Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
Sayfa: [1]   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: 28 yıl sonra açılan Macintosh LC II  (Okunma Sayısı 556 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Tengrist
Üye

Üyelik Bilgileri
« : Ocak 28, 2026, 18:50:03 ÖS »

Selamlar herkese. Bir arkadaşım aile evinin kilerinde Macintosh II LC bulmuş. Ailesinin aktardığına göre en son 1998'de açılıp sonra kilere kaldırılmış. Allahtan PRAM pili çıkarılıp konulmuş. Cihaz ilk başta chime çalıyormuş ancak hata veren bir ekrana açılıyormuş, monitör de normal durumdaymış. Birkaç saat sonra gidip baktığımda monitör yok olma düzeyine gelecek kadar solmuş, 1-2 saat sonra da zaten tamamen tüp hakkın rahmetine kavuşmuş. Bu chime'lar ve boot etmeye dair emareler de yok oldu birkaç saate. Ekrana sadece (tüpün de ölmesinden anlayamadığım) bir sinyal gidiyordu.

Klasik Macintosh'lardan zerre anlamıyorum, soruna "kapasitörler son saatlerini yaşadı herhalde bunca sene sonra" dedim kısaca. Monitörü de kurtarabileceğimizi sanmıyorum. Arkadaşımın isteği mümkün mertebe cihazı hayata döndürüp en azından kasayı hatıra olarak tutmak. Monitör bir şekilde uydurulur DB15 adaptörüyle

Bu cihazların kronik bir sorunu var mıdır? Çözümü kolay değilse de tamir edebilecek birisi arıyor kendisi.

« Son Düzenleme: Ocak 28, 2026, 19:31:06 ÖS Gönderen: Tengrist » Logged
Levent (Lvnt)
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Ocak 29, 2026, 00:04:24 ÖÖ »

kondansatörler uzun zaman kullanılmadıktan sonra ilk kez gerilimle karşılaşınca çalışmayabiliyor. birkaç deneme sonra açılabiliyor. PC ve mac'larda bu başıma geldi. fazla üstelemeye gerek yok. açıldığında örneğin 10dk açık kalsın sonra kapatın. 10dk sonra tekrar deneyin, yine 5-10dk açık kalsın. olmazsa yarım saat sonra deneyin... dediğim gibi sonradan açıldığı oluyor.

bir de anakartın statik elektrikten etkilenme durumu oluyor. o zaman kurtulacağı varsa 1 gün sonra 1 ay sonra falan hiçbirşey yokmuş gibi çalışmaya başlıyor. cihazın topraklı prizi her zaman takılı olsun, elinizi metal kasaya değdirerek parça değişimi yapın. cihazın güvenilir olduğunu kaçak olmadığını varsayıyorum tabiiki

monitörün görüntüsünün o şekilde zayıflamasıyla hiç karşılaşmamıştım. çöpe atmadan iyi bir ustaya gösterirsiniz değil mi?   Sustum

Use the brute force, Luke
Tengrist
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Ocak 29, 2026, 00:21:23 ÖÖ »

Çöpe atılmaz o monitör ya Kahkaha . Ama tamirini yapacak bir usta bulmak gerek. Diğer noktaları da bir deneyelim 1-2 gün belki hayata döner ama şahsen umudum düşük.
mavi yıldırım
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Ocak 29, 2026, 16:02:50 ÖS »

monitörün görüntüsünden vertikal devresindeki kapasitörlerde bir sorun olduğu görülüyor bu monitörlerin eht trafosu bozulmadı ise genelde tamiri yapılabiliyor.  tüm kapasitörlerini değiştirmek cihaza ikinci bir ömür vermek gibi oluyor ama bunun için biraz sabır ve zaman gerekiyor ve tabi  bilgi&beceri. 
halile
Üye
**

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Ocak 30, 2026, 01:43:43 ÖÖ »

3. cu resimde sag ust taraftaki smd kapasitoler akmis gibi gorunuyor. etrafindaki ciplerin bacaklarinda oksitlenme var gibi. yakinlastirip bakmak lazim. maclerde plastigin dagilmasi ve smd kapasitolerin akmasi kronik sorun.
commander64
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #5 : Şubat 01, 2026, 19:51:39 ÖS »

Söz konusu monitör 15kHz destekliyor, amiga vb. bağlanabiliyor.

Sayfa: [1]   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: