü kargolamayabilir ya da kargo içeriğine farklı bir ürün koyabilir.

Şikayetçi olmamın sebebi çok açık. Adam yolladığı kargoyu geri alıyor şubeden 6 saat sonra ve sahibinden izin veriyor iptaline bundan sonra. Ben aradığımda da "kargolanan ürünün iptali imkansız" diyor. Burada bir saçmalık yok mu sence de? "Araştırıp dönelim olamaz böyle şey" deyip farklı bir konuya cevap verip çağrıyı kapatıyorlar. Hala iyi bir sistem diyebilir miyiz? Şikayet etmemeli miyim?

Siz hiç gittigidiyorda ürünün kargolandıktan 8 saat sonra kargodan gidip ürünü vaz geçtim deyip geri alındığını ve gittigidiyor'un bu ürünü geri iade yaptığını gördünüz mü?

Ben burada sarı siteyi de geçtim aslında bunu paylaşma sebebim şu. Siteyi unutun. Yarın birisinden güvenerek bir şey aldınız. Hatta adam o kadar iyi ki size kargolarken paket içini göstere göstere video attı. takip no çıktı pttye teslim etti vs. hepsi videoda canlı aradınız diyelim. Tamam dediniz şimdi para yollayayım.

Adam 10 dakika sonra paketi geri alabiliyor? Burada aslında merakım da şu. Acaba bu şube adamın tanıdığı diye mi yaptılar yoksa herkes kafasına göre 8 saat sonra gidip vazgeçtim deyip paketini iptal edebiliyor mu?

Şikayetçi olduğum konuya birisini daha ekleyeyim. 3 gün vaktimi çaldı. Bu hepsinden değerli. Ayrıca taksitle almıştım. Banka bana parayı taksit taksit ödeyecek. Hem satıcı hem aracı yüzünden ben niye paramı taksit taksit alayım.

Kaçıncı yüzyıldayız arkadaşlar bir ilan vermeyi öğrensinler artık. GEçen bir ilan gördüm. İlan "param güvende" ilanı adam açıklamaya "param güvende yok" yazmış. İlkokul türkçesi olan böyle hatalı ilan vermez arkadaşlar. yazıyor ilan verirken, "param güvende" yazan kutucuğu seçmeyeceksin bir zahmet.

Ek bir bilgi paylaşayım;

ilanının altına yazdım neden iptal ettiniz diye. Yanıtı şöyle oldu;

Siz hiç aramadınız sormadınız ben de güvenemedim iptal ettim.

Yani arkadaşlar. Param güvende de kimi arıyoruz soruyoruz? param güvende zaten bunun için var.

Dip Not : Ürün ikinci el ve değerinin altı bir ürün değil arkadaşlar. Sıfır ürün ve piyasa fiyatlarında. Zaten tekrar koydu kimse almadı henüz. "Ucuza retro bir şey buldum adam kargolamadı" muhabbeti değil yani.

Amiga 500/500+/1200/4000
Commodore 64
segaa
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #7 : Şubat 15, 2024, 14:19:20 ÖS »

Burada satıcının dengesizliği sahtekarlığı var, sarı sitenin yapması gereken bu tip sorunlu kullanıcıları siteden uzaklaştırması gerekiyor.

Satıcı gitmiş ptt ye mazeretler uydurup paketi geri almış demek ki, bu durumda sarı site değil hiç bir site kullanıcıyı banlamaktan başka bir şey yapamaz, çünkü kargo olayı sadece satıcının insafiyetine kalmış bir durum, kargo yaparsa yapar yapmazsa yapmaz. Böyle bir satıcının size denk gelmiş olması da şanssızlık olmuş.

Oğuzhan
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #8 : Şubat 15, 2024, 14:20:35 ÖS »

Burada satıcının dengesizliği sahtekarlığı var, sarı sitenin yapması gereken bu tip sorunlu kullanıcıları siteden uzaklaştırması gerekiyor.

Satıcı gitmiş ptt ye mazeretler uydurup paketi geri almış demek ki, bu durumda sarı site değil hiç bir site kullanıcıyı banlamaktan başka bir şey yapamaz, çünkü kargo olayı sadece satıcının insafiyetine kalmış bir durum, kargo yaparsa yapar yapmazsa yapmaz. Böyle bir satıcının size denk gelmiş olması da şanssızlık olmuş.

Daha da komiği "satıcıya otomatik olumsuz yorum bırakılacaktır" demesine rağmen bırakılmadı. Neden bırakılmadığıyla ilgili araştırma talep ettim. Yaptıkları dönüş "ürünün parası bankanıza taksitli olarak iade edilecektir" oldu.

Amiga 500/500+/1200/4000
Commodore 64
ibeser (Ayak Takımı)
Deneyimli

Sega<Nintendo<Amiga

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #9 : Şubat 15, 2024, 15:26:43 ÖS »

Geçmiş olsun Oğuzhan
Maalesef bilinçli satıcı çok az.
Biz de nerede yaramaz adam var onu buluyoruz
Başka platformlarda da benzer durumlar yaşanıyor. Ben de Gg'nin açıkartırma sistemini her zaman savunan ve bunu kapattıkları gün sitenin artık bittiğini açıklayan bir kişiyim... Vay ve 1 TL'den açık artırmaları çok özledim

AmigaEsref
Genel Yönetici

love is where you find it.

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #10 : Şubat 15, 2024, 19:14:03 ÖS »

Geçmiş olsun Oğuzhan Bu arada sahibinden artık komisyon bedellerini alıcıya yüklüyor Taksit farkı da ekliyor

AMIGA 500 | GOTEK | 1 MB RAM | 1.3 ROM | Pi Zero HDMI
AMIGA 1200 | 8GB CF | 3.2 ROM | TF1230 Turbo Kart | HDMI-520
COMMODORE 64 | IRQHack64 | KissCart64 | 64K CUPCAKE-CART | Pi 1541 | 1084 S
'Cause I'm CRT., I'm retro | CRT, and I'll win the fight | CRT, I'm a power load | CRT, watch me shine
Oğuzhan
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #11 : Şubat 15, 2024, 19:24:44 ÖS »

Geçmiş olsun Oğuzhan Bu arada sahibinden artık komisyon bedellerini alıcıya yüklüyor Taksit farkı da ekliyor

Kime eklediginin bir onemi yok aslinda. Saticiya yuklese satici fiyatina komisyonu ekliyor sonucta

Amiga 500/500+/1200/4000
Commodore 64
AmigaEsref
Genel Yönetici

love is where you find it.

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #12 : Şubat 15, 2024, 19:39:59 ÖS »

Şu sıkıntı oluyor. 20.000 TL gördüğün bir ürün sepete ekleyince 22.500 TL olabiliyor. Hesaplamak zorlaşıyor Öteki türlü satıcı zaten net karını görerek satıyordu. Şimdi alıcı aa iyimiş alayım diyor sepete bir ekliyor bu ne şimdi oluyorsun

* 01.JPG (12.55 KB, 948x125 - Görüntüleme: 226 kez.)

* 02.JPG (24.92 KB, 388x539 - Görüntüleme: 231 kez.)
« Son Düzenleme: Şubat 15, 2024, 19:46:04 ÖS Gönderen: AmigaEsref » Logged

AMIGA 500 | GOTEK | 1 MB RAM | 1.3 ROM | Pi Zero HDMI
AMIGA 1200 | 8GB CF | 3.2 ROM | TF1230 Turbo Kart | HDMI-520
COMMODORE 64 | IRQHack64 | KissCart64 | 64K CUPCAKE-CART | Pi 1541 | 1084 S
'Cause I'm CRT., I'm retro | CRT, and I'll win the fight | CRT, I'm a power load | CRT, watch me shine
ssaylanc
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #13 : Şubat 15, 2024, 21:21:58 ÖS »

Geçmiş olsun Oğuzhan
Maalesef bilinçli satıcı çok az.
Biz de nerede yaramaz adam var onu buluyoruz
Başka platformlarda da benzer durumlar yaşanıyor. Ben de Gg'nin açıkartırma sistemini her zaman savunan ve bunu kapattıkları gün sitenin artık bittiğini açıklayan bir kişiyim... Vay ve 1 TL'den açık artırmaları çok özledim

% 100 katılıyorum, açık arttırma olmadan bu işler düzene girmez. Satış sitelerinde kural setleri var ama tüm bunlar aradaki entegrasyonlara ve süre kısıtlarına bağlı. Yani şöyle:
- Satıcı X kargoya ürünü verir
- X kargo siteye kargo statüsü verir (Paket teslim alındı)
- Site alıcıya bildirim atar
- Ama bu arada Y saat kadar buffer var, satıcı ve/veya alıcı vazgeçebilir ve statü dikkate alınmaz.

Tüm pazaryerlerinde bu süreçler benzer. Bence tek çözüm açık arttırma ve satıcını puan/yorumları...
Najaz
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #14 : Şubat 16, 2024, 21:59:31 ÖS »

@segaa İade etmek, "geri vermek" anlamına geldiği için, "geri iade etmek" şeklindeki kullanım hatalı. "Geri geri vermek" gibi bir şey ortaya çıkıyor öyle yazınca. GAP Projesi gibi, Güneydoğu Anadolu Projesi Projesi Kahkaha
Sayfa: [1] 2 3   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: