Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trAmigaAmiga YazılımCahil sorusu: Amiga WHDLoad'da basık çıkan oyunlar
Sayfa: [1]   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Cahil sorusu: Amiga WHDLoad'da basık çıkan oyunlar  (Okunma Sayısı 222 defa)
haydar_abi ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
dodogildo
Üye

Üyelik Bilgileri
« : Eylül 05, 2026, 16:22:20 ÖS »

Bir konuda yardıma ihtiyacım var. (Amiga'yla sonradan haşır neşir olduğum için yıllar geçse de sudan çıkmış balık gibiyim).

WHDLoad ile çalıştırdığım bazı oyunlar (galiba NTSC oldukları için) CRT monitörde bu şekilde basık (üste dayanmış şekilde ve altta boşluk bırakarak) görüntüleniyor. Oysa monitörüm (görüleceği gibi bir PVM) NTSC ve PAL destekliyor.

Bir şekilde WHDLoad (ya da sistem) ayarlarıyla oynayarak bunları doğru düzgün oynamanın bir yolu var mı?
(Çeşitli "Zeka"lara sordum, yalan yanlış cevaplar geldi..)

« Son Düzenleme: Eylül 05, 2026, 16:25:37 ÖS Gönderen: dodogildo » Logged

dodogildo
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Eylül 05, 2026, 17:15:50 ÖS »

Çözdüm. Buraya bırakayım, belki başkasının da işine yarar.

İlk çözüm (ideal değil) DH0'daki S klasöründe whdload.prefs dosyasını bulup NTSC yazan bir satırı eklemek oldu. Bu global olarak tüm oyunları NTSC'ye zorluyormuş. Sonuç olarak, NTSC olan tüm oyunlar düzeldi ama bu kez de PAL olanlar tuhaflaştı.

Bundan vazgeçip ilgili oyunun ikonuna Amiga I yaptım ve Tooltypes kısmına NTSC satırı ekledim. Denediğimde sadece o oyunun düzgün görüntülenmeye başladığını görüp sevindim.

« Son Düzenleme: Eylül 05, 2026, 20:25:21 ÖS Gönderen: dodogildo » Logged

AmigaEsref
Genel Yönetici

love is where you find it.

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #2 : Eylül 05, 2026, 20:40:48 ÖS »

Harika bende bilmiyordum iyi oldu paylaşım için teşekkürler Sony'de yanıyor cayır cayır

AMIGA 500 | GOTEK | 1 MB RAM | 1.3 ROM | Pi Zero HDMI
AMIGA 1200 | 8GB CF | 3.2 ROM | TF1230 Turbo Kart | HDMI-520
COMMODORE 64 | IRQHack64 | KissCart64 | 64K CUPCAKE-CART | Pi 1541 | 1084 S
'Cause I'm CRT., I'm retro | CRT, and I'll win the fight | CRT, I'm a power load | CRT, watch me shine
wizofwor
Genel Yönetici

Gosub ile gidilen yerden goto ile dönen adam

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #3 : Bugün 09:47:33 »

Acaba hız farkı oluyor mu?

Merak ettiğim NTSC oyunu pal ekranda açmak ile NTSC ekranda açmak arasındaki fark değil.
Aynı oyunun NTSC ve PAL versiyonları arasında fark oluyor mu?

Lotus için bir trick vardı galiba. PAL versiyonu NTSC ekranda açınca oyun daha akıcı oluyor diyorlardı.

dodogildo
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Bugün 10:32:52 »

Acaba hız farkı oluyor mu?

Bazı oyunlarda oluyor. Örneğin Batman the Movie (tüm platformlarda en sevdiğim oyunlardan biridir) ile denedim. NTSC moduna aldığımda ekran oranı düzeldi ama müzik hızlı çalmaya başladı (ki enfes müziktir). Ben de tekrar PAL oynama devam ettim.

Demek ki oyun bazında deneme yanılma gerekiyor.

unay
Üye

Amstrad CPC sever

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Bugün 15:46:50 »

Amiga değil ama, Philips VG8235 msx2 cihazın biosunu bir sebeple pal'den ntsc'ye çevirmem gerekmişti. Hem oyun hem müzik hızlanmıştı test niyetine kullandığım kartuşta...

Cihaza ve oyuna bağlı olarak değişiyordur diye düşünüyorum.
Sayfa: [1]   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: