Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trAmigaAmiga DonanımAmiga floppy - PC floppy ve usb floppy sürücüler
Sayfa: [1] 2   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Amiga floppy - PC floppy ve usb floppy sürücüler  (Okunma Sayısı 19821 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Arda
Uzman

I'm *the* guy from Argleton

Üyelik Bilgileri WWW
« : Ekim 31, 2008, 14:57:17 ÖS »

Son günlerde yine amiga ve sinclair +3 ile denemeler içine girince oluşan ihtiyaçlar beni yine düşünmeye sevketti. Bunun sonucunda da arayışlar belirdi.

Geçen gün mediamarkt'a sıradan bir floppy sürücü almak için gittim, fakat böyle bir ürün satmadıklarını, sadece USB floppy sürücüler sattıklarını söylediler ve 85ytl değerinde bir sürücüyü gösterdiler. Genellikle laptop kullanıcılarını hedefleyen bu ürünü *elbette* almadım, fakat düşündüm ki,  mutlaka windows tarafında bu aygıtın özel bir usb driver'ı vardır ya da "standart yığın depolama aygıtı" olarak görülmesi gerekebilir, farketmez, her iki durumda da usb floppy sürücüleri "bildiğimiz" floppy olamaz, çünkü farklı bir controller ile yönetilmek durumundalar.

Tabiiki hemen bu drive'ların uygun sürücüler kullanılarak, amiga ADF'lerini YAZMA yeteneğine kavuşturulup kavuşturulamayacağını araştırdım, böyle bir çalışma da bulamadım. Ama -özellikle yabancı forumlarda- bu konu çok tartışılmış. Mutlaka gözden kaçırmışımdır.

1. Ne kadar zor olabilir acaba? Bir usb arabirim ile standart bir pc sürücüsünü amiga ADF yazabilecek hale getirmek ne seviyede bir çalışma gerektiriyor.

1a. Şu anda piyasada bulunan PC usb floppy sürücüleri modifiye edilerek ya da yeni bir yazılım kullanılarak adf yazacak hale getirilebilir mi?

2. Sıfırdan bir usb donanımı hazırlamak ve PC sürücülerinin adf yazabilmesini sağlamak mümkünmüdür?

3. Sıfırdan bir usb donanımı kullanarak AMIGA floppy (chinon) sürücüsünü sürmek ve adf diskleri pc'de yazmak mümkün mü?

4. Bir "programlanabilir USB floppy kontrolör" yazmak Tolga'nın SD/mmc floppy emülatöründen daha mı zor? (böyle birşeyin bir hayli pahalı olacağını düşünüyorum. Tolga da kayboldu, bir ses etse ya, Atmel ile yapılabilir mi, yoksa daha ciddi birşey mi lazım, bilsek)

Bu soruların cevaplarını tahmin edebiliyorum zaten, ama büyük olasılıkla bu çalışmalar zaten yapılmıştır diye, bilenler linkleri paylaşırlarsa sevinirim.
« Son Düzenleme: Ekim 31, 2008, 15:06:44 ÖS Gönderen: Arda » Logged

wizofwor
Genel Yönetici

Gosub ile gidilen yerden goto ile dönen adam

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #1 : Ekim 31, 2008, 17:32:29 ÖS »

Bu cihazın içersinde standart bir floppy drive ve ufak bir usb controller kartı olduğunu düşünüyorum. Windows altında da floppy olarak görünüyordur herhalde.

Benim oyum 4. seçenekten yana.
« Son Düzenleme: Ekim 31, 2008, 18:45:35 ÖS Gönderen: wiz_of_wor » Logged

commander64
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #2 : Ekim 31, 2008, 17:40:56 ÖS »

Bence sadece 3 nolu fikir geçerli diğerleri pek olası değil ....

LW3D
Yönetici

Günü Kurtaran Avam Hiooargggh :)

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #3 : Ekim 31, 2008, 19:12:49 ÖS »

Tolga ile yazışmalarımızdan birinde aslında Catweasel gibi birşey yapılabilir demişti. ben Tolga seçeneğini işaretliyorum

tolga abaci
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Ekim 31, 2008, 20:28:03 ÖS »

Madem Tolga seçeneği işaretlenmiş, hemen cevap vereyim

Bu tip bir USB floppy uygulaması için dizayn edilmiş özel floppy controller IC'ler var. Bunlardan bir tanesinin datasheet'ini görmüştüm hatta. PC'lerde kullanılan floppy controller'la uyumlu bir dizaynın USB interface ile birleştirilmesinden oluşmuş. Tahminen böyle birşey kullanılıyordur mediamarkt'ta satılanlarda da. wiz_of_wor'un bahsettiği gibi standart floppy + USB floppy controller konfigurasyonu olduğunu düşünüyorum ben de.

Bu durumda, olay floppy controller'ın yeteneklerine kalıyor, ancak çok büyük ihtimalle normal PC floppy controller'ından fazla bir fonksiyon sunmayacağı için AMIGA formatını bunlarla okutup yazmak mümkün olmayacaktır. Eğer böyle bir şey olabilseydi USB driver'ı yazmak gerekli ve yeterli olurdu.

Ama bir programlanabilir USB floppy controller projesi gördüğümü hatırlıyorum, hem de hobbyist projesi olarak. Atmel ya da PIC'in USB interface'i olanlarının da bu iş için yeterli olabileceğini düşünüyorum, ama daha detaylı bir inceleme yapmam gerekir kesin bir şey söyleyebilmek için.

"Finished products are for decadent minds." -- attributed to Hari Seldon, in Isaac Asimov's Second Foundation.
Arda
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #5 : Ekim 31, 2008, 21:07:44 ÖS »

Ama bir programlanabilir USB floppy controller projesi gördüğümü hatırlıyorum, hem de hobbyist projesi olarak. Atmel ya da PIC'in USB interface'i olanlarının da bu iş için yeterli olabileceğini düşünüyorum, ama daha detaylı bir inceleme yapmam gerekir kesin bir şey söyleyebilmek için.

Tolga, senin bahsettiğin homebrew projeyi arar iken tesadüfen şuna vardım, acaba işimizi görür mü:
http://www.smsc.com/main/catalog/usb97cfdc2_01.html

aramaya devam...

LW3D
Yönetici

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #6 : Ekim 31, 2008, 22:05:23 ÖS »

akşam akşam başımıza iş açtın Arda...

bende bir proje görmüştüm ama şu anda bulamadım.

HXC'nin USB floppy emulatoru bu dediğinizi sağlamıyor mu? ya da sağlamaz mı?

http://jeanfrancoisdelnero.free.fr/floppy_drive_emulator/index.html#USBFloppyemulator

Sayfa sonuna Tolga'nın projeyide koymuşlar...

Alıntı
Projet TFE (Tolga Floppy Emulator): Solution permettant d'émuler un lecture de disquette pour Amiga (d'autres machines sont prévues) à partir d'une SDCARD. Cet emulateur affiche ses menus de contrôles sur l'écran de la machine.

Buda ilginç bir proje.. Semi-Virtual Diskette

http://www.thesvd.com/SVD/

Arda
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #7 : Ekim 31, 2008, 22:27:56 ÖS »

akşam akşam başımıza iş açtın Arda...

bende bir proje görmüştüm ama şu anda bulamadım.

HXC'nin USB floppy emulatoru bu dediğinizi sağlamıyor mu? ya da sağlamaz mı?

http://jeanfrancoisdelnero.free.fr/floppy_drive_emulator/index.html#USBFloppyemulator

bu projelerden hiçbiri bir Floppy yazmamızı sağlamıyor. Emulasyon (SD kart vs.) sıradan kullanıcı için bir çözüm sunuyor sadece (adf oynamak gibi). Ama bazen gerek arşivlemek için, gerek bir arkadaşınıza verebilmek için (ya da sadece zevk olsun diye) Floppy yazmak lazım geliyor. Benim gibi gıcıklar için ise retro kullanmanın aslı, emülasyondan olabildiğince kaçınmak demek. Yoksa winuae dururken neden odanın ortasında koskoca bir masa amiga kurulu dursun? Güvensiz de olsa, mümkün olduğu kadar gerçek aygıt kullanmayı seviyorum.

Ayrıca bu floppy SD emülatörlerinin yeterince olgunlaşmadığını düşünüyorum. Nasıl kolay kullanacağımız fazla düşünülmüyor. Henüz form fonksiyonun önüne geçemedi. Tüm arkadaşlar sorunsuz çalışan bir emulasyon elde etmeye çalışırken koltuğu olmayan bir araba üretmiş oluyorlar. Evet, süper gidiyor ve virajları harika dönüyoruz ama oturacak yer yok. Zamanla tüm bu donanımların kullanım kolaylığına kavuşacağından eminim. Hele dahilerimiz yeterli vakit/para bulabilseler...
« Son Düzenleme: Ekim 31, 2008, 22:30:08 ÖS Gönderen: Arda » Logged

tolga abaci
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #8 : Kasım 01, 2008, 11:54:18 ÖÖ »

Arda, SMSC'nin bu chipi benim gördüğüm chip'e benziyor, belki de aynısıdır. Datasheet'e göz attım, ancak burada işe yarayıp yaramayacağına karar verebilmek için yeterli bilgi yok. "External program memory space for custom applications" gibi bazı ibareler var ama detaylı bilgi olmadıktan sonra yapacağımız yorumlar spekülasyondan öteye gitmeyecektir.

Floppy SD emulatörlerinin yeterince olgunlaşmadığını düşündüğünden bahsetmişsin. Burada ben asıl sorunun kullanıcıların da ne istediklerini tam bil(e)memelerinden ve durumu etraflıca düşün(e)memelerinden kaynaklandığını düşünüyorum. İnsanların aklına "şöyle olsa ne güzel olurdu" gibi fikirler geliyor, uygulamaya geçilmesi isteniyor ancak biraz altı eşildiğinde bu fikirlerin fos olduğu ortaya çıkıyor. Mesela floppy emulatörü için hem kendi LCD ekranını/user interface'ini üzerinde bulundurması hem de Amiga kasasının içine monte edilebilmesi istekleri gelmişti. Bu ikisinin aynı anda uygulanmasının nasıl bir mantığı var ben anlamıyorum açıkçası. Bu da sadece bir örnek.

Gerçi zaten benim SD projesinin kısa ve orta vadede "olgunlaşması" pek mümkün görünmüyor çünkü bu aralar işim hobim (olmak zorunda) olmuş vaziyette. Hoş bana kalırsa ufak tefek şeyler dışında gayet olgun bir proje, ben gayet rahatlıkla kullanıyorum, daha doğrusu vaktim varken kullanıyordum, uzunca bir süredir dokunamadım bile.

"Finished products are for decadent minds." -- attributed to Hari Seldon, in Isaac Asimov's Second Foundation.
Alcofribas
Uzman

Who Dares Wins!

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #9 : Kasım 01, 2008, 12:25:27 ÖS »

Hoş bana kalırsa ufak tefek şeyler dışında gayet olgun bir proje, ben gayet rahatlıkla kullanıyorum

Hoca bir Ramazan günü yemeğe davet edilir. Yemekte bir tepsi börek ve kaselerde hoşaf bulunmaktadır. Ev sahibi muziplik olsun diye kendisinden başka kimsenin önüne kaşık koymamıştır.

Nasreddin Hoca bakar ki, hoşaf içecek kaşık yok, hiç sesini çıkarmaz kuru kuru böreğe talim eder. Ama ev sahibi bununla da kalmaz. Hoşaftan aldığı her yudumdan sonra, " Ohh öldüm.." diyerek sofradakilerin iştahını kabartır. Nasrettin hoca artık bu kadarına dayanamaz:

-Arkadaş, senin bu kadar öldüğün yeter. İzin ver, biraz da biz ölelim...!

Arda
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #10 : Kasım 01, 2008, 13:29:37 ÖS »

Burada ben asıl sorunun kullanıcıların da ne istediklerini tam bil(e)memelerinden ve durumu etraflıca düşün(e)memelerinden kaynaklandığını düşünüyorum. İnsanların aklına "şöyle olsa ne güzel olurdu" gibi fikirler geliyor, uygulamaya geçilmesi isteniyor ancak biraz altı eşildiğinde bu fikirlerin fos olduğu ortaya çıkıyor. Mesela floppy emulatörü için hem kendi LCD ekranını/user interface'ini üzerinde bulundurması hem de Amiga kasasının içine monte edilebilmesi istekleri gelmişti. Bu ikisinin aynı anda uygulanmasının nasıl bir mantığı var ben anlamıyorum açıkçası. Bu da sadece bir örnek.
...
Hoş bana kalırsa ufak tefek şeyler dışında gayet olgun bir proje, ben gayet rahatlıkla kullanıyorum

Merak etme, biz de gayet rahat kullanırız Eh zaten alternatifi yok.  El mahkum kullanacağız Mevcut durumda kullandığımız yöntemler çok daha karmaşık ve zor zaten (disket yazmak, null modem kullanmak vb).

Hahahah, tabii kabul edersin ki kullanıcılar talepleri belirtirler ama ne istediklerini de tam bilemezler. Bu yüzden "tasarımcı" diye bir ara eleman var. Senin projende bence olgun değil. Ama hem senin TFE hemde HXC ve benzeri tüm projelerde bir arabirim sorunu mevcut.

Bunun asıl sebebi bu devreleri tasarlayan kişiler aslında "tasarımcı" olmalarından çok "mühendis" olmalarından kaynaklanıyor. Fonksiyon yerine getirildiğinde tüm sorunlar çözülmüş gibi proje sonlandırılıyor. Halbuki yolun henüz başında olduğumuzu görmüyoruz (ben de sıklıkla yaparım bu işi). Demekki ne LCD, ne joystick ne de kasanın içine sığdırmak sorunun çözümü değil. Kasanın içine takmak istiyorlarsa dediğin gibi, lcd disket slotundan dışarı mı sarkıtılacak? yoksa başka bir çözüme mi gidilecek.

Fantezi yapalım, güvencin istediği de olsun, LCD ekranı ve kontrol butonlarını bir floppy diskete benzeyen birşeyin üzerine yerleştirelim ve pille besleyelim. Ana sürücü donanımı da floppy disket yuvasına yerleştirilmiş olsun. Sonra elimize disketi alıp menüden istediğimiz ayarı yapalım. Yaptığımız ayarı disket aralığından içeri ittirerek (tıpkı disket yerleştirmek gibi) soktuğumuz gibi içeride bekleyen donanımla kontak sağlansın, disket değiştirildiği anlaşılarak menüde yapılan seçimler uygulansın..

Bak herkesin istediği sağlandı.. Ehem, bu donanıma 1000Ytl verecek var mı?

Tamam tolga kızma, şaka yapıyorum yahu

* amiga5002.jpg (23.74 KB, 410x325 - Görüntüleme: 1207 kez.)
« Son Düzenleme: Kasım 01, 2008, 14:46:25 ÖS Gönderen: Arda » Logged

commander64
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #11 : Kasım 01, 2008, 14:14:27 ÖS »

Arkadaşlar zaten ilerki 10 yıllarda mecbur emulasyon yapacağız çünkü çalışan amiga kalmayacak, bu arada forum üyeleri olarakta bir ayağımız çıukrda olacak zaten

LW3D
Yönetici

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #12 : Kasım 01, 2008, 18:23:26 ÖS »

İlerki yıllarda ben Natami kullanacağımızı düşünüyorum (Amiga açısından). Arkadaşlardan bayağ ümitliyim...

Eğer Tolga ilerde zaman bulabilirse, bu isteklerimizin hepsini yapabileceğinede eminim. Dua edelimde işleri bir ara tamamlansın, biraz hafiflesinde, retro projelerine kaldığı yerden devam edebilsin... Çok şey istemiyoruz zaten, USB'den Floppy, 1541-4, C64 için en güzel 30 oyun yer alan kartuş yeni bir Amiga vs. vs.

Atacan
Deneyimli

Msx

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #13 : Kasım 01, 2008, 19:06:45 ÖS »

hiç bir emilatör gerçek bir amiga kullanmanın tadını asla veremeyecektir. ama elimizdeki mevcut amigalarında ne kadar daha dayanabilecekleri ve yaşayabilecekleri tartışılır... yani... son yakın...

Saygılar....

'80 Doğumlu İzmir'li
EMREZ
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #14 : Kasım 04, 2008, 23:32:18 ÖS »

01 karekterik okuma özellikleri farklı programlanabilirse olur. yani diski direk okusa bile işleme metodu farklı olduğundan kontrolcüsününde programlanabilmesi lazım. söyle birşey yaptım 18f4620 ile adf yi sd karta konvert edip tekrar konvert edilmiş adf dosyasını okutabiliyorum birabir adf yi okumuyor yani. 4620 de hem uygun fiyatlı hemde hafızası iyi bana göre. tabi daha iyi microchiplerde var onlarıda denemem lazım. fakat direk usb den çalışan amiga disklerini okuyup yazacak cihaz yapılabilir bence.

this is amiga speaking.
Sayfa: [1] 2   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: