Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trGenel KategoriGenel SohbetBilgisayar Satın alırken Marka tercihlerimiz
Anket
Soru: Günlük ihtiyaçlarınız için bir bilgisayar satın alırken, aynı teknik özelliklerde ve aynı fiyatta aşağıdaki markalar satılmakta olsa, siz hangisini tercih edersiniz?
Casper
Asus
MSI
Lenovo
Amstrad
Sinclair
Atari
Commodore
Toshiba
Samsung
HP
Huawei
Dell
Sony
Vestel

Sayfa: 1 [2] 3   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Bilgisayar Satın alırken Marka tercihlerimiz  (Okunma Sayısı 1852 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
hayat bir oyundur
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #15 : Temmuz 01, 2025, 17:32:22 ÖS »

lenovo bilgisayar üretimini parça ve çip tedarikini üretimini tamamen tayvanda ve tayvandan yapıyor merkezi çin de bile olsa pc leri tayvan lı tayvan krizinden sonra yeni yeni çin e kaydırmayı düşünüyorlar bir şey değişir mi değişmez yine parçalar oradan gelecek çin tüm çipleri parçaları tayvandan getiriyor hatta getirmiyor orada ürettiriyorlar artık.global dünya her yerde de üretiyorlar ama bütün parçalar nereli tayvanlı boşuna mı çevreliyorlar etrafını bunu bilirken çin demek zor geldi.tüm parçalar oradan gelirken çin e götürüp birleştirmek daha zor.bence her şeyiyle tayvanlı bize göre casper monster da türk malı zaten.
bakarsınız casper evet wikipedia araştırırsınız made in turkey ya parçalar tamamı made in taiwan casper şimdi ne malı.hatta geçelim tüm markaları kaldıralım bilgisayarların çoğu anakartlar ekran kartları tayvanlı ama firmanın merkezi nerede çin de e tabi oldu.bilmesek yazar geçerdik ama bilene yazması zor

aşağıdaki makale nin çevirisi şöyle

Çin, Batılı tüketicilerin gözünde uzun yıllar boyunca düşük kaliteli ürünler konusunda kötü bir üne sahipti. Bu durum son yıllarda, özellikle tüketici teknolojisi pazarında, dizüstü bilgisayarlardan televizyonlara ve akıllı telefonlara kadar hemen hemen her şeyin ejderha ülkesinden gelmesiyle biraz değişti.

Ancak bu durumda, Tayvanlı endüstri-medya sitesi DigiTimes'a inanırsanız, o kötü ün yeniden ortaya çıkıyor. En büyük PC üreticisi Lenovo'nun üretimini anakara Çin'den Tayvan'a taşıdığını bildiriyorlar.

Lenovo, birkaç yıldır Çinli bileşen üreticilerinden ve OMD'lerden giderek daha fazla parça tedarik ediyor. DigiTimes'a göre, Lenovo bunu maliyet tasarrufu umduğu için yaptı. Ancak, tam tersi doğruydu. Tayvanlı OMD'lerden sipariş vermenin daha ucuz olduğu ortaya çıktı. Sadece bu değil, Tayvanlı üreticiler daha büyük kapasitede ve daha da önemlisi kaliteli üretim yapabiliyor.

Lenovo, büyük marjlara sahip olmayan diğer PC üreticilerine kıyasla bile nispeten küçük bir marjı olan bir üreticidir. Son zamanlarda Lenovo, Oyun ve Ultra İnce dizüstü bilgisayarlar kategorilerindeki ürünlerle üst düzey pazarda daha fazla genişlemeye çalıştı. Bu, Lenovo'nun üretim planlarındaki değişikliğin en büyük nedenlerinden biri olabilir çünkü DigiTimes'a göre Çinli OMD'ler ve bileşen üreticileri gereken kaliteyi sağlayamadı.

çeviri sonu

lenovo ve diğer tüm firmalar bir çok fabrikaya ve tedarikçiye sahip ama herşeyi üreten birleştiren kutulayan yer tayvan ben casper pc ler türk malıdır yazamam mesela.lenovo pc lerin her santimi tayvanda oluşuyor ileride değişirse ki çin tayvan ı işgal edebilir çin yazarız olay pc olunca gerçek bu.dünyadaki bilgisayar ve telefon çiplerinin yüzde doksanını üreten tek bir firma ve evet amd ve nvidia da dahil aynı fabrika tayvanlı tsmc

https://tr.m.wikipedia.org/wiki/TSMC

lenovo laptopları artık bir çok yerde de üretiyor mesela macaristan

https://m.youtube.com/watch?v=reX_Rmg9_jk

ssd nerede üretiliyor tayvan.markası ne olursa olsun
çip tayvan
ankart tüm parçaları tayvan
kasa tayvan
ram tayvan
vesaire tayvan
iş markaya gelince sürüsüne bereket ancak temeli değişmiyor olay pc ise çin demek zor.

mesela yollayın macarlara birleştirsinler tıpkı çinliler gibi.

çinliler her şeyi yapıyor ama iş pc gibi ince işlere gelince olayın tamamı tayvan kaynaklı zor bunları bilirken çin demek zor.

hp nereli amerikalı bilgisayarlar nereli

dünyanın en büyük üreticisi foxconn un wikipedia tanımını aşağıya ekliyorum bakalım ne yazıyor.foxconn çinli mi tayvanlı mı okuyalım aynı hesap.

https://m.youtube.com/watch?v=QIEG3Qo_aHM

* Screenshot_2025-07-01-17-29-00-990.jpg (218.29 KB, 720x1440 - Görüntüleme: 59 kez.)

* Screenshot_2025-07-01-17-40-55-698.jpg (251.18 KB, 720x1440 - Görüntüleme: 55 kez.)

* Screenshot_2025-07-01-18-14-48-146.jpg (268.87 KB, 720x1440 - Görüntüleme: 54 kez.)

* Screenshot_2025-07-01-18-19-48-176~2.jpg (18.56 KB, 720x243 - Görüntüleme: 51 kez.)

* Screenshot_2025-07-01-18-43-17-244~2.jpg (81.11 KB, 720x1077 - Görüntüleme: 52 kez.)
« Son Düzenleme: Temmuz 01, 2025, 18:48:12 ÖS Gönderen: hayat bir oyundur » Logged
unay
Üye

Amstrad CPC sever

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #16 : Temmuz 01, 2025, 17:42:27 ÖS »

30 yılı aşkın süredir bilgisayar piyasasında bulunan biri olarak global markaları gözünüzde çok büyütmeyin derim, hele ki Türkiye'de artık hangi sektör olursa olsun dünyanın hangi ülkesinin kaç 10 yıllık markası olursa olsun iyi hizmet almak pek mümkün değil. Ne çok iyi dediğimiz distribütörler umursuyor müşteri memnuniyetini ne de muhtemelen aramızda bulunan bazı arkadaşların da çalıştığı/çalışmış olduğu servisler.

Eskiden, yerli markalar genelde tercih ederdi bu yöntemi; ikinci sınıf ya da defolu ürün satmak...
Son yıllarda benzer şeyleri global markaların da Türkiye pazarı için yaptığına şahit oldum. Kaldı ki başta söylediğimin tekrar altını çizmek isterim, Türkiye'de sektör bağımsız doğru/kaliteli/iyi hizmet-ürün sunmak artık pek önemsenmiyor.

Müşteri memnuniyeti karlılığın yanında hiç önemsenmez hale geldi ki buna sebep olan da kısmen bizleriz.

Sözün özü aynı .okun laciverdi benim için tüm markalar.
Masaüstü pc için oem tercih etmek, notebook içinse bütçeniz dahilinde markaların kurumsal serilerinden ürün tercih etmek sizi uzun vadede bir miktar avantajlı hale getirecektir.

Gaming notebook derseniz, şahsi fikrim öyle bir alet yok.
Kırpılmış komponentlerle gaming mi olur allasen
Oğuzhan
Genel Yönetici

There's no place like 127.0.0.1

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #17 : Temmuz 01, 2025, 19:13:11 ÖS »

lenovo bilgisayar üretimini parça ve çip tedarikini üretimini tamamen tayvanda ve tayvandan yapıyor merkezi çin de bile olsa pc leri tayvan lı tayvan krizinden sonra yeni yeni çin e kaydırmayı düşünüyorlar bir şey değişir mi değişmez yine parçalar oradan gelecek çin tüm çipleri parçaları tayvandan getiriyor hatta getirmiyor orada ürettiriyorlar artık.global dünya her yerde de üretiyorlar ama bütün parçalar nereli tayvanlı boşuna mı çevreliyorlar etrafını bunu bilirken çin demek zor geldi.tüm parçalar oradan gelirken çin e götürüp birleştirmek daha zor.bence her şeyiyle tayvanlı bize göre casper monster da türk malı zaten.
bakarsınız casper evet wikipedia araştırırsınız made in turkey ya parçalar tamamı made in taiwan casper şimdi ne malı.hatta geçelim tüm markaları kaldıralım bilgisayarların çoğu anakartlar ekran kartları tayvanlı ama firmanın merkezi nerede çin de e tabi oldu.bilmesek yazar geçerdik ama bilene yazması zor

aşağıdaki makale nin çevirisi şöyle

Çin, Batılı tüketicilerin gözünde uzun yıllar boyunca düşük kaliteli ürünler konusunda kötü bir üne sahipti. Bu durum son yıllarda, özellikle tüketici teknolojisi pazarında, dizüstü bilgisayarlardan televizyonlara ve akıllı telefonlara kadar hemen hemen her şeyin ejderha ülkesinden gelmesiyle biraz değişti.

Ancak bu durumda, Tayvanlı endüstri-medya sitesi DigiTimes'a inanırsanız, o kötü ün yeniden ortaya çıkıyor. En büyük PC üreticisi Lenovo'nun üretimini anakara Çin'den Tayvan'a taşıdığını bildiriyorlar.

Lenovo, birkaç yıldır Çinli bileşen üreticilerinden ve OMD'lerden giderek daha fazla parça tedarik ediyor. DigiTimes'a göre, Lenovo bunu maliyet tasarrufu umduğu için yaptı. Ancak, tam tersi doğruydu. Tayvanlı OMD'lerden sipariş vermenin daha ucuz olduğu ortaya çıktı. Sadece bu değil, Tayvanlı üreticiler daha büyük kapasitede ve daha da önemlisi kaliteli üretim yapabiliyor.

Lenovo, büyük marjlara sahip olmayan diğer PC üreticilerine kıyasla bile nispeten küçük bir marjı olan bir üreticidir. Son zamanlarda Lenovo, Oyun ve Ultra İnce dizüstü bilgisayarlar kategorilerindeki ürünlerle üst düzey pazarda daha fazla genişlemeye çalıştı. Bu, Lenovo'nun üretim planlarındaki değişikliğin en büyük nedenlerinden biri olabilir çünkü DigiTimes'a göre Çinli OMD'ler ve bileşen üreticileri gereken kaliteyi sağlayamadı.

çeviri sonu

lenovo ve diğer tüm firmalar bir çok fabrikaya ve tedarikçiye sahip ama herşeyi üreten birleştiren kutulayan yer tayvan ben casper pc ler türk malıdır yazamam mesela.lenovo pc lerin her santimi tayvanda oluşuyor ileride değişirse ki çin tayvan ı işgal edebilir çin yazarız olay pc olunca gerçek bu.dünyadaki bilgisayar ve telefon çiplerinin yüzde doksanını üreten tek bir firma ve evet amd ve nvidia da dahil aynı fabrika tayvanlı tsmc

https://tr.m.wikipedia.org/wiki/TSMC

lenovo laptopları artık bir çok yerde de üretiyor mesela macaristan

https://m.youtube.com/watch?v=reX_Rmg9_jk

ssd nerede üretiliyor tayvan.markası ne olursa olsun
çip tayvan
ankart tüm parçaları tayvan
kasa tayvan
ram tayvan
vesaire tayvan
iş markaya gelince sürüsüne bereket ancak temeli değişmiyor olay pc ise çin demek zor.

mesela yollayın macarlara birleştirsinler tıpkı çinliler gibi.

çinliler her şeyi yapıyor ama iş pc gibi ince işlere gelince olayın tamamı tayvan kaynaklı zor bunları bilirken çin demek zor.

hp nereli amerikalı bilgisayarlar nereli

dünyanın en büyük üreticisi foxconn un wikipedia tanımını aşağıya ekliyorum bakalım ne yazıyor.foxconn çinli mi tayvanlı mı okuyalım aynı hesap.

https://m.youtube.com/watch?v=QIEG3Qo_aHM

Sizle konuşmakla chatgpt ile konuşmak aynı.

Bir soruya bin satır yazı ama bilgi kısmı çok küçük. Geri kalanı teferruat, sağdan soldan 2008 haberleri ve donanımhaberimsi sitelerdeki x insanların yorumlarını dönüyorsunuz. Bunları da bilgi gibi dönüyorsunuz. Bunlar bilgi değil deyince de aynı chatgpt gibi farklı yorumlar farklı detaylar meydana çıkıyor.

Siz de oradan ve donanımhaber gibi yerlerden bilgi ekran görüntüsü paylaşıyorsunuz. Random insanların yazdığı yorumları atıyorsunuz.

hiç birisinde kaynak yok. Varsa da alakasız kaynaklar.

Lenovo bir bilgisayar üreticisi, parça üreticisi değil.
Dell bir bilgisayar üreticisi, parça üreticisi değil.
HP bir bilgisayar üreticisi, parça üreticisi değil.

Parça üreticisi olmaması onun ülkesini veya üretim yerini değiştirmez.
Bir cihazı oluşturan parçaların üretime yerlerine göre mi karar vermeliyiz cihazın ülkesine?

O zaman amerikan veya türk veya herhangi bir ülke malı diye bir şey kalmaz. Hepsinde en az bir komponent farklı ülkede üretiliyor çünkü.

Bu markaların üretiği şey parça değil bir bilgisayar komple bir çözüm.

Lenovo çin markası, merkezi çinde, fabrikaları çok evet ama üretimlerinin büyük çoğunluğu çin ve macaristan. Tayvan değil.

Bundan bilmem kaç sene önce bahsettiğiniz foxconn TUZLA'da fabrika açmıştı. Bu durumda

HP Türk markası diyelim olur mu? Orada ürettiriyordu çünkü.

Bir tavsiye daha wikipedia'daki bilgilere %100 gözüyle bakmayın. Kullanıcıların girdileriyle oluşan bir yer wikipedia.

Bu sebeple "Özgür ansiklopedi" deniyor. diğer kaynaklarınıza bir şey demeyeceğim zaten hepsi forumlarda random insanların yazdıkları (15 sene önce) şeyler.

son olarak

"lenovo ve diğer tüm firmalar bir çok fabrikaya ve tedarikçiye sahip ama herşeyi üreten birleştiren kutulayan yer tayvan "

DEĞİL

Kaynağınız varsa paylaşın ama screenshot olarak değil. resmi bir siteden resmi ve güncel bir bilgi paylaşın.

Amiga 500/500+/1200/4000
Commodore 64
Atari 1040STe/Falcon 030/Jaguar/2600
Roland MT-32 Rev.A&B/SC-88
Sony PS 1-2-3-4-5/PSP/PVM 9"/TV 9"/TV 11"
Sega SMS2FR/MD1FR/MD1JP/MD2/Saturn/Dreamcast/GG
Nintendo NES/SNES/DMG/GBC/GBP/GBA/GBASP
unay
Üye

Amstrad CPC sever

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #18 : Temmuz 01, 2025, 19:26:55 ÖS »

Tayvan ve Çin arasındaki temel fark, Tayvanlı üreticilerin görece daha kaliteli komponentler yapması ve buna bağlı olarak fiyatlarının biraz daha yüksek olması.
Parçalar Tayvan'dan gelir demek abesle iştigal.

Global markalar parça tedariğini uzun vadeli planlasalar da çip sıkıntısı vs diye duyduğumuz dönemlerde gerekirse Pakistanlının demirle eğip büktüğü tenekeyi bile kullanırlar.

Bu arada Tayvanlılar da Çinli
Kesin bilgi, yayın!
hayat bir oyundur
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #19 : Temmuz 01, 2025, 19:57:49 ÖS »

kısaca yazarsak tayvan ı tanıyan fazla bir ülke yok çin onun kendine bağlı olduğunu düşünüyor bu yüzden bir çok yerde tayvan adı geçmez geçmemesi dünya üretiminin çoğunun orada yapıldığı gerçeğini değiştirmiyor bana göre lenovo pc üretiminin tamamı tayvan kaynaklı olduğundan kaynak yeri yazdım yoksa google a bakıp aaa lenovo çin markasıymış deyip yazmayı biliyorum sorun yok.tayvan ı tanıyan ülke sayısı 23 diplomatik ilişki kuran ülke sayısı 13 tür bir çok tayvan malı ürün çin e gider üstüne made in china basılır öyle satışa çıkar bana göre lenovo nun pc leri tayvanlıdır.casper ın monster ın kiler de öyledir.kişisel görüş siz çinlidir deyin fark etmez.zorluyorum olmuyor işte yüzde yüzü tayvanla ilintili bir mala çin malı diyemiyorum çıkmıyor.casper da kusura bakmasın olmuyor.hp türkiyede üretim yapsa parçaların tümü ne malı olacak tayvan foxconn gelse tayvan fark şuradaki lenovo pc nin her şeyi tayvan kaynaklı bir iki şeyi değil.romanyada fabrikası var parçalar nereden aynı. çin de fabrikası var parçalar nereden aynı lenovo ne malı pc yapıyor ayrıntı şurada tayvan ın tanınmaması veya çin in bir parçası görülmesi bu sorunu çıkarıyor ayrıntıları görmezseniz çin malı der geçersiniz verdiğim bilgileri ben zaten biliyorum o screenshot ları krema olarak ekledim destek yani.

* Screenshot_2025-07-01-19-59-14-420.jpg (182.55 KB, 720x1440 - Görüntüleme: 55 kez.)
« Son Düzenleme: Temmuz 01, 2025, 20:25:08 ÖS Gönderen: hayat bir oyundur » Logged
Oğuzhan
Genel Yönetici

There's no place like 127.0.0.1

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #20 : Temmuz 01, 2025, 20:18:38 ÖS »

kısaca yazarsak tayvan ı tanıyan fazla bir ülke yok çin onun kendine bağlı olduğunu düşünüyor bu yüzden bir çok yerde tayvan adı geçmez geçmemesi dünya üretiminin çoğunun orada yapıldığı gerçeğini değiştirmiyor bana göre lenovo pc üretiminin tamamı tayvan kaynaklı olduğundan kaynak yeri yazdım yoksa google a bakıp aaa lenovo çin markasıymış deyip yazmayı biliyorum sorun yok.tayvan ı tanıyan ülke sayısı 23 diplomatik ilişki kuran ülke sayısı 13 tür bir çok tayvan malı ürün çin e gider üstüne made in china basılır öyle satışa çıkar bana göre lenovo nun pc leri tayvanlıdır.casper ın monster ın kiler de öyledir.kişisel görüş siz çinlidir deyin fark etmez.zorluyorum olmuyor işte yüzde yüzü tayvanla ilintili bir mala çin malı diyemiyorum çıkmıyor.casper da kusura bakmasın olmuyor.

Önce bilgi ver.
Birisi "Bu bilgi doğru değil" deyince de "Bana göre öyle" de.

Ben de seni ciddiye aldım boş yere. My bad (çevirisine bakarsın).

Amiga 500/500+/1200/4000
Commodore 64
Atari 1040STe/Falcon 030/Jaguar/2600
Roland MT-32 Rev.A&B/SC-88
Sony PS 1-2-3-4-5/PSP/PVM 9"/TV 9"/TV 11"
Sega SMS2FR/MD1FR/MD1JP/MD2/Saturn/Dreamcast/GG
Nintendo NES/SNES/DMG/GBC/GBP/GBA/GBASP
hayat bir oyundur
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #21 : Temmuz 01, 2025, 20:28:08 ÖS »

çeviriye gerek yok çünkü o da yanlış my bad değil I m bad olacak michael jackson söylüyor linkini aşağıya ekledim ayırmak için virgül eklemek telefon klavyesiyle çok zor ve bu yüzden üzgünüm Masum

ispatı

https://m.youtube.com/watch?v=dsUXAEzaC3Q&pp=ygUYxLEnbSBiYWQgbWljaGFlbCBqYWNrc29u

aslında lenovo yönetim ve ilk kuruluş olarak hong kong firmasıdır tohumları pekinde atıldı ilk adı legend diğer rakiplerini satın alarak büyüdü aynı durum burada da geçerli hong kong çin e sonradan bağlansa da kuralları farklıdır.bu yüzden asıl merkezi pekinde bulunur.

özetlersek tayvan ve hong kong bazı yönetimsel tartışmalar nedeniyle her şeyi üretirler ama üstlerine made in china yazmaktan kurtulamazlar olay bu.amcalar bir şirket kuruyorlar devlet cevap veriyor hong kong mu olmaz orası çin bir pc üretiyorlar tayvan mı olmaz orası da çin

e ne yapsınlar merkezi de pekin e döndürüp devletin başlarının etini yemesinden kurtulmuşlar.

ürettikleri ürettirdikleri pc nin aslı neresi tayvan peki tayvan diye bir yer var mı kimine göre var çoğuna göre yok.

chi çu çuan abi biz bu pc nin tamamını ürettik parçalar da bizim ama burası tanınmadığından kolay satılmıyor be abi

aaa öylemi ne olacak canım sen üret bunu bizim adımıza biz üstüne lenovo yazıp made in china der peynir ekmek gibi sattırırız onu.

sagol abi ne kadar teşekkür etsek az

olur mu canım ne demek hatta sen bol üret onları romanyalılara birleştirtip avrupaya da satarız.

offf paraya bak

ne sandın çocuklara selam söyle.

olur abi.

işgal olunca beraberiz zaten siz üretin.

size acaip bir bilgi daha tayvan çiplerin yüzde doksanını üretir ama çipleri ürettikleri makineler hollanda malıdır gel de çık işin içinden.

hollandalı asml firması

bu iş karışır.

olay üretim kalitesi olayı bu da yetmiyor.

https://www.asml.com/en

* 34e09acf9035c2b7582cbe4a3f0a04b9.640x640x1.jpg (40.35 KB, 640x640 - Görüntüleme: 54 kez.)

* Screenshot_2025-07-01-20-37-13-943.jpg (351.48 KB, 720x1440 - Görüntüleme: 56 kez.)

* Screenshot_2025-07-01-21-01-13-732.jpg (296.19 KB, 720x1440 - Görüntüleme: 56 kez.)
« Son Düzenleme: Temmuz 01, 2025, 21:28:38 ÖS Gönderen: hayat bir oyundur » Logged
ifteri61
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #22 : Temmuz 01, 2025, 21:08:35 ÖS »

Masaüstü sistemler icin tabi ki oem yani kendi topladığımı tercih ettim bu zamana kadar. Ancak laptop icin konuşacaksan kesinlikle 1.Dell 2.Hp olur. Bu aralar şu mini pclere de merak saldım. Özellikle yeni ryzen x + oculink baglantili mini pcler çok ilgimi çekiyor. Gunluk işlerde cok yuksek performans ve gömülü ekran karti ile 1080p 60fps full ayarlarda cok cezbedici. Yetmiyorsa oculinkten istedigin karti harici bağla. Bu büyük-küçük döngüsü her 20 yılda bir kendini tekrarlıyor. Eskiden telefon ne kadar küçükse o kadar teknolojikti. Simdi ise ne kadar büyükse.
Yani sözün özü zamana göre tercihlerimiz değişiyor.
sgi
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #23 : Temmuz 01, 2025, 22:09:05 ÖS »

Tayvan'ın olayı TSMC, Taiwan Semiconductor Manufacturing Company. Dünyanın en büyük ve en gelişmiş çip üreticilerinden biri. Aynı zamanda en stratejik şirketlerinden biri. (Onun altında da Hollanda'lı ASML teknolojisi yatıyor. ASML olmasa ne TSMC, ne Intel ne AMD ne Nvidia, hiçbiri CPU-GPU üretemez.) Fakat bu çip argesi ve tasarımında Tayvan'ın üstün olduğunu göstermiyor, bugün fabless üretim yapan şirketlerin çoğu TSMC'ye tasarımını yollayıp CPU, ASIC vs. her neyse onu ürettirir. (Intel burada da bir istisna zira kendi fab'i var. Ama o da ASML teknolojisi kullanmak zorunda.) Nvidia da böyle yapar mesela. TSMC'nin olayı mikroelektronik devre üretimdir. Fason çalışır, bizim tasarladığımız PCB'leri JLPCB'de ürettirmemize benzeyen bir model. Fakat işlemci know-how'unda Amerika bir numaradır. ASML de aslında Amerikan kontrolünde bir şirkettir, fakat neden Hollanda'da kurulmuş, onu bilmiyorum.

Bir de laptop özelinde Tayvan'da Original design manufacturers (ODMs) denen şirketler var. Bunlar her marka için laptop üretip üstüne Dell, HP, Casper markası basıyor. MacBook bile böyle ama markalar ne kadarını kendileri tasarlıyorlar ne kadarını ODM'lere bırakıyorlar bilmiyorum, sanırım bu oran markadan markaya değişir. Bir Casper'la MacBook'un aynı oranda ODM tarafından tasarlandığını düşünmek yanlış olur, sanırım.  Masum

Alıntı
The vast majority of laptops on the market are manufactured by a small handful of Taiwan-based original design manufacturers (ODM), although their production bases are located mostly in mainland China. Quanta Computer pioneered the contract manufacturing of laptops in 1988. By 1990, Taiwanese companies manufactured 11% of the world's laptops. That percentage grew to 32% in 1996, 50% in 2000, 80% in 2007 and 94% in 2011.[4] The Taiwanese ODMs have since lost some market share to Chinese ODMs, but still manufactured 82.3% of the world's laptops in Q2 of 2019, according to IDC.[5]

Major relationships include:[6]

Foxconn sells to Asus, Dell, HP, and Apple
Pegatron (in 2010, Asus spun off Pegatron) sells to Asus, Apple, Dell, Acer, and Microsoft
Quanta sells to (among others) HP, Lenovo, Apple, Acer, Dell, NEC, and Fujitsu
Compal sells to (among others) Acer, Dell, Lenovo, Framework and HP
Wistron (former manufacturing & design division of Acer) sells to Acer, Dell, Lenovo, and HP
Inventec sells to HP, Dell, and Lenovo
Flextronics (former Arima Computer Corporation notebook division) sells to HP
Clevo and Tongfang sell to different laptop manufacturers like Digital Storm, Eluktronics, Eurocom, Metabox, Sager, Schenker, System76, XMG, etc.

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_laptop_brands_and_manufacturers
« Son Düzenleme: Temmuz 01, 2025, 22:19:46 ÖS Gönderen: sgi » Logged
CaiSSoN
Uzman

C64 Fan

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #24 : Temmuz 01, 2025, 22:21:21 ÖS »

Önce bilgi ver.
Birisi "Bu bilgi doğru değil" deyince de "Bana göre öyle" de.

Ben de seni ciddiye aldım boş yere. My bad (çevirisine bakarsın).

dokunsmayıns kardeşimeeaa, bilgilendiriyor bizi.
Eskiden (belki halen kullanılıyordur) insanlar, 2-3 minik fonlama yapınca kendileri için SERİ GİRİŞİMCİ diye bir title benimsemişti. burada da aynı hesap dönüyo sadece..

Seri Mesaj Atıcı 
Son Forum Bükücü  Karizmatik
Biliyom Lan Bu İşleri 

Hayırlı forumlar

segaa
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #25 : Temmuz 01, 2025, 22:58:42 ÖS »

Masaüstü pc yi asla marka almam, kendim zevkime göre istediğim parçaları toplamak varken marka anlamsız.

Hiç laptopum olmadı, tercih etmedim ama tercih etmiş olsaydım son zamanlarda telefonlarından aşırı memnun kaldığım Huawei markasını tercih ederdim. Diğer seçenekler ise MSI veya Sony olurdu.

Commodore, Amiga, Sinclair, Amstrad bunlar zaten retrocunun baş tacı, olmazsa olmazımız.  Kahkaha

sep
Üye
**

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #26 : Temmuz 02, 2025, 01:16:30 ÖÖ »

Laptop olarak HP ve MSI cihazlarla hiç iyi anılarım olmadı. Özellikle HP markalı neredeyse her cihazda sorun yaşadım. O yüzden laptopta Asus tercih ediyorum çoğunlukla. Asus dışında Lenovo ve Dell ile de hiç sorun yaşamadım.
freedom
Uzman

Retro allowed me to be free.

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #27 : Temmuz 02, 2025, 01:32:19 ÖÖ »

HP laptop konusunda benim de çok kötü tecrübelerim var.

Lenovo laptop (yoga 3) ve desktop (Legion730) tercihlerimden çok memnunum.

ibo1973
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #28 : Temmuz 02, 2025, 10:24:40 ÖÖ »

Kendisini Usta zanneden bana göre bence laptopları incelediğime iç elektronik yapıları üzerinde her markanın saatlerce hatta toplamda günler belki yıllara varan mesai saatlerinin verdiği ve gelen bozuk makinaların geneline bakarak şunu yazıyım laptoplardaki arızalar çoğunlukla laptobu üreten marka ile alakalı olmuyor çip üreticisi ile alakalı oluyor çip üreticisinin yaptığı bir hatadan kaynaklı o çip hatalı ise bir zaman sonra o çipi kullanan laptoplar o çipe bağlı arızalar yapabiliyor neredeyse kesin olarak arıza yapıyor kullanılan çipin tasarımı düzgünse laptop markasıda çipi üretenin kullanma talimatına uydusya  kolay kolay bozulmuyor.

Diğer konu kullanıcı kaynaklı arızalar laptopları yatak yorgan gibi dizlerinin üstü gibi havalandırmalarını kapatarak hava almasını engelleyerek bilinsizce kullanma laptopların bakımlarını zamanında yaptırmamak/yapmamak aşırı ısınmasına izin vermek

birde üreticilerin zayıf bağlantılı kasa parçaları kolay kırılan plastikler menteşelerden laptop yapmaları nerdeyse her markada benzer bu bakımdan

tüm yukarda yazdıklarımdam sonra en çok beğendiğim markalar benim kişisel gözlemimdir isteyen istediğini düşünebilir tabiki

en sağlam/yada en sevdiğim cihazlar
lenova
samsung
asus ( arıza yaptığında çoğu zaman şema bulamadığımız için hurdaya çıkabiliyor tamir açısından kabus cihazlar şema lazım olursa cihaz hurda gözüyle bakılabilir bu açıdan alınmasını tavsiye etmem ancak cihazları genelde güzel ve ucuz oluyor)
toshiba
acer

cihaz alıcaksanız bu cihazlardan almanızı tavsiye ederim

« Son Düzenleme: Temmuz 02, 2025, 19:32:56 ÖS Gönderen: ibo1973 » Logged
sgi
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #29 : Temmuz 02, 2025, 15:16:58 ÖS »

Alıntı
Kendisini Usta zanneden bana göre laptopları incelediğime iç elektronik yapıları üzerinde her markanın saatlerce hatta toplamda günler belki yıllara varan mesai saatlerinin verdiği ve gelen bozuk makinaların geneline bakarak şunu yazıyım laptoplardaki arızalar çoğunlukla laptobu üreten marka ile alakalı olmuyor çip üreticisi ile alakalı oluyor çip üreticisinin yaptığı bir hatadan kaynaklı o çip hatalı ise bir zaman sonra o çipi kullanan laptoplar o çipe bağlı arızalar yapabiliyor neredeyse kesin olarak arıza yapıyor kullanılan çipin tasarımı düzgünse laptop markasıda çipi üretenin kullanma talimatına uydusya  kolay kolay bozulmuyor.

BGA lehim atmasını kast ediyorsunuz sanırım. Bu çip üreticisinin hatası değil, aşırı ısınma ve zamanla RoHS uyumu için kurşunsuz lehim kullanılmasından oluyor diye biliyorum. Çip tasarım hatası değil üretim kalitesizliği yani. Desktopta da laptopta da en gelişmiş ve en iyi üretilmiş parçalar CPU, GPU, kuzey/güney köprüsü denen chipsetler, sound codecleri vs.dir malumunuz. Bir intel kırk yılda bir tasarım hatası yapar, o da atıyorum kayar nokta işleminin 40.hanesinde yanlış sonuç vermesi gibi bir şey olur

Bir de "planlı eskitme" var malumunuz, artık firmalar ürünlerini ömürlük sağlam yapmıyor, onun yerine özellikle 3-5 senede bozulacak gibi yapıyorlar.
« Son Düzenleme: Temmuz 02, 2025, 15:21:44 ÖS Gönderen: sgi » Logged
Sayfa: 1 [2] 3   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: