Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trCommodoreCommodore Donanımelektrolitik kondansatörlerin kuruması
Sayfa: [1]   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: elektrolitik kondansatörlerin kuruması  (Okunma Sayısı 15242 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
yusufy
Üye

Üyelik Bilgileri
« : Mayıs 10, 2008, 00:13:35 ÖÖ »

herkese selamlar;
çok kıymetli olan commodore'larımızın sağlıklı çalışmaları için kondansatörlerinin değişme zamanı geldi de geçiyor !! cihazlarımızda sorun olmasa bile artık bu kondansatörlerin kesinlikle değişmesi lazım.
kondansatörlerin içindeki elektrolitik sıvısı çalışma sıcaklığından ve zaman faktöründen dolayı zamanla kurumaya başlar kondansatörün kapasite değeri düşer ve artık görevini yerine getiremez hale gelir. bunun sonucunda ya işlevsel bir problem çıkarır ya da kalıcı arızalara sebeb verebilir. 80 li yılların teknolojisi ile üretilmiş chipler bu durumdan daha kolay etkilenebilir-arızalanabilir. bu komponentler çok kolay bulunabilir ve tavsiyem 105 derecelik olanlardan almanızdır. eğer belirtmezseniz 85 derecelik olanlardan vereceklerdir.
elektrolitik olmayan kondansatörler için böyle bir tehlike bulunmamaktadır.
saygılar...

Bakkada
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Mayıs 10, 2008, 01:19:47 ÖÖ »

herkese selamlar;
çok kıymetli olan commodore'larımızın sağlıklı çalışmaları için kondansatörlerinin değişme zamanı geldi de geçiyor !! cihazlarımızda sorun olmasa bile artık bu kondansatörlerin kesinlikle değişmesi lazım.
kondansatörlerin içindeki elektrolitik sıvısı çalışma sıcaklığından ve zaman faktöründen dolayı zamanla kurumaya başlar kondansatörün kapasite değeri düşer ve artık görevini yerine getiremez hale gelir. bunun sonucunda ya işlevsel bir problem çıkarır ya da kalıcı arızalara sebeb verebilir. 80 li yılların teknolojisi ile üretilmiş chipler bu durumdan daha kolay etkilenebilir-arızalanabilir. bu komponentler çok kolay bulunabilir ve tavsiyem 105 derecelik olanlardan almanızdır. eğer belirtmezseniz 85 derecelik olanlardan vereceklerdir.
elektrolitik olmayan kondansatörler için böyle bir tehlike bulunmamaktadır.
saygılar...

Altin kuralimdir calisan sisteme asla dokunmam
mybee
Deneyimli

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #2 : Mayıs 10, 2008, 04:30:53 ÖÖ »

bakkada+1

mybee
Deneyimli

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #3 : Mayıs 10, 2008, 04:36:24 ÖÖ »

ve şu ana kadar patlamadıktan sonra kuruyanına hiç rastlamadım

hakanzade
Ziyaretçi
« Yanıtla #4 : Mayıs 10, 2008, 06:53:38 ÖÖ »

Eski bir PC bilgisayarım vardı bir gün kasayı açtığımda nvidia ekran kartının üstündeki kondansatörün patladığını gördüm, ama ne patlamış darmadağın olmuş, ve ben o makinayı o şekilde belkide aylarca kullanmışım, herhalde ben makinanın başında değilken patlamış olacakki bir şey duymamışım. nasıl başka bir soruna yol açmadığını anlamış değilim, herhalde boşuna konmamıştır oraya. sonra üstündeki değerin aynısından takmıştım.
coze
Uzman

Hieh hieh hieh heh ...

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #5 : Mayıs 10, 2008, 08:44:59 ÖÖ »

amiga 600, cd32, amiga 1200, amiga 4000. Bunlar SMD kondansatörlere sahip amigalar ve bunların kondansatörlerini değiştirmediğiniz sürece günleri sayılıdır. Benden söylemesi, normal elektrolitik kondansatörler pek akmıyor, ama SMD olanların kesinlikle değiştirilmesi gerek. Bugüne kadar elimden çok amiga geçti, kondansatör problemi olmayan çok azını gördüm, onlardada akma başlamıştı ama henüz zarar vermemişti. SMD kondansatörler saatli bomba gibidir, nası olsa sistemim çalışıyor diye güvenmeyin, gün gelir o kadar para harcadığınız sisteminiz çöp olur. benden söylemesi.

Retro Hincal Uluc
ozkano
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #6 : Mayıs 10, 2008, 10:57:41 ÖÖ »

ben xbox 360 ı görmenizi tavsiye ederim board a bi baktım butun kandansitorler akmış sanki pasta gölu gibi

A500,A500+,A600,A1000,A1200,A2000,A3000,A4000,CDTV,CD32,A1,MacMini,R2HV,C64,48K,Ps,Ps2,Ps3
Xbox,Xbox360,Nes,Snes,N64,N64Ique,Gamecube,Wii,PcEngine,PcEngineGT,PcEngineDUO,TurboGrafx,NeoGeoAES
NeogeoCD,NeoGeoMVS,NeoGeoPocket,MegaDrive,SegaCD,MultiMega,Saturn,Dreamcast,Jaguar,Lynx,Cps1
Cps2,System11
max.damage
Deneyimli

Hell is other people.

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #7 : Mayıs 10, 2008, 15:23:20 ÖS »

A3640'da ekleyin.Kemale ermis kartlara (xbox haric,ondan hersey beklenir ) mudahale etmezseniz elinize alirsiniz.Polyanacilik oynamaya gelmiyor bu donanimlarla.

Bu kadar mi ?
Arda
Uzman

I'm *the* guy from Argleton

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #8 : Mayıs 10, 2008, 17:21:30 ÖS »

herhangi bir sinclair'i de elinize aldığınız gibi kondansatörleri değiştirmek gerekir aslında.

Ama retrolarınızı yılda bir kere kuran veya hiç çalıştırmayan biriyseniz kondansatörleri de kolaksiyonun bir parçası olarak görebilirsiniz. Sonuçta kondansatör de olsa 25 yıllık antika onlar

Xbox o kadar konuşuluyor ki, artık xbox dediğimiz aletin o hızda çalışmak için tasarlanmadığını şiddetle düşünmeye başladım. Üzerinde yumurta pişiren youtube videoları, bin türlü donanım problemi net üzerinde uçuşuyor.

Bu arada geçen ay okuldaki bilgisayarlardan birinin psu'su bir duman bombasına dönüştü. Nasıl oldu bilmiyorum ama Elanvital PSU'daki devasa kondansatörlerden ikisi de bomba gibi patlayıp ortama kahverengi dumanlar üflemeye başladılar. PSU'nun soğutma fanıda dumanı etrafa bir güzel saçtı, ilk başta ne olduğunu anlamayıp ciddi panik olduk, yanıyor sandım, birkaç saniyede ortam duanaltı olmuştu, koşup fişi nasıl çektiğimi hatırlamıyorum Sonra iğrenç bir çiş kokusu laboratuvarı sarınca anladım kondansatörlerin patladığını...

hakanzade
Ziyaretçi
« Yanıtla #9 : Mayıs 10, 2008, 19:11:11 ÖS »

psu deyince bende buna benzer bir olay yaşadım. pc nin içinden bir gümleme ve etraf dumana boğuldu. everest kasanın içindeki psu nun içindeki baba kondansatör durduk yere patladı.  bu gibi durumlarda bazıları makinanın içinde a dan z ye herşeyin yandığını söyleyenler var. ben sadece psu yu değiştirmiştim.
Bakkada
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #10 : Mayıs 10, 2008, 22:49:50 ÖS »

@coze : Kondansator degistirmek biraz el becerisi gerektirir , degistirirken de sistemi elimize alma ihtimalimiz var
Bunun baska bir yolu olmali?Ayrica A600en sevdigim alettir bu probleminden hic haberim yoktu yikildim

@arda : XboX360 PS3'den once piyasaya cikip daha guncel olsun daha cabuk yayilsin die Microsoftun yazilim projeleri gibi pre-mature piyasaya surulen bisey bence ama ustune SP2 yukleyemediler tabi

« Son Düzenleme: Mayıs 10, 2008, 22:51:30 ÖS Gönderen: Bakkada » Logged
Leon
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #11 : Mayıs 12, 2008, 08:11:06 ÖÖ »

Bu aralar PC anakartlarinda kati kapasitörler revacta. Bunlardan edinip degistirebiliriz belki retrolarimizin kapasitorlerini.

Efika | Amiga CD32 | 3 x C64, 2 x 1530, 1 x 1531 | Amstrad CPC64 | Amstrad CPC6128 | C64-DTV | Atari 2600 | Atari 2600 Jr. | Atari 800XL | Atari Paddle | Vestel MSX  | Sony Hitbit MSX | A500 | A500 Plus | A590 | A1200 Blizzard 1230-IV | CASIO VL-1 TONE | CASIO VL-10 | Mac Mini G4 @1,42Ggz
coze
Uzman

Hieh hieh hieh heh ...

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #12 : Mayıs 12, 2008, 08:20:25 ÖÖ »

evet biraz el becerisi gerektiriyor, ama bilen yaparsa sistemi eline alma ihtimali sifir diyebilirim. bugune kadar 2 a600, 3 a1200, 3 a4000 kurtardim, sadece ilk yaptigim a600 biraz sorunluydu, cunku bazi kondansatorlerin ayaklari isi bilmedigimden kalkti. ondan sonra olayi ogrendim zaten hic ayak kaldirmadim.  tabu abiye verirseniz yapar size cok zor bi olay degil.

Retro Hincal Uluc
Sayfa: [1]   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: