Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
Sayfa: [1]   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Direnç konusu yardım  (Okunma Sayısı 617 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
segaa
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« : Ocak 04, 2025, 19:48:34 ÖS »

Selamlar arkadaşlar,

UYARI: bu konuya okuyup tecrübesi olmayanlar kesinlikle güç kaynağı tamir etmeye çalışmasın, çarpılma, yangın vs tehlikesi vardır!

geçenlerde kabloları kesilmiş bir adaptör aldım, adaptörün kablolarını deneme amaçlı ek yaparak bağladım gayet düzgün sorunsuz çalışıyordu ancak ek yapmak hoşuma gitmedi kesik parçaları devre kartından çıkartıp düzgün bir şekilde bağlayayım dedim,

her şey mükemmel bir şekilde ilerlerken son anda fark edemediğim bir durum olmuş, elektriğin giriş tarafındaki kablolardan biri adaptör üzerindeki sigortanın bacağına temas ediyormuş, ben bunu fark edemeden fişi prize taktım ve takar takmaz adaptörden kıvılcım de duman çıktı, içini açtığımda sigorta patlamıştı tabi yanında bir kaç direnç ve diyoutu da götürmüş, adaptörün şemasına baktım ve dirençlerin değeri buldum,

dirençler bir kaçı şu şekilde
470R
100R

bugün elimde adaptörle epey bir yer gezdim dirençleri bulmak için ancak kime sorduysam bunlar 1/8 (yazıyla bir bölü sekiz) direçler bunları bulamazsın dediler, bir kaç yer önerildi ancak onlarda cumartesi olması nedeniyle kapalıydı, internette arattığımda bu tür dirençler var ancak hepsi bir sitede çıkmıyor, dolayısıyla farklı farklı sitelerden sipariş etmekte kargo açısından epey masraflı oluyor, örneğin 4 farklı direnci 4 farklı siteden sipariş ettiğimi düşünürsek kafadan 100 er lira kargo masrafı 400 lira eder minimum sipariş etme sayıları da var,

elimde bir sürü hurda kategorsinde adaptör, elektronik cihaz vs falan var, bunlardan da direnç söküp kullanabilirim, açıkçası elektronik  bilgim çok fazla yok sadece uygun parçayı alıp sök tak yapabilme kabiliyetim var, bir kaç sitede okudum aynı değerde direnç yok ise bir kaçtane direnci paralel bağlayıpta çözüm bulunabiliyormuş, nasıl bir yol izlemeliyim uzman ustalardan yorum alabilirsem sevinirim.  

EDİT: SORUN ÇÖZÜLDÜ

« Son Düzenleme: Ocak 11, 2025, 11:25:04 ÖÖ Gönderen: segaa » Logged

fort_apocalypse
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #1 : Ocak 04, 2025, 21:41:53 ÖS »

1/8 , 1/4 gibi değerler direncin watt cinsinden akıma dayanma gücüdür. dirençlerin fiziksel boyutu da bu değerlere göre değişir.
Eğer yerine uyuyorsa 1/8watt yerine aynı değerde 1/4watt direnç kullanılabilir.
Kısadevre esnasında başka parçalar da arızalanmış olabilir.

* if it works.jpg (67.16 KB, 640x524 - Görüntüleme: 46 kez.)

segaa
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Ocak 04, 2025, 21:54:24 ÖS »

1/8 , 1/4 gibi değerler direncin watt cinsinden akıma dayanma gücüdür. dirençlerin fiziksel boyutu da bu değerlere göre değişir.
Eğer yerine uyuyorsa 1/8watt yerine aynı değerde 1/4watt direnç kullanılabilir.
Kısadevre esnasında başka parçalar da arızalanmış olabilir.

hocam cevap için teşekkürler, elimde aynı değerde direnç var ancak 1/8 değil de 1/4 olanlardan var, bunlardan kullansam en azından kısa vadede birproblem olmaz değil mi?

Kart üzerinde yanan parçalar bariz bir şekilde belli kararma ve yanma izleri var ama onlar dışında arızanlanmış olanlar da olabilir, diğerleri temiz görünüyor şimdilik arızalı olanları değiştirip denemk istiyorum olmaz ise diğerlerini de kontrol edeceğim.

Yalnız uc3842an kodlu bir entegre var onun da etrafında bir kararma var o biraz canımı sıktı umarım sağlamdır.

fort_apocalypse
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #3 : Ocak 04, 2025, 22:01:50 ÖS »

Problem olmaması gerekir.

https://karakoyelektronik.com/dcdc-voltaj-kontrolorleri/uc3842an-21769
« Son Düzenleme: Ocak 04, 2025, 22:05:34 ÖS Gönderen: fort_apocalypse » Logged

Simon (Özay Turay)
Yönetici

Commodore Forever

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #4 : Ocak 04, 2025, 22:40:10 ÖS »

Güç kaynağının içini kurcalamak, yeterli tecrüben yoksa tehlikeli olabilir. Aman dikkat. Üç kuruşluk şey için hayatını tehlikeye atma derim.

https://retrodergi.com - https://e-turay.com - https://karizmawow.e-turay.com

Retro: Commodore 64, Amiga 500, Amiga 1200
Retromsu: Wii, XBox360, XBox, PS3 Slim, PS2 FAT, PS1, PS Vita, Nintendo 3DS, Nintendo 2DS
segaa
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Ocak 04, 2025, 22:49:57 ÖS »

Güç kaynağının içini kurcalamak, yeterli tecrüben yoksa tehlikeli olabilir. Aman dikkat. Üç kuruşluk şey için hayatını tehlikeye atma derim.

Uyarın için teşekkürler hocam güç kaynağı tamir ederken yeterince dikkat ediyorum, bir kez yüksek kapasiteli kondansatörün çarpmasına maruz kalmıştım ordan aklımda ne kadar tehlikeli olduğu. 

murtek
Deneyimli

DO-IT-YOURSELF (AMIGA FOREVER)

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #6 : Ocak 05, 2025, 00:42:21 ÖÖ »

Elektriğin giriş tarafındaki kablolardan biri sigortaya temas etseydi sadece sigorta atardı, başka bir yerlere temas etmiştir veya başka sorun vardır o malzemeler patlamışsa; ayrıca uc38xx entegrelere bozulduğu için onları patlatmış olabilir. Entegre kısadevreye gittiyse köprü diyotları ve sigortayı bozar. Sigorta köprü diyotlar ve entegre takım olarak değişmezse tekrardan aynı patlamalar olur.
Dirençlerin kullanımına gelirsek Yüksek watlı direnç yerine düşük watlı kullanamazsın ama düşük watlı direnç yerine yüksek watt lı dirençleri gönül rahatlığı ile kullanabilirsin sadece boyutları büyük olduğundan yer problemi olabilir. Kolay gelsin yüksek voltaja kapılmadan dikkatli çalışman dileği ile...

DO-IT-YOURSELF
segaa
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #7 : Ocak 05, 2025, 01:47:30 ÖÖ »

Elektriğin giriş tarafındaki kablolardan biri sigortaya temas etseydi sadece sigorta atardı, başka bir yerlere temas etmiştir veya başka sorun vardır o malzemeler patlamışsa; ayrıca uc38xx entegrelere bozulduğu için onları patlatmış olabilir. Entegre kısadevreye gittiyse köprü diyotları ve sigortayı bozar. Sigorta köprü diyotlar ve entegre takım olarak değişmezse tekrardan aynı patlamalar olur.
Dirençlerin kullanımına gelirsek Yüksek watlı direnç yerine düşük watlı kullanamazsın ama düşük watlı direnç yerine yüksek watt lı dirençleri gönül rahatlığı ile kullanabilirsin sadece boyutları büyük olduğundan yer problemi olabilir. Kolay gelsin yüksek voltaja kapılmadan dikkatli çalışman dileği ile...

Hocam adaptör bu, normalde adaptörde hiç bir sorun yoktu ben kabloları bağladım ve fişe taktım, şüphelendiğim tek şey resimde gösterdiğim elektrik giriş kablosunun cam sigorta bacağına temas etmesi, kart 2 pcb den oluşuyor alt kısımda hiç bir sorun yok üst kısımda ise işaretletiğim yerlerde yanma ve kararma var, üst kısmın sol tarafında bir kaç adet direnç daha yanmış görünüyor, sence başka bir arıza oluşmuş mudur, kontrol etmem gereken yerler var mı?

Bu arada alt pcb de görünen 3 adet kahverengi sigortayı avometre ile test ettim sağlam görünüyorlar.
« Son Düzenleme: Ocak 05, 2025, 01:50:04 ÖÖ Gönderen: segaa » Logged

ibo1973
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #8 : Ocak 05, 2025, 11:41:49 ÖÖ »

o elindeki smps bir power ünitesi dünyada televizyondan bilgisayara laptop adaptöründen aklına gelebilecek nerdeyse heryerde karşına çıkar çalışma prensipi çok zor değildir hatta basit bile sayılır herhangi bir smps gü kayanağını öğrensen hepsinde aynı mantık geçerlidir murtek gerekli şeyleri yazmış aynen katılıyorum ilave bilgi olarak herhangi bir müdahalede bulunmadan önce youtube üzerinden smps güç kaynakları nasıl çalışır öğren bir kaç saatini harca 5 10 video izle öğren ozaman kafandaki bir çok soruya cevap bulursun ayrıca nasıl müdahale etmen gerektiğini nasıl kontrol etmen gerektiğinide öğrenirsin anahtar kelime smps güç kaynağı nasıl çalışır ve nasıl tamir edilir kolay gelsin . 400 volt içerir dikkatli ol hatta öğrenmeden müdahale etme
segaa
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #9 : Ocak 05, 2025, 17:55:56 ÖS »

Entegrenin yanında mavi renkli eleman var bu polyester kondansatör sanırım, onda da bir kararma var ama kararmanın entegreden oluştuğunu düşünüyorum, sizce polyester kondansatör de bozulmuş olabilir mi, kontrol ettim kısa devre yok.

ibo1973
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #10 : Ocak 05, 2025, 18:10:06 ÖS »

şüpheleniyor isen ohmetrende kondanstör ölçme vardır youtubedan bak öğren nasıl ölçülür diye ölç anla
segaa
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #11 : Ocak 06, 2025, 18:18:12 ÖS »

Parçaları değiştirdim bu kez sürekli yanan direnç ve zener diyot ikilisi var, diğer parçalara bir şey olmuyor, direnç yanıyor zener diyotta kısa devreye geçiyor bir türlü sorunu çözemedim  fikir verebilecek var mı?

segaa
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #12 : Ocak 10, 2025, 21:08:41 ÖS »

üç kez peşpeşe sigorta patlattıktan sonra sonunda arızayı buldum, bir kaç direnç ve diyot bozuktu, mosfette de kısa devre vardı, bunları değiştirdikten sonra çalışır hale getirdim.

Ayrıca bunda epey bir deneyim kazandıktan sonra yıllar önce 100V yerine 220v ile çalıştırılan xbox klasiğin yanan powerını da tamir ettim, onda da asıl sorun köprü diyotmuş. 

https://www.commodore.gen.tr/forum/index.php?topic=19778.msg%msg_id%

Simon (Özay Turay)
Yönetici

Commodore Forever

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #13 : Ocak 11, 2025, 10:45:18 ÖÖ »

Şimdi farkettim o mesajına da güvenlik uyarısı yapmışım. Bu durumda devlet forumda "İş Güvenliği Uzmanı" bulundurma şartı koysa bu ünvanı ben alırım. Masum

Yakında her yerde "Dikkat! Kaygan Zemin" tabelası görürseniz şaşırmayın. Kahkaha
« Son Düzenleme: Ocak 11, 2025, 10:47:26 ÖÖ Gönderen: Simon (Özay Turay) » Logged

https://retrodergi.com - https://e-turay.com - https://karizmawow.e-turay.com

Retro: Commodore 64, Amiga 500, Amiga 1200
Retromsu: Wii, XBox360, XBox, PS3 Slim, PS2 FAT, PS1, PS Vita, Nintendo 3DS, Nintendo 2DS
segaa
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #14 : Ocak 11, 2025, 11:22:30 ÖÖ »

Şimdi farkettim o mesajına da güvenlik uyarısı yapmışım. Bu durumda devlet forumda "İş Güvenliği Uzmanı" bulundurma şartı koysa bu ünvanı ben alırım. Masum

Yakında her yerde "Dikkat! Kaygan Zemin" tabelası görürseniz şaşırmayın. Kahkaha

Hocam iyi ki yapıyorsun bu uyarıları, güç kaynakları işi bilmeyenlerin tamir edebileceği şeyler değil, benden buradan uyarı yapayım, hiç bir tecrübeniz bilginiz yoksa güç kaynaklarnı tamir etmeye çalışmayın,

özellikle elektrik fişi takılı iken yalnızca işinin ehli ustalar bu tamirleri yapabilir, elektrik fişi takılı olmasa dahi güç kaynakları yüksek kapasiteli kondasatörler barındırır, bunlara da çıplak elle dokunmak, metal temas ettirmek çarpılmalara, devrede dah büyük arızalara kısa devrelere sebep olur.

Sayfa: [1]   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: