Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trDiğer Nostaljik BilgisayarlarSinclairSinclair - DonanımSoru: Spectrum+ makinada siyah zemin beyaz çerçeve?
Sayfa: [1] 2   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Soru: Spectrum+ makinada siyah zemin beyaz çerçeve?  (Okunma Sayısı 20426 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Alcofribas
Uzman

Who Dares Wins!

Üyelik Bilgileri
« : Aralık 30, 2006, 17:18:48 ÖS »

Merhaba,

Spectrum+ bir makinada beyaz çerçeve ve siyah zeminden başka birşey alamıyorum. Sebep ne olabilir?

Arda
Uzman

I'm *the* guy from Argleton

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #1 : Aralık 30, 2006, 21:06:50 ÖS »

crash gibi geldi bana (ram ya da rom hatası).. reset atabiliyor musun?

Alcofribas
Uzman

Who Dares Wins!

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Aralık 30, 2006, 21:12:17 ÖS »

Başka bir makinadan ULA(sanırım görüntü çipi) ile ROM u çıkardım taktım ama sonuç değişmedi. Soketli olan 2 tane çip var. İkisi de test edilmiş oldu.

Ram için tespit yapabilsem sökerim ama tespit nasıl yaparım bilmiyorum. Isınan olmadı 3 dakika içinde...

Alcofribas
Uzman

Who Dares Wins!

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Aralık 30, 2006, 21:14:31 ÖS »

Reset düğmesine basınca birşey yapmaya çalışıyor ama sanki yapamıyor. Yani siyah zemin kaybolup tekrar gelmiyor...Sürekli sabit...Atabiliyorum veya atamıyorum demem için yeterli mi?

Arda
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #4 : Aralık 30, 2006, 21:45:34 ÖS »

evet, atamıyorsun demek. Ama ekrana görüntü geliyor olması iyi birşey. ramler diyorum. WOSF'a sorucam bilen birileri çıkar umarım.

Arda
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #5 : Aralık 30, 2006, 21:49:25 ÖS »

Başka bir makinadan ULA(sanırım görüntü çipi) ile ROM u çıkardım taktım ama sonuç değişmedi. Soketli olan 2 tane çip var. İkisi de test edilmiş oldu.

Görüntü aldığına göre ULA sağlam olmalı zaten. Ula'daki en ufak problem kökten çalışmamaya sebep oluyor. Rom da sağlam çıktığına göre, ramleri test etmek gerek, eğer eprom yazabiliyorsan nette bir yerde ram test rom'u olacaktı. ROM'u söküp eprom takarak test edebiliyordun.

Alternatif ve daha zor bir yöntem ise, çalışan bir makine alıp bir ram'ini sökmek, daha sonra onun yerine arızalı makineninkileri takarak tek tek denemek Kahkaha Tabi ram'lerle adreslemeyi kontrol eden IC'leri ayrı denemek gerekiyo...

Alcofribas
Uzman

Who Dares Wins!

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #6 : Aralık 30, 2006, 21:57:18 ÖS »

Alternatif ve daha zor bir yöntem ise, çalışan bir makine alıp bir ram'ini sökmek, daha sonra onun yerine arızalı makineninkileri takarak tek tek denemek Kahkaha Tabi ram'lerle adreslemeyi kontrol eden IC'leri ayrı denemek gerekiyo...

20 sene önce olsaydı yapardım. Şimdi ancak şansa ısınan bir Ram veya 74LS yakalarsam onu sökebilirim...

Extra bir soru: Türkiye ye hiç romantic Robot Multiface girdi mi? Münferit girişleri değil de daha ziyade Tepum tarafından falan getirildi mi? Hiç satan/atan/bahseden görmedim de. Hatta fanatik spectrumcu birilerine sordum onlar duymamışlar bile.

Arda
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #7 : Aralık 31, 2006, 02:50:48 ÖÖ »

ingilizce iyiyse bu sayfayı tavsiye ediyorlar:

http://members.lycos.co.uk/eightbitula/tvrepair/rep3.html

Voltaj jeneratöründe oluşacak bir arıza da olabilirmiş, ram'lere gelen voltajı kontrol etmemizi öneriyorlar (+5v, -5v, +12v, 0v)

bir de aklıma şu geldi, eğer rom'u yerinden sökersen ve makineyi açarsan, ekranda çizgiler oluşuyor. hatta reset atarsan o çizgilerin yeri değişebiliyor. En azından rom'u, z80'i ve ekran ram'ini test etmiş olursun. eğer bu prosedür tamamsa alt bank 'ın bir kısmı sağlam diyebiliriz.
« Son Düzenleme: Aralık 31, 2006, 03:02:12 ÖÖ Gönderen: Arda » Logged

LW3D
Yönetici

Günü Kurtaran Avam Hiooargggh :)

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #8 : Aralık 31, 2006, 08:58:41 ÖÖ »

siz yakında sıfırdan spectrum'da üretirsiniz

Alcofribas
Uzman

Who Dares Wins!

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #9 : Aralık 31, 2006, 11:29:16 ÖÖ »

Dün akşam bu sayfayı ziyaret etmiştim. Şimdi voltaj ve Z80 konusunu sıraya aldım. Tek tek deneyeceğim.

Arda
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #10 : Ocak 03, 2007, 19:17:26 ÖS »

siz yakında sıfırdan spectrum'da üretirsiniz

ULA ölene kadar ZX ölmüş sayılmaz derler, çünkü diğer tüm parçaları ya da muadillerini bulabiliyoruz. Eğer elimizde sağlam bir ULA (zx grafik çipi) varsa bir speccy üretmek çok büyük bir olay değil günümüzde Kahkaha

Alcofribas
Uzman

Who Dares Wins!

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #11 : Ocak 03, 2007, 19:48:02 ÖS »

Gözden kaçmasın diye tekrarlıyorum bu konu hakkında bilgisi olan var mı?

Extra bir soru: Türkiye ye hiç romantic Robot Multiface girdi mi? Münferit girişleri değil de daha ziyade Tepum tarafından falan getirildi mi? Hiç satan/atan/bahseden görmedim de. Hatta fanatik spectrumcu birilerine sordum onlar duymamışlar bile.

LW3D
Yönetici

Günü Kurtaran Avam Hiooargggh :)

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #12 : Ocak 03, 2007, 19:53:50 ÖS »

Bende var ama nasıl girmiş Türkiyeye bilmiyorum

Arda
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #13 : Ocak 03, 2007, 21:38:47 ÖS »

Türkiyede pek çok kişide vardı. Hatta 1992'de kadıköyde mcdonald's havuzunun olduğu yerde, elinde her türlü spectrum yazılımı bulunan ünlü bir amca vardı (adını unuttum şu ara kusura bakmasın).  Onda da bir çift multiface 1 vardı. Onda kurcalama fırsatı bulmuştum.

Tepum'un böyle bir şey getirip getirmediğini bilmiyorum, ama birileri getirmiş olmalı, bukadar çok multiface ingiltereden tek tek gelmez. Tabi bu kaba bir tahminden öte bişey değil.

Neden soruyordun, ben de bunu merak ettim

Alcofribas
Uzman

Who Dares Wins!

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #14 : Ocak 03, 2007, 21:58:23 ÖS »

Ya şimdi Amstrad tayfasından olduğum için o zaman Commodore cuların kartuşlarına imrenerek bakardım. Hep kartuştan çalışan bir monitor programım olsun isterdim. Bu kartuş da bir Amstrad'da bir de Spectrum'da vardı. Türkiye'de Amstrad için olanını hiç görmedim,duymadım, olduğunu da sanmıyorum. Ama geçen gün Commodore dergilerime bakarken SKY'ın ilanları arasında Spectrum Multiface gördüm. Ve içimi bir sevinç ışığı kapladı acaba bulabilir miyim diye...

Hani emulatörden rom olarak değil de harbisini kullansak hoş olur. Yanına bir de Rodnay Zacks(bulurum herhalde sahaflarda. Unutmuşum epey birşeyi haliyle lazım) çektim mi şöyle...Tıpkı eski günlerdeki gibi...Özetle biraz nostalji biraz bastırılmış duygular...Falan filan...

Sayfa: [1] 2   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: