Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trGenel KategoriGenel SohbetJoystick AutoFire / RapidFire nasıl çalışmalı ?
Anket
Soru: Sizce Joystick AutoFire / RapidFire nasıl çalışmalı ?
AutoFire açıkken kendiliğinden art arda ateş etmeli.
AutoFire açıkken sadece ateş tuşuna basılı tutulduğunda art arda ateş etmeli.

Sayfa: [1]   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Joystick AutoFire / RapidFire nasıl çalışmalı ?  (Okunma Sayısı 274 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
fort_apocalypse
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« : Ocak 09, 2026, 19:14:13 ÖS »

Bazı joysticklerde autofire anahtarı açıldığında art arda ateş etmeye başlıyor, bazılarında ise autofire anahtarı açık olsa bile art arda ateş için ateş tuşuna basılması gerekiyor.

Siz oyun oynarken hangisini kullanmayı tercih edersiniz.

Katılımınız için teşekkürler.

AmigaEsref
Genel Yönetici

love is where you find it.

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #1 : Ocak 09, 2026, 19:19:46 ÖS »

Ben autofire da switch olayını seviyorum. Açıp sadece kontrollere odaklanmak hoşuma gidiyor. Parmağımın sürekli düğmede basılı kalması çok anlamlı gelmiyor.

AMIGA 500 | GOTEK | 1 MB RAM | 1.3 ROM | Pi Zero HDMI
AMIGA 1200 | 8GB CF | 3.2 ROM | TF1230 Turbo Kart | HDMI-520
COMMODORE 64 | IRQHack64 | KissCart64 | 64K CUPCAKE-CART | Pi 1541 | 1084 S
'Cause I'm CRT., I'm retro | CRT, and I'll win the fight | CRT, I'm a power load | CRT, watch me shine
onursapci
Uzman

80 leri yaşamamış , yaşamamıştır.

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Ocak 09, 2026, 19:25:08 ÖS »

Tusa basarak tercihim ama normal kollu joystickte ön ateşe . Joysticke gore fikir değişebilir  

C64 ve A500 gerisi teferruat
unay
Üye

Amstrad CPC sever

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Ocak 09, 2026, 19:29:55 ÖS »

Tuşa basarak tabi ki
Tuşa basmadan sadece shot em up tarzı oyunlarda işlevsel olur sanki.

fort_apocalypse
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #4 : Ocak 09, 2026, 19:34:37 ÖS »

ikisinin de avantajları ve dezavantajları var
Mesela ateş basılıyken çalışan autofire sistemde ateşi 1 saniye süre basılı tutmanız gereken bir hareketi yapamazsınız, mesela 1sn basılı tutup bir mekanızmayı gerdirme hareketleri gibi.
Diğer yandan ateş basılması gerekmeyen sistemde de ateş edilmemesi gereken bir noktada autofire'ı tam zamanında kapatmak zor olabilir.

HkRecai
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Ocak 10, 2026, 05:17:14 ÖÖ »

Yukarıdaki iki şıkta bana uygun gelmediği için oy kullanamadım.

Ben bir joystick tasarlayacak olsaydım tek düğmeye giden hatta paralel olarak 2 tane normal arcade tarzı bırakıldığında off konuma geçen yaylı düğme koyardım biri autofire'li diğeri normal. Sebebide çoğu oyun başlangıcından sonuna kadar düğme basılı tutularak gidilemiyor olması.

Turrican oyunundan örnek vereyim tek tek basış ard arda atış iken basılı tutma lazer gibi bir atışa dönüşüyor, dolayısıyla yatay sürgülü anahtar kullanışsız kalır lazer atışı yapmak için on off anahtarı habire kurcalamak gerekir.

Wonderboy oyununda ise hızlı koşma düğmeye basılı tutma iken tek basış yapılınca ateş ediyor on off anathar gene kullanışsız olur.

Bir başka unsur çoğu shotem-up(right) oyununda oyunun ortalarında içinden item çıkan uzay mekiği vs. olur, içinden çıkan zerzevatlar ateş edilerek rengi değişir, şekli değişir yani özelliği değişir. Canavarı öldürmek için autofire elzem iken canavar öldüğünde birdenbire autofire olmayan normal ateş elzem oluyor çünkü Autofire ile istenen itemi tutturmak zor olur. Örnek 1943, Swiv ve çoğu arcade shotem up oyunu.
« Son Düzenleme: Ocak 10, 2026, 06:03:59 ÖÖ Gönderen: HkRecai » Logged
Oğuzhan
Genel Yönetici

There's no place like 127.0.0.1

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #6 : Ocak 10, 2026, 07:29:10 ÖÖ »

ikisinin de avantajları ve dezavantajları var
Mesela ateş basılıyken çalışan autofire sistemde ateşi 1 saniye süre basılı tutmanız gereken bir hareketi yapamazsınız, mesela 1sn basılı tutup bir mekanızmayı gerdirme hareketleri gibi.
Diğer yandan ateş basılması gerekmeyen sistemde de ateş edilmemesi gereken bir noktada autofire'ı tam zamanında kapatmak zor olabilir.

Tam olarak bunu düşündüm. Bence switch + basılı tutma veya ikinci tusu autofire tanimlama switchsiz

Olabilirmis

Amiga 500/500+/1200/4000
Commodore 64
Atari 1040STe/Falcon 030/Jaguar/2600
Roland MT-32 Rev.A&B/SC-88
Sony PS 1-2-3-4-5/PSP/PVM 9"/TV 9"/TV 11"
Sega SMS2FR/MD1FR/MD1JP/MD2/Saturn/Dreamcast/GG
Nintendo NES/SNES/DMG/GBC/GBP/GBA/GBASP
ibo1973
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #7 : Ocak 10, 2026, 10:40:34 ÖÖ »

bazı oyun kollarında swich  ile otomatik ateş açık kalıyor ancak 2 düğme oluyor bir düğmeye basınca oto fire açık olmasa bile bas bas bırak yaptırmadan ot fire gibi ateşliyor diğer düğme ise normal çalışıyor yani her iki seçenekte olmalı hangisi işimize gelirse onu kullanmalıyız
Sayfa: [1]   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: