Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trGenel KategoriGenel Sohbetarkadaşlar bios sorunu hakkında
Sayfa: [1]   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: arkadaşlar bios sorunu hakkında  (Okunma Sayısı 3685 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
screen
Ziyaretçi
« : Ekim 22, 2008, 18:15:46 ÖS »

benim merak ettiğim biosda 2 konu war biri :
1: agp share memory size
2: agp aperture size

bu iki ayar ekran kartı ile alakalı ama tam detaylı bir bilgi yok
nedir tam olarak ayrıntı ile ne işe yarar cok detaylı bilen warsa yazabilirmi ?
bana 2 side aynı işe yarar gibi geldi engin tecrübesi olan donanımcı veya konudan haberdar kişilerden cevap bekliyorum şimdiden tesekkürü bir borç bilirim.

Arda
Uzman

I'm *the* guy from Argleton

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #1 : Ekim 22, 2008, 21:16:27 ÖS »

1. Kendi ram'i bulunmayıp sadece sistem ram'ini kullanan ekran kartları için yapılacak ayardır. Bu ayara göre ekranın çözünülük limite belirlenir: 2MB ayrırırsanız maksimum 1024x768x24 bit açabilir iken, 32MB ayırırsanız birçok çözünürlük sounu sonbulmuş olur. Lakin oyun oynamak için desen belleği gerekir, ama bu ekran kartlarında pek oyun oynanmaz. Bu değeri olabilecek en düşük değere getirip sistem ramını arttırmaya gayret ediniz.

2. Aperture size, ekran kartınızın zaten kendi ram'i varsa, bu ram dolduğunda sistem ram'ine taşacak mı, ne kadarı taşacak onu seçmeye yarar. Aslında bu olay çok karışık, bu kadar basit değil. Yan etkiler var. Uzun zaman önce sürekli olarak çıkan viaGART sürücülerinin ne menem olduğunu araştırır iken görmüştüm ki, Aperture Size aslında bir nevi sanal bellek. Yalnız ekran kartınızın ram'inin tükendiği durumlarda kullanılıyor. Fakat problem şurda: Ram azaldıkça, GART, 4KB'lık bloklar halinde ana ram'i AGP için ayırmaya başlıyor. Fakat bu ram süreklilik içermiyor, tıpkı harddisklerde olduğu gibi fiziksel alanın çeşitli yerlerinde parçalar halinde duruyor. Eh bu parçaların tutulması için de GART tablosu oluşturuluyor. Aperture Size büyüdükçe GART tablosu da otomatik olarak büyüyor. Yani bu ayarı yüksek tutarsanız ekran kartı ramınizin bir kısmı da bu tablo için harcanacaktır. Bu tablo her durumda daha ilk baştan oluşturuluyor. Fakat bu özelliği tümden de kapatmak iyi fikir değil, çünkü bazı programcılar GART'ın bu özelliğini texture buffer olarak da kullanıyorlarmış. Onun için az da olsa Aperture belirtmek gerekiyor. Bu ayar için doğru değer yok, sadece fazla büyük tutmayın. 128-64-32 bunlar iyi rakamlar. Daha birçok kıvır zıvırı var, ama AGP ile ilgili aslında hepsi.

esen kalın.

screen
Ziyaretçi
« Yanıtla #2 : Ekim 23, 2008, 19:14:00 ÖS »

çok saolasın zaten pekde bilen yok bu ayarları ayrıntısıyla.
işin tuhaf yanı benim anakartta bu ayar yok aperture size ayarı
Arda
Uzman

I'm *the* guy from Argleton

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #3 : Ekim 23, 2008, 22:17:54 ÖS »

çok saolasın zaten pekde bilen yok bu ayarları ayrıntısıyla.
işin tuhaf yanı benim anakartta bu ayar yok aperture size ayarı

PCI-express kart olmasın o? Aperture Size AGP'ye özgü bir durum ve kuzey köprüsündeki özel bir donanım ile sürülüyor. Eğer GART yoksa aperture size da yok.

screen
Ziyaretçi
« Yanıtla #4 : Ekim 26, 2008, 03:24:39 ÖÖ »

ekran kartı ati radeon x1050 pci express 256 mb ramdan araklayarak 512 oluyo da
vpu recovery hatası veriyo burdan ayarlanırsa düzelir diyolarda ben
giremiyorum. yok öle bişi
« Son Düzenleme: Ekim 26, 2008, 03:26:30 ÖÖ Gönderen: screen » Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: