Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
Sayfa: [1]   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: disket formatlamada problem  (Okunma Sayısı 12473 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
boorch
Üye

Üyelik Bilgileri
« : Ağustos 18, 2008, 17:56:18 ÖS »

selamalr arkadaşlar, yıllar sonra elime bir 1541 geçirdim ve ilginç bir problemle karşı karşıyayım.. disketleri formatlayamıyorum! veya içinden herhangi bir dosyayı scratch edemiyorum!

buna rağmen diskten dosya okuma ve diske dosya yazma konusunda hiç problem yaşamıyorum. ne yapmam lazım?

konu hakkında verebileceğim tek bir detay var, diski bildiğimiz komutlarla formatlamaya kalktığımda birşeyler oluyor, kafa başa gidiyor ratatat ediyor, sonra birşeyler yapıyor, işlemi bitiriyor. ready diyor ve duruyor.
fakat 1541in kırmızı led'i hep yanıp sönüyor. daha sonra load"$",8 yaptığımda ise list çekince diskette hiçbirşeyin değişmediğini, herşeyin yerinde durduğunu görüyorum.

bu konuda ne yapabilirim? lütfen yardımcı olun..
coze
Uzman

Hieh hieh hieh heh ...

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #1 : Ağustos 18, 2008, 17:57:14 ÖS »

write protect acik mi ?

Retro Hincal Uluc
boorch
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Ağustos 18, 2008, 17:59:50 ÖS »

yok kapalı
boorch
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Ağustos 18, 2008, 18:43:07 ÖS »

bu arada disketten S: şeklinde dosya silebiliyorum, ilginç gerçekten anlayamadım..
edit: sadece prophet64 ile denemek için kaydettiğim bir dosyayı silebildim, last ninja'yı ısrarla silemiyorum arrrgh
« Son Düzenleme: Ağustos 18, 2008, 18:46:41 ÖS Gönderen: boorch » Logged
mybee
Deneyimli

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #4 : Ağustos 18, 2008, 18:44:16 ÖS »

ara kablon 5 uçlumu 6 uçlumu 5 uçlu ise format yapamayabilirsin

boorch
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Ağustos 18, 2008, 18:47:03 ÖS »

mybee: ara kablom 6 uçlu
mybee
Deneyimli

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #6 : Ağustos 18, 2008, 18:51:48 ÖS »

tozlanma olabilir protec i kontrol eden switch i bir sil lehimlerine bir bak kabloyuda ölç ortadaki pinin iletkenliği tamammı diye şimdilik aklıma gelen bunlar

boorch
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #7 : Ağustos 18, 2008, 19:00:56 ÖS »

herşeye baktım herşey ok.
şu an diskten okuyabiliyorum, diske yazabiliyorum, hatta diskten dosya silebiliyorum.

open1,8,15,"s0:dosyaadı":close1  şeklinde her dosyayı silebiliyorum tek tek
ama ilginç bir şekilde asla format atamıyorum
atmaya çalıştığımda 5 sn bişeyler yapıyor sonra duruyor ve kırmızı ışık yanıp sönüyor.
« Son Düzenleme: Ağustos 18, 2008, 20:25:08 ÖS Gönderen: boorch » Logged
nightlord
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #8 : Ağustos 19, 2008, 05:07:21 ÖÖ »

@boorch: drive'in icindeki write protect algilama mekanizmasi bozuk olabilir. Bu mekanizma mekanik mi idi yoksa optik mi idi hatirlamiyorum ama iceride bir oralara bak bakalim.

Baska aklima gelen bir olasilik da ROM'unun kismen bozuk olabilecegi
« Son Düzenleme: Ağustos 19, 2008, 05:10:25 ÖÖ Gönderen: nightlord » Logged
Alcofribas
Uzman

Who Dares Wins!

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #9 : Ağustos 19, 2008, 08:25:45 ÖÖ »

http://personalpages.tds.net/~rcarlsen/cbm/1541chip.txt

http://personalpages.tds.net/~rcarlsen/cbm/fix1541.txt

FORMAT OR DISK "NEW": When you format a disk, the spindle motor will turn and the red light will come on. The drive will pull the head back to track zero and "chatter", then the stepper will advance to each track as it writes from track 1 to track 35. When it finishes the format (about 1 minute 25 seconds on a stock drive), the head will return to track 18 (the directory). If the format fails, the red activity LED will flash, but there will be no error message on the screen. Reading the drive error channel will display: 21,READ ERROR,00,00. Format failures can be caused by write protect (disk tab open), drive door open, bad disk, bad or clogged head, or bad chips in the drive. The format will attempt to write to track 1, then do a read, and if the read fails, the format will terminate, and the head will not move from track 1. If it advances a few tracks and then stops or takes a long time to format, suspect a bad disk or an intermittant connection to the head. If the drive will read OK but fails to format a disk, check the head, UC1, UC2, UA1, and UD2. Swap out drive mechanics to verify the head is bad. It may test good with an ohmmeter and read disks OK, but if defective, may fail to format a disk. Note that all wires of the head should measure continuity (low resistance) to each other. If any line is open, the head is bad. Disconnect the plug from the drive to do the resistance tests and make sure you get the plug back on the connector the same way it came off. For write-protect problems, check UC1, UC2, UA1 and, of course, the sensor.
     As mentioned above, it is sometimes helpful to read the disk drive error channel when the drive red light is flashing. Here is a small BASIC program to do that. It reads the channel, displays the error message, and turns the red activity LED off.
 10 OPEN 15,8,15
 20 INPUT#15,EN,EM$,ET,ES
 30 PRINT EN,EM$,ET,ES
 40 CLOSE 15
This program and all of the possible drive error messages are listed in the back of the disk drive operators manual. Note that JiffyDOS provides an easy way to check the error channel... just press the @ key, then hit RETURN.

boorch
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #10 : Ağustos 01, 2009, 13:54:42 ÖS »

arkadaşlar uzun süredir birşey yazmadım fakat aylar sonra foruma girdim, şimdi olanları yazayım Kahkaha
drive'ım hala format atamıyor, hatta saolsun l3wd bana bi ton disket yollamıştı, onlardan da sanırım sadece birini okumuştu, sonra 7dx partide boş bi commodore'da bütün diskleri formatladım, şimdi yanlış hatırlamıyorsam çoğunu okuyor alet, fakat format yine atamıyorum, durum böyle Kahkaha dosyaları tek tek silebiliyor fakat format atamıyorum Kahkaha
sevgiler!
hacettepeli
Üye
**

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #11 : Ağustos 01, 2009, 19:28:03 ÖS »

NUmara vererek disketi formatlamayı denedin mi?
OPEN 1,8,15,"N0:DISKETADI,ID":CLOSE 1
ID yerinde 2 haneli karekter yazacaksın 2A gibi mesela(Not: Umarım disketler Double Density dir çün ki HD disketler formatlanamıyor 1541 driverlarda!)
boorch
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #12 : Ağustos 01, 2009, 20:30:15 ÖS »

10 OPEN 15,8,15
 20 INPUT#15,EN,EM$,ET,ES
 30 PRINT EN,EM$,ET,ES
 40 CLOSE 15

yukarıda geçen programcığı yazınca 1541'den "21 READ ERROR" cevabı geliyor. biraz araştırdım, kafayı veya motoru kontrol edin gibi şeyler çıktı da, neyini kontrol etmem gerekiyor? alet düzgün bir şekilde yazıyor, okuyor ve siliyor, ama sadece format atamıyor, problemim bu!
Metallic
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #13 : Ağustos 02, 2009, 20:08:32 ÖS »

Formatlamak için Dir-Master programını kullan bakalım ne oluyor
programın kullanımı basit
* ile yardım alabilirsin
F ile format atılıyor

dosya silmek istiyorsan önce
R ile "read directory" yapıyorsun
DEL ile istediğin dosyaları sil
sileceklerin bitince W ile "write directory" yap