Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trAmigaAmiga YazılımAnlamayanlara screen dragging
Sayfa: [1]   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Anlamayanlara screen dragging  (Okunma Sayısı 9866 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
tabu
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« : Eylül 03, 2008, 08:07:30 ÖÖ »

Geçenler anlatılmak istenen ve anlaşılamayan mevzuyu ben amiga 2000 de nasıl yapıldığını gösteriyorum.Sistem 24 mb fast ve 1 mb chip dir, workbench 3.9 yüklüdür, Görüldüğü üzere workbench 640*256*16 renk açıkken, formatları ve renk sayıları birbirinden tamamen farklı programlar dragging yöntemiyle tek bi ekranda gösterilebilmektedir amigada. Bilindiği gibi ECS chipset bu çözünürlükte 16 renkten fazlasını gösterememektedir normalde, ama dikkat ederseniz ekranda bok gibi renk var brillance ve scala 640*512 açık iken diğer filemaster workbench ve deluxe paint 640*256 formatta çalışmaktadır. PC lerde bu olamıyo işte kenardan simge durumuna geçince hafızada oluyo program, ekranda görünmüş olmuyo...

Halen commodore ve amiga servisi...4000 cyberstormppc 604e\233mhz\060\66mhz\cybervision3D+A2000 gvp 040 combo\egs spectrum24+A3000 030\IV24\Retina z3+A1000+CD32+A600 2mb ram\4 gb hdd+CDTV+\pegasos2\spectrum heatsink\much more.
Alpyre
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #1 : Eylül 03, 2008, 12:03:03 ÖS »

İşte budur...

Alper
MeG
Deneyimli

Super Kahraman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #2 : Eylül 03, 2008, 14:09:11 ÖS »

benim anlamadığım nokta böyle bişey mümkünken neden wb'de daha çok renk veremiyor ecs... çeşitli tricklerle falan..

hadi bunu da anlat Kahkaha
Arda
Uzman

I'm *the* guy from Argleton

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #3 : Eylül 03, 2008, 14:42:44 ÖS »

Ha şöyle be, hep derim, bir işi yapacaksan mükemmel yapacaksın Sağol tabu, bizim için de güzel bir materyal oldu bu. Adp'ye dahi öneriyorum.

benim anlamadığım nokta böyle bişey mümkünken neden wb'de daha çok renk veremiyor ecs...

Trick falan yok, behavior by design. Yani tasarımında bu yok. Sanırım özel driver yazarsan eklenebilir ham modlar workbench'e.

Eğer, neden 16 renkten fazla açılmıyor diyorsan oradaki her pencere farklı çözünürlükte. RAM'in yettiği kadar açıyor çözünürlük/renksayısı kombinasyonunu. Çözünürlüğü arttırırsan ram kalmaz, paleti kısarsın, ya da Hold and Modify gibi sıkıştırma yaparak durağan grafikleri gösterecek bir mod icad edersin.

Ha demolardaki gibi tricklerden bahsediyorsan, sanırım spectrum ya da c64'deki gibi aşırı timing bağımlı yüksek çözünürlükte ve renkte grafik yaratma işi amigada mümkün olmuyor. Yani şu pixeli çizerken ben ramdeki bilgiyi değiştireyim bir sonraki pixel böylece şu renk olsun boru gibi hires grafik olsun falan diyemiyoruz. Olsa biri yapmış olurdu çoktan?

« Son Düzenleme: Eylül 03, 2008, 14:53:25 ÖS Gönderen: Arda » Logged

Alpyre
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #4 : Eylül 03, 2008, 15:02:19 ÖS »

Bence olur, ama gerek olmadığı için, daha doğrusu coder'lara renk derinliği yeterli geldiği için kullanılmamıştır. C64'ün yaptığı işi Amiga hayli hayli yapar yani.

Alper
tabu
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Eylül 03, 2008, 15:28:08 ÖS »

Bi ayrıntı unutmuşum, arkadaki file master da kopyalama yapıyo aynı zamanda, hatta aynı anda cd ye ulaşım bile yapabiliyo.PC de CD yi tıklayın bakın nasıl makina felç oluyo Pentium bilmemkaç olsada, kaç ayçiçeği çekirdekli olsada
Not: yanlış hatırlıyo olabilirim ama Amiga dragging işini copper ve blitter ölelliği sayesinde yapıyo olabilir,çünki workbench ekranında çalışan çok copper demolar gördüm zamanında...

Halen commodore ve amiga servisi...4000 cyberstormppc 604e\233mhz\060\66mhz\cybervision3D+A2000 gvp 040 combo\egs spectrum24+A3000 030\IV24\Retina z3+A1000+CD32+A600 2mb ram\4 gb hdd+CDTV+\pegasos2\spectrum heatsink\much more.
Alpyre
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #6 : Eylül 03, 2008, 15:53:27 ÖS »

Tam üstüne bastın kaldır ayağını. Copper çipinin en sevdiğim özelliği, sadece 8 renkli (3bit) bir ekranda renklerden istediğiniz birine düşey renk geçişi atayabilmesi, ve bu renk geçişinde 16.7 milyon renk (24bit) kullanabilmesidir. Bu sırada bellek kullanımı hala 3bit'liktir.

500kb Ram'le bile çalışan Amiga oyunlarında, kaymak gibi gökyüzü çizimlerinin olabilmesini de bu çip sağlıyordu.

Pek çok demo da da kullanılmıştır. Hem bu efekt, hem de üst üste birsürü ekran açıp birbiri üzerinden göstererek fazla renk paleti elde etmek. Hatta benim yazdığım bi oyun motorunda da kullanılmıştı. Harddiski kurtarabilseydik

Alper
coze
Uzman

Hieh hieh hieh heh ...

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #7 : Eylül 03, 2008, 15:57:42 ÖS »

ufak bi düzeltme yapalım, copper (ve blitter) ayrı birer çip değiller, agnus'un içinde bulunuyorlar.

Retro Hincal Uluc
witchdoktor
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #8 : Eylül 03, 2008, 16:41:21 ÖS »

benim anlamadığım nokta böyle bişey mümkünken neden wb'de daha çok renk veremiyor ecs... çeşitli tricklerle falan..

hadi bunu da anlat Kahkaha

Amiga'da herhangi bir tarama satırında, custom chip registerlerini (Copper yardımıyla) manipüle ederek, farklı çözünürlük (ki gerçekte monitör açısından bakıldığında farklı bir mod değildir), renk derinliği ve palet kullanımı mümkün. Hatta uğraşırsanız zamanında bir demo'da rastladığım 'horizontal split screen' efektini bile yapmanız mümkün (o demoda ekranın solunda lowres-320x256, sağında da hires-640x256 çözünürlükte iki ekran mevcuttu, tarama satırını bildiğim kadarıyla 4 piksel hassasiyetinde yakalayabilmemiz sayesinde olduğunu düşünüyorum).

Sonuçta HAM gibi statik (veya animasyon tarzı) çok renkli kullanımları bir kenara bırakırsak, Dinamik HiRes modunda bu palet değişim hilesi kullanılmış ve 640x512x4bpp'lik modda her tarama satırında 16 renklik palet değiştirilerek renk sayısı arttırılmıştır.

Arda
Uzman

I'm *the* guy from Argleton

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #9 : Eylül 03, 2008, 22:30:14 ÖS »

bu konu hakkında derin bilgim yok ama "bir bilen"in agnus hakkında detaylı bilgi vermesi iyi olurdu.

Ram'den veriyi nasıl çeker, nasıl çizer, bu çizim arasında bize işlem vakti kalırmı falan gibi. Hafızam beni yanıltmıyorsa amigada bitplane karmaşası vardı, bitplane'leri hangi sırada, nasıl okur bu çip, needer? ham olmayan 640x512x4096 bir görüntü görmek isterdim amigada.

tabu
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #10 : Eylül 03, 2008, 23:25:23 ÖS »

Agnus custom animation chip diye geçer teknik olarak hatırlarsanız 1 disket atınca zırt diye vektörel grafikler ve copper dalgaları uçuşurdu bootblock a yazılan birkaç satır ile...X86 mimariden arızalı bi makina olduğu için bana göre,hiç bizaman bööle şeyler görmedik göremicezde pc de...

mybee
Deneyimli

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #11 : Eylül 04, 2008, 00:54:39 ÖÖ »

dpaintle dahi basit bir multitask gösterdimmi milletin ağzı açık kalıyor nasıl olduğunu nerede hile yaptığımı çözmeye çalışıyorlar bende gülüyorum sadece ağlanacak halimize

witchdoktor
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #12 : Eylül 04, 2008, 01:42:26 ÖÖ »

bu konu hakkında derin bilgim yok ama "bir bilen"in agnus hakkında detaylı bilgi vermesi iyi olurdu.

Ram'den veriyi nasıl çeker, nasıl çizer, bu çizim arasında bize işlem vakti kalırmı falan gibi. Hafızam beni yanıltmıyorsa amigada bitplane karmaşası vardı, bitplane'leri hangi sırada, nasıl okur bu çip, needer? ham olmayan 640x512x4096 bir görüntü görmek isterdim amigada.

HAM modu dışında da teorik olarak 4096 rengi göstermek mümkün olabilir ama memory bandwidth yeter mi bilmiyorum. Her 16 pikselde paleti tümden değiştirmeye 640x512x4bpp'de zaman kalır mı acaba? Gerçi bu şekilde 4096 renk elde edince astarı yüzünden pahalıya gelir. Dinamik Hires'de daha tutumlu bir uygulama olarak her scanline'da değiştirmişler paleti.
Bu şekilde kısıtlamalarla 4096 renk gösterilmiş oluyor ama tam anlamıyla istediğimiz şey değil bu.

Amiga Hardware gurularından cycle exact timing'leri dinlemek isterdim. C64'deki kadar işin ekspertizini yaptıklarını düşünmüyorum gerçi. Amiga donanımı malesef tam anlamıyla zorlanmadı bence. Düşünsenize Battle Squadron'daki tek scanline'da 8'den fazla donanım sprite'ı gösterme trick'ine bile başka yerde rastlamadım.
Sayfa: [1]   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: