Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trAmigaAmiga DonanımAmiga 500 İçin Reset Buton Mod
Sayfa: [1]   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Amiga 500 İçin Reset Buton Mod  (Okunma Sayısı 730 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
runal
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« : Ekim 31, 2025, 07:33:01 ÖÖ »

Arkadaşlar merhaba,

Malum Retro bilgisayarlarda her an her şey olabiliyor, 29 Ekim tatilinde 2-3 aydır kullanmadığım Amigamı açayım biraz oyun oynayalım dedim... Maalesef klavyeden reset atılamıyor. Amiga testkit ile klavye testini açtım baktım ki başta reset işlevini yapan CTRL +A +A yanında birsürü tuş çalışmıyor. Eskiden klavyenin birkaç tuşu arızalı idi ama reset tuşları sağlamdı onlarda gitmiş.

Klavyeyi açıp membran kontrol ve temizliği yaptım patlak yol yoktu, topladığımda bozuk tuşların sayısı da arttı. 

Sonra aklıma Reset butonu ekleme fikri geldi. Bir yerlerde duydum böyle bişey yapıldığını  ama nerde olduğunu hatırlamıyorum. Forumu araştırdım ama forumda yok, eğer var ve ben yeni başlık açtı isem kusuruma bakmayın.

Neyse; internet araştırması sonrası Fransızca yazılı bir siteden Rev 6A (Benim board modeli ile aynı) için rest butonu yapımını bulup çalıştırdım. Kendime göre daha anlaşılabilir olması için revize ettiğim çizimler ve yapmak isteyenler için açıklamalar aşağıda...

« Son Düzenleme: Ekim 31, 2025, 08:15:37 ÖÖ Gönderen: runal » Logged
runal
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Ekim 31, 2025, 07:44:38 ÖÖ »

Bahsettiğim gibi çizim A500 REV 6A için uygulanmıştır.

YAPILACAKLAR:

A)Disket sürücünün altına gelen kısımda JP1 bulunacak. JP1 bizim ilk lehim noktamız olduğundan burayı 1) olarak adlandırdım.

B) İkinci lehim noktası  JP1 yanındaki board üzerindeki lehim damlacığı. Buna ingilizce terim olarak blob diyorlar, boardun üst katmanı ile alt katmanı arasındaki bağlantıyı sağlıyor. Burayı da 2) olarak adlandırdım.

C) Daha önceden hazırladığımız Reset butonun kablosunun birini 1) noktasına digerini 2) noktasına lehimliyoruz.

D) Bağlantı bittikten sonra test etme safhasındayız. Eğer yaptığınız lehime güveniyorsanız gerek yok ama emin olmak için. Avometrenin diyot kademesinde kırmızı ve siyah probları butonuna dokundurup ölçüm yapınca her iki taraftada farkı diyor ölçüm değerleri görmüş olmanız lazım. Çünkü eklediğim projeye bakınca; transistörün Emiter ve Kollektör ünü ölçmüş oluyoruz. Yani Reset butonu Emiter Kollektörü kısa devre ediyor.

E) Bağlantıda problem yoksa butonu ister kasa dışına alın yadan delik açın. Ben delik açmaya kıyamadığım için, elimde bulununan 3D baskılı expansion port kapağını delip butonu oraya taktım.

NOT:

Benim Amiga da Elektronik booter devresi var, bilindiği gibi klavyeden 3 Reset atarak internal disket sürücü yada harici Gotek arasında geçiş bu devre ile yapılabiliyor.

Reset butonuna kısa basıp bırakınca hangi sürücü de isek Reset sonrası o sürücü ile boot ediyor. Reset e biraz daha uzun basınca booter devresi diğer sürücüye aktarma yapıyor. Booterin reset butonu ile çalışması çok iyi oldu. Klavyeden bişeyler seçmek gereken oyunlar dışında her şey güzel şu anda. Ama gerçek klavye gibisi de yok tabi.

Amiga dolu günler.......

* A500-Reset 1.jpg (60.19 KB, 385x280 - Görüntüleme: 24 kez.)

* A500-Reset 2.gif (9.33 KB, 385x197 - Görüntüleme: 26 kez.)

* A500-Reset 3.jpg (37.01 KB, 790x420 - Görüntüleme: 25 kez.)
« Son Düzenleme: Ekim 31, 2025, 08:19:33 ÖÖ Gönderen: runal » Logged
fort_apocalypse
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #2 : Ekim 31, 2025, 08:16:11 ÖÖ »

Teşekkürler.

Ek bir bilgi olarak; klavye konnektöründe de reset bacağı bulunuyor.
3 ve 6 nolu pinlere reset butonu bağlanabilir
(tabi klavye bağlı değilken bu pini kullanabilirsiniz.)

* Amiga 500 keyboard pinout.png (163.26 KB, 900x675 - Görüntüleme: 279 kez.)
« Son Düzenleme: Ekim 31, 2025, 08:20:02 ÖÖ Gönderen: fort_apocalypse » Logged

runal
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Ekim 31, 2025, 08:24:29 ÖÖ »

Teşekkürler.

Ek bir bilgi olarak; klavye konnektöründe de reset bacağı bulunuyor.
3 ve 6 nolu pinlere reset butonu bağlanabilir
(tabi klavye bağlı değilken bu pini kullanabilirsiniz.)

İlginiz için teşekkür ederim. Çiziminizi internette araştırırken görmüştüm, bu iş için adaptör yapmak gerekti(Hem soketi kullanıp reset butonu takmak hemde klavyeyi aktif edebilmek için). Adaptör boarda lehim yapmaktan daha iyi bir çözümdü ama daha uzun yoldu. Biran önce yapıp denemek istediğimden hızlıca boarda lehim yapmak daha pratik geldi.
murtek
Deneyimli

DO-IT-YOURSELF (AMIGA FOREVER)

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Ekim 31, 2025, 10:41:26 ÖÖ »

@runal üstat tebrikler. Güzel bir çalışma olmuş, çoğu zaman ihtiyaç oluyordu.

DO-IT-YOURSELF
runal
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Ekim 31, 2025, 10:52:04 ÖÖ »

@runal üstat tebrikler. Güzel bir çalışma olmuş, çoğu zaman ihtiyaç oluyordu.

Rica ederim abi, klavye membranı  alsam senden olur mu😇
sgi
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #6 : Ekim 31, 2025, 12:59:55 ÖS »

Simdi hatirlamadigim ciplerden birinin bir pinini gnd'ye cekerek de (logic low) resetleniyordu a500.
Sayfa: [1]   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: