Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
Sayfa: 1 [2]   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: TZXDuino (ZX Spectrum 48K için)  (Okunma Sayısı 1050 defa)
0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
fort_apocalypse
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #15 : Şubat 02, 2026, 05:06:25 ÖÖ »

Eski kasetçalar cihazları basit bir kablo ile doğrudan ZX Spectrum 48K'ya bağlanmıyor muydu?
Doğrudan kasetçalar bağlandığında ZX Spectrum 48K zarar görüyor muydu?
« Son Düzenleme: Şubat 02, 2026, 05:10:25 ÖÖ Gönderen: fort_apocalypse » Logged

Cengiz Demir
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #16 : Şubat 02, 2026, 07:04:25 ÖÖ »

Bizim bir arkadaş teyp ile yükleme yapıyordu.
Epey oyun oynamıştık. Bundan dolayı arıza yaptığını hatırlamıyorum üstad.

Eski kasetçalar cihazları basit bir kablo ile doğrudan ZX Spectrum 48K'ya bağlanmıyor muydu?

fort_apocalypse
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #17 : Şubat 02, 2026, 09:46:05 ÖÖ »

Teşekkürler 🙏

emarti
Uzman

Only Amiga Makes It Possible █

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #18 : Şubat 02, 2026, 11:17:32 ÖÖ »

Aslında burada gözden kaçırdığınız nokta şu: ZX Spectrum EAR girişi yüksek empedanslı, analog (AC) ses sinyali için tasarlanmıştır. Arduino ise DC refeanslı (0-5V). Kare dalgalar keskin kenarlı yani. Analog kaset sinyaline benzemez. Bu nedenle Arduino çıkışı doğrudan değil, direnç/diyot ile şekillendirilerek bağlanmalıdır.

https://github.com/emartisoft My GitHUB | http://csdb.dk/scener/?id=26786 My CSDB

READY.
SYS(64767): EMARTI
Levent (Lvnt)
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #19 : Şubat 02, 2026, 19:20:29 ÖS »

Teşekkürler 🙏
@Cengiz Demir'in dedigi gibi, olay oydu zaten. ama teyplerde o iş için çıkış da vardı, yüklemeyi durdurmak için remote kontrol ucu da vardı, pause işi görüyordu. eke bakın

Aslında burada gözden kaçırdığınız nokta şu: ZX Spectrum EAR girişi yüksek empedanslı, analog (AC) ses sinyali için tasarlanmıştır. Arduino ise DC refeanslı (0-5V). Kare dalgalar keskin kenarlı yani. Analog kaset sinyaline benzemez. Bu nedenle Arduino çıkışı doğrudan değil, direnç/diyot ile şekillendirilerek bağlanmalıdır.
@emarti: kusura bakmazsan yazdıklarını netleştirip birkaç ayrıntı eklemek istiyoruum:

giriş standardı 600 ohm, 0.7V. walkman gibi birşeyler bağlayınca çok da dikkate değer bir sorun olmadan çalışır aslında ama doğrusu seri bir direnç, gerilim bölmek için 0v'a doğru başka bir direnç bir de en başa seri 1uF gibi bir kondansatör bağlanır, standart uygulama.

teybe kaydedilen sinyaller değişen süreli darbeler halinde. bilgisayar bunu kolayca üretip okuyabiliyor. arduino dijital çıkışı da bunu yapabiliyor. yani geriye kalan sadece uygun bir devre yardımıyla çıkabilecek sorunları en aza indirmek için elektriksel uyumlandırmayı yapıp bağlantıyı yapmak kalıyor.

açık konuşayım, internetteki devrelere çok da güvenmiyorum. @emarti eline sağlık lafım sana değil, senin devrenin çıkışında bir anfi olması projeyi tasarlayanın şu birkaç satırda yazdıklarımın ne kadarından haberi var bende soru işaretleri oluşturuyor.

internet biraz ağzı olan konuşuyor hesabı, acemi işlerden sıkıntıya düşülsün istemem. elektronik konusunda sormak istediğiniz birşey varsa internet kazımayın forumdan sorun. burada işten anlayanlar var. ben bu işlere fazlaca vakit harcamış türden bir yüksek elektronik mühendisiyim, insanın bilgisinin zekatını vermesi lazım, gördüğümde ben de yanıtlamaya çalışıyorum.

* P2024272.JPG (556.43 KB, 1280x960 - Görüntüleme: 12 kez.)

Use the brute force, Luke
emarti
Uzman

Only Amiga Makes It Possible █

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #20 : Şubat 02, 2026, 22:58:07 ÖS »

Hazır devreyi bir arkadaşımız Atilla Meriç,
https://atillameric.wordpress.com/tag/casduino/

adresinde tarif etmiş. Bu tasarımda bir amfi kullanılıyor. Hatta 7–8 sene önce, blogunda paylaştığı haliyle bu projeyi bir toplantıda kullanma fırsatım da oldu. O dönemde herhangi bir sorun yaşanmadığı için devrenin şemasını daha anlaşılır hâle getirip birebir denedim ve yüklemede bir problem yaşamadım.

Ancak yükleme sırasında sesin fazlasıyla yüksek olduğunu fark ettim. Bu sesi nasıl azaltabileceğimi araştırırken, çıkış voltajının 5–13 V aralığında gezindiğini gördüm. Asıl mesele burada başladı. İnternetteki projelerde bu hassasiyetin neredeyse hiç dikkate alınmadığını fark ettim. Evet, D9 çıkışını doğrudan EAR-TIP’e bağlayarak da yükleme yapılabiliyor; buna itirazım yok. Benim derdim, ULA çipinin kendi koruma sınırlarını zorlamadan, uygun voltaj ve akımı sağlayan sinyalle optimum yükleme seviyesini yakalamak. Bunu fark etmişken kolaya kaçmak içime sinmedi.

Burada aslında kimse tamamen yanlış söylemiyor; sadece aynı konuya farklı soyutlama seviyelerinden bakılıyor. Kafa karışıklığı da buradan doğuyor.

ZX Spectrum EAR girişi analog, AC karakterli bir sinyal bekler. Walkman veya kasetçalar çıkışı DC içermeyen, yumuşak kenarlı bir sinyaldir ve yüksek empedanslı olduğu için Spectrum’u zorlamaz. Buna zaten bir itirazım yok. Ancak TZXDuino / Arduino tabanlı çözümler böyle değil. Arduino pini DC referanslı, keskin kenarlı bir dijital çıkış üretir ve bu haliyle şekillendirilmeden kullanılması doğru değildir.

Bu nedenle Arduino’nun ürettiği dijital darbeyi, ZX Spectrum’un analog beklentisine yaklaştırmak bana en mantıklı yaklaşım gibi göründü.

Eski teyp ve walkman’lerin doğrudan bağlanabilmesinin sebebi de budur. Arduino tabanlı bir devreyi aynı şekilde doğrudan bağlamak ise riskli olabilir. Bu yüzden teyplerde sıkça kullanılan kondansatörlü AC-coupling çözümü yerine, direnç ve diyot kullanarak pozitif clamp ile voltajı ~1.5 V civarına sınırlamak, bana daha kontrollü ve mühendislik açısından daha tutarlı bir çözüm gibi geldi. Araştırmalarımda ayrıca ZX Spectrum 48K’nın EAR girişinin negatif yönde zaten dahili olarak korunduğunu da öğrendim.

Son durumda, D9 çıkışına seri bağlı 2 diyot ve 1.5 kΩ direnç ile, 1.7 V’u aşmayan pozitif clamp uygulanmış bir sinyalle yüklemeleri hem çok daha sessiz, hem de ULA’yı koruyarak gerçekleştirmeye başladım.
« Son Düzenleme: Dün 02:21:28 Gönderen: emarti » Logged

https://github.com/emartisoft My GitHUB | http://csdb.dk/scener/?id=26786 My CSDB

READY.
SYS(64767): EMARTI
Levent (Lvnt)
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #21 : Dün 21:04:18 »

@emarti: tekrar eline sağlık üstat, kolay gelsin

Use the brute force, Luke
stanriverdi
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #22 : Dün 21:32:21 »

Kaset çaları üzerinde olan ZX Spectrum Grey +2'de "ear in" olayı olmadığından Z70700 board için deli olacak derecede bu volume olayını çözmeye çalışmıştım. Murat'ın dediği gibi kimsenin volume optimizasyonuna falan kastığı olmamış. ULA aslında o kadar da hesapsız kitapsız iş yaptırılacak bir çip değil, o an sorun çıkmaması uzun vadede sorun çıkartmayacağı anlamına gelmiyor. Board versiyonları ilerledikçe bu çipi zaten firmalar kendileri korumaya çalışmışlar.

Ben sesi yükselterek işi çözebilmiştim.

Belki bir ilham verir, RP2040 ile Boulder Dash tzx dosyasını makinanın anlayacağı şekilde yüklemeyi başardım. Doğru pulse yaratmak için PIO clock kullanmak şart, RP2040'lar bu iş için çok uygun. . Sinclair/ZX Spectrum ailesine çok yakın olmadığımdan bir oyun seçici, menü vs. çok ileri  gitmedim. Belki birisi yapar.

Elinize sağlık.
coskund
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #23 : Bugün 01:25:51 »

Ben aşağıdaki linkteki 8bitwave cihazını yaptım ve arada kullanıyorum. Üzerindeki potansiyometre ile ses şiddeti ayarlanıyor. Ayrıca içine küçük bir batarya ve şarj modülü koydum. Şimdiye kadar bir problem çıkarmadı. Uzun vadede ne olur bilmiyorum ama gayet güzel bir alet.

https://github.com/tebl/8BIT-Wave/tree/master/8bitWave%20Module#31-common-components
« Son Düzenleme: Bugün 01:31:04 Gönderen: coskund » Logged
Sayfa: 1 [2]   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: