Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trGenel KategoriGenel SohbetYurtdışından postayla alış-veriş ve gönderinin geri yollanması tehlikesi
Sayfa: [1] 2 3   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Yurtdışından postayla alış-veriş ve gönderinin geri yollanması tehlikesi  (Okunma Sayısı 9542 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
LW3D
Yönetici

Günü Kurtaran Avam Hiooargggh :)

Üyelik Bilgileri WWW
« : Kasım 21, 2024, 22:57:02 ÖS »

Yurtdışından alış veriş yaparken, hızlı olması nedeniyle son dönemde DHL'i çokça kullandım. Ama son alış verişlerimden birinde ilginç bir durumla karşılaştım! Umarım başkasının başına gelmez ama paketin geri gönderilmesi durumunda iş çirkinleşebiliyor. Daha ne kadar çirkin olabilir?

Amiga 600/1200'de kullanılan Sony'nin PCGA-CD5 harici CD sürücüsü ve disket sürücüsünün birlikte olduğu bir açık arttırma kazandım. Arttırma 30 Eur altında olduğundan da herhangi bir sıkıntı yaşamayacağımı düşünüyordum. Fakat gümrük memuru 30 Eur üzerinde diyerek ürünün girişine izin vermemiş. Vermemiş diyorum arada DHL var. Belgeleri, ödemeleri, hala aktif aldığım linki yolladığım halde fayda etmedi (Allah'a havale etmekle yetinmek zorunda kaldık - her zamanki tarife / haklının hakkını alamadığı bir düzen). Telefonla konuştuğum DHL yetkilisi, kendilerinin itraz edemediğini bir kere belge sunup, karara saygı duymak zorunda olduklarını söyledi. Peki ürün ne olur diye sorduğımda, 20 gün sonra gümrüğe terk olur demişti.. Ben de üzerinde durmadım... Nasılsa gümrüğe terk olunacak. Lanet olsun diyerek, ürünü unutmaya çalıştım. Bir yandan CİMER'e yazdım ama malum... Hala ses yok...1-2 ay sonra saçma bir cevap gelir...

Neyse bugün ürünü aldığım siteden bir mesaj geldi. Ürünün gümrükten alınması için bir "girişimde bulunulmadığı için" ürün iade olunacakmış. İade ücreti yuvarlak olarak 35000 JPY (- 7000TL) !!
Ürünü yollarken ödediğim kargo yetmemiş, hiç elime geçmeyecek ürünün bir de geri iadesi için para ödeyeceğim!!!! Hem de 7000TL (siz rahatsız olmayın ben yeterince sövdüm...) DHL'i aradım... Ürünü geri yollamayın! yok edin, imha edin dedim. Telefondaki bildireceğim dedi ama sonuç ne olacak hala bilmiyorum... Benzer bir durum bir arkadaşın başına gelmişti ama iade ücreti çok daha cüzi bir miktardı!! (PTT)

Sonuç olarak... Umarım ürün geri gönderilmez de gümrüğe terk olur... (ne günlere kaldık...Ürünün gümrüğe terkine sevinecek duruma gelebileceğimi hiç düşünmezdim. Hayaldi gerçek oldu!!)

Aman dikkat...Yurtdışından alış veriş yaparken daha da dikkat!

segaa
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Kasım 21, 2024, 23:55:02 ÖS »

Daha da yurtdışından bir şey almam, 30 euroluk sınır yetmiyormuş gibi başımıza ekstra çorap örüyorlar, lanet olsun demekten başka bir şey yapamıyoruz.

Benzer bir şey başıma gelmişti o zamanlar daha 30 euro sınırı yoktu, açık arttırma ile wii u konsol kazandım çok düşük bir miktarla ama ürünün ağırlığını hesap etmedim, 3kg geçen ürünler  uçak postası küçük paket ile gönderilemiyordu deniz yoluyla da içinde batarya var geekçesiyle gönderemeyeceklerini söylediler, lanet edip mecbur kalıp EMS yoluyla gönderilmesini istedim, tabi kargo ücreti ile ürünün 3 katı fiyatına çıktı. Kahkaha Yine de bana makul bir rakama gelmiş gibi oldu ama olay burada bitmedi.

Paket türkiye'ye geldi ve gümrüğe takıldı, almak için gümrüğe gittim bu kez gümrük memurunu bir türlü aldığım fiyata inandıramadım, bu baya pahalı bir şeye benziyor hemde 5 parça diyor,

anlatıyorum abi bunlar hepsi tek parça, bu ekranlı olan bu konsolun kolu, diğerleri de adaptörleri kablosu vs, ya diyor bu ekranlı başka bişey yanındaki başka bunlar bu fiyata olamaz diyor, açık arttırmadan kazandığım ekran görüntülerini cihazın görüntülerni e faturasını herşeyi falan gösterdim sonunda ikna oldu yuvarlak hesaptan bir konsolun üçte bir kadarı daha gümrük vergisi çıkartı böylelikle cihazımı alabildim.

Yani şunu demek istiyorum ben bunu 30 euro sınırı gelmeden önce açık arttırma ile almıştım bu saatten sonra siz siz olun açık arttırma ile bişey almayın, inandırmak çok zor oluyor. 

fort_apocalypse
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #2 : Kasım 22, 2024, 07:07:34 ÖÖ »

Her geçen gün daha kötüye gidiyor, bir önceki günü aratıyor.
Isınan suda mayışmış kurbağalar gibi, yavaş yavaş farkına varmadan...

LW3D
Yönetici

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #3 : Kasım 22, 2024, 09:22:02 ÖÖ »

Aynen kurbağalara döndük... 300Eur, 150 oldu...sonra istisna kalkıp her ürüne vergi geldi. sonra 30 Eur indi bir de gümrük vergisi %60 gibi kanımca çok haksız ve anlamsız bir seviyeye çıkarıldı. Alması dert, ülkeye sokması ayrı dert. iade edilmesi durumu bambaşka dert.
İşin üzücü tarafı tüm bu sorunların sıkıntıların çözümü ve halli çocuk oyuncağı olmasında.

@segaa : Ürünün değerini beğenmeme durumu belki alınan sayfa, site aktif olmadığı durumlarda geçerli olmalı. Ürünü aldığın yer belli, ürünü yollayanın ibraz ettiği fatura ortada (ki yurt dışında özellikle japonyada naylon fatura üretse bir firma, toplu harakiri yapar) ödeme ortada ve memur eğer beğenmiyorsa, o memur hakkında işlem yapılmalı. Zamanında CİMER'e memur'un beğenmediği düşük bulduğu fiyattan memurun ya da devletin almasına razı olacağımı yazmıştım. Madem ucuz, memur alsın...Devlete aldırsın...

Def Leppard
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Kasım 22, 2024, 12:57:38 ÖS »

DHL nin bu işleri yapan kendi gümrük memurları vardır. Gümrükten geçmiyor diyen de o kişilerdir. DHL üzerinden belli bir zaman için de çok yurtdışından malzeme aldıysanız dikkat çekmiş olabilir. Bu yüzden bu kişi bunları ticari alıyor gibi düşünebilirler.

Normal şartlarda fatura ve kredi kartı dekontu gibi şeyleri beyan edince 30€ altı ve 2 adeti geçmiyorsa gümrükten geçer. Benzer bir durum Fedex ile ben yaşadım ve gerekli evrakları gönderince ek olarak bu aldığım ticari değildir diye imzalı bir kağıt gönderince normal işlem yapılıp bana paket gönderildi. Bu gibi durumlarda ben sizin yerinizde olsam gerekli evrakları hazırlayıp direkt oraya gider ve o paketi oradan alırdım. Ama gerekirse caydırıcı bir tavrınız olmalı bazen de bağırıp sert uslüp takınmak yararlı olabilir. Şikayet yeri Cimer değil DHL nin Almanya genel müdürlüğü gibi bir yer olabilirdi. Ben olsam yurtdışında böyle bir bir yere mail atardım. Gümrük mevzuatlarına uygun olduğu halde paket bana teslim edilmiyor diye. Yabancılar bu gibi konularda hemen geri dönüş yapıyorlar.

Sonuç olarak Türkiyede ki DHL nin oyununa gelmişsiniz. Son zamanlarda çok paket geldiyse DHL üzerinden bu yüzden tavır da yapmış olabilirler. O paketin gümrükten geçmesi tamamen DHL nin elinde olan bir şey. Elinizde doğru evraklar olduğu sürece oradaki gümrük memuru ben bu evraklara inanmıyorum deme hakkı da yok.
« Son Düzenleme: Kasım 22, 2024, 13:06:30 ÖS Gönderen: Def Leppard » Logged

Amiga Repair Service
LW3D
Yönetici

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #5 : Kasım 22, 2024, 13:14:56 ÖS »

Gümrük memuru devletin bildiğim kadarıyla. DHL, Fedex, PTT fark etmeksizin paketinizi bu memurlara sunar. Bu memurlar da karar verir. Sadece burada sunulacak ürünlerin tespitinde DHL'in bir etkisi olabilir. Şüpheli görünen, değeri, boyutu uyuşmayan ya da X-Ray'den geçerken cep telefonu, saat vs. benzer niteliktekiler için. DHL'in gümrük memuru olması bana çok doğru gelmedi.

CİMER, Havaalanı gümrüğü, İstanbulpostagümrüğü her yere yazdım şikayet ettim. Belgelerim ve aldığım site, sayfa hepsi aktif. Son dönemde zaten bırakın çok fazlayı ürün alamıyoruz ki. Kala kala CD sürücü vs. gibi 30 Eur altı ürünlere kaldık.

Def Leppard
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #6 : Kasım 22, 2024, 13:25:04 ÖS »

O paketin geçmesi tamamen DHL nin elinde olan bir durum ben kesin eminim. Çok tecrübem oldu. Geri gönderme durumu olmuş kim gönderecekti onu DHL değil mi? Paket hava alanı gümrük ofisine geliyor. Hangi uçakla DHL nin uçağı. Direkt aykırı bir şey olamadığı sürece paket DHL ofisine gelir. Hangisi ticari veya değil buna DHL nin kendi gümrük memurları karar veriyor. Tabi burada sorumluluk da alınmış oluyor eğer illegal bir şey gümrükten geçerse DHL ve o kişi hesabını verecektir. Uğraşırım derseniz mahkemeye verin DHL yi kesin kazanırsınız bu konuyu daha iyi bilen birine sorarsanız oda aynı şeyleri söyleyecektir. Gümrük mevzuatına aykırı bir durum yok ki ortada tamamen keyfi bir uygulama gibi görünüyor. Devletin Gümrük memuru olsa o paketi geçirir nedeni başına sıkıntı almak istemez ki. PTT kanalından gelse gerekli evrakları beyan edince kesin geçirirlerdi kimse inat edip uğraşmaz. Ama 30€ üzeri veya  2 adet den fazla bir şey varsa tam tersi ne yaparsanız yapın Ticari kanal dışında o paketi alamazsınız kozlar onların elinde olurdu.

"CİMER, Havaalanı gümrüğü, İstanbulpostagümrüğü her yere yazdım şikayet ettim" Buralar o pakete hiç bir şekilde müdahale edemez sadece dediğim gibi DHL yurtdışı genel müdürlüğü gibi bir yer ancak etki edebilirdi. Ben TR mevzuatı ve gerekli evraklarla bu durumu izah eden DHL nin bulabildiğim her yerine mail atardım.
« Son Düzenleme: Kasım 22, 2024, 13:40:36 ÖS Gönderen: Def Leppard » Logged

Amiga Repair Service
AmigaEsref
Genel Yönetici

love is where you find it.

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #7 : Kasım 22, 2024, 14:29:18 ÖS »

Çok geçmiş olsun Gökhan abi, geri iade için birde ilave para ödemek tam kabusmuş.

Bende bu kanun çıktığı hafta bir ürün sipariş etmiştim. 30 Euro üstü. Ne bileyim. Vergisi %80 bile olsa daha uyguna geliyordu öderiz dedim.(Tam kanunu okumadan veya haberdar olmadan tabi)

Sonra ürün gümrüğe geldi. İlgili memur bana whatsapp'tan yazdı ve evrak gönderdi, paylaştım gelen dökümanı. İsimleri sildim tabi. Aradım dedim abi ne lazım yapalım, vergisi neyse verelim abi almaya geleyim dedim.

Memur maalesef öyle olmuyor dedi. Gümrük Beyannamesi oluşturmanız lazım, sadece avukat ücreti 7000 TL dedi. Devlet böyle bir önlem aldı ticari ürünler dışında alım yapılmasını istemiyor dedi. Biz bunu geri gönderelim dedi isterseniz. Gönderin dedim 7000 TL ilave ve daha sadece avukat ücreti buysa diğer masrafları sormadım bile.

Tabi Çin'deki satıcı ile iletişime geçtim. Oda mail atmış ürününüz gümrükte sizi bekliyor diye. Yazdım dedim alamıyoruz. İade edeceğiz. Adam anlamadı tabi. Sonra evrağı gönderdim. Uzun uzun yazdım. Dedim istemeyerek ürün size gelecek. Elinize ulaşırsa ücret iadesi rica ediyorum dedim. 3 Ay bekledim. Allahtan adam kabul etti ürün eline gelince paramı geri aldım.

* evrak.jpg (77.05 KB, 739x866 - Görüntüleme: 270 kez.)

AMIGA 500 | GOTEK | 1 MB RAM | 1.3 ROM | Pi Zero HDMI
AMIGA 1200 | 8GB CF | 3.2 ROM | TF1230 Turbo Kart | HDMI-520
COMMODORE 64 | IRQHack64 | KissCart64 | 64K CUPCAKE-CART | Pi 1541 | 1084 S
'Cause I'm CRT., I'm retro | CRT, and I'll win the fight | CRT, I'm a power load | CRT, watch me shine
freedom
Uzman

Retro allowed me to be free.

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #8 : Kasım 22, 2024, 18:36:47 ÖS »

TEMU.com dan 900 TL civarı, 3 adet wifi cam ve 2 adet TF hafıza kartı aldım. 30€ altında kalmaya gayret ettim. 18 gün içinde ücretsiz kargo ile ARAS kargo tarafından teslim edildi. TEMU bu anlamda biraz daha makul fiyatlar sunuyor. 550 TL lik alışverişinize yaklaşık 350 TL gümrük vergisi ile 900TL oluyor tabii fiyat. Şükür yine de, vergi dahil wifi cam başına fiyat yaklaşık 300TL ye gelmiş oldu. Bu şartlarda TR de bu fiyata alamıyoruz. Kötünün iyisi br durum.

* cam-1.jpg (120.95 KB, 900x1600 - Görüntüleme: 268 kez.)
« Son Düzenleme: Kasım 22, 2024, 18:40:21 ÖS Gönderen: freedom » Logged

Foxbat
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #9 : Kasım 22, 2024, 18:52:12 ÖS »

Yurtdışından alış veriş yaparken, hızlı olması nedeniyle son dönemde DHL'i çokça kullandım. Ama son alış verişlerimden birinde ilginç bir durumla karşılaştım! Umarım başkasının başına gelmez ama paketin geri gönderilmesi durumunda iş çirkinleşebiliyor. Daha ne kadar çirkin olabilir?

Amiga 600/1200'de kullanılan Sony'nin PCGA-CD5 harici CD sürücüsü ve disket sürücüsünün birlikte olduğu bir açık arttırma kazandım. Arttırma 30 Eur altında olduğundan da herhangi bir sıkıntı yaşamayacağımı düşünüyordum. Fakat gümrük memuru 30 Eur üzerinde diyerek ürünün girişine izin vermemiş. Vermemiş diyorum arada DHL var. Belgeleri, ödemeleri, hala aktif aldığım linki yolladığım halde fayda etmedi (Allah'a havale etmekle yetinmek zorunda kaldık - her zamanki tarife / haklının hakkını alamadığı bir düzen). Telefonla konuştuğum DHL yetkilisi, kendilerinin itraz edemediğini bir kere belge sunup, karara saygı duymak zorunda olduklarını söyledi. Peki ürün ne olur diye sorduğımda, 20 gün sonra gümrüğe terk olur demişti.. Ben de üzerinde durmadım... Nasılsa gümrüğe terk olunacak. Lanet olsun diyerek, ürünü unutmaya çalıştım. Bir yandan CİMER'e yazdım ama malum... Hala ses yok...1-2 ay sonra saçma bir cevap gelir...

Neyse bugün ürünü aldığım siteden bir mesaj geldi. Ürünün gümrükten alınması için bir "girişimde bulunulmadığı için" ürün iade olunacakmış. İade ücreti yuvarlak olarak 35000 JPY (- 7000TL) !!
Ürünü yollarken ödediğim kargo yetmemiş, hiç elime geçmeyecek ürünün bir de geri iadesi için para ödeyeceğim!!!! Hem de 7000TL (siz rahatsız olmayın ben yeterince sövdüm...) DHL'i aradım... Ürünü geri yollamayın! yok edin, imha edin dedim. Telefondaki bildireceğim dedi ama sonuç ne olacak hala bilmiyorum... Benzer bir durum bir arkadaşın başına gelmişti ama iade ücreti çok daha cüzi bir miktardı!! (PTT)

Sonuç olarak... Umarım ürün geri gönderilmez de gümrüğe terk olur... (ne günlere kaldık...Ürünün gümrüğe terkine sevinecek duruma gelebileceğimi hiç düşünmezdim. Hayaldi gerçek oldu!!)

Aman dikkat...Yurtdışından alış veriş yaparken daha da dikkat!
Mümkünse bizzat gidemelisiniz, gümrükteki aymaz memurlarla telefon üzerinden hiçbir şey anlatılamıyor maalesef. Ben kendi Famicom kargomda da gümrüğe bizzat gidip 3 saat uğraştıktan sonra ancak alabilmiştim.
Chameleon
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #10 : Kasım 22, 2024, 21:59:08 ÖS »

TEMU.com dan 900 TL civarı, 3 adet wifi cam ve 2 adet TF hafıza kartı aldım. 30€ altında kalmaya gayret ettim. 18 gün içinde ücretsiz kargo ile ARAS kargo tarafından teslim edildi. TEMU bu anlamda biraz daha makul fiyatlar sunuyor. 550 TL lik alışverişinize yaklaşık 350 TL gümrük vergisi ile 900TL oluyor tabii fiyat. Şükür yine de, vergi dahil wifi cam başına fiyat yaklaşık 300TL ye gelmiş oldu. Bu şartlarda TR de bu fiyata alamıyoruz. Kötünün iyisi br durum.

Temuda alışveriş yaparken gümrüğü düşünmeden yapın. Yani aldığınız ürünlerin gümrüksüz bedelinin 30 euroyu geçmemesi gerekiyor. Gümrüklü halinin 30 euroyu geçmesi sorun teşkil etmiyor. İki gün önce eve teslim edilen temu alışverişimin screenshot'ı aşağıda

freedom
Uzman

Retro allowed me to be free.

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #11 : Kasım 22, 2024, 22:02:58 ÖS »

@Chameleon,

Bu çok iyi, çünkü yeni baktığım ürünler için 670TL kota koymuş daha azını göndermiyor. üstüne vergi de binince 1085 TL ediyordu. Bu da 30€ sınırını aşınca , sipariş veremeyeceğim diye düşündüm.

Teşekkürler , açıklma için.

leventp
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #12 : Kasım 26, 2024, 16:46:20 ÖS »

Çok uzun zamandır beklediğim ufak bir paket, 3 Kasım gibi İngiltere'den yollandı. Güvenli olması için tracked, registered vs. tüm seçenekler seçildi, en üst düzeyden posta ücreti ödendi. Ticaret falan değil, arkadaşımın bana yolladığı sigara paketi kadar bir paket.

Ne oldu, dün paketin geri gönderildiğini tesadüfen öğrenip kahroldum. Postacı bey 13 Kasım gibi eve gelmiş, beni bulamayınca çekip gitmiş. Ne aramak var, ne SMS atmak var, ne kağıt bırakmak var. Gayet rahat şekilde defolup gitmiş, paket de 10 gün kadar postanede bekleyip, İngiltere'ye geri yollanmış.

Kaybolan giden zamana mı yanarsın, en üst düzeyden ödenen posta parasına mı yanarsın, el kadar paketin Avrupada dolanıp duruyor olmasına mı yanarsın? Sabahın köründe nefes nefese posta merkezine koştuğuna mı yanarsın? Karşı tarafa rezil olduğuna mı yanarsın?

Allah belalarını versin, başka sözüm yok.

Türkiye'ye paket yollamayan, Türklerle iş yapmayan her firma ve satıcıyı gayet derinden anlıyorum. Ben de modern dünyadan bir satıcı olsam, Türkiye'ye ürün yollamazdım.
« Son Düzenleme: Kasım 26, 2024, 16:51:32 ÖS Gönderen: leventp » Logged
Foxbat
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #13 : Kasım 26, 2024, 16:55:55 ÖS »

Çok uzun zamandır beklediğim ufak bir paket, 3 Kasım gibi İngiltere'den yollandı. Güvenli olması için tracked, registered vs. tüm seçenekler seçildi, en üst düzeyden posta ücreti ödendi. Ticaret falan değil, arkadaşımın bana yolladığı sigara paketi kadar bir paket.

Ne oldu, dün paketin geri gönderildiğini tesadüfen öğrenip kahroldum. Postacı bey 13 Kasım gibi eve gelmiş, beni bulamayınca çekip gitmiş. Ne aramak var, ne SMS atmak var, ne kağıt bırakmak var. Gayet rahat şekilde defolup gitmiş, paket de 10 gün kadar postanede bekleyip, İngiltere'ye geri yollanmış.

Kaybolan giden zamana mı yanarsın, en üst düzeyden ödenen posta parasına mı yanarsın, el kadar paketin Avrupada dolanıp duruyor olmasına mı yanarsın? Sabahın köründe nefes nefese posta merkezine koştuğuna mı yanarsın? Karşı tarafa rezil olduğuna mı yanarsın?

Allah belalarını versin, başka sözüm yok.

Türkiye'ye paket yollamayan, Türklerle iş yapmayan her firma ve satıcıyı gayet derinden anlıyorum. Ben de İngiltere'de bir satıcı olsam, Türkiye'ye ürün yollamazdım.

Çok geçmiş olsun, Levent Ağabey. İşini düzgün yapan kargo firmasına, çalışanına ve özellikle aymazlık etmeyen memura hasret kaldık. Çözüm desen, çözümde yok. Elimizden bir şey gelmiyor; kendi aramızda ağlanıyoruz, dert yanıyoruz. Sesimizi duyan da yok. İçinde (sizi düşününce tahminimce) küçücük Matchbox araba olan bir kargoyu bile getirirken dünya kadar sorun yaşıyoruz, yazık gerçekten yazık.
Najaz
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #14 : Kasım 27, 2024, 09:30:05 ÖÖ »

Durmak yok, yola devam Kahkaha

Türkiye’ye yurt dışından postayla gelen eşyanın gümrük kıymetine artık nakliye giderleri de eklenecek.
Sayfa: [1] 2 3   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: