Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
Sayfa: 1 [2]   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Retro Bilgisayar Müzesi  (Okunma Sayısı 1950 defa)
0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Humphrey
Deneyimli

The right man in the wrong place

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #15 : Şubat 22, 2026, 12:27:09 ÖS »

19 yaşındaki gence Snes oyun sattım, 25 yaşındaki gençler Dolap ve Gardropta wii, Gamecube , Ps2 oyunlarını alıp Kolleksiyon yapıyorlar. Aslında potansiyel var ama bizim dar görüşlülüğümüz ve olaya kahvehane muhabbeti olarak bakışımız var.

Amiga 500 Plus+,Aca 500+,3.1
Amiga Cd32
Commodore 64,64C,128
Atari 800XL,130XE
Nintendo wii,Nes,Snes,64,Gamecube,3DS XL,3DS,Dsi,Dslite
Playstation 1,2,3
Xbox 360
Sega Saturn,Dreamcast,Mega Drive,Masterdrive
PSP 1001,2001,3001,PSPGO
Zx Spectrum+
Atari Pong,Philips Videopac,Palladium,Unimax
Ege.Ozp
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #16 : Şubat 22, 2026, 13:43:03 ÖS »

@Ege.Ozp emeklerinize sağlık. Muhakkak olacaktır. Ama bizim dönemki kadar popüler olması zor olacağı için. Daha spesifik bir kitleye hitap edecektir. Şuan piyasada çok fazla retro cihaz var. Muhtemelen çoğu geri dönüşüme gidecektir. En azından temiz, kutulu veya sıfıra yakın olanları toparlamak gelecek nesile bir armağan bize de değerlendirme şansı olması açısından müze fikrini yapıcı buluyorum.

Eşref Bey, müze fikrine katılmakla beraber şunu da unutmayın ki bu bilgisayarların geleceği aslında siz ve sizin gibi koleysiyonerlerin elinde. Bahsetiğiniz durum, daha spesifik bir kitleye hitap etmesi, bu durum aslında temel olarak bilgisayarların gittikçe azalan bir zümrenin elinde birikmesi, kısaca servet yoğunlaşması da diyebiliriz. Eğer bu güzel bigisayarların gelecek nesillerce de sevilmesini ve sahiplenilmesini istiyorsanız siz de elinizi taşın altına koyup gelecek nesillerin bu bilgisayarlarla tanışmasını sağlayabilirsiniz.

Bir örnek vermek isterim, ben 8 bit commodore bilgisayarlar için parçalar satıyorum ve bunu 2,5 yıldır yapıyorum, bu süre zarfında da bir çok çeşit insanlarla tanıştım. Bu insanların kimileri evinde bir rafta/odada duran bir sürü birbirinin aynı bilgisayarı var. Hal böyle olunca da yeni nesiller bu bilgisayarlarla tanışamıyor. Eğer bu bilgisayarların gelecek nesillere aktarılmasını istiyorsanız bilgisayarlarınızdan bazılarını potansiyeli olduğunu düşündüğünüz torunlarınız ya da arkadaşlarınızın çocuklarına verebilir ve bir hareketi başlatabilirsiniz.

Size bir soru sormak isterim, tanıdığınız sizden genç kaç kişinin bir commodore 64ü var ve bu konularam meraklı? Peki sizin bu bilgisayarları devredebileceğiniz birisi var mı?

Ayrıca müze fikri çok güzel bir fikir olsa da nasıl uygulandığı da oldukça önemli, eğer bu bilgisayarlar müzede kutularıyla beraber bir vitrinin arkasında duracaksa buray agelen insanlar o bilgisayarlarla tanışamazlar, en fazla ya "aa bundan bende de vardı" ya da "demek bu da varmış" tarzı şeyler derler. Fakat eğer bu müze bir arcade tarzında olursa insanlar ve gelecek nesiller bu bilgisayarlara dokunup onlarla bir bağ geliştirebilir.
Ege.Ozp
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #17 : Şubat 22, 2026, 13:43:46 ÖS »

19 yaşındaki gence Snes oyun sattım, 25 yaşındaki gençler Dolap ve Gardropta wii, Gamecube , Ps2 oyunlarını alıp Kolleksiyon yapıyorlar. Aslında potansiyel var ama bizim dar görüşlülüğümüz ve olaya kahvehane muhabbeti olarak bakışımız var.

size katılıyorum.
Najaz
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #18 : Şubat 22, 2026, 13:49:41 ÖS »

Eski adıyla Retro Man Cave, yeni adıyla Retro Collective'in yaptığı gibi bir şeyler mi yapsak acaba? Şöyle eski bir fabrika binasını ortaklaşa kiralayıp içini dekore etsek? Cüzi bir ücret karşılığında ziyarete açsak, insanlar haftasonu çocuklarını alıp gelip bu cihazları görse, kullansa?
ssaylanc
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #19 : Şubat 22, 2026, 15:17:08 ÖS »

Aklıma gelmişken paylaşmak istedim; aslında uzun zamandır düşünüyordum.
Geçen İstanbul’da Phoenix ve Misket ile de biraz bu konunun üzerinde durmuştuk.

Elimizdeki cihazlar artık yavaş yavaş tarih oluyor. Belki de biz, bu cihazların son aktif kullanıcıları olacağız. Bizden sonra onları elden çıkarmak ya da değerini bilen kişilere teslim etmek ayrı bir sorun haline gelecek.

Forumda mutlaka çok değerli, temiz, hatta kutusu bile açılmamış cihazlara sahip olanlar vardır. Ben diyorum ki, elimizde orijinalliğini koruyan bu nadide cihazları sergileyebileceğimiz bir alan oluşturalım.

Gelecek nesillere gösterebileceğimiz bir sergi olabilir. Bu birinin özel yeri olur, belki devlet tarafından tahsis edilen bir alan olur; bilemiyorum. Ama aklımızda olsun.

Ben böyle bir oluşum için elimdeki değerli cihazları bağışlamak suretiyle katkı sağlamayı çok isterim. Sizlerin de fikirleri varsa buraya yazabilirsiniz. Bu oluşum için adım atmak isteyen olursa, ona göre organize olunur gerekirse.

@AmigaEsref'in önerisini olumsuz düşünceler ile geride tutmayalım derim.

Kendi adıma nasıl katkı sağlayabilirim:
- Fiziksel bir ortam lazım, benim elimde 2 yer var. Projeyi sunup destek isteyebileceğimiz. Tabi olumlu sonuç garantisi yok.
   1. Yıldız Teknik Üniversitesi
   2. İşbankası
- Fiziksel ortamı imkanı doğana kadar, bu işi dijital ortamda da yapabiliriz. Malum AI ile işler hızlandı, burada da destek sağlayabilirim.
segaa
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #20 : Şubat 22, 2026, 19:57:34 ÖS »

Ben bu bizden sonraki neslin retroya ilgi duyucağını hiç sanmıyorum, onlar için bilgisayar bilmem kaç çekirdeğe sahip işlemci ve her oyunu açabilen yine bilmem kaç GB'lı ekran kartına sahip cihaz demek, ben bile 90'lı yılların bir çocuğu olarak amiga, commodore gibi bilgisayarları bu forum sayesinde tanıdım,

oyun konsolu kısmına hiç girmiyorum bile, bizim bile bir çoğumuz orjinal NES'e, Snes'e Sega'ya sahip olamamışken olayın gerçek yüzünü yıllar sonra öğrenmişken yine yeni nesil için oyun konsolu playstation demek en fazla xbox demek, ötesi yok, aralarında çıkıyor ilgi duyan ama bunlar da bazı youtuber'ların tanıtımını yapması sebebi ile koleksiyonunu göstermesi ile ortaya çıkıyor, yeni nesil için atari diye bişey yok, bilenler de tıpkı bizim eskide bildiğimiz gibi nes klonu cihazları biliyorlar atari demek nes klonu oyunları oynatan cihaz demek, nes nedir bilmiyorlar.

Böyle bir müzeyi kim ziyaret edebilir yine biz ziyaret edebiliriz, yeni nesil ziyaret etse bile neye baktığını bile anlamaz.

Benim tavsiyem varsa çocuğunuz falan retroyu onlara sevdirin, onlara anlatın tanıtın, onlara bırakın ancak onlar bu cihazlara sahip çıkabilir onlar anlayabilir.

Bir dönem youtube da bu retro cihazları tanıtan video çeken youtuberlar vardı örneğin cengiz ermiş hocam, onlar sayesinde gençler cihazları tanıyordu ilgi duymaya başlıyordu ama şu an yine teknolojiye yenilmiş durumdayız, ilgi yine azaldı.
« Son Düzenleme: Şubat 22, 2026, 19:59:56 ÖS Gönderen: segaa » Logged

fort_apocalypse
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #21 : Şubat 22, 2026, 23:20:07 ÖS »

Geçmişin teknolojisi her dönem meraklı kişilerin ilgisini çekmiştir ve gelecekte de çekecektir, ama elbette toplumun çoğunluğunun ilgi alanına girmesi beklenmemelidir.
Eski insanların yaşam biçimlerinin ve kullandıkları aletlerin sergilenmesi, bu güne kadar olan süreci anlayabilmek ve gelecek için planlama yapabilmek açısından çok önemli.

Günümüzde insanlar pazardan canlı tavuk alıp, kesip, tüylerini yolmuyor, yolunmuş tavuğu ispirto ateşinde ütülemiyor... artık her şey önümüze hazır olarak geliyor, üzerinde yaşadığımız gezegen ile bağlarımız kopuyor.

Gelecekte başka gezegenlerde kolonileşmek zorunda kalındığında, ihtiyaç duyulan data geçmişten sağlanacak.
« Son Düzenleme: Şubat 22, 2026, 23:25:52 ÖS Gönderen: fort_apocalypse » Logged

HkRecai
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #22 : Şubat 23, 2026, 01:42:43 ÖÖ »

Gelecekte muhtemelen olabilecek bilgisayar müzesini zihni sinir konseptinde yapay zeka ile bir video yaptım

https://youtu.be/8uhimhwyrBs

.
wizofwor
Genel Yönetici

Gosub ile gidilen yerden goto ile dönen adam

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #23 : Şubat 23, 2026, 10:59:56 ÖÖ »

İlk planda sol yandaki "Commodore 64 PC" BMW üretimi galiba. Ekran BMW'lerin orta konsolu gibi açılı geliyor.
 Kahkaha Kahkaha Kahkaha

freedom
Uzman

Retro allowed me to be free.

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #24 : Şubat 23, 2026, 11:46:37 ÖÖ »

@HkRecai

Videonun sonuna uygun olsun, buda muhtemel müze için benden olsun.

* DKA-01.jpg (74.52 KB, 446x552 - Görüntüleme: 47 kez.)

* DKA-02.jpg (52.02 KB, 446x428 - Görüntüleme: 35 kez.)

* DKA-03.jpg (74.65 KB, 448x564 - Görüntüleme: 41 kez.)

Sayfa: 1 [2]   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: