Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trGenel KategoriGenel SohbetIBM PS/2 Klavye Onarımı (Onarıldı!)
Sayfa: [1]   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: IBM PS/2 Klavye Onarımı (Onarıldı!)  (Okunma Sayısı 3940 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Najaz
Üye

Üyelik Bilgileri
« : Aralık 01, 2024, 19:26:23 ÖS »

Umarım konuyu uygun bölüme açmışımdır Kahkaha

Uzun zamandır benimle olan bir IBM PS/2 Travel Keyboard with UltraNav (SK-8840) klavyem var. Genelde acil durumlarda veya elime geçen eski anakartları test etmek için kullanıyorum.

Geçen gün yine eski bir anakartı (Asus marka, SIS yongasetli bir Pentium4 anakart) test etmek için klavyeyi anakarta bağladım. Anakart sorunsuz bir şekilde çalıştı. Klavyeyi kullanarak BIOS'a girdim ve birkaç ayar yapıp sistemi tekrar başlattım. Sonra güç kaynağındaki anahtardan sistemi kapattım. Birkaç dakika sonra sistemi tekrar açtığımda, anakartın klavyeyi tanımadığını farkettim. Zaten boot başlangıcında da klavyedeki ışıklar yanmamıştı.

Bir şekilde klavyenin kontrol kartına yüksek voltaj veya kaçak akım gittiğini tahmin ediyorum. Klavyenin içini açtım, aşağıdaki gibi bir ana PCB var. PS/2 kablosunun, trackpoint ve touchpad'e ait flex kabloların girdiği yerleri de fotoğrafta işaretledim.

Bu işten anlayanlarımıza akıl danışayım istedim. Bu kartın üzerindeki herhangi bir devre elemanına (kapasitör-resistör) zarar geldiği için klavyeye güç gitmiyor olabilir mi? Bunların hangilerinin zarar gördüğünü ve değiştirmem gerektiğini nasıl anlarım? Veyahut hiç ümit yok, klavyeyi tozlu raflara kaldırayım mı dersiniz?
« Son Düzenleme: Ekim 09, 2025, 10:41:50 ÖÖ Gönderen: Najaz » Logged
Najaz
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Ekim 09, 2025, 10:49:42 ÖÖ »

Konuyu hortlatayım

Klavyenin devre kartında onarım yapamadım. Geçen süre zarfında, devre kartını kullanabileceğim benzer bir klavye arayışına girmiştim. En nihayetinde Dolap'ta tuşları eksik olan bir tanesine, uygun fiyata rastladım ve hemen siparişi geçtim.

Aldığım model SK-8845 olarak geçiyor ve USB bağlantıya sahip. Lakin klavye tarafının devre kartına bağlantısı aynı türde flat flex kablo ile yapılıyor; yani klavyeler değiş-tokuş yapılabiliyor. Devre kartlarının boyutları, vida yuvaları vs. birebir aynı:

Bendekinin klavye kısmını söküp yeni gelene taktım ve bingo! Yeni klavyemizi artık USB'den bağlıyoruz Kahkaha

unay
Üye

Amstrad CPC sever

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Ekim 09, 2025, 10:58:41 ÖÖ »

Hayırlı olsun, yalnız ben tam anlayamadım.
Şimdi klavye hem usb hem ps/2 mi oldu?
Ps/2 olarak da kullanabiliyorsanız, yeni devre kartı üzerindeki usb çıkışlar da ekstra olarak çalışıyor mu?

Yalnız, devre kartlarının her ikisi de fabrikadan yeni çıkmış gibi pırıl pırıl görünüyor.
Temizlemek için nasıl bir yöntem kullanıyorsunuz acep?
Najaz
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Ekim 09, 2025, 11:06:10 ÖÖ »

Yeni gelen klavyenin devre kartı USB bağlantıya sahip. Bu yüzden artık USB olarak kullanabiliyorum Ek USB portları da çalışıyor; klavye aynı zamanda USB hub işlevi de görüyor yani...

PCB temizliği için izopropil alkol ve diş fırçası kullanıyorum. Yalnız mesajdaki devre kartı fotoğraflarını ben çekmedim. Admiral Shark diye bir abimizin, IBM'in SK-88XX serisi klavyeler için hazırladığı çok detaylı bir web sayfası var. Fotoğraflar oradan alındı:

SK-8835, SK-8840 & SK-8845 pointing stick & UltraNav keyboards
sgi
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Ekim 09, 2025, 11:15:03 ÖÖ »

Anakartta blob paket IC'den başka bir şey yok. (Nefret ederim bu paketten.) Diğer elemanlar 1 adet elektrolitik cap hariç SMD olmasına rağmen değiştirilebilir. Hepsi değiştirilince çalışmazsa IC gitmiştir, o zaman tozlu raflık olur.
Sayfa: [1]   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: