Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trAmigaAmiga Genel2009 bize bir sey getirecek mi ?
Sayfa: [1] 2   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: 2009 bize bir sey getirecek mi ?  (Okunma Sayısı 13188 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
max.damage
Deneyimli

Hell is other people.

Üyelik Bilgileri WWW
« : Şubat 02, 2009, 20:52:36 ÖS »

Tamam,cok super bir kriz getirdi,eksik olmasin.Milletin feristahi kaydi sersemledi.Ayrica benim yasima bir yas daha ekledi,asil kriz bu iste.Yani diyecegim o ki,hep vaad edilen "yeni amiga" projeleri icin gunum sayili.Bu hizla giderse torunlarim keyfini surer,o zaman bana ne fayda.

Natami,minimig gibi iki fpga temelli proje var,bir tanesi somut,digeri bilim kurgu gibi.Bir de elbok var.Dragon hala dogru duzgun calismadi mi,shark diye bir sey hala var mi,neden o olursa ben bunu yaparim teranesi devam ediyor,radeon icin surucu cikiyor lakin neden sadece A1200 bus board uzerinde kullanabiliyorum,nerede hani diger bb'ler icin 3.3v adaptoru (bkz: Amigacinin ekmegi masallar).Sacma sapan lisans problemleri,elleri mahkum muritlerine iyi muamale yapmayan gicik sirketler.

Hadi os'i bir kenara salliyalim,x86 uzerine kaymadiktan sonra masal gibi geliyor farz edilecekler.Bu durumda dert klasik sistem zaten.Ama klasik demisken kasarlasmis degil tabii.Yavas yavas kafama dank ediyor,artik cok yaslandilar.Komple bir fpga ya da kismen dopingleme cozumu.Hangisi daha mantikli olacak hesabi yapip duruyorum.Hadi mantigini'da yiyeyim,biri gelsin anasini satayim.

Natami o kadar super seyler vaad ediyor ki,ruya gibi.Erisilebilir ,uyumlu,genc ve saglikli.Her amiga faninin ruyasi yani.Hadi diyorum,buna oyna.Diger taraftan superAGA olayini gordukce bir baska masal olduguna kanaat getiriyorum.Dunyada ki en zevkli sey bir amiga'ciyi keklemek her halde,cok cabuk yiyoruz.

Bir de minimig var.Bana daha cok gelistirici maksatli bir oyuncakmis gibi geliyor.Yani shadow of the beast calisdirmadiktan sonra En azindan benim icin su haliyle makul degil.Aga versiyonu gelince yine bakarim durumuna.

Hadi 68k kismini hallettik.Peki ppc ne olacak ? Her taraf ppc uygulamalari ile dolup tasmasa bile yadsinamayacak bir parcasi Amiganin.Zaten yeniligin soz konusu olacagi klasik bir sistemde ppc es gecilmemeli.Iste o zaman aklim elbok tarafina kayiyor.Kagit uzerinde guncel bir ppc ve 68k uyumlu guncel bir islemci masali satiyor bana.Hele bu gunlerde 1000 euro gibi fiyatlara cyberstorm ppc satildigina tanik oldukca daha bir baglanasim geliyor elbok'a.

Seytan diyor ki,al eline cyberstorm'u,ustune ise ,atese at.Tavrini belli et,kararli durus sergile .Acikcasi Amiga, kullanicam diye acik ateste seyinizi  yakmaniza sebebiyet verebilir.Ne problemli bir ask bu be!

2009 geldi,ilk ceyrek bitti bitiyor.Bir suru super hayal kuruyorum.Karnim hala ac,muazzam bir masal dinleme hevesim var,kek'im.Peki sizce ne olacak ? 2009 bize bir seyler getircek mi ?

Bu kadar mi ?
Arda
Uzman

I'm *the* guy from Argleton

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #1 : Şubat 02, 2009, 22:45:37 ÖS »

Hmm. Amiga açısından gelecek geldi bence. OS4.1'i gördük, daha ne isteriz Ben yorulalı birkaç seneden fazla oldu, artık sadece klasik amigayla ilgileniyorum.

Donanım olarak da millet FPGA 060 kart falan yapmaya başlarsa klasik amigada yine amatör hareketlenmeler olur. Eğer amiga camiasının çoğunluğu benim gibi insanlarsa, camia yaşlandı ve amigadan başka dertleri var demektir. Bundan sonra amiga'dan hobi işleri ve sanatsal kullanım dışında bir hareket beklemek "wishful-thinking" olur. Kaldı ki bence bu iki seçenek de amiga'yı aktif olarak kullanmak için çok güçlü iki sebeptir.

Zaten amiga'da kar edecek/pazar yaratacak bir olay olsaydı çoktan MS satın almıştı amigayı...

wizofwor
Genel Yönetici

Gosub ile gidilen yerden goto ile dönen adam

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #2 : Şubat 03, 2009, 10:52:24 ÖÖ »

Eyvah yine aynı muhabbet Kahkaha Biri Windows Vista ile aynı makina üzerinde sorunsuz bir şekilde dual boot çalışabilen (Tamam Amiga için bir partition ayırabilirim hatta bir usb diskimi tamamen ona adayabilirim.) Internet sayfalarını doğru gösterebilme yeteğine sahip bir tarayıcı barındıran (3 kuruşluk ARM işlemciye sahip cep telefonları bile yapabiliyor bunu artık.) Bir de üzerinde WHDLoad veya AmigaForever tarzı birşey çalışan bir işletim sistemi çıkartana Amiga için para harcamaya hiç niyetim yok.

Çanta dolusu parayı döküp cümle alemin terk etmiş olduğu, şarap mahiyetinde yıllanmış PPC teknolojisine yatırım yapacaksın. Sonuncunda ne olacak? OS4.1'i kurup, aa ne güzelmiş deyip, sistemin fotoğraflarını çekecek, sonra da PC başına geçip foruma fotoğraf ekleyeceksin. Bence bu akıllı işi değil.

ozkano
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #3 : Şubat 03, 2009, 11:43:23 ÖÖ »

Bir de minimig var.Bana daha cok gelistirici maksatli bir oyuncakmis gibi geliyor.Yani shadow of the beast calisdirmadiktan sonra  En azindan benim icin su haliyle makul degil.Aga versiyonu gelince yine bakarim durumuna.

@maxdamage, minimig in şuana kadar çalıştırmadıgı oyun görmedim

A500,A500+,A600,A1000,A1200,A2000,A3000,A4000,CDTV,CD32,A1,MacMini,R2HV,C64,48K,Ps,Ps2,Ps3
Xbox,Xbox360,Nes,Snes,N64,N64Ique,Gamecube,Wii,PcEngine,PcEngineGT,PcEngineDUO,TurboGrafx,NeoGeoAES
NeogeoCD,NeoGeoMVS,NeoGeoPocket,MegaDrive,SegaCD,MultiMega,Saturn,Dreamcast,Jaguar,Lynx,Cps1
Cps2,System11
Alp Yener
Deneyimli

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #4 : Şubat 03, 2009, 11:53:31 ÖÖ »

Biri Windows Vista ile aynı makina üzerinde sorunsuz bir şekilde dual boot çalışabilen (Tamam Amiga için bir partition ayırabilirim hatta bir usb diskimi tamamen ona adayabilirim.) Internet sayfalarını doğru gösterebilme yeteğine sahip bir tarayıcı barındıran (3 kuruşluk ARM işlemciye sahip cep telefonları bile yapabiliyor bunu artık.) Bir de üzerinde WHDLoad veya AmigaForever tarzı birşey çalışan bir işletim sistemi çıkartana Amiga için para harcamaya hiç niyetim yok.

Aslında böyle bir işletim sistemi var, ama bu işletim sisteminin çalıştığı makine üzerinde Vista çalışamıyor Kahkaha
Hyperion hızını aldı, Amiga Inc. ile aralarındaki sorunu çözmüşe benziyorlar. Şu noktada artık x86 üzerinde çalışabilen bir OS4.x çıkarsalar tadından yenmezdi.

Alıntı
OS4.1'i kurup, aa ne güzelmiş deyip, sistemin fotoğraflarını çekecek, sonra da PC başına geçip foruma fotoğraf ekleyeceksin. Bence bu akıllı işi değil.

Durum sandığın kadar vahim değil wizofwor. Fotoğrafları eklemek için PC başına geçmemiz gerekmiyor. 
68k emulasyonu entegre edilmiş bir AROS, ya da x86'ya port edilmiş bir AmigaOS4.x (bence bu daha güzel olur) şu saatten sonra Amiga adına görmemiz çok da hayal olmayan en büyük gelişmeler olur. Amiga adına bundan daha büyük adımlar atılabileceğini sanmıyorum.
ozkano
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #5 : Şubat 03, 2009, 14:54:13 ÖS »

@alp malesef os4.1 ölü bir işletim sistemi sadece hoby amaçlı kullanılabilir hele party de kopyalama yaptık ya baya bir uğraştırdı

A500,A500+,A600,A1000,A1200,A2000,A3000,A4000,CDTV,CD32,A1,MacMini,R2HV,C64,48K,Ps,Ps2,Ps3
Xbox,Xbox360,Nes,Snes,N64,N64Ique,Gamecube,Wii,PcEngine,PcEngineGT,PcEngineDUO,TurboGrafx,NeoGeoAES
NeogeoCD,NeoGeoMVS,NeoGeoPocket,MegaDrive,SegaCD,MultiMega,Saturn,Dreamcast,Jaguar,Lynx,Cps1
Cps2,System11
max.damage
Deneyimli

Hell is other people.

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #6 : Şubat 03, 2009, 17:05:35 ÖS »

@wizofwor

Yeni os'in  uzerine ,platformu x86 olmadigi surece cizk atmisim zaten.Benim de arzum yok 4.x ile ppc yonunde.Ama hala ppc uzerinde calisan uygulamalar icin ppc destegi korunmali diyorum.Yoksa gundelik kullanim icin guclu bir amiga hayali cok uzun sure once patladi benim kafamda.Parasina gelince,hobi bilgisayari olarak gordugum icin ,gunumuzun birim fiyat/performans sartlarinada uymasi pek muhim degil.Su an icin maliyetten ziyade yasayabilirligi onemli benim icin.Yine de masal izlenimi aklin bir kosesinde kaliyor.

Ama x86 bir Amiga Os,gormeyi cok istedigim bir sey.

@ozkano

Ben su listeye bakarak fikir yurutuyorum http://www.opencircuits.com/Minimig_Software_compatibility ve acikcasi hayal kirikligi yasatiyor bana. Fakat dedigin dogrudur.Keske partiye gelip bir bukle kurcalayabilseydim senin minimig'i,belkide siparisi verirdim.Tabii AGA surumu'de olabilir.

Bu kadar mi ?
ozkano
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #7 : Şubat 03, 2009, 17:30:40 ÖS »

@max damage, o listeki oyun desteği minimigi yapan arkadaşın firmware i, daha sonra jakub nikli bi arkdaş çok daha başarılı bir firmware çıkardı ondan sonra uyumluluk çok yukseldi

Cps2,System11
max.damage
Deneyimli

Hell is other people.

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #8 : Şubat 03, 2009, 18:20:43 ÖS »

O zaman bahsi gecen 080408'den daha yuksek jakub'un surumu.Anlamiyorum ki,niye dogru duzgun guncellemiyorlar listeyi.O listeyi referans alan tek adam ben degilimdir herhalde.

E hazir ilk elden yakalamisken, 1.3 ve 2.1 olarak kullandigim 2000(ecs)'imin yerine gecebilirmi acaba ? Demo izlemek icinde kullaniyorum bu makinayi.Demolar'da durum nasil ?

Bu kadar mi ?
ozkano
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #9 : Şubat 03, 2009, 22:54:20 ÖS »

jakub'un firmware i ile değişik configler çalışabiliyor kick 3.1 ile workbench 3.x sorunsuz çalışıyor, açıkcası demo fazla denemedim ama istediğin bir demo varsa test edebilirim

Cps2,System11
max.damage
Deneyimli

Hell is other people.

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #10 : Şubat 03, 2009, 23:30:08 ÖS »

Haha sagol yav.Tonla demo var,simdi degil de,aldiktan sonra eksiyeyim basina.2009 bir minimig getirecekmis demek bana,ne ala.Onumuzde ki ay bir adet edineyim bakalim.

Ozkano'dan gazi alan max gecenin karanliginda ilerler,gozden kaybolur...

Bu kadar mi ?
ozkano
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #11 : Şubat 04, 2009, 00:33:13 ÖÖ »

max, aslinda minimig değilde altera de1 board alsanda minimig çalışıyor ama ben bi turlu beceremedim, onun fiyatı 150$+kdv idi, çizgi elektronik satıyor, hala birinin sahip oldugum yeni vrsiyon alteralara bi patch çıkarmasını bekliyom ama kimse den ses seda yok

Cps2,System11
max.damage
Deneyimli

Hell is other people.

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #12 : Şubat 04, 2009, 00:48:32 ÖÖ »

Abi sen beceremediysen ben cakilirim altera uzerinde,hakim degilim fpga olayina.Bir sekilde baslamak iyi olur ama,hazirciyim ben.Bak minimig icin bile seni bekledim Kahkaha

Bu kadar mi ?
kurzon
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #13 : Şubat 04, 2009, 16:58:56 ÖS »

aros'u es geçmemek gerekir diye düşünüyorum. oldukça iyi performans veriyor artık ve geliştiricileri gerçekten büyük emek sarf ediyor.

bir kere çıkış noktaları itibarı ile gönlümü kafadan kazanmış durumdalar

"The Amiga community (which is still alive) seems to be sitting and waiting. And if someone releases a product which is a bit like the Amiga back in 1984, then that machine will boom again. And who knows, maybe you will get a CD along with the machine labeled "AROS". :-)"

kısacası, beklemede olan bir Amiga camiası var diyor adamlar, eski günleri biraz olsun yeniden yaşatacak bir ürün çıktığında hepsi şöyle bir doğrulacaklardır.

herhalde Amiga için yapılmış en realistik çözümlemedir bu.
Alp Yener
Deneyimli

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #14 : Şubat 04, 2009, 18:59:30 ÖS »

@alp malesef os4.1 ölü bir işletim sistemi sadece hoby amaçlı kullanılabilir hele party de kopyalama yaptık ya baya bir uğraştırdı

Kopyalamada yaşadığımız sorun tamamen AmigaOne donanımındaki USB sorunundan kaynaklanıyor. OS4'ü karalamayalım lütfen. 

AmigaOS4 sadece PPC üzerinde kaldığı sürece, "ölü bir işletim sistemi" yorumuna çok da itiraz edemem, fakat x86'ya port edildiğinde her Amiga aşığının PC'sinde (legal veya illegal yoldan) bir partition işgal edeceğini ve şu anki Aros+OS3+OS4+Morphos+WinUAE kullanıcılarının toplamından daha fazla "faal" kullanıcıya sahip olacağını ve dolayısıyla üretimin de artacağını düşünüyorum.

OpenOffice, Firefox (gerçi OWB'miz var ama fazla browser göz çıkarmaz) gibi olmazsa olmazları çalıştırabildiği sürece windows kullanma ihtiyacı hissedeceğimi pek sanmıyorum. x86'lı OS4 kullanıcıları çoğaldıkça mesela, "bi de wine'ımız olsa" sesleri yükselecektir. Yükselen seslerin üzerine, birileri (camia da genişledi ya) kısa sürede wine portunu da hayata geçirecektir. Wine çalıştırabilen bir OS4 ise tadından hiç yenmez derim ben. 

Gerçekleşmesi çok zor olan hayaller değil bunlar. Yarın sabah uyandığınızda bir de bakmışsınız, Hyperion OS4.1 x86 versionunu duyurmuş. Şu saatten sonra herşeyi beklerim onlardan.
Sayfa: [1] 2   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: